Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
alentje
#10026 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Znaci 4PX postu izbjegavati u sirokom luku (mislim da je singapore posta isto smece jer ova 4PX navodno ide preko nje). Prvo, 20 dana stoji shipment information received, i kada konacno "procepi" stoji na shipment arrived at facility skoro 10 dana. Hajde ok, prodje ono sve i izadje iz kine 21. Marta reko brzo ce stici. Evo do dan danas, poslije 24. dana jos uvijek nije stiglo.
Hajde da se radi o gluposti, maski za telefon, vec mi je crkla baterija od ajFona i sada sam bez njega dva mjeseca...
Kontam se da ne zahebavaju zbog Li-ion baterije? Evo i tracking : RF379495825SG , 4PX posta.
EDIT: sad vidim da je problem sa Singapore postom, a 4PX je ista stvar...
Hajde da se radi o gluposti, maski za telefon, vec mi je crkla baterija od ajFona i sada sam bez njega dva mjeseca...
Kontam se da ne zahebavaju zbog Li-ion baterije? Evo i tracking : RF379495825SG , 4PX posta.
Last edited by alentje on 14/04/2016 12:01, edited 1 time in total.
-
AmirBaa
#10027 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi 
- newklear
#10028 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
koji je kapacitet, daj linkAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
-
AmirBaa
#10029 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
http://www.ebay.com/itm/201383535935?_t ... EBIDX%3AITnewklear wrote:koji je kapacitet, daj linkAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
- insaneinthebrain
#10030 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
danas tri posiljke odjednom donese postar, ceka se jos jedna 
-
quarterback
#10031 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
mene moj postar ne voli 
- zalizani
#10032 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
'alal ti verainsaneinthebrain wrote:danas tri posiljke odjednom donese postar, ceka se jos jedna
- insaneinthebrain
#10033 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
bio sam se zabrinuo, vidim ovdje se prica da kasni. reko nece doci. al me obradova. procepilo
-
CooK
#10034 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hvala Bogu dragome 43 dana nakon narucivanja i 24 dana od "despatched to overseas" posiljka se pojavljuje u BiH. Inace je uvijek trebalo 7-10 dana od statusa "despatched to overseas" do dolaska u BiH. Javim vam u kakvom stanju je dosao uredjaj.

Last edited by CooK on 14/04/2016 18:40, edited 1 time in total.
-
CooK
#10035 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Druze pogledaj moj post iznad, imas posiljku koja je izasla iz Singapura isti dan kao i ja(21.mart). Vjerujem da ce se i tvoja uskoro pojaviti u BiH i na posta.ba trackingu.alentje wrote:Znaci 4PX postu izbjegavati u sirokom luku (mislim da je singapore posta isto smece jer ova 4PX navodno ide preko nje). Prvo, 20 dana stoji shipment information received, i kada konacno "procepi" stoji na shipment arrived at facility skoro 10 dana. Hajde ok, prodje ono sve i izadje iz kine 21. Marta reko brzo ce stici. Evo do dan danas, poslije 24. dana jos uvijek nije stiglo.
EDIT: Provjerio sam na posta.ba i eno i tvoja je registrovana u BiH na posta.ba 15 minuta posle moje. Ocigledno su bile u istom kontejneru. Samo me interesuje zasto je trebalo 24 dana da se pojavi na posta.ba kada je neki standard 7-10 dana nakon sto izadje iz Singapura.
Last edited by CooK on 14/04/2016 17:24, edited 1 time in total.
