hoce da kazes da "naplacuju" pausal za shipping? tj. da odredjuju dazbine na osnovu pausalnog vrednovanja shippinga? sta sa free shipping narudzbama? jeli i tu pusalno ide 9KM? gdje sad poznanik?kojeime wrote:Kupujem iz inostranstva duze od 10 godina. Dolazilo mi je od jednog do dvadeset razlicitih artikala u jednom paketu. Cak mi je dolazilo kao jedna posilljka vise paketa, a u svakom od tih paketa je bilo vise artikala. Svaki put mi je carinjeno na ukupnu sumu svih artikala plus transport , znaci ne svaki artikal pojedinacno, vec svi zajedno. Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).Ajant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeli
Recimo ja uzimam tene,majicu,i jaknu. Sve od istog prodavca na e-bayu,koji to salje u jednom paketu. Eh sad, pitam da li, carinik smije da carini zasebno tene,majicu i jaknu, i svemu tome pojedinacno pukne po maksimalnu carinu od 30 KM,ili jedino moze da mi carini kompletan paket sa maksimalnih 30 KM.
Znaci carini se tako da se gleda ukupna suma na racunu ukljucujuci transport, i na tu sumu se racuna carina i PDV, nebitno koliko je artikala i u koliko razlicitih paketa dolaze, s tim da se za svaki paket placa postarina posebno.
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- holowey
#426 Re: eBay - Vaša iskustva
- poznanik
#427 Re: eBay - Vaša iskustva
Nema paušalnog vrednovanja shipinga, sve mora biti jasno, kako vrijednost robe tako i svaki trošak nastao u korist te robe.... Uostalom, piše već ovdje samo treba potražiti i pročitati.holowey wrote:hoce da kazes da "naplacuju" pausal za shipping? tj. da odredjuju dazbine na osnovu pausalnog vrednovanja shippinga? sta sa free shipping narudzbama? jeli i tu pusalno ide 9KM? gdje sad poznanik?
- holowey
#428 Re: eBay - Vaša iskustva
malo manje arogancije pls...poznanik wrote:Nema paušalnog vrednovanja shipinga, sve mora biti jasno, kako vrijednost robe tako i svaki trošak nastao u korist te robe.... Uostalom, piše već ovdje samo treba potražiti i pročitati.holowey wrote:hoce da kazes da "naplacuju" pausal za shipping? tj. da odredjuju dazbine na osnovu pausalnog vrednovanja shippinga? sta sa free shipping narudzbama? jeli i tu pusalno ide 9KM? gdje sad poznanik?
covjek fino napisa
ja covjeka pitam da pojasni...toga nema na temi koju si linkovao, ali ako ti tvrdis da nema pausalnog vrednovanja shippinga, kako to da kojeime tvrdi drugacije?kojeime wrote:Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).
-
blue033
#429 Re: eBay - Vaša iskustva
Slažem se da je kupovanje putem pošte jedna lutrija, pravi uvoz je putem špeditera sa svim dokumentima, u tom slučaju 99% je sve jasno i sve prema ovim zakonima koji se citiraju.
Free shipping je nešto najgore što možete sebi napraviti prilikom kupovine, jedan primjer iz prakse: Osoba je naručila predmet koji je stigao u poštu na carinu. odlučili da ga carine i vidjeli free shipping , po njima je nemoguće da poštarina besplatna ( u jednu ruku su u pravu) da bi odredili vrijednost poštarine pitaju ljude u pošti u Sarajevu kolika je cijena poštarine, pa su se po tome i ravnali. Inače poštarina Sarajevo-Zenica je skuplja nego Kina - BiH, pa zamislite koju je cifru pošta dala. Predmet je carinjen sa vrijednošću poštarine puno većom od same vrijednosti predmeta.
Puno je bolje predmet - 5$ + shipping 2$, nego predmet 7$ + free shipping, u biti besplatnog shipping-a nema, a možete imati probleme.
Free shipping je nešto najgore što možete sebi napraviti prilikom kupovine, jedan primjer iz prakse: Osoba je naručila predmet koji je stigao u poštu na carinu. odlučili da ga carine i vidjeli free shipping , po njima je nemoguće da poštarina besplatna ( u jednu ruku su u pravu) da bi odredili vrijednost poštarine pitaju ljude u pošti u Sarajevu kolika je cijena poštarine, pa su se po tome i ravnali. Inače poštarina Sarajevo-Zenica je skuplja nego Kina - BiH, pa zamislite koju je cifru pošta dala. Predmet je carinjen sa vrijednošću poštarine puno većom od same vrijednosti predmeta.
