et, unaprijed hvala
Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
- punjach
#1 Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Interesuje me sta mi mozete reci na ovu temu, vasa iskustva ili neki upecatljivi detalj iz vaseg sjecanja, bilo sta.
et, unaprijed hvala
et, unaprijed hvala
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
1994 sam gledala predstavu "Derviš i smrt" u Pozorištu. Ne znam dati ocjenu, niti je to bilo bitno. Kao da sam udahla vazduha poslije dugo vremena...
-
amko76
#3 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Ja sam redovno išao u Kamerni teatar 55, bile su besplatne predstave. Bio mi je pred zgradom tada. Jedna mi je posebno ostala u sjećanju, komedija ''Ljubovnici''. Više ne idem u pozorište, ali ako još postoji ta predstava volio bih je pogledati, da se malo vratim u prošlost 
Također se sjećam koncerta Tife u kinu Romanija 92. ili 93. ne sjećam se više . Bilo nas nekoliko iz kvarta samo, besplatno naravno. Tifa s cigaretom pjevao
E da i Omar Mjesečar nam je svirao, i tad je dobre koke vodao uh.
Također se sjećam koncerta Tife u kinu Romanija 92. ili 93. ne sjećam se više . Bilo nas nekoliko iz kvarta samo, besplatno naravno. Tifa s cigaretom pjevao
- KatarinaKosaca
#4 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
A ti, a ti, a ti mogla si bar paket poslati...amko76 wrote:A da i Omar Mjesečar nam je svirao, .
-
amko76
#5 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Aha, u FIS-u se skupljali i on nam svirao, ali što je dobre koke imao uhuuu, jel može i taj detalj iz sjećanja (šta ću kad je upečatljivo hehe)?
Zapravo kasnije je samo nastavio s pripravnicama 
- KatarinaKosaca
#6 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Nisam gledala žene, ni tadamko76 wrote:Aha, u FIS-u se skupljali i on nam svirao, ali što je dobre koke imao uhuuu, jel može i taj detalj iz sjećanja (šta ću kad je upečatljivo hehe)?Zapravo kasnije je samo nastavio s pripravnicama
-
amko76
#7 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Šta se javljaš onda, pitam postavljača teme 
- punjach
#8 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
kako nije :d radi se o tome da je kulturni imidž Sarajeva tema mog magistarskog rada....a zapravo i varijanta koja mene oduvjek fascinira, bio sam sve vrijeme ovdje, al sam bio biberce, nisam stasao za kafana i hodanja 
omar je ratna i posljeratna legenda.....varijanta uzmi papka u tramvaju.....i ono dok trole prolaze.....a pogotovo i nebom stupa nebom lupa moja generacija.....iako on za mnoge jeste beznacajan lik....to su stvari koje ce uvijek ostati ako nista u mom sjecanju...to je ono malo duha ovog grada, nesto sto ga na neki nacin barem malkice upotpunjuje, u promilima...mada se oduvijek znalo da Sarajevu i ne treba puno......hvala na odgovorima....samo nastavite, bez obzira ima li veze s mojom temom ili nema, slobodno pisite
omar je ratna i posljeratna legenda.....varijanta uzmi papka u tramvaju.....i ono dok trole prolaze.....a pogotovo i nebom stupa nebom lupa moja generacija.....iako on za mnoge jeste beznacajan lik....to su stvari koje ce uvijek ostati ako nista u mom sjecanju...to je ono malo duha ovog grada, nesto sto ga na neki nacin barem malkice upotpunjuje, u promilima...mada se oduvijek znalo da Sarajevu i ne treba puno......hvala na odgovorima....samo nastavite, bez obzira ima li veze s mojom temom ili nema, slobodno pisite
-
pretresnov
