Kupnja auta od treceg lica

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#1 Kupnja auta od treceg lica

Post by respo »

posto sam to skoro prosao i cekao da sredim sve skoro 2 mjeseca pa rekoh da podijelim da se drugi ne bi mucili

kupio sam auto od vlasnika koji nije preveo na sebe prilikom kupnje vozila
naravno provjerio sam da nije ukradeno ili tako nesto da ne bi slucajno ostao bez auta preporucljivo uraditi naravno

posto sam uzeo vlasnik na kome je vozilo je bio iz banja luke
sklopivsi ugovor izmedju mene i osobe A (prodavac iz sarajeva) potrebno je u banja luku osobi B poslati tablice, saobracajnu, kupoprodajni original ugovor izmedju osobe A i osobe B, ugovor izmedju tebe i osobe A i kopiju tvoje licne karte (mada nisam siguran da je ugovor izmedju tebe i osobe A kao i kopija licne potrebna al za svaki slucaj)

kada odjavi potrebno je da ti posalje odjavljenu saobracajnu i original ugovor izmedju osoba A i B (originakl izmedju tebe i osobe A sigurno imas)

u mup pored papira od tehnickog predati ugovore izmedju tebe i osobe A i ugovor izmedju osobe A i osobe B (original naravno), placeno osiguranje znaci racun iz osiguravajuce kuce

mislim nije sad tema za diskutovati nesto (a mozda i jeste) al eto da podijelim da se nekome ne bi desilo a mozda neko ima i drugo iskustvo
ja1977

#2 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by ja1977 »

Uh, komplikovano brate :D

Zar nije bolje kupiti auto sa "jednostavnim" papirima, pogoto sada kada se ne placa prevod??
Sta da osoba iz Banja Luke nije htjela da potpise ugovor??? Sta da je osoba iz Banje Luke umra u medjuvremenu ????
respo

#3 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by respo »

ja1977 wrote:Uh, komplikovano brate :D

Zar nije bolje kupiti auto sa "jednostavnim" papirima, pogoto sada kada se ne placa prevod??
Sta da osoba iz Banja Luke nije htjela da potpise ugovor??? Sta da je osoba iz Banje Luke umra u medjuvremenu ????
ma znam da je komplikovano
nisam znao odmah da je na banjalucaninu auto inace bi dobro razmislio
on je potpisao ugovor sa ovim iz sa ima ugovor samo sto ovaj iz sa nije preveo na sebe
pa sam ja morao prevoditi sa ovog iz bl na sebe a ovaj u papirima dodje kao da je s neba pao sto je prodao u sarajevu
taj gore je samo trebao odjaviti auto i to je to
rusmir.ba

#4 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by rusmir.ba »

I ja sam slicno odradio sa G2 koji sam dobio u zamjenu (nisam htio prevoditi i placati nove table,saobr i sl) vec sa punomoci potpisao ugovor sa covjekom.
Samo ne kontam kako sve ovo, jer sam ja potpisao Ugovor u ime trece osobe tako da se ja i ne pominjem.

Ovdje ti je samo bio problem sto taj (osoba 2) nije imala punomoc i da potpise u ime tog osoba 3. I zar ne ide sluzbeno odjava i prijava??
Koliko znam tip otisao u MUP; predao sve papire i tablice, sacekao par dana, dobio sve novo?

Mozda grijesim al tako mi je rekao...
respo

#5 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by respo »

osoba 2 imala je punomoc ali je osoba 1 morala odjaviti auto u banja luci i vratiti tablice shvatas?
ja ne znam sto vam je tesko prevesti auto na sebe pa to se vise ne placa kao ranije 2-3 milje to je 50 maraka u vrh glave

konkretno za tebe jeli to imas kazni pa ne mozes reg ili je u vezi posla ne smijes imati auto na svoje ime
rusmir.ba

#6 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by rusmir.ba »

ni jedno ni drugo nego trece-auto sam dobio u zamjenu pri prodaji svog auta i naravno odmah je i ovaj G2 bio za prodaju,
ne vidim razlog da prevodim i placam 80KM kada je covjek za 7 dana svakako platio sve to nakon kupovine...ja sam ga vozio tacno 2km :)

inace ja sve sto kupujem za sebe isti dan ide na prevod, nema tu zezancije, i kad je bilo 10% isto sam radio.
Haris.ba

#7 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by Haris.ba »

A kako ide standardni prevod?
A kako bi islo u situaciji gdje je kupljeno auto, a nije prevedeno, a vec se zamijenio motor(znaci novi broj treba u saobracajnu)?
respo

#8 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by respo »

rusmir.ba wrote:ni jedno ni drugo nego trece-auto sam dobio u zamjenu pri prodaji svog auta i naravno odmah je i ovaj G2 bio za prodaju,
ne vidim razlog da prevodim i placam 80KM kada je covjek za 7 dana svakako platio sve to nakon kupovine...ja sam ga vozio tacno 2km :)

inace ja sve sto kupujem za sebe isti dan ide na prevod, nema tu zezancije, i kad je bilo 10% isto sam radio.
pa nisi napomenuo da odmah golfa prodajes
mada opet bi mogao bez obzira sto si ga vozio 2km jer kad ja kupujem od tebe golfa opet mi dodje zavrzlama oko prevoda

al ajd nema veze nismo svi isti
rusmir.ba

#9 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by rusmir.ba »

preveo bih ga ja naravno, ali ja na godisnjem a stavio oglas- i golf otisao i prije nego sam stigao da prevedem.

I to je bilo 4-5 kupaca koji su cekali na red po redoslijedu javljanja, ne mogu vjerovati da je G2 jos uvijek ovoliko cijenjen...
respo

#10 Re: Kupnja auta od treceg lica

Post by respo »

posto je g2 vjerovatno i nije bio problem prodati sve dai nema nikako papira

sto se tice ovog gore broj motora sto je pitao stvarno ne znam al eto ko zna nek javi da i ostali znaju
Post Reply