Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

shadow

#76 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by shadow »

greška wrote:Pregledao sam letimično ovu temu i izgleda mi da samo ja mogu pokazati prave papirnate dokumente vezane za uvoz auta iz US. To mi je malo žalosno jer su potrošene 4 stranice a niko da se javi sa konkretnim podatkom. Sve same konstatacije u kondicionalu odnosno umene mi od brata mi amiđe mi sestrić je ....
Letimicno nije dovoljno, procitaj fino. Ispade da si samo ti ishao legalnim putem a svi ostali na divljaka uvezli aute i vozaju se po Sarajevu. Nisi u pravu mada u ostatku tvog posta ima i tacnih teza. Hajmo redom:
greška wrote: Prvi i osnovni problem je: NIKO U USA DOKUMENTE NE OVJERAVA PEČETOM ovo izgleda nebitno ali na našoj granici odnosno carini će te zbog toga imati toliko problema da će te naj vjerovatnije nabiti nogom i auto i carinu.
Tacno, amerima POTPIS igra najvecu ulogu, sam pecat ne pije vode.
greška wrote: Drugo, amere baš briga ko kupuje auto bitno je samo da ga prodaju. Doslovno možeš otići u okviru turističkog aranžmana i kupiti sebi auto sa pravom da ga izvezeš.

Tacno donekle. Polovan auto vjerovatno mozes kupiti a nov ne mozes jer ti iz dealershipa nece dozvoliti da ga izvezes dok ga ne registrujes, odnosno uglavnom ga oni registruju za tebe. Za to ti naravno trebaju neki americki dokumenti, prije svega vozacka dozvola. Cak ni nama dealerima neke auto kuce ne daju da izvucemo aute na tzv. re-assignment.
greška wrote: Treće, našim vlastima je sasvim svejedno odakle auto dolazi jer ako nisi prošao na graničnom prelazu F BiH proči ćeš na graničnom prelazu u RS ili obratno. Bitno je samo da možeš platiti zakonom propisane troškove i imati sve potrebne papire OVJERENE PEČATOM.
Kao i sve ostalo u BiH, lov u mutnom, ko koga zajebe i ko koga zna. Na kraju je najbitnije da se drzavi izmire obaveze.

greška wrote: Četvrto, niko živ i normalan neće iznajmiti čitav kontejner i u njemu voziti jedan auto, dakle trošak se kreće između 750$ i 1100 $ za jedno mjesto, što je smješno malo obzirom kuda sve to mora ići. Sasvim druga priča je kad vam ponude obrazac za plaćanje osiguranja vašeg tereta u toku transporta. Ukratko, hladno će te staviti da vaša pošiljka nema nikakvu vrijednost !

Brod je nekad kostao toliko para, sad je oko 1600 larasha po autu. Ne uzimas ti sam kontejner, uvijek ima jos zainteresovanih pa se talite. Obrazac osiguranja mozes odbiti, imas pravo izbora. Ja na auto koje kosta recimo 20 milja sigurno necu tako kao ti hladno odbiti osiguranje vec cu ga objerucke prihvatiti. Osiguranje kosta 1.7% vrijednosti auta sto ce reci da na auto od 20 milja treba platiti svega $340. Mizerna cifra, pogotovo kad uzmemo u obzir to kako spominjes neke zarade od 40%, ali to tome malo kasnije.
greška wrote: Da, i ovo je bitno, trebate naći brod koji bez pretovara dolazi u vama naj pogodniju luku, inaće vam se može desiti da brod obiđe kuglu zemaljsku dok dođe u Ploće ili Rijeku.