#9 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Ja nisam išao nigdje jer mi se gadila politika SDA/SDP koji su na sve načine (osim riječima ali se to u ratu ne pika) od Ženeve do Brisela i nazad nastojali raskomadati RBiH. U tu su svrhu non-stop priređivali raznorazne igre i zabavne sadržaje uz obavezno dovođenje stranih cirkusa bar jednom mjesečno, poznatih i kao "strani umjetnici", "svjetski priznati" i s. floskule. Ovo izluđivanje je dakle najobičnija psihološka propaganda na očuvanju morala i ne treba je miješati s "duhom Sarajeva".amko76 wrote:Ja sam redovno išao u Kamerni teatar 55, bile su besplatne predstave. Bio mi je pred zgradom tada. Jedna mi je posebno ostala u sjećanju, komedija ''Ljubovnici''. Više ne idem u pozorište, ali ako još postoji ta predstava volio bih je pogledati, da se malo vratim u prošlost
Ono je skretalo pažnju s njihove izdaje tj. pokušaja da istu što bolje naplate za sebe. Nakon rata isto će nastaviti i u privatizaciji (pljačci), tretmanu boraca i penzionera (pljačci), razvoju ekonomije (pljačci), iskorištavanju potencijala (pljačci) itd. Kao što pretpostavljaš, ići u pozorište 1992-1995 za mene je bilo mučnije nego ići u rov. A dok smo mi umirali, ko od metaka i granata ko od gladi, Alija, Bakir, Zlatko i sl. su stanovali na relaciji Ženeva-Trezor narodne banke.
Isto k'o i danas, minus meci i granate.
- piupiu
#10 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Ako vec nisi, potrazi knjigu Davora Diklica "Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995", mislim da je ona rezultat njegove doktorske disertacije na doticnu temu.
- sposa0408
#11 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Ja se sjecam da sam prisustvovala jednoj modnoj reviji - ratnoj modnoj reviji koja se odrzala u hotelu Holiday Inn, mislim da je to bila `93. Organizovala se grupa djevojaka koje su se okupljale na Kosevskom brdu u SA u jednoj maloj stampariji. Ta stamparija je inace djelovala pri civilnoj zastiti i vojsci, a radili su sito stampu na platnu i papiru i tako to... Elem, one su dosle na ideju da krenu siti haljine od vreca brasna i onih bijelih vreca u kojima je dolazio grah na kojima je pisalo USA
To su bile mini haljine sve iste boje (naravno) ali su bile ukrasene nekim detaljima od druge vrste platna, pa pravili masne, nitne, vijence, volane ... Ugl. haljine su bile extra i svaka je unikatna - naravno ako gledamo tad u tom periodu to je bilo nesto sto je predstavljalo nacin borbe protiv onog ludila da covjek ostane normalan i makar na taj nacin da se omoguci tracak civilizacije. Sjecam se kako su izlazile jedna po jedna na binu i setale onako kao prave manekenke
Pored vreca pravili su haljine i od folija za prozore, pa kombinovali providnu i crvenu. Sjecam se jedne haljine cudno uradjene koja je izgledala kao jedna velika balska haljina ili vjencanica. Gornji dio je bio uradjen od pletenih trakica folije - sjekle su foliju na tanke trakice, spajali ih i motale u klupko pa plele top, a donji dio je bio postava na koju je ljepljeno puno sitnih nitni i trakica od folija, te trakica od bijele vrece koja kad se raspara bude leprsava i lagana
Sjecam se i da je dvorana bila puna, bilo je novinara i reportera, a nakon revije su sve one djevojke plakale kad su im raja pljeskala i nakon ovacija. I ja sam plakala od nekog uzbudjenja.
Te haljine i tu reviju zabiljezio fotograf Rikard Larma i bilo bi odlicno da su negdje sacuvane, a ko zna ??