-
shandrprcSA
#10037 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
danas dosao jedan 
- O'zone
- Globalni moderator
#10038 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa što ne reče koji je kapacitet 32 gb ili 2 gbAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
-
AmirBaa
#10039 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
29 hahaO'zone wrote:Pa što ne reče koji je kapacitet 32 gb ili 2 gbAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
- O'zone
- Globalni moderator
#10040 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
DobarAmirBaa wrote:29 hahaO'zone wrote:Pa što ne reče koji je kapacitet 32 gb ili 2 gbAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
-
IstinitaPoruka
#10041 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Savjetovao bih da dobro pregledas i nikad ne stavljas bitne dokumente samo tu. Uvijek pravi kopiju.. ja imam slucaj da sam kupio dvije memorijske kartice od 32 gb sve regularno prikaze 29 kapacitet, da bi jedna nakon par dana bila neupotrebljiva, ne moze je nijedan citac iscitati a drugu sam nedavno poceo koristiti, bilo sve ok, doduse nisam je puno ni koristio, medjutim neku vecer stavim u citac i tamo prepuna kartica i puna nekakvih znakova brojeva, a nigdje fajlova koje sam snimao...nakon formatiranja, opet isti slucaj...negdje sam okacio link od kingstona i ta radi perfektno, doduse 16 GB je
-
CooK
#10042 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
U mene jaran kupio 50 micro SD kartica od "32GB" sa adapterima da ovdje preprodaje. Fino na njima pise 32GB, ubacis u neki uredjaj i prepozna 32GB a krenes snimati na njih 8 GB stane i izbaci upozorenje da je puna.AmirBaa wrote:29 hahaO'zone wrote:Pa što ne reče koji je kapacitet 32 gb ili 2 gbAmirBaa wrote:dodje onaj jeftini usb od 32 gb, radi
-
AmirBaa
#10043 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ma to naravno, za cuvanje bitnijih stvari imam eksterni HDD sa svojim napajanjemIstinitaPoruka wrote:Savjetovao bih da dobro pregledas i nikad ne stavljas bitne dokumente samo tu. Uvijek pravi kopiju.. ja imam slucaj da sam kupio dvije memorijske kartice od 32 gb sve regularno prikaze 29 kapacitet, da bi jedna nakon par dana bila neupotrebljiva, ne moze je nijedan citac iscitati a drugu sam nedavno poceo koristiti, bilo sve ok, doduse nisam je puno ni koristio, medjutim neku vecer stavim u citac i tamo prepuna kartica i puna nekakvih znakova brojeva, a nigdje fajlova koje sam snimao...nakon formatiranja, opet isti slucaj...negdje sam okacio link od kingstona i ta radi perfektno, doduse 16 GB je
-
alentje
#10044 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo bas udjoh u forum da obavjestim da je izgleda "procepilo". Neki zastoj je bio, sad nam je vidjeti dali stvarno ide normalno, imam jos par njihovih posiljki.CooK wrote:Druze pogledaj moj post iznad, imas posiljku koja je izasla iz Singapura isti dan kao i ja(21.mart). Vjerujem da ce se i tvoja uskoro pojaviti u BiH i na posta.ba trackingu.alentje wrote:Znaci 4PX postu izbjegavati u sirokom luku (mislim da je singapore posta isto smece jer ova 4PX navodno ide preko nje). Prvo, 20 dana stoji shipment information received, i kada konacno "procepi" stoji na shipment arrived at facility skoro 10 dana. Hajde ok, prodje ono sve i izadje iz kine 21. Marta reko brzo ce stici. Evo do dan danas, poslije 24. dana jos uvijek nije stiglo.
EDIT: Provjerio sam na posta.ba i eno i tvoja je registrovana u BiH na posta.ba 15 minuta posle moje. Ocigledno su bile u istom kontejneru. Samo me interesuje zasto je trebalo 24 dana da se pojavi na posta.ba kada je neki standard 7-10 dana nakon sto izadje iz Singapura.
-
SimkeA
#10045 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pozdrav svima,
izvinjavam se ako je ovo vec bilo prije diskutovano, ali nisam uspio pronaci zadovoljavajuci odgovor. Zanima me % naplate carine na vrijednost posiljki iz Kine narucenih preko ebay-a.
Konkretno, narucio sam uredjaj koji kosta oko 60 USD, a troskovi slanja (shipping) su oko 20 USD (ukupno 80 USD). Uredjaj se treunutno nalazi na carini i ocekujem da se obracuna 10% na stvarnu vrijednost uredjaja, a ne na vrijednost posiljke sa ukljcenim troskovima slanja.
Sa carine me jos niko nije kontaktirao, ali zelim da budem spreman i da znam sta da ocekujem. Sigurno ovdje ima raje koja je vec s tim deverala.
