Kupnja zemljista

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljuspica

#1 Kupnja zemljista

Post by ljuspica »

Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
Mario979

#2 Re: Kupnja zemljista

Post by Mario979 »

ljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
Teško da je neko od forumasa uštedio par stotina hiljada eura, trebao bi pitati ove političare ili direktore, nisu ni oni kupovali od plate ali....su kupovali
spreca

#3 Re: Kupnja zemljista

Post by spreca »

Mario979 wrote:
ljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
Teško da je neko od forumasa uštedio par stotina hiljada eura, trebao bi pitati ove političare ili direktore, nisu ni oni kupovali od plate ali....su kupovali
gdje to?

npr.
http://www.njuskalo.hr/nekretnine/apart ... as-5530718
sokkia

#4 Re: Kupnja zemljista

Post by sokkia »

ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora :-D
ljuspica

#5 Re: Kupnja zemljista

Post by ljuspica »

sokkia wrote:ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora :-D
Znam da me zezas, ali da znas da je covjek kupio par kilometara od obale mora na Peljescu prije 4-5g. vrlo povoljno zemljiste.Nije nemoguce da se nadje jeftino, to vam garantujem. Pogledajte malo Njuskalo.hr. pa ce vam biti jasnije...
ljuspica

#6 Re: Kupnja zemljista

Post by ljuspica »

spreca wrote:
Mario979 wrote:
gdje to?

npr.
http://www.njuskalo.hr/nekretnine/apart ... as-5530718
Ne, ne, ne apartmani ili kuce, vec zemljiste trazim...
spreca

#7 Re: Kupnja zemljista

Post by spreca »

ljuspica wrote: Ne, ne, ne apartmani ili kuce, vec zemljiste trazim...
za uzgradnju?
http://www.gohome.hr/RedirectToReal.asp ... fQ&pis=1.1
http://www.gohome.hr/RedirectToReal.asp ... V9&pis=1.1
sokkia

#8 Re: Kupnja zemljista

Post by sokkia »

ljuspica wrote:
sokkia wrote:ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora :-D
Znam da me zezas, ali da znas da je covjek kupio par kilometara od obale mora na Peljescu prije 4-5g. vrlo povoljno zemljiste.Nije nemoguce da se nadje jeftino, to vam garantujem. Pogledajte malo Njuskalo.hr. pa ce vam biti jasnije...
:-D
jasno da se zezam,a istina da sam kupio poljoprivredno zemljište jako povoljno (markica po kvadratu :-D )
Filter

#9 Re: Kupnja zemljista

Post by Filter »

uvijek placas porez. 350-400m2 mozes naci za 6-7 hiljada eurica, ali to nije gradjevinsko zemljiste.
sa gradjevinskom dozvolom to ide i do 10x vece cijene.
muminovic

#10 Re: Kupnja zemljista

Post by muminovic »

Mozes na peseljscu bez problema kupit sebi 500m2 zemljise (ne gradevinsko) 3-4 km od plaze, vec za 30.000,00 KM :-)

Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo :-)
kurty

#11 Re: Kupnja zemljista

Post by kurty »

Ne kupuj manje od 300 kvadrata...
Ako ces graditi... Krtica sa nadzorom ili oni bosanci u unom mjestu kad se skrene prema zuljani...
Ili vvodi svoje ljude ali drama opasno...
Materijal dole... Sta ovdje skontas da je recimo 5 000 KM, dole je 5000 €...
Dobro pazi namjenu zemljista...
Dozvole žara... Voda, struja... Ubitacno skupo...

Dozvola za objekat od tri sprata neki dan placena cca 30 000 kn ( legalizacija)...
Struja je bila haman 5000 KM..
Voda malo manje...

Najjaci detalj... Smece moras plaćati 12 mjeseci a zakon ti brani boravak duzi od 6....

