Kult ličnosti

Rasprave o vjerskim temama.
Kikibombona

#1 Kult ličnosti

Post by Kikibombona »

Kult licnosti se najcesce vezuje za diktatorske rezime. Mozda je najbolji primjer Staljin i njegova vladavina.

Malo ko spominje kult licnosti koji se kreira oko tvoraca religije, njihovih saradnika i autoriteta (klera) koji predvode pokret/religiju kroz historiju.

Poslanici su nedodirljivi, ideal ljudskosti. Njihovi saradnici su tik iza njih. Ljudi se poslije mogu truditi ali ne i doci na njihov nivo. Sve sto su kroz zivot radili od kada su primili vjeru je savrseno i primjer za buduce generacije vjernika.

Zbog cega je to tako?

Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce. Stvarnog covjeka i njegove poruke mogu voljeti jer ga mogu zamisliti i sa njim se povezati.

Pitam se kakva bi bila buducnost monoteistickih religija da su se poslanici okarakterisali kao obicni ljudi koje je Bog slucajno odabrao da ljudima prenesu poruku i da ih je strogo zabranjeno obozavati i velicati (da im se ni ime ne zna, a kamoli pojedinosti iz zivota). U tom slucaju bi ljubav bila fokusirana iskljucivo na Boga, bez ikakavih posrednika izmedju pojedinca i Boga. Ovako kada neko kaze krscanstvo meni je prva asocijacija Isus i slika o njemu kreirana, a kada neko kaze islam prvo pomislim na Muhameda i mnostvo detalja vezanih za njega.
Kikibombona

#2 Re: Kult ličnosti

Post by Kikibombona »

Religije se protive idolpoklonstvu i obozavanju bilo koga osim Boga. Tako je deklarativno. Kako je u stvarnosti?

Ja smatram da je obozavanje Isusa i Muhameda visestruko nadmasilo obozavanje Boga. Nadmasilo je i obozavanja apostola i ashaba.

Kako obozavati i voljeti nesto sto uopste ne mozemo zamisliti?
seldzuk

#3 Re: Kult ličnosti

Post by seldzuk »

prvo moraš napraviti razliku između kršćanskog učenja o isau, alejhi selam i položaja koji mu oni daju, s jedne strane. i položaja muhammeda, alejhi-selam u njegovom ummetu. za kršćane je isus malo manji bog od Boga, a za muslimane su i isa, a.s., i muhammed, a.s. poslanici.
što se tiče položaja i mjesta poslanika u monoteističkim religijama, on je takav kakav jeste. ako hoćeš to prihvataš, ako nećeš... jednostavno, Bog je za svoje poslanike birno najmoralnije i u vjerni najsnažnije ljude - duhovne i moralne gromade - koji su bili u stanju ponijeti teret poslanstva. samo to ih čini nedostižnim.
u islamskom učenju, oni su ispunjavali ove uslove: 1) iskrenost, 2) povjerljivost, 3) dosljedno prenošenje objave, 4) nadprosječna inteligencija, 5) nisu činili grijehe (ali nisu bili ni bezgrešni, imali su propuste za koje ih je Bog ukoravao) i 6) svi su bili muškarci (ovo nije nikakva neravnopravnost prema ženama, samo stanje položaja polova u ranijim društvima nam govori zašto su to morale biti žene, a i iskušenja kroz koja su svi poslanici prolazili nam govore zašto je to tako).
m_l

#4 Re: Kult ličnosti

Post by m_l »

Kikibombona wrote:Ja smatram da je obozavanje Isusa i Muhameda visestruko nadmasilo obozavanje Boga.
Nije rijec o obozavanju, vec postovanju. Dobro, mozda neke frakcije muslimana i pretjeruju, ali vjerovatno nisi mislio na njih posebno, vec opcenito .

Allah te'ala u Kur'anu govori o Muhammedu, s.a.w.s., na najljepsi nacin:

"Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor, za onoga ko se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." (El – Ahzab, 21)
"Ti si, doista, najljepse cudi."(El – Kalem, 4)
"Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu." (En – Nisa`, 80)

U hadisu se spominje da je rekao: "Poslan sam da usavrsim moral kod ljudi."

Kome je vjera islam, Kur'an mu je pouka i poruka, a Poslanik, s.a.w.s., uzor. Tako bi trebalo biti, je l'.

