Pošto moram nešto kupiti iz drugog grada, a potreban mi je kupoprodajni ugovor i nije toliko vrijedno da putujem, postoji li neka drugo opcija? Recimo da mi poštom prodavac (privatno lice) pošalje ugovor bez mog potpisa kojeg onda ja potpišem i koristim gdje mi treba. Može li se ovjerena izjava koristiti u slične svrhe?
Hvala.
Kupoprodajni ugovor preko interneta
Moderator: _BataZiv_0809
-
high_volume
#2 Re: Kupoprodajni ugovor preko interneta
Treba ti poslati najmanje dva takva ugovora u original formi, i da mu vratiš njegov primjerak, nakon što ga ovjeriš svojim potpisom. Obzirom da ste obojica trgovci - fizičke osobe, takav ugovor treba dobiti validnost ovjerama potpisa i nadovjerom kod porezne uprave, zbog poreza na prometa proizvodaNightComer wrote: ↑18/05/2020 11:50 Pošto moram nešto kupiti iz drugog grada, a potreban mi je kupoprodajni ugovor i nije toliko vrijedno da putujem, postoji li neka drugo opcija? Recimo da mi poštom prodavac (privatno lice) pošalje ugovor bez mog potpisa kojeg onda ja potpišem i koristim gdje mi treba. Može li se ovjerena izjava koristiti u slične svrhe?
Hvala.
-
kuli1961
#3 Re: Kupoprodajni ugovor preko interneta
Da l ibi mogao da malo pojasnis citirano? U RS, gdje zivim nema poreza na promet, vec PDV ,sto je nadleznost UIO BiH. Tesko mi je vjerovati da u ovim poreskim stvarima oporezivanja prometa roba i usluga imamo razlicito zakonodavstvo, pa sam poprilicno zbunjen.high_volume wrote: ↑31/05/2020 08:52 nadovjerom kod porezne uprave, zbog poreza na prometa proizvoda
-
high_volume
#4 Re: Kupoprodajni ugovor preko interneta
Plaćanje poreza na dobit. A i PDV je porez na promet, proizvoda ili usluga, s razlikom od bivšeg poreza u trenutku plaćanja tog poreza.kuli1961 wrote: ↑31/05/2020 21:40Da l ibi mogao da malo pojasnis citirano? U RS, gdje zivim nema poreza na promet, vec PDV ,sto je nadleznost UIO BiH. Tesko mi je vjerovati da u ovim poreskim stvarima oporezivanja prometa roba i usluga imamo razlicito zakonodavstvo, pa sam poprilicno zbunjen.high_volume wrote: ↑31/05/2020 08:52 nadovjerom kod porezne uprave, zbog poreza na prometa proizvoda
Mislim da si shvatio moju misao s porezom na promet, ali hajd sad....
-
kuli1961
#5 Re: Kupoprodajni ugovor preko interneta
Nisam se zezao, a zaista nisam shvatio da mislis na PDV. Pogotovo sto kazes- porez na dobit. Taj porez je nesto drugo u odnosu na PDV, naravno, placa se entitetskim poreskim vlastima.high_volume wrote: ↑31/05/2020 21:50Plaćanje poreza na dobit. A i PDV je porez na promet, proizvoda ili usluga, s razlikom od bivšeg poreza u trenutku plaćanja tog poreza.kuli1961 wrote: ↑31/05/2020 21:40Da l ibi mogao da malo pojasnis citirano? U RS, gdje zivim nema poreza na promet, vec PDV ,sto je nadleznost UIO BiH. Tesko mi je vjerovati da u ovim poreskim stvarima oporezivanja prometa roba i usluga imamo razlicito zakonodavstvo, pa sam poprilicno zbunjen.high_volume wrote: ↑31/05/2020 08:52 nadovjerom kod porezne uprave, zbog poreza na prometa proizvoda
Mislim da si shvatio moju misao s porezom na promet, ali hajd sad....![]()