Puno je bolje predmet - 5$ + shipping 2$, nego predmet 7$ + free shipping, u biti besplatnog shipping-a nema, a možete imati probleme.
- holowey
#430 Re: eBay - Vaša iskustva
poznanik, evo jos jedne osobe koja tvrdi da je postarina za izracun dazbina racunata "odokativnom" metodom...blue033 wrote:Slažem se da je kupovanje putem pošte jedna lutrija, pravi uvoz je putem špeditera sa svim dokumentima, u tom slučaju 99% je sve jasno i sve prema ovim zakonima koji se citiraju.
- poznanik
#431 Re: eBay - Vaša iskustva
Očito je da se tvoja percepcija arogancije drastično razlikuje od mojeholowey wrote:malo manje arogancije pls...poznanik wrote:Nema paušalnog vrednovanja shipinga, sve mora biti jasno, kako vrijednost robe tako i svaki trošak nastao u korist te robe.... Uostalom, piše već ovdje samo treba potražiti i pročitati.holowey wrote:hoce da kazes da "naplacuju" pausal za shipping? tj. da odredjuju dazbine na osnovu pausalnog vrednovanja shippinga? sta sa free shipping narudzbama? jeli i tu pusalno ide 9KM? gdje sad poznanik?
covjek fino napisa
ja covjeka pitam da pojasni...toga nema na temi koju si linkovao, ali ako ti tvrdis da nema pausalnog vrednovanja shippinga, kako to da kojeime tvrdi drugacije?kojeime wrote:Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).
Ne carine se paketi, carini se pojedinačna roba iz paketa. Transportni troškovi za "pošiljku" (a pošiljka se određuje prema transportnom dokumentu koji prati tu pošiljku (jedan uvoznik može dobiti i nekoliko pošiljki u isti dan i to još poslanih od istog dobavljača, što podrazumijeva da svaka pošiljka ima svoj prateći transportni dokument)) moraju biti prikazani ili na samom transportnom ili trgovačkom dokumentu (račun, darovnica...).
Visina transportnih troškova jedne pošiljke u postupku carinjenja raspoređuje se srazmjerno vrijednosti svakog pojedinačnog proizvoda iz te pošiljke.
Konačno, carinik na pošti carinjenja nema mandat da određuje visinu transportnih troškova, taj podatak mu dostavlja poštanski službenik.
Ovo je pravilo određeno ZOCP-om, svaki drugačiji izračun je protivan propisima, i ne mogu ga komentirati.
- holowey
#432 Re: eBay - Vaša iskustva
znaci to sa postarinom i dazbinama nije do carine nego do poste i postanskih sluzbenika? u slucaju nerealno procijenjenih transportnih troskova, kome se zaliti? imas li praktican savjet?poznanik wrote:Očito je da se tvoja percepcija arogancije drastično razlikuje od mojeholowey wrote:malo manje arogancije pls...poznanik wrote:
Nema paušalnog vrednovanja shipinga, sve mora biti jasno, kako vrijednost robe tako i svaki trošak nastao u korist te robe.... Uostalom, piše već ovdje samo treba potražiti i pročitati.
covjek fino napisa
ja covjeka pitam da pojasni...toga nema na temi koju si linkovao, ali ako ti tvrdis da nema pausalnog vrednovanja shippinga, kako to da kojeime tvrdi drugacije?kojeime wrote:Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).![]()
Ne carine se paketi, carini se pojedinačna roba iz paketa. Transportni troškovi za "pošiljku" (a pošiljka se određuje prema transportnom dokumentu koji prati tu pošiljku (jedan uvoznik može dobiti i nekoliko pošiljki u isti dan i to još poslanih od istog dobavljača, što podrazumijeva da svaka pošiljka ima svoj prateći transportni dokument)) moraju biti prikazani ili na samom transportnom ili trgovačkom dokumentu (račun, darovnica...).
Visina transportnih troškova jedne pošiljke u postupku carinjenja raspoređuje se srazmjerno vrijednosti svakog pojedinačnog proizvoda iz te pošiljke.
Konačno, carinik na pošti carinjenja nema mandat da određuje visinu transportnih troškova, taj podatak mu dostavlja poštanski službenik.
Ovo je pravilo određeno ZOCP-om, svaki drugačiji izračun je protivan propisima, i ne mogu ga komentirati.