Kikibombona wrote:Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce.
Losa imaginacija. :mrgreen:
nasa

#5 Re: Kult ličnosti

Post by nasa »

Uz 3.000 kolača počela manifestacija "Selam, ya Resulallah"

Na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu večeras je svečano otvorena X jubilarna kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku

Manifestaciju organizira Medžlis islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom nastupanja rebiu-l-evela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Manifestaciju je otvorio glavni ima MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, a prigodan program izveli su članovi Hora MIZ Sarajevo, nakon kojeg su tradicionalno građanima i prolaznicima podijeljeni kolači i šerbe.

"Jako je važno da islam i Muhameda a.s. predstavimo onakvog kakav je on bio, blag, a ova manifestacija je povod da se pobliže upoznamo o onom što je on preporučivao i radio", rekao je ef. Dautović.

Zahvalio je okupljenim građanima što ih je ljubav prema poslaniku Muhamedu a.s. dovela večeras da svi zajedno podijele radost otvorenja ove manifestacije.

U izjavi za Agenciju Fena, ef. Dautović je kazao da je ovo vrlo uspješan projekt koji ima kontinuitet.

"Ovo je jedinstvena manifestacija, ne samo kod nas, nego i u Evropi, a koja je posvećena Poslaniku Muhammedu a.s. Važna je za nas, razvijali smo je koliko smo znali i umjeli", kazao je Dautović.

S obzirom na to da je ovo 10. jubilarna godina, naglasio je da je obogaćena sadržajima koji su na nivou urbanog, da se mladi mogu identificirati sa tim sadržajima, a i da se imami približe omladini i pokažu im veličinu i širinu islama, sa svom tradicijom koja se na ovim prostorima razvijala i čuvala stoljećima.

Sarajevski poslastičari su za večerašnje otvorenje donirali oko 3.000 kolača koji su posluženi.

Kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku" traje do 23. januara.
m_l

#6 Re: Kult ličnosti

Post by m_l »

...bice da je ovo @Kikija inspirisalo za temu. :mrgreen:
nasa

#7 Re: Kult ličnosti

Post by nasa »

Moze biti, ako nije, onda je ovo znak da treba da ode.... :D
fatamorgana

#8 Re: Kult ličnosti

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Moze biti, ako nije, onda je ovo znak da treba da ode.... :D
U slastičarnu? :wink:
Kikibombona

#9 Re: Kult ličnosti

Post by Kikibombona »

m_l wrote:
Kikibombona wrote:Ja smatram da je obozavanje Isusa i Muhameda visestruko nadmasilo obozavanje Boga.
Nije rijec o obozavanju, vec postovanju. Dobro, mozda neke frakcije muslimana i pretjeruju, ali vjerovatno nisi mislio na njih posebno, vec opcenito .

Allah te'ala u Kur'anu govori o Muhammedu, s.a.w.s., na najljepsi nacin:

"Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor, za onoga ko se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." (El – Ahzab, 21)
"Ti si, doista, najljepse cudi."(El – Kalem, 4)
"Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu." (En – Nisa`, 80)

U hadisu se spominje da je rekao: "Poslan sam da usavrsim moral kod ljudi."

Kome je vjera islam, Kur'an mu je pouka i poruka, a Poslanik, s.a.w.s., uzor. Tako bi trebalo biti, je l'.

Kikibombona wrote:Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce.
Losa imaginacija. :mrgreen:
Mislim da jedno ukljucuje drugo. Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.

Pa u tome je stvar M_l

Islam je previse vezan za Muhameda, za njegove prve sljedbenike, za Arabijski poluotok i BI, za arapske obicaje itd. Glorificiraju se iskljucivo ti ljudi. Nigdje u Kuranu ni Stefana, Agbunkabea, Maksima, Li Minga i drugih. Kuran je knjiga lokalnog karaktera i posluzila je da glorifikuje utemeljitelje islama i promotore arapske kulture.

Sa ovakvim opisom Muhamed poprima obrise bozanstva. Alah mu se direktno obraca i govori da je najljepse cudi.

Sta je sa ashabima koje je Muhamed nahvalio, u mnogim slucajevima uporedio sa sobom.

