KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tr6n

#1 KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by tr6n »

sta je povoljnije pokloniti ili napraviti kupoprodajni ugovor i koliko kosta hvala..........odnosi se na auto,,,,,,,
goran16v

#2 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by goran16v »

tr6n wrote:sta je povoljnije pokloniti ili napraviti kupoprodajni ugovor i koliko kosta hvala..........odnosi se na auto,,,,,,,
Nema nikakve veze jer se na promjenu vlasnistva polovnog vozila ne placa nikakav porez ili tzv prevod.
ifas

#3 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by ifas »

a sta je sa zemljistem ?
shlauf

#4 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by shlauf »

ifas wrote:a sta je sa zemljistem ?
Zavisi jesi li na Grdonju, Barama, Stupu .... :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
mentalist

#5 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by mentalist »

tr6n wrote:sta je povoljnije pokloniti ili napraviti kupoprodajni ugovor i koliko kosta hvala..........odnosi se na auto,,,,,,,
30 KM platiš kupoprodajni kod ovlaštenog slžbenika za prevod, i ne boli te glava oko papira, plaćanja...
polovka

#6 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by polovka »

goran16v wrote:
Nema nikakve veze jer se na promjenu vlasnistva polovnog vozila ne placa nikakav porez ili tzv prevod.
Zar to ne zavisi od cijene auta koje je predmet ugovora?
Mislim da se porez plaća za sume preko 2000 KM :-?
ifas

#7 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by ifas »

shlauf wrote:
ifas wrote:a sta je sa zemljistem ?
Zavisi jesi li na Grdonju, Barama, Stupu .... :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
na skroz drugom kantonu :)
carobnjak1

#8 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by carobnjak1 »

na putnicka vozila nema pdv,moze se napraviti komisioni ugovor koji kosta cca 20 km i to je to!!!na teretna se placa PDV
poznanik

#9 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by poznanik »

carobnjak1 wrote:na putnicka vozila nema pdv,moze se napraviti komisioni ugovor koji kosta cca 20 km i to je to!!!na teretna se placa PDV
De nam malo pojasni ovo što si napisao, ko plaća pdv i kada?
polovka

#10 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by polovka »

U RS-u se porez plaća, garantovano.(i na putnička)
preludezalude

#11 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by preludezalude »

U RS-u se ne placa porez na putnicka vozila, garantovano. Ja sam kupio auto prije 5 dana. Platis kupoprodajni ugovor 20KM i to je sve. U federaciji je ista stvar.
drndalo

#12 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by drndalo »

Pustite covjeka da plati porez kad je navalio, svakako fali para u kasama...
polovka

#13 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by polovka »

preludezalude wrote:U RS-u se ne placa porez na putnicka vozila, garantovano. Ja sam kupio auto prije 5 dana. Platis kupoprodajni ugovor 20KM i to je sve. U federaciji je ista stvar.
Koja cifra ti je u ugovoru :wink: ?
Znam da se nešto plaća zavisno od cijene auta.
goran16v

#14 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by goran16v »

polovka wrote:
Zar to ne zavisi od cijene auta koje je predmet ugovora?
Mislim da se porez plaća za sume preko 2000 KM :-?[/quote]

Cim nema poreza nema nikakve razlike da li je cijena 2000 ili 2 miliona KM.
drndalo

#15 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by drndalo »

Mozda moze biti razlika u cijeni takse za ovjeru ugovora u Opstini u zavisnosti od razreda cijene, tipa, od 0-2000 KM = 10 KM, od 2000-5000 = 20 KM, 5000-10000=30 KM, >10000 = 50 KM... Tako je naked davno bilo, da li sada ima ne znam... I komisioni ugovor u agenciji koja to radi se placa, obicno linearno, ali mozda neko opet ima to kao % prijavljene cijene, ali to NIJE POREZ...
bjelokapic

#16 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by bjelokapic »

Logicno, ne mozes jednu te istu stvar dva puta porerezovati PDV-om. PDV se placa samo kod uvoza ili prve kupovine.
carobnjak1

