Da, puno je jeftinije a cak ima i boljih ponudachuchumbamayumbe wrote:naručuj sa ebay.co.uk, za ove preko okeana ti je poštarina deračina (osim za pojedine kosooke).
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- Kaotic
#401 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
- Ajvi
#402 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Dugo narucujem i nisam nikad imala problema, medjutim kolegica s posla naruci neku jaknu i odmah plati (oko 100 dolara). Dobije odgovor od prodavca da ce jaknu poslati tek za 40-45 dana
jer te velicine trenutno nema. Kolegica odgovori da nije problem jer joj je jakna za zime (ove sad koje dolazi), a ovo je bilo u aprilu. Nakon 45 dana posalje mail liku, pita kakvo je stanje a lik odgovara da salje jaknu za 10tak dana. Prodje i tih 10 dana i stize mail da je jakna poslana. Nikad nije stigla, kolegica se zalila i liku i e-bayu.
E-bay joj odgovori da je vrijeme za zalbu 60 dana i da ne moze nista uraditi. Trazila je i neki broj koji ti prodavci dobiju kad posalju ali nista.
- vaučer
#403 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
I ta je neka glupa kokoš.
45 dana ti je vrijeme unutar kojeg ti Paypal daje da aktiviraš tužbu.
Njen je problem jer je bila malo priglupa pa je vjerovala nekome na riječ i nije pročitala pravila korištenja na ebayu.
Nema veze s ebayem već s njom.
45 dana ti je vrijeme unutar kojeg ti Paypal daje da aktiviraš tužbu.
Njen je problem jer je bila malo priglupa pa je vjerovala nekome na riječ i nije pročitala pravila korištenja na ebayu.
Nema veze s ebayem već s njom.
- Kaotic
#404 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Stvarno jest neka smotana cura, procitas prvo dojmove ostalih kupaca i to.Ajvi wrote:Dugo narucujem i nisam nikad imala problema, medjutim kolegica s posla naruci neku jaknu i odmah plati (oko 100 dolara). Dobije odgovor od prodavca da ce jaknu poslati tek za 40-45 danajer te velicine trenutno nema. Kolegica odgovori da nije problem jer joj je jakna za zime (ove sad koje dolazi), a ovo je bilo u aprilu. Nakon 45 dana posalje mail liku, pita kakvo je stanje a lik odgovara da salje jaknu za 10tak dana. Prodje i tih 10 dana i stize mail da je jakna poslana. Nikad nije stigla, kolegica se zalila i liku i e-bayu.
E-bay joj odgovori da je vrijeme za zalbu 60 dana i da ne moze nista uraditi. Trazila je i neki broj koji ti prodavci dobiju kad posalju ali nista.
Vecina kupaca nudi povrat novca ako se ne isporuci u 10-20-30 dana nebitno...koliko god navedu.
i ako pise tako, to moraju ispostvoat. a ne od tamo nekog levata kupovat.
- vaučer
#405 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Ma nemaš se šta ti dogovarati s njima.
Ako nije tu za 45 dana od datuma plaćanja, aktiviraš tužbu i gotovo.
Kontaktiraš prodavača, kažeš mu da nisi dobio robu, ako ti vrati novac gotova stvar, ako ne ideš dalje u Resoultion centru i na kraju ti ebay vrati lovu. Nikakva filozofija, Paypalom si zaštićen ako pokreneš akciju do 45 dana nakon kupnje. Nije mi jasno da netko koristi ebay a nije pročitao svoja prava i kako ih koristiti.
Ako nije tu za 45 dana od datuma plaćanja, aktiviraš tužbu i gotovo.
Kontaktiraš prodavača, kažeš mu da nisi dobio robu, ako ti vrati novac gotova stvar, ako ne ideš dalje u Resoultion centru i na kraju ti ebay vrati lovu. Nikakva filozofija, Paypalom si zaštićen ako pokreneš akciju do 45 dana nakon kupnje. Nije mi jasno da netko koristi ebay a nije pročitao svoja prava i kako ih koristiti.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#406 Re: eBay - Vaša iskustva
spojeno... 
- vox-populi
#407 Re: eBay - Vaša iskustva
Samo da prijavim da mi je vracen novac za artikl koji nisam dobio.
Kupio i platio artikl (30.08.2011.)
Poslao dva maila prodavacu (07.09. i 15.09.)
Prijavio slucaj eBayu (25.09.)
