Kupnja zemljista
-
ljuspica
#1 Kupnja zemljista
Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
-
Mario979
#2 Re: Kupnja zemljista
Teško da je neko od forumasa uštedio par stotina hiljada eura, trebao bi pitati ove političare ili direktore, nisu ni oni kupovali od plate ali....su kupovaliljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
- spreca
#3 Re: Kupnja zemljista
gdje to?Mario979 wrote:Teško da je neko od forumasa uštedio par stotina hiljada eura, trebao bi pitati ove političare ili direktore, nisu ni oni kupovali od plate ali....su kupovaliljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
npr.
http://www.njuskalo.hr/nekretnine/apart ... as-5530718
-
sokkia
#4 Re: Kupnja zemljista
ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora 
-
ljuspica
#5 Re: Kupnja zemljista
Znam da me zezas, ali da znas da je covjek kupio par kilometara od obale mora na Peljescu prije 4-5g. vrlo povoljno zemljiste.Nije nemoguce da se nadje jeftino, to vam garantujem. Pogledajte malo Njuskalo.hr. pa ce vam biti jasnije...sokkia wrote:ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora
-
ljuspica
#6 Re: Kupnja zemljista
Ne, ne, ne apartmani ili kuce, vec zemljiste trazim...spreca wrote:gdje to?Mario979 wrote:Teško da je neko od forumasa uštedio par stotina hiljada eura, trebao bi pitati ove političare ili direktore, nisu ni oni kupovali od plate ali....su kupovaliljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
npr.
http://www.njuskalo.hr/nekretnine/apart ... as-5530718
- spreca
#7 Re: Kupnja zemljista
za uzgradnju?ljuspica wrote: Ne, ne, ne apartmani ili kuce, vec zemljiste trazim...
http://www.gohome.hr/RedirectToReal.asp ... fQ&pis=1.1
http://www.gohome.hr/RedirectToReal.asp ... V9&pis=1.1
-
sokkia
#8 Re: Kupnja zemljista
ljuspica wrote:Znam da me zezas, ali da znas da je covjek kupio par kilometara od obale mora na Peljescu prije 4-5g. vrlo povoljno zemljiste.Nije nemoguce da se nadje jeftino, to vam garantujem. Pogledajte malo Njuskalo.hr. pa ce vam biti jasnije...sokkia wrote:ja sam skoro kupovao i cjena je vrlo povoljna, samo je par stotina kilometara udaljeno od mora
jasno da se zezam,a istina da sam kupio poljoprivredno zemljište jako povoljno (markica po kvadratu
- Filter
#9 Re: Kupnja zemljista
ljuspica wrote:Da li je iko skoro kupio zemljiste na moru ili blizu mora? Kakve su cijene? Da li se placa porez i na malu parcelu u Hr.?
uvijek placas porez. 350-400m2 mozes naci za 6-7 hiljada eurica, ali to nije gradjevinsko zemljiste.
sa gradjevinskom dozvolom to ide i do 10x vece cijene.
- muminovic
#10 Re: Kupnja zemljista
Mozes na peseljscu bez problema kupit sebi 500m2 zemljise (ne gradevinsko) 3-4 km od plaze, vec za 30.000,00 KM 
Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo
Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo
- kurty
#11 Re: Kupnja zemljista
Ne kupuj manje od 300 kvadrata...
Ako ces graditi... Krtica sa nadzorom ili oni bosanci u unom mjestu kad se skrene prema zuljani...
Ili vvodi svoje ljude ali drama opasno...
Materijal dole... Sta ovdje skontas da je recimo 5 000 KM, dole je 5000 €...
Dobro pazi namjenu zemljista...
Dozvole žara... Voda, struja... Ubitacno skupo...
Dozvola za objekat od tri sprata neki dan placena cca 30 000 kn ( legalizacija)...
Struja je bila haman 5000 KM..
Voda malo manje...
Najjaci detalj... Smece moras plaćati 12 mjeseci a zakon ti brani boravak duzi od 6....
Ovo pisem za sredisnji dio Peljesca
Ako ces graditi... Krtica sa nadzorom ili oni bosanci u unom mjestu kad se skrene prema zuljani...