#17 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by carobnjak1 »

poznanik wrote:
carobnjak1 wrote:na putnicka vozila nema pdv,moze se napraviti komisioni ugovor koji kosta cca 20 km i to je to!!!na teretna se placa PDV
De nam malo pojasni ovo što si napisao, ko plaća pdv i kada?
ovo sam uzeo kad je rijec o polovnim vozilima,na polovna putnicka vozila prilikom prodaje se ne placa PDV,dok se za polovna teretna vozila uvijek placa PDV,barem sam ja imao takvo iskustvo kad je rijec o teretnim!
goran16v

#18 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by goran16v »

drndalo wrote:Mozda moze biti razlika u cijeni takse za ovjeru ugovora u Opstini u zavisnosti od razreda cijene, tipa, od 0-2000 KM = 10 KM, od 2000-5000 = 20 KM, 5000-10000=30 KM, >10000 = 50 KM... Tako je naked davno bilo, da li sada ima ne znam... I komisioni ugovor u agenciji koja to radi se placa, obicno linearno, ali mozda neko opet ima to kao % prijavljene cijene, ali to NIJE POREZ...
Nema vise nikakve razlike...
Aqua_S

#19 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by Aqua_S »

ako je u pitanju auto, ne treba ti niko i ništa, u knjižari se kupi obrazac kupoprodajnog ugovora, koji onda ti i taj kome hoćeš da pokloniš auto potpišete u općini i ovjerite, sve to onda sa još jednim obrascem iz knjižare a vezan je za promjenu vlasništva predate u mup općine na kojoj je registrovano auto.
carobnjak1

#20 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by carobnjak1 »

Aqua_S wrote:
ako je u pitanju auto, ne treba ti niko i ništa, u knjižari se kupi obrazac kupoprodajnog ugovora, koji onda ti i taj kome hoćeš da pokloniš auto potpišete u općini i ovjerite, sve to onda sa još jednim obrascem iz knjižare a vezan je za promjenu vlasništva predate u mup općine na kojoj je registrovano auto.
ispravi me ako grijesim al mislim da sad taj obrazac mora biti ovjeren kod notara,mislim da to u opstini ne mozes ovjeriti,prije se to moglo al mislim da vise ne moze!!!
plemba

#21 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by plemba »

carobnjak1 wrote:
Aqua_S wrote:
ispravi me ako grijesim al mislim da sad taj obrazac mora biti ovjeren kod notara,mislim da to u opstini ne mozes ovjeriti,prije se to moglo al mislim da vise ne moze!!!
ma najjednostavnije je kod onih firmi koje se tim bave. komisiona prodaja, das 20 maraja i mirna bosna (i hercegovina :D ).

skoro sam kupovao, pa znam kako ide (i da, o Federaciji se radi).
carobnjak1

#22 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by carobnjak1 »

ma najjednostavnije je kod onih firmi koje se tim bave. komisiona prodaja, das 20 maraja i mirna bosna (i hercegovina :D ).

skoro sam kupovao, pa znam kako ide (i da, o Federaciji se radi).[/quote]
ma da kopije licnih karti dva potpisa i gotovo!!!sto jednostavno kad moze komplikovano :run:
preludezalude

#23 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by preludezalude »

polovka wrote:
preludezalude wrote:U RS-u se ne placa porez na putnicka vozila, garantovano. Ja sam kupio auto prije 5 dana. Platis kupoprodajni ugovor 20KM i to je sve. U federaciji je ista stvar.
10950KM
polovka

#24 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by polovka »

preludezalude wrote:
polovka wrote:
10950KM
Do mene je :skoljka:
Pobrk'o sam taksu i porez, mada je i taksa jedan vid poreza :P
preludezalude

#25 Re: KUPO-PRODAJNI ILI DAROVNI UGOVOR?

Post by preludezalude »

Naravno. Nije govno nego je pas posro.
Post Reply