- poznanik
#433 Re: eBay - Vaša iskustva
Pokretanjem upravnog postupka - žalbom na određenu stavku iz PCP (ili JCI ako se radi o drugom postupku carinjenja) nadležnoj pravnoj službi Regionalnog centra UINO.holowey wrote:znaci to sa postarinom i dazbinama nije do carine nego do poste i postanskih sluzbenika? u slucaju nerealno procijenjenih transportnih troskova, kome se zaliti? imas li praktican savjet?
- holowey
#434 Re: eBay - Vaša iskustva
ovdje se u 99% slucajeva radi o kupovini predmeta za licnu upotrebu, ne za dalju prodaju, i to vecinom nize vrijednosti tako da ukljucivanje speditera u cijeli proces nema smisla... nekad ranije, ne znam dali na ovoj ili prethodno spomenutoj temi o carinama, si napisao da bez speditera nema ni mogucnosti za pokretanje upravnog postupka... da li fizicko lice bez spediterske dokumentacije, tj. samo na osnovu uplatnica koje dobije da plati prilikom (pokusaja) preuzimanja posiljke i recimo racuna paypala/ebaya moze da pokrene upravni postupak?poznanik wrote:Pokretanjem upravnog postupka - žalbom na određenu stavku iz PCP (ili JCI ako se radi o drugom postupku carinjenja) nadležnoj pravnoj službi Regionalnog centra UINO.holowey wrote:znaci to sa postarinom i dazbinama nije do carine nego do poste i postanskih sluzbenika? u slucaju nerealno procijenjenih transportnih troskova, kome se zaliti? imas li praktican savjet?
- poznanik
#435 Re: eBay - Vaša iskustva
Nisam siguran da sam pokretanje žalbenog postupka od strane uvoznika uslovio angažmanom špeditera. Ne, sigurno... Špediter je u obavezi poduzimati i druge radnje u interesu robe, osim obaveznih radnji u postupku carinjenja, ali isključivo po nalogu uvoznika.holowey wrote:ovdje se u 99% slucajeva radi o kupovini predmeta za licnu upotrebu, ne za dalju prodaju, i to vecinom nize vrijednosti tako da ukljucivanje speditera u cijeli proces nema smisla... nekad ranije, ne znam dali na ovoj ili prethodno spomenutoj temi o carinama, si napisao da bez speditera nema ni mogucnosti za pokretanje upravnog postupka... da li fizicko lice bez spediterske dokumentacije, tj. samo na osnovu uplatnica koje dobije da plati prilikom (pokusaja) preuzimanja posiljke i recimo racuna paypala/ebaya moze da pokrene upravni postupak?
Sasvim je svejedno koju namjenu ima uvezena roba, uvoznik ulaže žalbu na postupak, odnosno na radnje u postupku.
Uplatnice za plaćanje carine, koje uvoznik dobije prije izuzimanja robe ispod carinskog nadzora, nisu validan "dokument" na osnovi kojih je moguće pokrenuti žalbu. Samo je PCP (Poštansko-Carinska Prijava) dokument koji je validan. Uz PCP carinska služba dužna je dostaviti uvozniku i zapisnik o utvrđivanju vrijednosti, ukoliko za tu konkretnu robu nije pristigla i faktura i druga dokumentacija, na osnovi koje je određena carinska osnovica i prema njoj visina carine, itd.
Postoji tema o carini u BiH...
-
hammers
#436 Re: eBay - Vaša iskustva
E da li bi meni neko pomogao. Dakle, ovo ce mi biti prvi put da kupujem preko e-bay.
Mislio sam uzeti ovaj sat..
http://www.ebay.co.uk/itm/HERC-Automati ... 336377c07c
Da li bi neko mogao otprilike napisati koliko bi me izasala najbolja(dakle bez carine, vec ono osnovno sto se mora platiti - cijena sata i sta jos ide) i najlosija solucijia(sat, carina i svi ostali k. palci sto idu uz to)
Hvala.
Da li bi neko mogao otprilike napisati koliko bi me izasala najbolja(dakle bez carine, vec ono osnovno sto se mora platiti - cijena sata i sta jos ide) i najlosija solucijia(sat, carina i svi ostali k. palci sto idu uz to)
-
hammers
#437 Re: eBay - Vaša iskustva
A to "deranje" na carini. Okvirno, šta misliš koliko bi izašlo. Ima li neki procenat il nesta slicno, kako se racuna.buksna wrote:samo plaćaš cijenu sata, tj. tih 63,99$ - dostava je besplatna... moguće još da te na carini oderu, to je lutrijahammers wrote:E da li bi meni neko pomogao. Dakle, ovo ce mi biti prvi put da kupujem preko e-bay.