Ovo pisem za sredisnji dio Peljesca
Filter

#12 Re: Kupnja zemljista

Post by Filter »

kurty wrote:Ne kupuj manje od 300 kvadrata...
Ako ces graditi... Krtica sa nadzorom ili oni bosanci u unom mjestu kad se skrene prema zuljani...
Ili vvodi svoje ljude ali drama opasno...
Materijal dole... Sta ovdje skontas da je recimo 5 000 KM, dole je 5000 €...
Dobro pazi namjenu zemljista...
Dozvole žara... Voda, struja... Ubitacno skupo...

Dozvola za objekat od tri sprata neki dan placena cca 30 000 kn ( legalizacija)...
Struja je bila haman 5000 KM..
Voda malo manje...

Najjaci detalj... Smece moras plaćati 12 mjeseci a zakon ti brani boravak duzi od 6....

Ovo pisem za sredisnji dio Peljesca
krtica pravo skup, radi kad se njemu cefne, al ima masine za sve sto ti treba.
bosancerosi iz dubrava fino rade.

mislim da je mjesecni pausal za vodu 100kunica + ono sto potrosis :roll:
kurty

#13 Re: Kupnja zemljista

Post by kurty »

Jeste... Krtica jeste skup... Ali imas manje peglanja sa inspekcijom i slicno...
Pa zato po meni najbolja opcija bosancerosi izvodjaci a arhitekta-nadzor arhitekta iz Zuljane MS.
onda bitno napomenuti... Placanje za dozvole se obracunava po kubiku a ne po kvadratu...
Da ne dizes bezze stropove
dječak sa šibicama

#14 Re: Kupnja zemljista

Post by dječak sa šibicama »

Pa sta ce nekome ko hoce praviti vikendicu, zemljiste koje nije gradjevinsko.

Moze jedino dupe brisati sa vegetacijom.

Drugo su Norvezani, Svedjani i ini, kupe negradjevinsko zemljiste pojeftino, onda im opcina ili zupanija napravi prenamjenu zemljista pod argumentom "dosli investitori,l gradice sportske terene i apartmane, hotele", izgrade apartmane, prodaju ih, zarade enormnu dobit, utale se sa lokalnim mafijasima, podijele dobit i cao djaci.

Sta ce ovaj nas sa 300 kvadrata, nece mu niko prenamjenu napraviti.
dječak sa šibicama

#15 Re: Kupnja zemljista

muminovic wrote: Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo :-)
Stranci, domaci bogatuni.

Gomila Engleza, Skandinavaca, Francuza, Nijemaca, kupuju kuce i apartmane na Jadranu. Gledam ljetos na HRT-u, dosli Englezi, bracni par, sa voditeljicom/konzultantom bas negdje na srednji Jadran, imaju unaprijed odredjen budzet i koliko mogu potrositi... sjecam se, apartman, potkrovni, u zajednickom objektu sa ostalim apartmanima, negdje oko pola miliona eura :-)

To je sad na Jadranu vrhunski biznis, apartmanizacija, jos sad kad krenu iznad Dubrovnika graditi, tamo nece biti objekta ispod milion eura.
muminovic

#16 Re: Kupnja zemljista

Post by muminovic »

dječak sa šibicama wrote:
muminovic wrote: Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo :-)
Stranci, domaci bogatuni.

Gomila Engleza, Skandinavaca, Francuza, Nijemaca, kupuju kuce i apartmane na Jadranu. Gledam ljetos na HRT-u, dosli Englezi, bracni par, sa voditeljicom/konzultantom bas negdje na srednji Jadran, imaju unaprijed odredjen budzet i koliko mogu potrositi... sjecam se, apartman, potkrovni, u zajednickom objektu sa ostalim apartmanima, negdje oko pola miliona eura :-)

To je sad na Jadranu vrhunski biznis, apartmanizacija, jos sad kad krenu iznad Dubrovnika graditi, tamo nece biti objekta ispod milion eura.
Ubijaju ljudi cijenama, nije normalno stvarno.