Dozvola za objekat od tri sprata neki dan placena cca 30 000 kn ( legalizacija)...
Voda malo manje...
Najjaci detalj... Smece moras plaćati 12 mjeseci a zakon ti brani boravak duzi od 6....
- Filter
#12 Re: Kupnja zemljista
krtica pravo skup, radi kad se njemu cefne, al ima masine za sve sto ti treba.kurty wrote:Ne kupuj manje od 300 kvadrata...
Voda malo manje...
bosancerosi iz dubrava fino rade.
mislim da je mjesecni pausal za vodu 100kunica + ono sto potrosis
- kurty
#13 Re: Kupnja zemljista
Jeste... Krtica jeste skup... Ali imas manje peglanja sa inspekcijom i slicno...
Pa zato po meni najbolja opcija bosancerosi izvodjaci a arhitekta-nadzor arhitekta iz Zuljane MS.
onda bitno napomenuti... Placanje za dozvole se obracunava po kubiku a ne po kvadratu...
Da ne dizes bezze stropove
Pa zato po meni najbolja opcija bosancerosi izvodjaci a arhitekta-nadzor arhitekta iz Zuljane MS.
onda bitno napomenuti... Placanje za dozvole se obracunava po kubiku a ne po kvadratu...
- dječak sa šibicama
#14 Re: Kupnja zemljista
Pa sta ce nekome ko hoce praviti vikendicu, zemljiste koje nije gradjevinsko.
Moze jedino dupe brisati sa vegetacijom.
Drugo su Norvezani, Svedjani i ini, kupe negradjevinsko zemljiste pojeftino, onda im opcina ili zupanija napravi prenamjenu zemljista pod argumentom "dosli investitori,l gradice sportske terene i apartmane, hotele", izgrade apartmane, prodaju ih, zarade enormnu dobit, utale se sa lokalnim mafijasima, podijele dobit i cao djaci.
Sta ce ovaj nas sa 300 kvadrata, nece mu niko prenamjenu napraviti.
Drugo su Norvezani, Svedjani i ini, kupe negradjevinsko zemljiste pojeftino, onda im opcina ili zupanija napravi prenamjenu zemljista pod argumentom "dosli investitori,l gradice sportske terene i apartmane, hotele", izgrade apartmane, prodaju ih, zarade enormnu dobit, utale se sa lokalnim mafijasima, podijele dobit i cao djaci.
- dječak sa šibicama
#15 Re: Kupnja zemljista
Stranci, domaci bogatuni.muminovic wrote: Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo
Gomila Engleza, Skandinavaca, Francuza, Nijemaca, kupuju kuce i apartmane na Jadranu. Gledam ljetos na HRT-u, dosli Englezi, bracni par, sa voditeljicom/konzultantom bas negdje na srednji Jadran, imaju unaprijed odredjen budzet i koliko mogu potrositi... sjecam se, apartman, potkrovni, u zajednickom objektu sa ostalim apartmanima, negdje oko pola miliona eura
To je sad na Jadranu vrhunski biznis, apartmanizacija, jos sad kad krenu iznad Dubrovnika graditi, tamo nece biti objekta ispod milion eura.
- muminovic
#16 Re: Kupnja zemljista
Ubijaju ljudi cijenama, nije normalno stvarno.dječak sa šibicama wrote:Stranci, domaci bogatuni.muminovic wrote: Gledam neki dan cijena kucica u Vodicama - pa covjece nema nista ispod 300.000 EUR-a nevjeorvatni su, bolje kuce 700.000 EUR-a ubijaju, ko uzima ovo
Gomila Engleza, Skandinavaca, Francuza, Nijemaca, kupuju kuce i apartmane na Jadranu. Gledam ljetos na HRT-u, dosli Englezi, bracni par, sa voditeljicom/konzultantom bas negdje na srednji Jadran, imaju unaprijed odredjen budzet i koliko mogu potrositi... sjecam se, apartman, potkrovni, u zajednickom objektu sa ostalim apartmanima, negdje oko pola miliona eura![]()
To je sad na Jadranu vrhunski biznis, apartmanizacija, jos sad kad krenu iznad Dubrovnika graditi, tamo nece biti objekta ispod milion eura.