Da li bi neko mogao otprilike napisati koliko bi me izasala najbolja(dakle bez carine, vec ono osnovno sto se mora platiti - cijena sata i sta jos ide) i najlosija solucijia(sat, carina i svi ostali k. palci sto idu uz to)Hvala.
-
hammers
#438 Re: eBay - Vaša iskustva
Stvarno ne znam ni sam sta da radim. Petobanka(otprilike). Puno brate, stvarno bi se osjecao ko levatina da me tako oderubuksna wrote:jbg nemam pojma... za to bi po mom nekom instinktu, ukoliko bi bilo, bilo do 50 maraka.... al ništa relevantno...hammers wrote:A to "deranje" na carini. Okvirno, šta misliš koliko bi izašlo. Ima li neki procenat il nesta slicno, kako se racuna.buksna wrote: samo plaćaš cijenu sata, tj. tih 63,99$ - dostava je besplatna... moguće još da te na carini oderu, to je lutrija
ali ako ćeš realno, pošto je to roba iz hong konga koja se šalje vjerovatno kao pismo, u koverti (bar je tako bilo kad sam ja kupovao neki jeftini sat), to na carini neće uopšte ni otvarat, tako da ne bi trebali ništa ni naplatit... tako ide...
-
dimba
#439 Re: eBay - Vaša iskustva
Zna li neko koliko treba vremena da dodje pismo iz Usa?? Narucio sam neke trake za izbjeljivanje (dolaze u pismu), vec je proslo 15 dana a njemu ni traaga ni glasa. Primjera radi narucio sam slusalice iz Engleske dosle su za 5 dana. I jos jedno pitanje sta mislite o kupovini iz Hong Konga jeli sigurna? 
- green man
#440 Re: eBay - Vaša iskustva
Moje porudžbine iz USA stizale su u roku od 20-tak dana, znači +/- dan-dva.dimba wrote:Zna li neko koliko treba vremena da dodje pismo iz Usa?? Narucio sam neke trake za izbjeljivanje (dolaze u pismu), vec je proslo 15 dana a njemu ni traaga ni glasa. Primjera radi narucio sam slusalice iz Engleske dosle su za 5 dana. I jos jedno pitanje sta mislite o kupovini iz Hong Konga jeli sigurna?
A što se tiče kupovine iz Hong Konga nemam primjedbe, sve što sam naručio je i stiglo. Kad kupuješ provjeri feedback prodavača- ako je ok onda se nemaš šta sikirat. A i ako ne stigne žališ se eBay u i dobićeš refund. I da- roba iz Hong Konga, zavisno od gabarita porudžbine takođe stiže u roku od 20-25 dana (nekad i ranije).
-
dimba
#441 Re: eBay - Vaša iskustva
Aha. Posto sam nesto skeptican za te zemlje jer sam davno nekad preko prijatelja narucivao slusalice od 0.99 $ a oni su pokusali skinuti mnogo vise. Ugl. hvala ti!green man wrote:Moje porudžbine iz USA stizale su u roku od 20-tak dana, znači +/- dan-dva.dimba wrote:Zna li neko koliko treba vremena da dodje pismo iz Usa?? Narucio sam neke trake za izbjeljivanje (dolaze u pismu), vec je proslo 15 dana a njemu ni traaga ni glasa. Primjera radi narucio sam slusalice iz Engleske dosle su za 5 dana. I jos jedno pitanje sta mislite o kupovini iz Hong Konga jeli sigurna?
A što se tiče kupovine iz Hong Konga nemam primjedbe, sve što sam naručio je i stiglo. Kad kupuješ provjeri feedback prodavača- ako je ok onda se nemaš šta sikirat. A i ako ne stigne žališ se eBay u i dobićeš refund. I da- roba iz Hong Konga, zavisno od gabarita porudžbine takođe stiže u roku od 20-25 dana (nekad i ranije).
-
kOmpir
#442 Re: eBay - Vaša iskustva
Nerijetko stave predmet na aukciju ili prodaju sa $0.99 a stave recimo shipping $5.99. Na to treba obratiti pažnju.dimba wrote:Aha. Posto sam nesto skeptican za te zemlje jer sam davno nekad preko prijatelja narucivao slusalice od 0.99 $ a oni su pokusali skinuti mnogo vise. Ugl. hvala ti!green man wrote:Moje porudžbine iz USA stizale su u roku od 20-tak dana, znači +/- dan-dva.dimba wrote:Zna li neko koliko treba vremena da dodje pismo iz Usa?? Narucio sam neke trake za izbjeljivanje (dolaze u pismu), vec je proslo 15 dana a njemu ni traaga ni glasa. Primjera radi narucio sam slusalice iz Engleske dosle su za 5 dana. I jos jedno pitanje sta mislite o kupovini iz Hong Konga jeli sigurna?
