Kupovanje auto-osiguranja na granici

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Edin H.

#1 Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by Edin H. »

Poznato je da brojna evropska auto-osiguranja ne pokrivaju podrucje Bosne i Hercegovine.

Zanm da u tom slucaju moras kupiti osiguranje na granici za period koji boravis u BiH.
Ono sto me interesuje je da li osiguranje na granici za BiH mozes kupiti od samo jedne osiguravajuce kuce ili ih ima nekoliko pa mozes birati? Mogu li osiguranje kupiti unaprijed od nekog sarajevskog osiguranja?
Takodje me interesuje ukoliko kupis osiguranje na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine npr. da li je auto osigurano protiv kradje i moze li se uzeti kasko-osiguranje?
Da li osiguranje kupljeno na granici pokriva podrucje Crne Gore, Srbije, Makedonije ili to osiguranje vazi samo za podrucje BiH?

Svaka informacija je dobrodosla :D
Edin H.

#2 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by Edin H. »

Niko nema nikakvu informaciju u vezi kupovine osiguranja na granici :(
shadow

#3 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by shadow »

Sa stranim tablicama ne mozes dobiti zeleni karton vec samo pogranicno, dakle vrijedi samo u BiH. Kad predjes recimo u HR kupujes njihovo. Moze se kupiti unaprijed, samo taj neko ko ga kupuje mora imati sve papire od auta kod sebe, barem je meni tako proslo iako auto jos nije bio tu. Koliko ja znam ne mozes kupiti kasko. Cijena za auta na stranim tablama je 605 maraka godisnje, 180+ maraka je za 3 mjeseca. Ne moras uzeti kod jedne osiguravajuce kuce ali cijena je ista kod svih, barem za ovaj slucaj.
zlatan01

#4 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by zlatan01 »

Zar nije jednostavnije sa zelenim kartonom?
Edin H.

#5 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by Edin H. »

zlatan01 wrote:Zar nije jednostavnije sa zelenim kartonom?
U Engleskoj npr. niti jedno osiguranje ne pokriva BiH, Srbiju, Crnu Goru...znaci moras kupovati osiguranje na granici :x
zlatan01

#6 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by zlatan01 »

Edin H. wrote:
zlatan01 wrote:Zar nije jednostavnije sa zelenim kartonom?
U Engleskoj npr. niti jedno osiguranje ne pokriva BiH, Srbiju, Crnu Goru...znaci moras kupovati osiguranje na granici :x
Aha, a u Svedskoj nema nikakvih problema, nazoves osiguranje i navedes ko su vozaci i zeleni karton dolazi postom za par dana...
rajvosa^

#7 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by rajvosa^ »

Da li zna neko osiguranja u Sarajevu da osigurava auto sa stranim tablicama? Ime a ja cu naci website. Hvala
incognito071

#8 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by incognito071 »

rajvosa^ wrote:Da li zna neko osiguranja u Sarajevu da osigurava auto sa stranim tablicama? Ime a ja cu naci website. Hvala
Niko nista ne zna o ovome?
rajvosa^

#9 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by rajvosa^ »

incognito071 wrote:
rajvosa^ wrote:Da li zna neko osiguranja u Sarajevu da osigurava auto sa stranim tablicama? Ime a ja cu naci website. Hvala
Pitat cu supruge. Ona je osigurala.
Edin H.

#10 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by Edin H. »

incognito071 wrote:
Svako osiguranje osigurava, ali nemoj ulaziti u zemlju izvan radnog vremena, kao i subotom i nedjeljom jer misevi ne rade, tako da neces moci uci ako nemas osiguranja.

Ako je auto vec u Sarajevu mozes osigurati u bilo kojoj osiguravajucoj kuci, standardna procedura.
shadow

#11 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by shadow »

Mislim da to mozes zavrsiti u bilo kojem osiguranju. Kod mene je bilo Bosna-Sunce osiguranje (ovo je bilo prosle godine) i kao sto sam nekad ranije napisao (vidi na pocetku ovog topika) sve osiguravajuce kuce ti moraju isto naplatiti i nijedna ti nece izdati zeleni karton, dakle maximum sto mozes dobiti je pogranicno osiguranje.
Edin H.

#12 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by Edin H. »

U pravu si shadow.

Kada sam kupio ovo osiguranje pokrilo me samo za BiH.

Kada sam prelazio u Crnu Goru morao sam ponovo kupovati osiguranje.
AO83

#13 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by AO83 »

Da li znate kako se kupuje u Hrvatskoj, specificije Luke Ploce? Jeli ima negdje tu gdje mogu odmah uzeti ili negdje dalje moram voziti?
incognito071

#14 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by incognito071 »

shadow wrote:Mislim da to mozes zavrsiti u bilo kojem osiguranju. Kod mene je bilo Bosna-Sunce osiguranje (ovo je bilo prosle godine) i kao sto sam nekad ranije napisao (vidi na pocetku ovog topika) sve osiguravajuce kuce ti moraju isto naplatiti i nijedna ti nece izdati zeleni karton, dakle maximum sto mozes dobiti je pogranicno osiguranje.
Shadow, da potvrdim:

auto s holandskim tablicama napr. osiguram u Sarajevu, osigurano je samo na podrucju BiH?? nema zelenog kartona znaci? krenem li u HR napr, moram za HR na granici osiguranje kupovat?
shadow

#15 Re: Kupovanje auto-osiguranja na granici

Post by shadow »

Da, ako u Sarajevu uzmes osiguranje za auto na stranim tablicama ono ti vrijedi samo na podrucju BiH, zeleni karton ne izdaju.
Post Reply