Da li su Osman, ibn Velid i Ebu Bekr (prvi mi pali na pamet) ideal kojem muslimani trebaju teziti i kojeg nikada nece moci dostici?
Kako bi ti odgovorila na ovo pitanje M_l?
nasa

#10 Re: Kult ličnosti

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
pa, materijalno i duhovno se prozima, zive zajedno, pamte...i tako....nikad se ne zna....mozda neki od ovih 3000 kolaca zapampti radjanje novih staza razumjevanja ...mozda prica kiki i shampita bude nama odgovor.... :zzzz:
fatamorgana

#11 Re: Kult ličnosti

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
pa, materijalno i duhovno se prozima, zive zajedno, pamte...i tako....nikad se ne zna....mozda neki od ovih 3000 kolaca zapampti radjanje novih staza razumjevanja ...mozda prica kiki i shampita bude nama odgovor.... :zzzz:
Ma samo da se ne pretjera s agdom, poslije ostaneš sav .... sljepav! :lol:
Kikibombona

#12 Re: Kult ličnosti

Post by Kikibombona »

seldzuk wrote:prvo moraš napraviti razliku između kršćanskog učenja o isau, alejhi selam i položaja koji mu oni daju, s jedne strane. i položaja muhammeda, alejhi-selam u njegovom ummetu. za kršćane je isus malo manji bog od Boga, a za muslimane su i isa, a.s., i muhammed, a.s. poslanici.
što se tiče položaja i mjesta poslanika u monoteističkim religijama, on je takav kakav jeste. ako hoćeš to prihvataš, ako nećeš... jednostavno, Bog je za svoje poslanike birno najmoralnije i u vjerni najsnažnije ljude - duhovne i moralne gromade - koji su bili u stanju ponijeti teret poslanstva. samo to ih čini nedostižnim.
u islamskom učenju, oni su ispunjavali ove uslove: 1) iskrenost, 2) povjerljivost, 3) dosljedno prenošenje objave, 4) nadprosječna inteligencija, 5) nisu činili grijehe (ali nisu bili ni bezgrešni, imali su propuste za koje ih je Bog ukoravao) i 6) svi su bili muškarci (ovo nije nikakva neravnopravnost prema ženama, samo stanje položaja polova u ranijim društvima nam govori zašto su to morale biti žene, a i iskušenja kroz koja su svi poslanici prolazili nam govore zašto je to tako).
Iskusenja?

Nema tu nikakvih iskusenja. Muhamed je bio inspirisan Bogom i Boga imao kao zastitnika. Dakle, nista mu se u toj misiji nije moglo desiti sto Bog ne bi htio...........

Meni opet nije jasno zbog cega je kreirana takva slika o poslanicima (kada sagledam iz perspektive vjernika). Bog je mogao odabrati najvecu ljudsku hulju tog vremena i objavama promijeniti njegov dotadasnji svjetonazor i uciniti ga dobrim covjekom. Mogao je odabrati sasvim prosjecnog covjeka sa manama i vrlinama. Kroz kontakt sa Bogom svaki covjek bi promijenio dotadasnju licnost i prenio poruku tacno onako kako Bog nalaze. I to bi bila cijela misija. Vjera bi sluzila kao skup pravila i smjernica kako da covjek ostvari komunikaciju sa Bogom.

Ovako imam utisak da su Muhamed i Isus za islam/krscanstvo isto sto i Kurt Kobejn za Nirvanu. :D

Previse su si dali na vaznosti bez ikakve potrebe. Valjda je cilj vjere obozavati Boga i komunicirati sa njim a ne energiju usmjeravati na covjeka i davati mu toliko na vaznosti.

Ako je Muhamed iskljucivo prenosio ono sto je Bog rekao njemu, za mene je Dzelaludin Rumi milion puta veci covjek od njega. Muhamed je obicni prenosnik a Rumi stvaraoc koji je zaduzio covjecanstvo.
seldzuk

#13 Re: Kult ličnosti

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote:prvo moraš napraviti razliku između kršćanskog učenja o isau, alejhi selam i položaja koji mu oni daju, s jedne strane. i položaja muhammeda, alejhi-selam u njegovom ummetu. za kršćane je isus malo manji bog od Boga, a za muslimane su i isa, a.s., i muhammed, a.s. poslanici.
Iskusenja?

Nema tu nikakvih iskusenja. Muhamed je bio inspirisan Bogom i Boga imao kao zastitnika. Dakle, nista mu se u toj misiji nije moglo desiti sto Bog ne bi htio...........

Meni opet nije jasno zbog cega je kreirana takva slika o poslanicima (kada sagledam iz perspektive vjernika). Bog je mogao odabrati najvecu ljudsku hulju tog vremena i objavama promijeniti njegov dotadasnji svjetonazor i uciniti ga dobrim covjekom. Mogao je odabrati sasvim prosjecnog covjeka sa manama i vrlinama. Kroz kontakt sa Bogom svaki covjek bi promijenio dotadasnju licnost i prenio poruku tacno onako kako Bog nalaze. I to bi bila cijela misija. Vjera bi sluzila kao skup pravila i smjernica kako da covjek ostvari komunikaciju sa Bogom.

