Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

EddyGarrero

#1 Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

Pozdav svima,ovako trebam kupiti auto koje najmanje trosi ali iskljucivo gradske voznje posto radim u Bh Posti kao dostavljac,s tim da mi to auto treba najvise u periodu jesen-zima znam da je tad potrosnja i pojacana ali govorim iz razloga da mi netreba neki sportski tip nego ono cllasic,jer ljeti vozim sluzbeni motor pa mi ljeti i netreba nego samo u tom periodu i auto bi bilo namjenjeno iskljucivo za tu svrhu i do grada i sl.,e sad imao sam Opel Corsu B '99,1.0 bezin 3 klipa,,,nikad vise dok zivim,jer prvo bucan motor,neide,slabo vuce,potrosnja skoro 8 litara,sad imam Fiata Punta MK2 2000god,1.2 8v benzin potrosnja je polu-otvorene voznje 5-6 l/100km a gradske 6-7l/100km,fino ide,vuce,klima,el.podizaci stakala ali opet nije to to,razmisljao sam da kupim VW Polo 6n 1.9SDI od 2000-2001 god ili 1.4 TDI(ali opet 3 klipa iako ima turbinu,jedino sto je bucan) a SDI navodno ima problem sa mjenjacem i da je SPOR,a da im je potrosnja ista,isto tako sam razmisljao o Skodi 1.9 SDI ili 1.4 TDI takoder isto dolaze u obzir i ona novija Pola "okonja" sa istim ovim gore navedenim motorima,sto se tice drugi auta kao npr. Peugeot 206 1.4 HDI navodno skupi dijelovi ili Clio 1.5 dci,e sad mozda i Fiat Punto 1.3 MultiYet,ali ovog imam tek pola godine i zasad je sve OK(da malo manje trosi bilo bi OK) ali navodno su u Fiata losi dizelski motori,e sad molim savjet i pomoc (mogu doci i druga auta u pitanje bitno je da malo trosi i da su jeftini dijelovi tj. odrzavanje) kao i benzin-plin i da su efikasni zimi....koje auto da kupim?????

Unaprijed hvala...
Last edited by EddyGarrero on 16/11/2013 21:35, edited 1 time in total.
Qler

#2 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Qler »

Clio 1,5dci, Corsa ili Panda 1.3 jtd, to bi bilo to ja mislim.. nema da manje trosi...
EddyGarrero

#3 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

Hmm...hvala na odgovoru...ali mozes li mi reci koja je potrosnja goriva gradske voznje tih auta na 100km i kakvi su za odrzavanje...jer to mi je bitno, i zasto ne VW Polo....???
drndalo

#5 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

Najmanje ti trosi tamvaj...
klaki

#7 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by klaki »

SDI majka. Ne znam ko je izmislio te probleme o mjenjacima i isto kako su preskupi (jedino neko ko je kupovao silovano auto?). Ali da se sad ne raspravljamo. My vote skoda sdi ili polo.

Nisu ni ovi 1.4 HDI 8v losi (ovi dolaze u citroenu i pezou) ali je fazon sto su skuplja za odrzavati od vw auta.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mali_milojica »

Clio II 1.5 dci mi je trosio oko 6 lit gradske,otvorene oko 4 lit.
Polo 1.4 TDI 2001 godiste mi je trosi oko 6 lit,mozda cak i trunku manje. Otvorene moze i oko 3.5 lit,ali to je minimum i silovanje auta i ganjanje potrosnje.
Posto trazis jeftino odrzavanje,ja bih isao na SDI varijantu Pola ili Fabie. Nema turbine,nema zamajca. Samo tjeraj. Mada licno ih ne bi nikada kupio.
Optimist

#9 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Optimist »

svemirska_vjeverica wrote:Peugeot 106 diesel
:D

evo potrosnja

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

Ili Citroen Saxo, u biti isto auto, pa kojeg boljeg nadjes.

Tek onda bih isao na Fait Panda/Punto, Clio, 206 i sl.