Bilo bi lijepo kad bi se moglo birati ali nisu u Jadranu najprometnije luke na svijetu pa da svi prekookeanski brodovi uplovljavaju kod nas. Ukratko, na putu do Bosne odnosno Hrvatske taj brod ima istovar u nekoliko zemalja/luka, izmedju ostalog dodje i do juga Italije gdje auti stoje neko vrijeme. Tu ih kupe Hrvatski brodovi i voze do Ploca, Rijeke ili gdje god treba. Zato auto putuje do Hrvatske mjesec + a do Njemacke uvijek uredno stigne za 14 dana.
Ako si ti koristio RORO onda je to drugi par cipela.
greška wrote: jiAko sve ovogore napisano preživite i ostanete normalni čeka vas ušteda od nekih pa recimo 40% za polovan ili 20 do 30% za nov auto.
Sad malo o samim autima.
Ovo je relativna stvar. Mozes ti na autu od 1000 dolara vjerovatno zaraditi 100% ili vise ali siguran sam da kad spominjes ove postotke ipak pricamo o ozbiljnijim i skupljim autima. Ako si ti uspio nakon placenih svih dadzbina potkaciti 40% profita na auto koji je tebe kostao barem 20 milja onda tebi svaka cast. Evo ja cu ti poslati koliko god zelis takvih auta za profit od svega 10%. Dogovoreno?
Moja poenta je da zarada nije i ne moze biti tolika. Ako jeste, bujrum da radimo, mojih 10% je sasvim skromno na ostatak kolaca koji ide tebi. :wink:
greška wrote: US nema jednu homologaciju za sve svoje države nego se to razlikuje od slučaja do slučaja. U praksi vam to znaći sljedeće;
kupiš auto u Floridi i tamo ti niko ne kaže da taj auto po njihovim zakonima mora trošiti 25 do 30% etanola. Nije problem što ti neznaš zakon, problem je što ti ovdje nemaš gdje nasuti etanol a auto je fabrički tome prilagođeno i eto veselja sa lambda sondama kojih usput uvjek ima veše nego dvije, zatim dva i više katalizatora,

Neko te slagao. U Americi samo California ima drugaciju emisiju od svih ostalih drzava, dakle 49+1. Auto NE MORA ALI MOZE koristiti 25-30 etanola a sasvim se normalno moze voziti na regularno gorivo. Kako ovdje tako i preko bare tj kod nas.
greška wrote: zatim za naše uslove krajnje neprihvatljivih signala koje tvoj vlastiti auto šalje ostalim učesnicima u saobračaju ! Evo mali primjer. U našim glavama je žmigavac naranđast bez obzira što auta vlasnici danas kite svakakvim bojama ali po pravilu svi drže žmigavac naranđastim ako uopšte i radi. Na US autu žmigavac jeste naranđast ali je takvo i prednje poziciono svjetlo. Od tri raskrsnice na dvije će ti pješaci hodati po haubi, auti će se uključivati na 2 metra ispred tebe jer hebo te dao si žmigavac, a policiji neće biti jasno zašto voziš sa sva četiri uključena žmigavca. Možeš staviti bijelu sijalicu ali onda opet neznaju kad daješ žmigavac!

Ima smisla ali znas i sam da pretjerujes. Da je tako u Sarajevu ne bi vise bilo zivih ljudi obzirom na to koliko je americkih auta u saobracaju. :wink:
hare_sa

#77 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by hare_sa »

Slazem se sa kompletnim postom iznad ... Ja ne znam odakle ljudima tolike cifre i ublehe o zaradi 40%,50%,60% i vise. Kontejner najjeftinije za Hrvatsku sto ide placas cca 1600$ bez osiguranja ... racunaj cca 2000$ sa osiguranjem, ali i to je bez troskova koji te cekaju u svakoj luci koje treba platiti kada auto stigne.

Dize se bezpotrebno fama oko auta iz USA ... to sve uredno funkcinise i bez problema se auta dovuku i registruju. I NECE NIKO imati problema u buducnosti sto se tice auta iz USA. Vecinom su to auta koja su proizvedena u EU pa izvezena u USA i nakon toga kod nas u BiH. Da ima manjih razlika u signalizaciji, ali opet to su vrlo male razlike koje i ako bude trebalo mjenjati nece predstavljati problem u buducnosti.
PeshtA

#78 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by PeshtA »

zna li ko kakvu firmu da ce prevesti auto brodom iz Kuvajta za Ploce, Rijeku i slicno.

Thnx
melb26sa

#79 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by melb26sa »

Pa uveze li vise auto iz Amerike?
HAVANA

#80 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by HAVANA »

Ne zaliječite se,pokajaćete se.

Za većinu automobila iz Amerike važi ona:kad ti dođe možeš se vjenčati sa njim.
Jeftin autoje najskuplji auto.
Sve u životu što sam malo platio koštalo me najviše.
Vw Mexico-fuj
Porsche cayene-katastrofa -248 različitih dijelova
jeep-smeće
Mercedes-može proći
Bmw-može proći-sistem kočenja i nešto signalizacije različiti
Mazda cx7-može proći i po meni najbolji posao iz Amerike-biće gutavo oko mjenjača
Infiniti fx35-super auto
Kad uvedu homologaciju zaboravite na Ameriku,jer će troškovi biti ogromni i neće se isplatiti.
Isto tako kad ukinu carinu uvešće trošarinu koja se plaća po obujmu motora-više CC više platiš.
Imate sasvim dovoljno Američkih auta koja su već u BiH i moćete ih kupiti po nabavnoj i ispod,jako brzo.
Onaj ko je kupio neka pokuša prodati-sve će mu biti jasno
rajvosa^