S obzirom da u Turskoj kraj mora mozes kupiti u nekim mjestima stan solidan za 50tak hiljada EUR.

Ovo si ne moze niko sa balkana priustit ko se bavi postenim poslom bilo koje vrste, jedino ako ima 200-300 radnika koje placa 300 KM mjesecno, a sebi zadrzava resto...
dječak sa šibicama

#17 Re: Kupnja zemljista

E jebiga, Turska je Turska, a Hrvatska je tu, na dohvat ruke, mislim gledano iz perspektive prosjecnog europljanina.

Zakon ponude i potraznje, cijene su tolike jer ima kupaca koji ce ih platiti.

I Turci bi vjerovatno radije prodavali za 500 nego za 50 hiljada, ali nece niko kupiti.

Dolaze i ruski milijarderi, milioneri, kupuju po CG primorju, po Hrvatskoj. Europljani vec standardno.

Recimo ovaj bracni par Englezi, o kojem sam pisao gore, njima je budzet oko 2 miliona eura ili funti ne znam sad, i za te pare namjeravaju kupiti kucu u Engleskoj i apartman/kucu negdje na moru, na Mediteranu. Biraju Spanija, Francuska, Hrvatska.

e sad, nisu to neki bogatasi, vidi se po njima da nisu, neki malo imucniji Englezi. Ali budzet, za nase prilike, astronomski. Jebiga, oni imaju, mi nemamo... i onda kad nasa raja pocne porediti cijene struje tamo i ovamo, mali off topic :-)
kurty

#18 Re: Kupnja zemljista

Post by kurty »

dječak sa šibicama wrote:Pa sta ce nekome ko hoce praviti vikendicu, zemljiste koje nije gradjevinsko.

Moze jedino dupe brisati sa vegetacijom.

Drugo su Norvezani, Svedjani i ini, kupe negradjevinsko zemljiste pojeftino, onda im opcina ili zupanija napravi prenamjenu zemljista pod argumentom "dosli investitori,l gradice sportske terene i apartmane, hotele", izgrade apartmane, prodaju ih, zarade enormnu dobit, utale se sa lokalnim mafijasima, podijele dobit i cao djaci.

Sta ce ovaj nas sa 300 kvadrata, nece mu niko prenamjenu napraviti.
Ja sam spomenuo 300 kvatrata jer je to minimalna povrsina na kojoj mozes graditi...
I jbg... Imao sam slucaj rodjaka... 7dana ga ubjedjivali da ne kupuje parcelu koju je naumio... Parcela poljoprivredno zemljiste... Njemu neko rekao da ce moci da prebaci to u gradjevinsko... Srecom vratio mu covjek pare kad je vidio da nema nista od gradnje...
Filter

#19 Re: Kupnja zemljista

Post by Filter »

kurty wrote:Jeste... Krtica jeste skup... Ali imas manje peglanja sa inspekcijom i slicno...
Pa zato po meni najbolja opcija bosancerosi izvodjaci a arhitekta-nadzor arhitekta iz Zuljane MS.
onda bitno napomenuti... Placanje za dozvole se obracunava po kubiku a ne po kvadratu...
Da ne dizes bezze stropove
ne znam za tog iz zuljane ali sam nasao dole nasih ljudi hejbet.
u katastru u dubrovniku radi moj bivsi profesor iz geodetske, arhitekta iz urbanistickog u plocama zivi na breci :lol:
i znam da se placa po kubiku have :-) deru na cemu stignu.
elem, mi vec 30+ godina cekamo na papire. sad smo opet predali, kad je bio ovaj stampedo oko legalizacija pred ulazak hrvatske u EU.
bila komisija prije mjesec dana (opet). a kad se uzimalo zemljiste trebalo je sve biti gotovo za mjesec dana.
gori su od nas kad nemas stelu i lijeni za ne povjerovati
Post Reply