Kulturocid bez granica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Robyn
Posts: 207
Joined: 26/06/2006 15:06

#1 Kulturocid bez granica

Post by Robyn » 10/07/2006 09:31

Nedavno se desio jedan vazan sportski dogadjaj u Trebinju, otvoren je kosarkaski kamp Dejana Bodiroge, zvijezde kosarke, reprezentativca, sportskog radnika itd. To naravno jeste pozitivna vijest, jer ce se u tom kampu djeci, mladim snagama pruziti prilika da nauce nesto vise o kosarki od iskusnih profesionalaca, gostiju kampa itd.

Zasto ovo sve pisem, zasto ponavljam TV vijesti itd, sve je vec poznato.
Zato sto je taj kamp izgradjen upravo na prostoru gdje je nekada bila Begova kuca u Trebinju, istorijski spomenik, kulturni spomenik, kulturno naslijedje, ostavstina poslijednjeg Trebinjskog Bega Ilijasbega Resulbegovica i njegove porodice. Begova kuca je prije rata bila svojevrstan mali etno muzej i u njenom donjem dijelu je bio restoran i u dvoristu ljetna basta restorana, prostor karakteristican i nadahnjujuci koji su posjecivali mnogobrojnigosti, domaci i strani.

Pocetkom 1993 godine su Srpski patrioti, ljubitelji starina predvodjeni mesarom Popovcem spalili do temelja ovaj vrijedan spomenik kulture, a zapalio je Popovac i dzamiju u centru Kastela, Trebinjskog starog grada. Valjda ga je jos od 1989 kad je bio na proslavi na Gazimestanu drzao sut Srpsko-epsko-nacional heroina, pa je nesto morao uciniti, nije mu dovoljno bilo ono krme sto ga je bacio 1988 pred Bajram u dvoriste Trebinjske dzamije.

Na kraju dolazi Slavni Srpski As Bodiroga, koji je jos prije nekoliko godina zapikao lokaciju za izgradnju kampa, pa je uz pomoc popa Grigorija i Pravoslavne Crkve koja smatra da je sve u Trebinju njezino, te uz pomoc Gradonacelnika Cuka dobio tu istu lokaciju za izgradnju kampa.

Nije vjerovatno Bodiroga znao sta je tu prije bilo??, nije kako da nije, ali je svoju nakanu da ostavi nesto gradu iz kojeg mu je porijeklo pretvorio u djelu, kulturocid bez granica a jos se na otvaranju dici svojom sportskom cascu. Cast kao i Mast, jedno te isto ..anje.

Mogao je sportista napraviti kamp negdje drugo i ja bih mu prvi rekao aferim ali ovako zaista samo sa gnusanjem gledam na njegov izbor, cast i profesionalizam.

Hotel Platani, koji su u Trebinju renovirali Grigorije, Cuk i njima slicni je takodje vlasnistvo Resulbegovica. Nazalost morace ga vratiti vlasnicima, pa neka se trenutno varakaju docekujuci strance u tom hotelu, dok traju casovi glume za predstavu "Democracy is coming to Trebinje, how yes no"


User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8649
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

#2

Post by Bosanac sa dna kace » 10/07/2006 10:01

A dje su pravi vlasnici ako postoje?
jesu se bunili?
samo se IZ bunila.....

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#3

Post by PipiDugaDevetka » 10/07/2006 12:00

Bosanac sa dna kace wrote:A dje su pravi vlasnici ako postoje?
jesu se bunili?
samo se IZ bunila.....
"Prošli" kroz logore....neki prošli, a neki u masovke....vidi "Osolobdjenje", prilog Pogled, subota, 08. 07. '06.

Post Reply