-
hammers
#443 Re: eBay - Vaša iskustva
Gdje mogu pratiti jel poslan paket, gdje je itd. Sinoc sam uzeo neku jaknu(prva kupnja). Evo i slike..
Code: Select all
http://i43.klix.com/jtqu7o.png-
dimba
#444 Re: eBay - Vaša iskustva
hammers wrote:Gdje mogu pratiti jel poslan paket, gdje je itd. Sinoc sam uzeo neku jaknu(prva kupnja). Evo i slike..
http://i43.klix.com/jtqu7o.png
Ja sam kontaktirao gospodju koja radi u posti na Zeljeznickoj stanici i ona mi je rekla da se dolazak paketa moze pratiti na: http://www.posta.ba/track/1/0/36.html ( ako si na to mislio). Samo treba da upises broj posiljke (koji ja licno nikad nisam nasao). Takodjer, prodavaoc ce ti slati mail jeli poslao posiljku!
-
dowydyenya
#445 Re: eBay - Vaša iskustva
ako dolazi iz usa ovdje ukucas broj i bit ce ti prikazano kad je prodavac poslao paket
http://trkcnfrm1.smi.usps.com/PTSIntern ... Inquiry.do
-
hammers
#446 Re: eBay - Vaša iskustva
Paket je danas poslan. E sad, koliko sam ja shvatio da bi mogao pratiti paket, tj. kad dolazi trebao bi imati taj tracking number. Gdje njega pronaci? Il moram kontaktirati posiljaoca kako bih ga saznao.
Hvala.dimba wrote:hammers wrote:Gdje mogu pratiti jel poslan paket, gdje je itd. Sinoc sam uzeo neku jaknu(prva kupnja). Evo i slike..
http://i43.klix.com/jtqu7o.png
Ja sam kontaktirao gospodju koja radi u posti na Zeljeznickoj stanici i ona mi je rekla da se dolazak paketa moze pratiti na: http://www.posta.ba/track/1/0/36.html ( ako si na to mislio). Samo treba da upises broj posiljke (koji ja licno nikad nisam nasao). Takodjer, prodavaoc ce ti slati mail jeli poslao posiljku!
Nije iz USA, Hong Kong je u pitanju. Ipak, hvala.dowydyenya wrote:ako dolazi iz usa ovdje ukucas broj i bit ce ti prikazano kad je prodavac poslao paket
-
dowydyenya
#448 Re: eBay - Vaša iskustva
Paket je danas poslan. E sad, koliko sam ja shvatio da bi mogao pratiti paket, tj. kad dolazi trebao bi imati taj tracking number. Gdje njega pronaci? Il moram kontaktirati posiljaoca kako bih ga saznao.
tracking number se ne dobija pa posiljci vec po odabiru vrste posiljke sto znaci ako si uzeo spori transport neces ga dobiti
tracking number se ne dobija pa posiljci vec po odabiru vrste posiljke sto znaci ako si uzeo spori transport neces ga dobiti
-
zilla_
#449 Re: eBay - Vaša iskustva
što se tiče naše pošte jedino ako primaš paket znaćeš pomoću tog broja kad je stigao u poštu... bio sam u pošti na praksi i svojim očima sam vidio da se jedino paketi evidentiraju i unose se ti brojevi u bazu... vjerovatno postoji opcija da ti doplatiš i za običnu pošiljku pa da znaš u svakom trenu gdje se nalazi...dowydyenya wrote:Paket je danas poslan. E sad, koliko sam ja shvatio da bi mogao pratiti paket, tj. kad dolazi trebao bi imati taj tracking number. Gdje njega pronaci? Il moram kontaktirati posiljaoca kako bih ga saznao.
ja sam iz USA dobio leviske, imao sam broj za praćenje ali jedino je zabilježena evidencija kad je pošiljka poslana iz LA... posle toga nikakvih evidencija a ja pošiljku dobio na kućnu adresu...
-
hammers
#450 Re: eBay - Vaša iskustva
Kontaktirao sam prodavaca i dobio sam tracking number. Samo kad ga ukucam(link koji je postao @dimba) nema nikakvih informacija. Sve prazno..dowydyenya wrote:Paket je danas poslan. E sad, koliko sam ja shvatio da bi mogao pratiti paket, tj. kad dolazi trebao bi imati taj tracking number. Gdje njega pronaci? Il moram kontaktirati posiljaoca kako bih ga saznao.