Da li vam se desavalo da se carina racuna na ukupnu vrijednost posiljke?
Pozdrav i hvala na informacijama.
izvinjavam se ako je ovo vec bilo prije diskutovano, ali nisam uspio pronaci zadovoljavajuci odgovor. Zanima me % naplate carine na vrijednost posiljki iz Kine narucenih preko ebay-a.
Konkretno, narucio sam uredjaj koji kosta oko 60 USD, a troskovi slanja (shipping) su oko 20 USD (ukupno 80 USD). Uredjaj se treunutno nalazi na carini i ocekujem da se obracuna 10% na stvarnu vrijednost uredjaja, a ne na vrijednost posiljke sa ukljcenim troskovima slanja.
Sa carine me jos niko nije kontaktirao, ali zelim da budem spreman i da znam sta da ocekujem. Sigurno ovdje ima raje koja je vec s tim deverala.
-
CooK
#10046 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Imam i ja jos dvije posiljke i takodjer se nadam da je stvarno procepilo i da cu ih dobiti za neko normalno razdoblje od 7-10 dana nakon "despatched to overseas" a ne kao ovu za preko 20 dana.alentje wrote:Evo bas udjoh u forum da obavjestim da je izgleda "procepilo". Neki zastoj je bio, sad nam je vidjeti dali stvarno ide normalno, imam jos par njihovih posiljki.CooK wrote:Druze pogledaj moj post iznad, imas posiljku koja je izasla iz Singapura isti dan kao i ja(21.mart). Vjerujem da ce se i tvoja uskoro pojaviti u BiH i na posta.ba trackingu.alentje wrote:Znaci 4PX postu izbjegavati u sirokom luku (mislim da je singapore posta isto smece jer ova 4PX navodno ide preko nje). Prvo, 20 dana stoji shipment information received, i kada konacno "procepi" stoji na shipment arrived at facility skoro 10 dana. Hajde ok, prodje ono sve i izadje iz kine 21. Marta reko brzo ce stici. Evo do dan danas, poslije 24. dana jos uvijek nije stiglo.
BTW Govorim jednom poznaniku iz Hrvatske da mi je posiljka putovala 24 dana nakon sto je "despatched to overseas" i covjek se ne moze nacuditi.
Poslao mi je tracking number da vidim koliko brzo to ide u Hrvatskoj. Posiljka je za JEDAN DAN nakon "despatched to overseas" bila u Hrvatskoj a za DVA DANA u njegovoj lokalnoj posti. Ko ne vjeruje evo tracking broj pa neka provjeri a ja cu ispod staviti fotku(RP338937789SG):

Last edited by CooK on 14/04/2016 20:43, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#10047 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Kažu ovakoSimkeA wrote:Pozdrav svima,
Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM.
A kažu to ovdjeUkoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl.
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta
-
CooK
#10048 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Carine se i troskovi slanja, znaci bice ti ocarinjeno svih tih 80$. Otprilike jedna trecina iznosa ce ti otici na carinu, PDV, administrativnu taksu i uplatnice. Mogu ti ja ovdje i detaljno opisati kako se tacno to obracunava ali lakse ces izracunati ovako ako ti kazem da jedna trecina iznosa koji si platio artikal i shipping ide drzavi. Znaci trecina od 80$ je 26,6$ sto ti u KM-ovima dodje negdje oko 46KM.SimkeA wrote:Pozdrav svima,
- thekupus
#10049 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Koliko je sigurno da recimo kameru od 2000 KM kupujem preko ebaya? (jeftinija mi je 350 KM tako od najjeftinije druge opcije)
Buduci da znam da bi bila ocarinjena da je pravo meni dostavljaju, donijela bi mi je osoba iz druge evropske zemlje kojoj bi ona bila dostavljena kuci
Znaci li ista garancija od 2 godine u ovom slucaju
seller ima 95,5% rating, UK based
Buduci da znam da bi bila ocarinjena da je pravo meni dostavljaju, donijela bi mi je osoba iz druge evropske zemlje kojoj bi ona bila dostavljena kuci
Znaci li ista garancija od 2 godine u ovom slucaju
seller ima 95,5% rating, UK based