Edit:
Evo pronasla sam link, ima jedna slika djevojaka u tim haljinama, izgledaju predivno, a kamoli tad
Vidim i da ce da objavi knjigu o tome
http://www.blurb.com/books/3084886
Pored vreca pravili su haljine i od folija za prozore, pa kombinovali providnu i crvenu. Sjecam se jedne haljine cudno uradjene koja je izgledala kao jedna velika balska haljina ili vjencanica. Gornji dio je bio uradjen od pletenih trakica folije - sjekle su foliju na tanke trakice, spajali ih i motale u klupko pa plele top, a donji dio je bio postava na koju je ljepljeno puno sitnih nitni i trakica od folija, te trakica od bijele vrece koja kad se raspara bude leprsava i lagana
Sjecam se i da je dvorana bila puna, bilo je novinara i reportera, a nakon revije su sve one djevojke plakale kad su im raja pljeskala i nakon ovacija. I ja sam plakala od nekog uzbudjenja.
Edit:
Evo pronasla sam link, ima jedna slika djevojaka u tim haljinama, izgledaju predivno, a kamoli tad
http://www.blurb.com/books/3084886
- Nekako s proljeća
#12 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
TLN je imala svoju ulogu i doprinos na tom polju, da ne kažem kontinuitet . Mislim da imam negdje fotografija iz Sloge 1994 godine. Zatim predstava-mjuzikl ''Kosa'' , mislim da se tako zvala..
- GandalfSivi
#13 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Uh, ima tu svega. Pocev od predstava tipa Kose ili Cekajuci Godoa, koji je radila Susan Sontag, preko milion koncerata, svakog petka i subote, normalno sa par genijalnih, tipa Rock Under Siege, ili ZOCHa na obali, da ne spominjem gostovanja Bruce Dickensona ili Laibacha. Onda te cuvene emisije na Radio Zidu sa Adijem Sarajlicem, ili na ISVu sa Archijem. Razno razna mjesta su bila haman kultna, da pocnem od Kuka, preko Obale, FISa, Muppeta, Sloge, zaboravih kako se zvalo ono mjesto na Chvili, cak i glupog BBa, ponekad u teskim momentima. Posebnu zahvalnicu bih dao svim malim bendovima, tipa China Drums, koji su dosli ko zna odakle da bi nam svirali u ratu. Sto se tice domacih bendova, ono mozes birati. Sikter, Almanah, Pessimistic Lines, Dthrone, Grafiti, BedBug, Tmina, CIA, ZOCH, kasnije Getho, moze cak i Adi Lukovac koji je pjevao kako je r'n'r mrtav. SFF je bio poseban fenomen, pocev od prvog, kada je svaka projekcija bila prekinuta jer bi krepao jebeni generator, ali se ne smiju zaboraviti ni predstave odrzane u Kamernom teatru, od komedija tipa Kidaj od svoje zene, preko drama tipa Ugursuza, gdje se Ademir Glamocak (tada jos mlad) derao kako nije Abazovic. Koliko god rat bio zajebano vrijeme, isplatilo se zivjeti u Sarajevu tih dana, jer smo imali ekipu, malu ali bas odabranu, koja je cinila sve da grad ne umre. Bila mi je cast i zadovoljstvo dijeliti te dane sa najboljim ljudima na planeti...
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
- punjach
#17 Re: Kulturni image Sarajeva u ratnom periodu
Dugujem Vam ogromnu zahvalu, kad magistiram svi imate po cokoladu od mene
(ko ne smije slatko, neko ponese djeci
)
svaka Vam cast stvarno, ni ne slutite koliko mi pomazete samim tim sto vodjen vasim iskustvima ja znam gdje da kopam i sta da trazim:d bio bih jos sretniji i zahvalniji ako nastavite pa se ova tema odrzi....svakako, posebnu posvetu u radu cu definitivno napisati za forumase....sa-xa
))
svaka Vam cast stvarno, ni ne slutite koliko mi pomazete samim tim sto vodjen vasim iskustvima ja znam gdje da kopam i sta da trazim:d bio bih jos sretniji i zahvalniji ako nastavite pa se ova tema odrzi....svakako, posebnu posvetu u radu cu definitivno napisati za forumase....sa-xa