Cekao da eBay kontaktira prodavaca (do 06.10.)
Prodavac mi se nije javio, eBay mi vratio lovu (06.10.)
Jest malo potrajalo ali bitno je da je lova vracena.
Kupio i platio artikl (30.08.2011.)
Poslao dva maila prodavacu (07.09. i 15.09.)
Prijavio slucaj eBayu (25.09.)
Cekao da eBay kontaktira prodavaca (do 06.10.)
Prodavac mi se nije javio, eBay mi vratio lovu (06.10.)
Jest malo potrajalo ali bitno je da je lova vracena.
-
bob sap
#408 Re: eBay - Vaša iskustva
ja sam narucivo neke sitne stvari tipa mp3,usb i pistolj za pirsing uvijek stizalo bez porblema, al cim sam narucio jednu stvar od 40$ nastala j ekomplikacija,al vratili su odmah pare.. tako da nema nikakve frke ne mozes u minus 
- Ajant
#410 Re: eBay - Vaša iskustva
Evo jedno pitanje,nadam se da nije bilo prije...U slucaju da narucim vise artikala od istog korisnika sa e-baya,i sve ide u jednom paketu, da li nasi carinici carine svaki artikal posebno,ili stavljaju onih maksimalnih 30 maraka na kompletan paket ? Hvala unaprijed 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#411 Re: eBay - Vaša iskustva
to ti je drug lutrija
evo npr. nedavno sa amazona jamio kindle...cijena sa shippingom 131 USD i nisam carinjen
prije 2 godine toga uzeo eksterni HDD od 1 TB cijena 120 USD i carinjen
za tene vazda ne platim carinu ali platim carinski pregled 3,5 KM
evo npr. nedavno sa amazona jamio kindle...cijena sa shippingom 131 USD i nisam carinjen
- Ajant
#412 Re: eBay - Vaša iskustva
Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeliJoseMujica wrote:to ti je drug lutrija
Recimo ja uzimam tene,majicu,i jaknu. Sve od istog prodavca na e-bayu,koji to salje u jednom paketu. Eh sad, pitam da li, carinik smije da carini zasebno tene,majicu i jaknu, i svemu tome pojedinacno pukne po maksimalnu carinu od 30 KM,ili jedino moze da mi carini kompletan paket sa maksimalnih 30 KM.
- JoseMujica
#413 Re: eBay - Vaša iskustva
aaa hebga to zavisi šta ti piše na računu ili ako nema računa avisi kako oni procijene vrijednost. A mislim da svaki artikl posebno procjenjuju, al sorry fakat nisam imao iskustva sa all-in-one paketomAjant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeliJoseMujica wrote:to ti je drug lutrija
Recimo ja uzimam tene,majicu,i jaknu. Sve od istog prodavca na e-bayu,koji to salje u jednom paketu. Eh sad, pitam da li, carinik smije da carini zasebno tene,majicu i jaknu, i svemu tome pojedinacno pukne po maksimalnu carinu od 30 KM,ili jedino moze da mi carini kompletan paket sa maksimalnih 30 KM.
- Ajant
#414 Re: eBay - Vaša iskustva
A koliko je tebi bila carina na ovaj eksterni HDD ? Jesu ti ikad opalili maksimalnu, ili imaju neke fer procjene ?JoseMujica wrote:aaa hebga to zavisi šta ti piše na računu ili ako nema računa avisi kako oni procijene vrijednost. A mislim da svaki artikl posebno procjenjuju, al sorry fakat nisam imao iskustva sa all-in-one paketomAjant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeliJoseMujica wrote:to ti je drug lutrija
-
amina55
#415 Re: eBay - Vaša iskustva
Meni trebaju dva proizvod jedan kosta 35 a drugi 19 dolara pa zelim nekog pitati da li se to isplati uopste,jer prvi put kupujem ( nije neophodno ali nema kupiti u BIH)!!!????