Ovako imam utisak da su Muhamed i Isus za islam/krscanstvo isto sto i Kurt Kobejn za Nirvanu. :D

Previse su si dali na vaznosti bez ikakve potrebe. Valjda je cilj vjere obozavati Boga i komunicirati sa njim a ne energiju usmjeravati na covjeka i davati mu toliko na vaznosti.

Ako je Muhamed iskljucivo prenosio ono sto je Bog rekao njemu, za mene je Dzelaludin Rumi milion puta veci covjek od njega. Muhamed je obicni prenosnik a Rumi stvaraoc koji je zaduzio covjecanstvo.
naravno da je Bog čuvao poslanika, ali moraš znati da niko od poslanika nije sjedio na minderu. poslanik je tokom svog poslanstva bio i gladan i proganjan, i predvodio druge koji su gladni, bio u okruženju, ratovao, imao posla i sa izdajom, pokušajem trovanja itd. nije mu se moglo desiti nešto što Bog ne bi htio, ali ga nije ostavio ni kao neko umaženo derište.
mevlana je gromada, ali je poslanik ipak veći. poslanik je poslanik, mevlana je jedna veličina od kasnijih generacija. i sam bi se zgrozio ove tvoje rečenice. npr. ovdje http://www.dar-al-masnavi.org/rumi-on-prophet.html možeš vidjeti kako je mevlana govorio o poslaniku.
i nisu poslanici sami sebi dali na važnosti. Bog nas obavezuje na to.
Kikibombona

#14 Re: Kult ličnosti

Post by Kikibombona »

seldzuk wrote: naravno da je Bog čuvao poslanika, ali moraš znati da niko od poslanika nije sjedio na minderu. poslanik je tokom svog poslanstva bio i gladan i proganjan, i predvodio druge koji su gladni, bio u okruženju, ratovao, imao posla i sa izdajom, pokušajem trovanja itd. nije mu se moglo desiti nešto što Bog ne bi htio, ali ga nije ostavio ni kao neko umaženo derište.
mevlana je gromada, ali je poslanik ipak veći. poslanik je poslanik, mevlana je jedna veličina od kasnijih generacija. i sam bi se zgrozio ove tvoje rečenice. npr. ovdje http://www.dar-al-masnavi.org/rumi-on-prophet.html možeš vidjeti kako je mevlana govorio o poslaniku.
Imas Boga na svojoj strani i svjestan si toga. Ne treba ti nista vise da budes odlucan i neustrasiv, siguran u uspjeh. To sto su uradili Muhamed i Isus mogao je uraditi bilo koji covjek da je Boga imao kao inspiraciju i zastitnika. Bilo ko, bilo ko.

Muhamed je imao pomoc od Boga. Sve sto je uradio Muhamed mogli smo uraditi ti i ja uz pomoc Boga. Muhameda i njegova djela mozemo cijeniti na osnovu onoga sto je bio i sto je napravio prije prvog kontakta sa Bogom. Znas onu narodnu? Lako je biti svetac kada ti je Bog otac. Muhamed je nakon prvog kontakta sa Bogom radio tacno ono sto je Bog htio. Ni manje ni vise. Dakle, obicni kurir.

Rumi je stvaraoc. Ja i ti ne bi mogli uraditi ni 0.000001% onoga sto je uradio Rumi. Za to nismo sposobni.
seldzuk

#15 Re: Kult ličnosti

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote: naravno da je Bog čuvao poslanika, ali moraš znati da niko od poslanika nije sjedio na minderu. poslanik je tokom svog poslanstva bio i gladan i proganjan, i predvodio druge koji su gladni, bio u okruženju, ratovao, imao posla i sa izdajom, pokušajem trovanja itd. nije mu se moglo desiti nešto što Bog ne bi htio, ali ga nije ostavio ni kao neko umaženo derište.
Imas Boga na svojoj strani i svjestan si toga. Ne treba ti nista vise da budes odlucan i neustrasiv, siguran u uspjeh. To sto su uradili Muhamed i Isus mogao je uraditi bilo koji covjek da je Boga imao kao inspiraciju i zastitnika. Bilo ko, bilo ko.