#81 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by rajvosa^ »

@shadow :thumbup: Samo sto je mene posiljka kostala iz Kalifornije $2000 + $300 osiguranje.
gradska toplana

#82 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by gradska toplana »

Prodajem Zastavu 750(fico),92.000 milja,26 godina star,izvezen iz BiH za USA i uredno registrovan.Original BiH saobracajna jos u zivotu i nema frke oko papira.Kemo ce u Mup-u sve provesti kroz knjige.Auto je dobro ocuvan,malo pragovi shebani ali sa boljim cizmama se moze zakocit.Rucna neradi od '86 kad sam isao na more zaboravio spustit ali na tehnickom Joca uvijek zaboravi testirat(za dve ledene).Imam negdje i onaj pak treger,dizalicu i rezervni i to sa AL.felgom.Hrpa rezervnih djelova iz Italije besplatno.Haj pa jav'te se i nezaboravite -nema carine.
kofi anan

#83 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by kofi anan »

nemoj te sad kupovati polovna auta u amerci Njemackoj itd.....od 1.1.2009 carina je 0%....pa vidi da li se isplati
a cuo sam da je oko 80% djelova za EU i SAD isto ali onih 20% me je_ _.-..... ja nikad ne bih kupio polovno vozilo iz amrike
HAVANA

#84 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by HAVANA »

kofi anan wrote:nemoj te sad kupovati polovna auta u amerci Njemackoj itd.....od 1.1.2009 carina je 0%....pa vidi da li se isplati
a cuo sam da je oko 80% djelova za EU i SAD isto ali onih 20% me je_ _.-..... ja nikad ne bih kupio polovno vozilo iz amrike

0% al u ku... :D
valter.ba

#85 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by valter.ba »

HAVANA wrote:
kofi anan wrote:nemoj te sad kupovati polovna auta u amerci Njemackoj itd.....od 1.1.2009 carina je 0%....pa vidi da li se isplati

0% al u ku... :D
E neka si mu objasnio :D
hare_sa

#86 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by hare_sa »

malo si dezinformisan :) ... 0% samo na nova auta, na polovna ce se i dalje placati samo sto ce biti nesto manja nego sto je trenutno.
DobroJutroKolumbo

#87 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by DobroJutroKolumbo »

Ja cu samo reci da su na masi auta dijelovi drugaciji ,neki su toliko drugaciji da su evropski alati beskorisni , ide dotle da bi cak za neka auta , kad bi radili nesto na motoru auta i trebate nesto da skinete , morali imati pojedine alate koje mehanicari koriste u Americi , a kod nas se ne koriste... :-)
hare_sa

#88 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by hare_sa »

DobroJutroKolumbo wrote:Ja cu samo reci da su na masi auta dijelovi drugaciji ,neki su toliko drugaciji da su evropski alati beskorisni , ide dotle da bi cak za neka auta , kad bi radili nesto na motoru auta i trebate nesto da skinete , morali imati pojedine alate koje mehanicari koriste u Americi , a kod nas se ne koriste... :-)
to je samo u slucaju kada se radi o iskljucivo americkim autima tipa dodge, americki ford itd itd ... europske marke tipa BMW, Mercedes, VW koji nije proizveden u Meksiku, Audi su 90% identicki kao i u EU ... vrlo vrlo male razlike u autima cak i nebitne.
esad46

#89 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by esad46 »

Za uvoz i kupovinu auta iz Ameike mozes se obratiti kompaniji EMC Cargo
a pogledaj i www.emccargo.com
Nas covjek je vlasnik a ujedno je i car dealer tako da oboje mozes obaviti sa istom kompanijom i kupovinu i prevoz.
Cijene prevoza su postavljene na home page www.emccargo.com a pocinju od $ 1,290.00 sto se prevoza automobila tice,motori su po $ 690.00 itd,najbolje pogledaj web stranicu ima puno informacija ,i dostavlaju sve u Bosnu od paketa,auto dijelova do industrijskih masina i kamiona.
minimalizam

#90 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu

Post by minimalizam »

Ovaj emccargo iz Atlante...preko njega nikako. Vidim lik sam sebe reklamira.Evo ti adresa pa preko njih mozes ako ti odgovara http://www.demars-int.com :thumbup:
Post Reply