kundera o kiču

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
:)
Posts: 318
Joined: 05/07/2004 00:24

#1 kundera o kiču

Post by :) » 10/06/2005 01:34

iz knjige "nepodnosljiva lakoca postojanja", cudesno kako covjek posmatra svijet.... - perfektno razlaze nasu (bosansku i sire) stvarnost... ovu knjigu toplo preporucujem svakom ko zna citati

Nesto o kicu

... Tamo gdje govori srce nije pristojno da razum stavlja svoje primjedbe. U carstvu kica vlada diktatura srca.

Osjecaj koji kic izaziva mora, naravno biti takav da ga moze dijeliti veliki broj ljudi. Zato se kic ne moze bazirati nanekoj neobicnoj situaciji, vec samo na osnovnim slikama koje su cvrsto urezane u ljudsku memoriju: nezahvalna kci, zanemareni otac, djeca koja trce preko travanjaka, izdaja domovine, sjecanje na prvu ljubav.

Kic izaziva dvije suze ganutosti. Prva suza kaze : Kako je to divno, djeca koja trce po travnjaku!

Druga suza kaze: Kako je to divno biti dirnut, zajedno s citavim covjecanstvom, nad djecom koja trce po travnjaku!

Tek ova druga suza pravi od kica kic.

Bratstvo svih ljudi svijeta moze pocivati samo na kicu.

To niko ne zna bolje od politicara. Cim u blizini ugledaju fotografski aparat, odmah trce do najblizeg djeteta da ga podignu i poljube u obraz. Kic je estetski ideal svih politicara, svih stranaka i pokreta.

U drustvu u kome zive, jedan uz drugog, razni politicki pokreti koji jedan drugome ometaju i ogranicavaju utjecaj, mozemo jos kako-tako izmaci inkviziciji kica; pojedinac moze zadrzati svoju individualnost, a umjetnik moze stvoriti neocekivana djela. Tamo, medjutim, gdje je sva vlast u rukama jednog politickog pokreta, ubrzo cemo se naci u carstvu totalitarnog kica.

Kad kazem totalitarnog, to znaci da je sve sto narusava kic iskljuceno iz zivota - svaka demonstracija individualizma (teziti razlicitosti isto je sto i plunuti u lice nasmijanog bratstva), svaka sumnja (jer ce onaj ko pocne sumnjati u sitnice zavrsiti sa sumnjom u zivot kao takav), svaka ironija ( jer u carstvu kica sve treba primati krajnje ozbiljno), pa cak i majka koja je napustila porodicu, ili muskarac koji daje prednost muskarcima nad zenama i tako ugrozava sveto geslo "Volite se i mnozite se!".

S tog stanovista mozemo takozvani gulag smatrati za nesto slicno septickoj jami, u koju totalitarni kic baca otpatke.

maznuo sa:http://student.math.hr/~bivo/kundera/nepodn.html


The_Silence_that_Remains
Posts: 86
Joined: 09/06/2005 22:59

#2

Post by The_Silence_that_Remains » 10/06/2005 02:32

Jedna od definicija kiča: Kič budi primitivizam u čovjeku. Kiča ima svugdje. Meni je kič ona odvratna muzika koju nazivaju turbo folkom koji treba ZAKONOM ZABRANITI U DISKOTEKAMA I KAFIĆIMA U BILO KOJEM VEĆEM GRADU.

zijancer
Posts: 3606
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#3

Post by zijancer » 18/07/2005 23:41

......
Last edited by zijancer on 18/12/2011 18:24, edited 1 time in total.

schnappica
Posts: 46
Joined: 05/07/2005 19:16

#4

Post by schnappica » 19/07/2005 00:02

Taj roman je mocan, moras ga procitati najmanje tri puta da bi shvatio cijelu sustinu. Ali nije sto je pisac genije, nego sto je zivjeo u Pragu. Taj grad stvara mocne ljude. Taj grad ima nesto magicno :)

Post Reply