Kupnja rabljenog
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
El_Chino
#1 Kupnja rabljenog
Ovako, imam par pitanja u vezi kupnje rabljenog auta, tj. htio bih čuti nekoliko savjeta od ljudi koji su bliže upoznati s ovom tematikom, pa se nadam da ovdje na forumu ima stručnjaka koji bi mogli ponuditi korisne informacije.
Zanima me tip auta koji je najisplativije kupiti u rangu 3000-3500 €? Da li je to neki manji ali mlađi auto ili možda veći ali stariji? (Na što mislim kad kazem najisplativije, prvenstveno mislim na omjer uloženo/dobijeno, troškovi održavanja, potrošnja, i eventualna prodaja za nekih 2-3 godine).
Auto bi bio korišten za gradske relacije i eventualno jednom mjesečno po 400 km u komadu. Performanse su mi totalno nevažne, znači siguran prijevoz od točke A do točke B.
Malo je poduži post, ali nadam se da će se pronaći koja korisna informacija. Unaprijed zahvalan!
Zanima me tip auta koji je najisplativije kupiti u rangu 3000-3500 €? Da li je to neki manji ali mlađi auto ili možda veći ali stariji? (Na što mislim kad kazem najisplativije, prvenstveno mislim na omjer uloženo/dobijeno, troškovi održavanja, potrošnja, i eventualna prodaja za nekih 2-3 godine).
Auto bi bio korišten za gradske relacije i eventualno jednom mjesečno po 400 km u komadu. Performanse su mi totalno nevažne, znači siguran prijevoz od točke A do točke B.
Malo je poduži post, ali nadam se da će se pronaći koja korisna informacija. Unaprijed zahvalan!
-
malizeleni
#2 Re: Kupnja rabljenog
Opel Corsa, Ford Fiesta, Renault Clio. Modeli 2000 - 2003.
Svi su tu negdje. Mislim da su Corse jeftinije od ova ostala dva, bez neke vece razlike u kvaliteti.
Da budem iskren ne bih bjezao ni od kakvog ocuvanog Getz-a (Hyundai), za te pare.
Svi su tu negdje. Mislim da su Corse jeftinije od ova ostala dva, bez neke vece razlike u kvaliteti.
Da budem iskren ne bih bjezao ni od kakvog ocuvanog Getz-a (Hyundai), za te pare.
-
El_Chino
#3 Re: Kupnja rabljenog
Hvala na odgovoru...u biti mene najviše zanima držanje cijene, jer mi auto treba trenutno, a prodavao bi ga za 2 do max 3 godine.
-
kurajber
#4 Re: Kupnja rabljenog
I dobar Golf 3 je odlicna investicija, jeftin za odrzavanje,pouzdan, dugovjecan, neces puno izgubit. Ovo ti govorim iz iskustva mog najboljeg prijatelja koji već 13 godina uziva zahvalnost takvog automobila.El_Chino wrote:Ovako, imam par pitanja u vezi kupnje rabljenog auta, tj. htio bih čuti nekoliko savjeta od ljudi koji su bliže upoznati s ovom tematikom, pa se nadam da ovdje na forumu ima stručnjaka koji bi mogli ponuditi korisne informacije.
-
gurabija78
#5 Re: Kupnja rabljenog
evo ima slicna tema
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=74345
a i vw polo koji je naveden je jos uvijek na trzistu
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=74345
a i vw polo koji je naveden je jos uvijek na trzistu
- Ridjobrki
#6 Re: Kupnja rabljenog
I ja se nalazim u sličnoj dilemi, treba mi autić samo za od tačke A do tačke B, gradska vožnja i desetak puta po 100 km mjesečno. Kupujem razumom a ne emocijama, bitan mi je omjer uloženo/dobijeno, potrošnja i održavanje i nemam predrasuda ni prema jednoj marki. Kao najbolji izbor za sad mi se čini Citroën Saxo 1.5 D. Može se naći za 6000 KM, 2002 godište. Udoban, pouzdan, okretan, štedljiv, povoljan...
- Clint_Eastwood
#7 Re: Kupnja rabljenog
Mislim da ti je bolje dati 3500eur za neki Audi B4 npr. nego za ove Corse, Saxe, Getzove itd., iako je stariji 5-6 godina nego ovi ostali. Prije svega, kvalitetniji je, pouzdaniji, a i cijena mu mnogo sporije opada nego kod ovih ostalih nabrojanih.