- JoseMujica
#416 Re: eBay - Vaša iskustva
za HDD je carina bila prema priloženom računu
isto tako su mi carinili i fotoaparat
tu ti pomaže da kažeš liku da ti priloži račun al samo na cijenu proizvoda koji plaćaš bez shippinga
tu ti pomaže da kažeš liku da ti priloži račun al samo na cijenu proizvoda koji plaćaš bez shippinga
-
motorola01
#417 Re: eBay - Vaša iskustva
Pa isto ti je da li ce on zajedno sve cariniti ili pojedinacno.Tacnije kad malo bolje razmislim bolje ti je da zajedno carini(sto ce vjerovatno i uraditi posto je sve u jednom paketu),jer ako bude pojedinacno carinio valja ti platiti carinske takse i sve one uplatnice za postu x 3...Ovako sve u komadu ocarini i platis samo jednu taxu za buzet koja je 10KM,pa sve one uplatnice x 1KM posti,a onako sve to puta 3...Ajant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeliJoseMujica wrote:to ti je drug lutrija
-
motorola01
#418 Re: eBay - Vaša iskustva
Ma i to je sve lutrija.Znam covjeka koji je dva puta narucivao ipad ili tako nesto po cijeni od 250 dolara i vise i prosao smao sa 3,5KM.Nigdje poreza,a BOga mi ni carineJoseMujica wrote:za HDD je carina bila prema priloženom računu
- Ajant
#419 Re: eBay - Vaša iskustva
O tom ti pričammotorola01 wrote:Pa isto ti je da li ce on zajedno sve cariniti ili pojedinacno.Tacnije kad malo bolje razmislim bolje ti je da zajedno carini(sto ce vjerovatno i uraditi posto je sve u jednom paketu),jer ako bude pojedinacno carinio valja ti platiti carinske takse i sve one uplatnice za postu x 3...Ovako sve u komadu ocarini i platis samo jednu taxu za buzet koja je 10KM,pa sve one uplatnice x 1KM posti,a onako sve to puta 3...Ajant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeliJoseMujica wrote:to ti je drug lutrija
@Josemujica
Hvala na pomoći
-
motorola01
#420 Re: eBay - Vaša iskustva
Dzabe pitas
kad je to opet lutrija.Mozda tebe zapale sve to puta tri,pa onda na ime tebe i tvoje paljevine druge puste
...KO zna 
- Ajant
#421 Re: eBay - Vaša iskustva
Kontam da nema kakav carinik na forumu, pa da me pogura...motorola01 wrote:Dzabe pitaskad je to opet lutrija.Mozda tebe zapale sve to puta tri,pa onda na ime tebe i tvoje paljevine druge puste
...KO zna
- JoseMujica
#422 Re: eBay - Vaša iskustva
ja sam najprije na ovom s čim se i lola Motorola složi: čista lutrija
- Ajant
#423 Re: eBay - Vaša iskustva
Opet, glede garderobe, jeftinije me ispadne da mi opale maksimalnu carinu nego da kupujem u Sa. tako da, e-bay it isJoseMujica wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja sam najprije na ovom s čim se i lola Motorola složi: čista lutrija
-
kojeime
#424 Re: eBay - Vaša iskustva
Kupujem iz inostranstva duze od 10 godina. Dolazilo mi je od jednog do dvadeset razlicitih artikala u jednom paketu. Cak mi je dolazilo kao jedna posilljka vise paketa, a u svakom od tih paketa je bilo vise artikala. Svaki put mi je carinjeno na ukupnu sumu svih artikala plus transport , znaci ne svaki artikal pojedinacno, vec svi zajedno. Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).Ajant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeli
Znaci carini se tako da se gleda ukupna suma na racunu ukljucujuci transport, i na tu sumu se racuna carina i PDV, nebitno koliko je artikala i u koliko razlicitih paketa dolaze, s tim da se za svaki paket placa postarina posebno.
- Ajant
#425 Re: eBay - Vaša iskustva
Hvala na infokojeime wrote:Kupujem iz inostranstva duze od 10 godina. Dolazilo mi je od jednog do dvadeset razlicitih artikala u jednom paketu. Cak mi je dolazilo kao jedna posilljka vise paketa, a u svakom od tih paketa je bilo vise artikala. Svaki put mi je carinjeno na ukupnu sumu svih artikala plus transport , znaci ne svaki artikal pojedinacno, vec svi zajedno. Napomena, u situacijama kada je u jednoj posiljci vise paketa racuna sa postarina od oko 9 KM za svaki paket (znaci 2 paketa je 18KM).Ajant wrote:Hvala, ali nismo se baš najbolje razumjeli
Znaci carini se tako da se gleda ukupna suma na racunu ukljucujuci transport, i na tu sumu se racuna carina i PDV, nebitno koliko je artikala i u koliko razlicitih paketa dolaze, s tim da se za svaki paket placa postarina posebno.