S obzirom da u Turskoj kraj mora mozes kupiti u nekim mjestima stan solidan za 50tak hiljada EUR.
Ovo si ne moze niko sa balkana priustit ko se bavi postenim poslom bilo koje vrste, jedino ako ima 200-300 radnika koje placa 300 KM mjesecno, a sebi zadrzava resto...
- dječak sa šibicama
#17 Re: Kupnja zemljista
E jebiga, Turska je Turska, a Hrvatska je tu, na dohvat ruke, mislim gledano iz perspektive prosjecnog europljanina.
Zakon ponude i potraznje, cijene su tolike jer ima kupaca koji ce ih platiti.
I Turci bi vjerovatno radije prodavali za 500 nego za 50 hiljada, ali nece niko kupiti.
Dolaze i ruski milijarderi, milioneri, kupuju po CG primorju, po Hrvatskoj. Europljani vec standardno.
Recimo ovaj bracni par Englezi, o kojem sam pisao gore, njima je budzet oko 2 miliona eura ili funti ne znam sad, i za te pare namjeravaju kupiti kucu u Engleskoj i apartman/kucu negdje na moru, na Mediteranu. Biraju Spanija, Francuska, Hrvatska.
e sad, nisu to neki bogatasi, vidi se po njima da nisu, neki malo imucniji Englezi. Ali budzet, za nase prilike, astronomski. Jebiga, oni imaju, mi nemamo... i onda kad nasa raja pocne porediti cijene struje tamo i ovamo, mali off topic
Zakon ponude i potraznje, cijene su tolike jer ima kupaca koji ce ih platiti.
I Turci bi vjerovatno radije prodavali za 500 nego za 50 hiljada, ali nece niko kupiti.
Dolaze i ruski milijarderi, milioneri, kupuju po CG primorju, po Hrvatskoj. Europljani vec standardno.
Recimo ovaj bracni par Englezi, o kojem sam pisao gore, njima je budzet oko 2 miliona eura ili funti ne znam sad, i za te pare namjeravaju kupiti kucu u Engleskoj i apartman/kucu negdje na moru, na Mediteranu. Biraju Spanija, Francuska, Hrvatska.
e sad, nisu to neki bogatasi, vidi se po njima da nisu, neki malo imucniji Englezi. Ali budzet, za nase prilike, astronomski. Jebiga, oni imaju, mi nemamo... i onda kad nasa raja pocne porediti cijene struje tamo i ovamo, mali off topic
- kurty
#18 Re: Kupnja zemljista
Ja sam spomenuo 300 kvatrata jer je to minimalna povrsina na kojoj mozes graditi...dječak sa šibicama wrote:Pa sta ce nekome ko hoce praviti vikendicu, zemljiste koje nije gradjevinsko.
I jbg... Imao sam slucaj rodjaka... 7dana ga ubjedjivali da ne kupuje parcelu koju je naumio... Parcela poljoprivredno zemljiste... Njemu neko rekao da ce moci da prebaci to u gradjevinsko... Srecom vratio mu covjek pare kad je vidio da nema nista od gradnje...
- Filter
#19 Re: Kupnja zemljista
ne znam za tog iz zuljane ali sam nasao dole nasih ljudi hejbet.kurty wrote:Jeste... Krtica jeste skup... Ali imas manje peglanja sa inspekcijom i slicno...
u katastru u dubrovniku radi moj bivsi profesor iz geodetske, arhitekta iz urbanistickog u plocama zivi na breci
i znam da se placa po kubiku have
elem, mi vec 30+ godina cekamo na papire. sad smo opet predali, kad je bio ovaj stampedo oko legalizacija pred ulazak hrvatske u EU.
bila komisija prije mjesec dana (opet). a kad se uzimalo zemljiste trebalo je sve biti gotovo za mjesec dana.
gori su od nas kad nemas stelu i lijeni za ne povjerovati