- vozač
#8 Re: Kupnja rabljenog
1. da se ne krade
2. da znaš od koga kupuješ, to je glavno
3. što je vozilo manje atraktivno, to ti je znak da je u boljem stanju i da manje brineš o eventualnim muljanjima
4. da kupiš vozilo koje se tebi sviđa, a ne drugome
5. da kupiš vozilo koje je radni vijek provelo u bih, a ne da ga neko uvozi jer je to uvijek mačak u vreći
6. ne opterećuj se pričom dizel ili benzinac jer na tako malu kilometražu i kubikažu, to je nebitno, razlika je do 1,5 l u potrošnji, možda ni toliko
7. ja bih pogledao neki hjundai, većinom su to mlađa godišta i teško da mogu doći izvana, a ne vjerujem da su puno prešli
8. mislim da možeš kalkulisati i sa kilometražom, možda sa tim godištem da je prešao ne više od 60-70 hiljada, čak i manje
2. da znaš od koga kupuješ, to je glavno
3. što je vozilo manje atraktivno, to ti je znak da je u boljem stanju i da manje brineš o eventualnim muljanjima
4. da kupiš vozilo koje se tebi sviđa, a ne drugome
5. da kupiš vozilo koje je radni vijek provelo u bih, a ne da ga neko uvozi jer je to uvijek mačak u vreći
6. ne opterećuj se pričom dizel ili benzinac jer na tako malu kilometražu i kubikažu, to je nebitno, razlika je do 1,5 l u potrošnji, možda ni toliko
7. ja bih pogledao neki hjundai, većinom su to mlađa godišta i teško da mogu doći izvana, a ne vjerujem da su puno prešli
8. mislim da možeš kalkulisati i sa kilometražom, možda sa tim godištem da je prešao ne više od 60-70 hiljada, čak i manje
- citroen
#9 Re: Kupnja rabljenog
golfa II 1.6 obicni diesel ,bijele boje,oni ti drze cijenu vec godinama

- dottore
#10 Re: Kupnja rabljenog
ibiza 1.4 bemzin
- vozač
#11 Re: Kupnja rabljenog
dobro je ba citroen, nemoj čovjeku na muku prisjedat, poznat nam je tvoj stav o vw, ne treba ti ova ložionacitroen wrote:golfa II 1.6 obicni diesel ,bijele boje,oni ti drze cijenu vec godinama![]()
- citroen
#12 Re: Kupnja rabljenog
vozač wrote:dobro je ba citroen, nemoj čovjeku na muku prisjedat, poznat nam je tvoj stav o vw, ne treba ti ova ložionacitroen wrote:golfa II 1.6 obicni diesel ,bijele boje,oni ti drze cijenu vec godinama![]()
MERE BITI LOZIONA,ALI I NIJE,JEL DVICA NAJBOLJE DRZI CIJENU KAD UZMES U OBZIR GODINE VOZILA
- vozač
#13 Re: Kupnja rabljenog
haj što drži cijenu, to i nekako, al što te drži budnim, kad god ustaneš na pišanje slijedi obavezan pogled kroz prozor i konstatacija "uh, dobro je, tu je, mogu nastaviti sa spavanjem"citroen wrote:vozač wrote:dobro je ba citroen, nemoj čovjeku na muku prisjedat, poznat nam je tvoj stav o vw, ne treba ti ova ložionacitroen wrote:golfa II 1.6 obicni diesel ,bijele boje,oni ti drze cijenu vec godinama![]()
MERE BITI LOZIONA,ALI I NIJE,JEL DVICA NAJBOLJE DRZI CIJENU KAD UZMES U OBZIR GODINE VOZILAMOJ STAV O VW,PRECIJENJEN U ODNOSU NA KONKURENCIJU
![]()
![]()
-
vratnik
#14 Re: Kupnja rabljenog
prodam ti ja pasata na njemackim tablama, 98' godina, tdi saso mange, klima, grijaci sjedista,itd (sve sem navigacije, nisu kozna ali anatomska sjedista, boja mu je istina sranje: mauricijus plava
/ proguglaj / prosao 200 hiljada (ali stvarnih 200 hiljada!), nov zubcasti, kocnice, ulje.... treba uraditi krajnice da bude kao nov. (ne znam, mislim da je to evro 3,
)
i za tri godine ga opet prodas za istu cijenu..

i za tri godine ga opet prodas za istu cijenu..
- Jimmy_The_Saint
#15 Re: Kupnja rabljenog
Škoda Fabia, eventualno čak i mlađa Felicia. Najbolje svira za te pare, a cijenu drži k'o golf. 
-
Utic
#16 Re: Kupnja rabljenog
Hyundai se ne cini kao los izbor. Prema svim istrazivanjima su se ta vozila pokazala kao pouzdana...
Generalno sada slove kao jedna od best buy opcija u auto industriji, a za te pare mozes naci solidnog Accenta sa finom opremom...
Generalno sada slove kao jedna od best buy opcija u auto industriji, a za te pare mozes naci solidnog Accenta sa finom opremom...
- Jimmy_The_Saint
#17 Re: Kupnja rabljenog
Hyundai se kupuje ako hoš da VOZIŠ. Tip hoće da vozi pa PRODA. Škoda, dakle. Jeftinije od običnog VW, a drži cijenu i pruža vožnju jednako dobro. Nije što je volim nego što je svi vole.
-
Utic
#18 Re: Kupnja rabljenog
Ne razumijem tvoj post... Skodu nece voziti ili...? Svako auto vozis, pa prodas zar ne? BTW. dvije ili tri godine nisu tako kratak period eksploatacije... A ne ide mi u glavu da mozes covjeku predloziti Feliciu, bez uvrede!Jimmy_The_Saint wrote:Hyundai se kupuje ako hoš da VOZIŠ. Tip hoće da vozi pa PRODA. Škoda, dakle. Jeftinije od običnog VW, a drži cijenu i pruža vožnju jednako dobro. Nije što je volim nego što je svi vole.