Muhamed je imao pomoc od Boga. Sve sto je uradio Muhamed mogli smo uraditi ti i ja uz pomoc Boga. Muhameda i njegova djela mozemo cijeniti na osnovu onoga sto je bio i sto je napravio prije prvog kontakta sa Bogom. Znas onu narodnu? Lako je biti svetac kada ti je Bog otac. Muhamed je nakon prvog kontakta sa Bogom radio tacno ono sto je Bog htio. Ni manje ni vise. Dakle, obicni kurir.

Rumi je stvaraoc. Ja i ti ne bi mogli uraditi ni 0.000001% onoga sto je uradio Rumi. Za to nismo sposobni.
ipak Bog nije odabrao ni rumija, a kamoli tebe ili mene. već muhammeda, alejhi-selam. uzmimo da je bio neko drugi i da se nije zvao tako, opet bi bio najmoralniji čovjek ikada. poslanik je mevlani bio inspiracija. ni mevlane nema bez kur'ana, hadisa, tesavvufa i aška. ni to što je njemu dato nije tikva bez korijena.
a ta narodna je hem glupa hem mi se gadi. i mogao je izmisliti samo čovjek koji nije ni 10% kršćanin. nije poslanička misija bila tako jednostavna kao što neki misle. poslanici su prvi po broju iskušenja. njih ni šejtan nije iskušavao kao što nas iskušava, već mnogo perfidnije i zafrkanije.
valjda ćemo nastaviti nekad ovaj razgovor. sad moram spavatii
RNG_25

#16 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:Mislim da jedno ukljucuje drugo. Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.
Netačno. Nema razloga da iz jednog proizilazi drugo.
RNG_25

#17 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:Meni opet nije jasno zbog cega je kreirana takva slika o poslanicima (kada sagledam iz perspektive vjernika). Bog je mogao odabrati najvecu ljudsku hulju tog vremena i objavama promijeniti njegov dotadasnji svjetonazor i uciniti ga dobrim covjekom. Mogao je odabrati sasvim prosjecnog covjeka sa manama i vrlinama. Kroz kontakt sa Bogom svaki covjek bi promijenio dotadasnju licnost i prenio poruku tacno onako kako Bog nalaze. I to bi bila cijela misija. Vjera bi sluzila kao skup pravila i smjernica kako da covjek ostvari komunikaciju sa Bogom.
Mogao je to Bog, tačno. Ali to nije argument protiv onoga što jeste učinio, jer
nije Muhammed a.s. sam sebi dao tu važnost. Dao mu ju je Allah. I ne samo njemu, nego i drugim poslanicima a.s.
Za tebe da. Za npr. mene, ne. Lični stav, koji ništa ne mijenja.
RNG_25

#18 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:Imas Boga na svojoj strani i svjestan si toga. Ne treba ti nista vise da budes odlucan i neustrasiv, siguran u uspjeh. To sto su uradili Muhamed i Isus mogao je uraditi bilo koji covjek da je Boga imao kao inspiraciju i zastitnika. Bilo ko, bilo ko.

I u čemu je zapravo problem? Sva priča ti se svodi na to da je "mogao biti bilo ko". Da, i? Ispalo je da je to Muhammed a.s. I? Za njega u Kur'anu, dakle u samoj osnovi Islama, se tvrde neke najbolje stvari, Allah ga sam uzdiže i zadužuje nas ostale poštovanjem prema njemu.

I da je bio "bilo ko", umjesto Muhammeda a.s., kako znaš da Allah ne bi isto tako govorio o tom "nekom"? Možda bi sve apsolutno bilo identično, osim što bi se ime poslanika razlikovalo.

Još jednom, tvoja pitanja su usmjerena na Kur'an, jer on govori pohvalno o Muhammedu a.s. u prvom redu. Pa zaključi sam šta to znači kad Bog govori pohvalno o nekom svom stvorenju.
prenosnik

#19 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Kikibombona wrote:

Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce. Stvarnog covjeka i njegove poruke mogu voljeti jer ga mogu zamisliti i sa njim se povezati.
bravo. po islamskom vjerovanju nije vjernik kome poslanik muhamed nije blizi od njega samog, od zene, djece...

i onda muslimi sebe nasilu nafuravaju da oni vole tog muhameda o kom su samo citali i slusali od onih koji su isto citali i da im je blizi i drazi od svega na svijetu. i stalno se osjecaju krivim, jer duboko u sebi osjecaju da tu predstavu muhameda ne vole dovoljno, da nisu "dovoljno iskreni".