Edit: Prijatelj ima 206 1.4 HDi, sa njim presao 100 hiljada (trenutno na satu 220+ tkm), samo redovno odrzavanje. Prije toga imao Golf 2 i kaze da odrzavanje nije nista skuplje. On svoga odrzava u Unitrade-u na stupu.
shlauf

#10 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by shlauf »

EddyGarrero wrote:Hmm...hvala na odgovoru...ali mozes li mi reci koja je potrosnja goriva gradske voznje tih auta na 100km i kakvi su za odrzavanje...jer to mi je bitno, i zasto ne VW Polo....???
Razliku ćeš nadoknaditi kad podijeliš penzije, ... markica ovdje, 2 ondje, pa kod kone na kafu, pa hopa cupa .... :mrgreen:
plucna mahramica

#11 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by plucna mahramica »

Dok to prodas i kupis drugo, sigurno si na gubitku bar 500-1000 za koje pare mozes ugraditi plin i voziti se najjeftinije.
Optimist

#12 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Optimist »

shlauf wrote:
EddyGarrero wrote:Hmm...hvala na odgovoru...ali mozes li mi reci koja je potrosnja goriva gradske voznje tih auta na 100km i kakvi su za odrzavanje...jer to mi je bitno, i zasto ne VW Polo....???
Razliku ćeš nadoknaditi kad podijeliš penzije, ... markica ovdje, 2 ondje, pa kod kone na kafu, pa hopa cupa .... :mrgreen:

Sad mi zape za oko, zar je moguce da neko radi u posti i da mu je puno potrosnja od 7 litara koju sad ima sa Puntom, i to samo zimi. Kako rece ljeti se voza o trosku firme, na skuteru. :D
mali_milojica

#13 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mali_milojica »

Plate u BH Posti i u BHTelecomu su nebo i zemlja.
drndalo

#14 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

Jasta, u Posti rade za kikiriki, neoljusten... Posebno postonose... Kad su penzije, sa slomljenim rukama dolaze s bolovanja da odrade podjelu, sto li...?

Vidte da nas covjek zjbv...?
citroen xm

#15 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by citroen xm »

Ugradi u tog Punta Plin i imaćeš ubjedljivo najjeftiniju vožnju i održavanje. Takođe Saxo i P106 sa 1.5 D motorom su mazge koje troše minimalno. Priče o skupljem održavanju francuza zaboravi jer nisu utemeljene.
mali_milojica

#16 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mali_milojica »

drndalo wrote:Jasta, u Posti rade za kikiriki, neoljusten... Posebno postonose... Kad su penzije, sa slomljenim rukama dolaze s bolovanja da odrade podjelu, sto li...?

Vidte da nas covjek zjbv...?
Nisam rekao da rade za klikere,ali su im plate manje nego kod radnika u Telecomu.
drndalo

#17 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

Dobro, za sta je to ovdje bitno, da raspisemo referendum o samodoprinosu napacenim radnicima Poste ? Ponavljam, zjbv nas frajer. Treba mu samo zimi auto, samo kad penzije dijeli, i bitno je da mu tada trosi 1 litar manje nego sada...? Jel samo ja mislim da nas zjbv ili ima jos neko fobican kao ja ?
mali_milojica

#18 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mali_milojica »

I ja mislim da nas zajebava ili u najboljem slucaju izmislja bijesne gliste. Cuj auto mu trosi 6-7 lit i sada trazi dizela koji ce vjerovatno trositi isto.
hopi

#19 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by hopi »

mislim da je najmanja potrošnja kod vw lupo 3L, nije u izboru al neka se spomene
inače bi išao na fabiu sdi
Koshpa

#20 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Koshpa »

DA ne otvaram novu temu, da pitam ovdje.

Sta je bolje imati ? ( uz to ide i potrosnja ) 1.6 benzin plin kombinacija ili 1.5 dizel bilo koji
sLLayer

#21 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by sLLayer »

nema dizela koji ce potrositi manje nego taj punto sa plinom :)
Bakir1

#22 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Bakir1 »

odgovor na post dejstonsku zagonetku mudri su odavno prepoznali GOLF 2 1.6 D :izet:
Great Cornholio

#23 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Great Cornholio »

Koshpa wrote:DA ne otvaram novu temu, da pitam ovdje.

Sta je bolje imati ? ( uz to ide i potrosnja ) 1.6 benzin plin kombinacija ili 1.5 dizel bilo koji
Ekonomičniji je taj benzinac koji ide na plin, za iste pare ćeš preći duplo više kilometara nego što ćeš preći tim dizelom.

Benzinac je puno jeftiniji kad je u pitanju održavanje, tiši je, motor uglađenije radi, bolje pali na minusima, prednost dizela je taj što je motor dugotrajniji i što možeš više tereta njime povuć'.
citroen xm

#24 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by citroen xm »

To da je dizel dugotrajniji je običan šupljak koji ja nisam čuo nigdje prije ovog foruma.
Alive

#25 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Alive »

Ja bi kupio Clio noviji onaj i ugradio plin i to je to. Ili ako ces jeftiniju varijantu neki stariji autic za kojeg ima dijelova i pouzdani su poprilicno kada se odrzavaju i opet plin i eto.
Post Reply