- Ridjobrki
#19 Re: Kupnja rabljenog
Čitajući ove postove sve sam sigurniji u svoj odabir: Citroën Saxo 1.5 HDi, 2002 za 6000 KM. Čuj Felicija, pa nova je bila ko kanister na točkovima, tvrda, neudobna, očajne finalne izrade kakva je tek polovna nakon 10-ak godina hrndanja... Punoljetne Audije neću ni komentirati, onda radije kupiti za milju-dvije kakav krš samo nek ide. Btw, kakav se Hyundai može naći za 3-3,5 k€? Slabo ih ja nešto vidim...
-
Utic
#20 Re: Kupnja rabljenog
Zrakni na autopijaci... ima par Accenta i Getz-eva... sacekaj, prati, ne leti... Probaj i u oglasima.
Nije skoda losa daleko od toga, ali Fabiu za te pare neces naci.
Nije skoda losa daleko od toga, ali Fabiu za te pare neces naci.
-
vnm
#21 Re: Kupnja rabljenog
ne bih ja nijedno iz koreje ako gledas da ga utalis sto bolje kad ti cefne.
seat ili skoda.
seat ili skoda.
-
sLLayer
#22 Re: Kupnja rabljenog
sve je tacno sto si napisao osim da je udoban, pa kako ce biti udoban kad nema nikako mjesto da odlozis lijevu nogu osim da je drzis ispod kvacilaRidjobrki wrote:I ja se nalazim u sličnoj dilemi, treba mi autić samo za od tačke A do tačke B, gradska vožnja i desetak puta po 100 km mjesečno. Kupujem razumom a ne emocijama, bitan mi je omjer uloženo/dobijeno, potrošnja i održavanje i nemam predrasuda ni prema jednoj marki. Kao najbolji izbor za sad mi se čini Citroën Saxo 1.5 D. Može se naći za 6000 KM, 2002 godište. Udoban, pouzdan, okretan, štedljiv, povoljan...
- Jimmy_The_Saint
#23 Re: Kupnja rabljenog
Znam šta govorim, na NAŠEM tržištu cijena Hyundaiju brže pada. Dakle, nove korejce kupuje onaj ko ih misli prodati dok su još iole mladi, ili voziti do izdera. Polovne korejce ljudi uzimaju da ih voze do izdera. Škode sporije gube cijenu, nije to nikakva moja pamet nego se tržište tako ponaša.Utic wrote:Ne razumijem tvoj post... Skodu nece voziti ili...? Svako auto vozis, pa prodas zar ne? BTW. dvije ili tri godine nisu tako kratak period eksploatacije... A ne ide mi u glavu da mozes covjeku predloziti Feliciu, bez uvrede!Jimmy_The_Saint wrote:Hyundai se kupuje ako hoš da VOZIŠ. Tip hoće da vozi pa PRODA. Škoda, dakle. Jeftinije od običnog VW, a drži cijenu i pruža vožnju jednako dobro. Nije što je volim nego što je svi vole.
Šta tebi s Feliciom ne ide u glavu, meni nije jasno. Felicia je solidno, čvrsto auto za peri-deri, šta god na njoj rikne popravi se za cvanju, isto kao golf 2 samo što nisu 30 godina stare pa se neće raspasti pod tobom. I kad je pazariš možeš biti siguran da će za dvije-tri godine pasti maksimalno 500 maraka na cijeni.
Hyundai je bolji, naravno - više auta za manje para, ali Hyundai koji sad plati 12.000 moći će za te 2-3 godine prodati za 7-8. Škodu koju sad uzme za 5 - 6, prodaće za 4-5 minimalno. Zato je razlika između toga jel' auto uzimaš da VOZIŠ ili da VOZIŠ PA PRODAŠ. Jasnije?
- Jimmy_The_Saint
#24 Re: Kupnja rabljenog
Citroen Saxo je auto, a Felicia kanister...Ridjobrki wrote:Čitajući ove postove sve sam sigurniji u svoj odabir: Citroën Saxo 1.5 HDi, 2002 za 6000 KM. Čuj Felicija, pa nova je bila ko kanister na točkovima, tvrda, neudobna, očajne finalne izrade kakva je tek polovna nakon 10-ak godina hrndanja... Punoljetne Audije neću ni komentirati, onda radije kupiti za milju-dvije kakav krš samo nek ide. Btw, kakav se Hyundai može naći za 3-3,5 k€? Slabo ih ja nešto vidim...
Tvoje mišljenje, meni je Saxo onako, više neki skejtbord sa motorom. Jedno budi siguran, neće ti držati cijenu. A kad već imaš tu lovu u ruci, uzmi brate makar novo, ima Maple, ima Chevrolet Spark - sigurno će te bolje služiti od polovnog FRANCUZA, mani demagogije.