frustracija se obicno eksternalizira kroz agresiju. i sto vise sebe kaznjavaju nametanjem sto striktnijeg imitiranja, koje je u danasnjem vremenu tesko provesti, sto vecu zrtvu podnose, to satisfakciju dobijaju kroz mogucnost da se osjecaju boljim od drugih vjernika koji nisu tako dosljedni u imitiranju opisa svog idola. pravo da sude, opominju, "pozivaju u vjeru", nastupaju s visine. to oholo zadovoljstvo je jedini nacin da kompenziraju zrtvu odricanja, zrtvu bolnog naguravanja sebe u tudji kalup.

i da, radi se samo o slijepom slijedjenju autoriteta cija pozicija autoriteta je vjernicima nametnuta izvana. sva religija pociva na prici o necijoj prici da je u pecini nesto vidio sto drugi ne mogu vidjeti. samo zbog pozicije autoriteta, a ne provjerljive istinitosti onog sto je navodno govorio su mu povjerovali da mravi pricaju, mjesec se prstom rascjepljuje, stapovi postaju zmije, kamila izlazi iz kamena.

ne zbog istinitosti, zivotnosti poruke, nego autoriteta.

a autoritet se ne smije preispitivati. jer, ako razmisljas svojom glavom (a kur'an kobajagi poziva na razmisljanje) odmah te oni pacenici sto se imitacijom odricu sebe i zivota pocnu izopcavati, prijetiti ti patnjom vjecnom ili kaznom razdvajanja glave od ostatka tijela (ako su u mogucnosti). zato ne smijes ni razmisljati sto bi ti taj lik iz prica, kojeg moras voljeti vise nego sve drugo, bio uzor ako je licno sjekao ruke i noge, naredjivao silovanja zarobljenica, ubistva onih koji ne vjeruju u njegovu pricu, ubistva homoseksualaca, koji je u poznim godinama imao seks sa djetetom od 9 godina, koji je svima osim sebi broj zena ogranicio na cetiri itd...
prenosnik

#20 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

RNG_25 wrote: Još jednom, tvoja pitanja su usmjerena na Kur'an, jer on govori pohvalno o Muhammedu a.s. u prvom redu. Pa zaključi sam šta to znači kad Bog govori pohvalno o nekom svom stvorenju.
ali, tebi kur'an dolazi preko muhameda, ne od boga. ko onda o kome pohvalno govori?
prenosnik

#21 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

RNG_25 wrote:
Kikibombona wrote:Mislim da jedno ukljucuje drugo. Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.
pa i u kur'anu ti pise da muslimani obozavaju muhameda, tj. robuju mu.
preko tog ajeta si sigurno "preletio"...
RNG_25

#22 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote: Još jednom, tvoja pitanja su usmjerena na Kur'an, jer on govori pohvalno o Muhammedu a.s. u prvom redu. Pa zaključi sam šta to znači kad Bog govori pohvalno o nekom svom stvorenju.
ali, tebi kur'an dolazi preko muhameda, ne od boga. ko onda o kome pohvalno govori?
Tačno. Ovo je pitanje vjere. Vjerujem da preko Muhammeda a.s. Allah o njemu govori tako kako govori. Kao što je i čitava Objava preko njega a.s. prenešena.
arslanbey

#23 Re: Kult ličnosti

Post by arslanbey »

bas nije tako ja kad pomislim islam prvo pomislim Allah,i Kuran....Muhamed tek kasnije nekada
prenosnik

#24 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

RNG_25 wrote:
Tačno. Ovo je pitanje vjere. Vjerujem da preko Muhammeda a.s. Allah o njemu govori tako kako govori. Kao što je i čitava Objava preko njega a.s. prenešena.
e jos se samo zapitaj kako je tacno doslo do tog da to sve vjerujes...kad sebi das iskren odgovor, zavrsio si...
RNG_25

#25 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote:
pa i u kur'anu ti pise da muslimani obozavaju muhameda, tj. robuju mu.
preko tog ajeta si sigurno "preletio"...
Moj odgovor je bio na tvrdnju "Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.", koja ne mora da vrijedi, odnosno nije tačna.

Šta u Kur'anu piše je druga stvar. Teško mi je povjerovati da piše u Kur'anu da treba obožavati Muhammeda a.s., obzirom da isti nije bog. Ako ti ne bude problem samo navedi broj ajeta i sure o kojem je riječ. A "robovati" =/= obožavati, bez obzira što je u Islamu robovanje Allahu manje-više poistovjećeno sa njegovim obožavanjem.
Post Reply