Kuhano Vino

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
User avatar
Dr.Mr.Fr.
Posts: 1235
Joined: 29/12/2010 12:41

Kuhano Vino

Post by Dr.Mr.Fr. » 28/11/2011 22:49

Recep jednostavan,

1 l crnog vina
150 g smeđeg šećera
1 štapić cimeta
8 klinčića
1 žličica narezane narančine korice /a i ne mora/

Vrijeme oko Božića kao stvoreno je za uživanje u kuhanom vinu. Jedinstven miris i okus zimskog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,...), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan deci kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.

;-) ;-) ;-)


User avatar
hana_montana
Posts: 14885
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

Re: Kuhano Vino

Post by hana_montana » 28/11/2011 22:51

stavi jos vrecicu pravog ruskog caja i bandak zagarantovan :D

User avatar
Dr.Mr.Fr.
Posts: 1235
Joined: 29/12/2010 12:41

Re: Kuhano Vino

Post by Dr.Mr.Fr. » 28/11/2011 22:52

hana_montana wrote:stavi jos vrecicu pravog ruskog caja i bandak zagarantovan :D

jel' nisam znao, šta mu to uradi....



daj još tipova :thumbup:

User avatar
hana_montana
Posts: 14885
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

Re: Kuhano Vino

Post by hana_montana » 28/11/2011 23:15

malo brze udara u glavu hihihi :-D

ja recimo ne volim bas cimet tako da pravim kombinaciju s medom,narandzom i malo anisa,bude onako malo pikantno a mirisi na bronhi :D

a ima i onaj fol s konjakom,sokom od narandze, stapicem vanilije,malo cimeta i naravno crno vino :D

e ovdje se ne preporucuje ruski caj..sasvim je dovoljno i bez njega :D

User avatar
hana_montana
Posts: 14885
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

Re: Kuhano Vino

Post by hana_montana » 28/11/2011 23:25

bišofsvajn se zove to il tako nekako :D

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

Re: Kuhano Vino

Post by Toto » 29/11/2011 08:02

hana_montana wrote:stavi jos vrecicu pravog ruskog caja i bandak zagarantovan :D
boze Petra :-) :-)
brezbeli da je bandak kad mezis caj uz vino
:lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
Gusztav
Posts: 523
Joined: 10/12/2009 09:04

Re: Kuhano Vino

Post by Gusztav » 29/11/2011 08:06

Dr.Mr.Fr. wrote:Recep jednostavan,

1 l crnog vina
150 g smeđeg šećera
1 štapić cimeta
8 klinčića
1 žličica narezane narančine korice /a i ne mora/

Vrijeme oko Božića kao stvoreno je za uživanje u kuhanom vinu. Jedinstven miris i okus zimskog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,...), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan deci kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.

;-) ;-) ;-)
:thumbup:

User avatar
petunija
Posts: 2215
Joined: 07/05/2009 09:22
Location: United States of Balcan

Re: Kuhano Vino

Post by petunija » 29/11/2011 08:19

I ja uživam u kuvanom vinu, baš dobro zagrije kad su vani minusi. Naročito prija na planini, pod uslovom da ja ne vozim :mrgreen:
Ali, za te varjante sa crnim čajem ili anisom nisam znala
Nastaviću čitati, možda naleti još nešto zanimljivo ;-)

Gospoda Ministarka
Posts: 4111
Joined: 04/07/2009 12:46

Re: Kuhano Vino

Post by Gospoda Ministarka » 29/11/2011 10:20

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:53, edited 1 time in total.

User avatar
Dr.Mr.Fr.
Posts: 1235
Joined: 29/12/2010 12:41

Re: Kuhano Vino

Post by Dr.Mr.Fr. » 29/11/2011 10:52

Gospoda Ministarka wrote:Okus vina nikako ne volim, a i slaba sam na njega :D od mirisa vina meni se vec pocne mantati, pijana :-) :D jedino ga mogu piti kao kao kuhano vino...na pola case vec sam omamljena.
Kotany ima dobru smjesu zacina za kuhano vino.

Ja sam probao tu kotany smijesu i ništa mi ne valja :cry: , baš bude nekako sterilno, klincic i cimet su mi nekako najbolji, u malo vode ih prokuhaš i dodaš meda pa vino...bude :shock: dobro pravo....

može se dodati i limuna i šta god vam padne na pamet ;-)

User avatar
male_okice
Posts: 2761
Joined: 22/06/2009 13:33

Re: Kuhano Vino

Post by male_okice » 29/11/2011 11:21

Dr.Mr.Fr. wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Okus vina nikako ne volim, a i slaba sam na njega :D od mirisa vina meni se vec pocne mantati, pijana :-) :D jedino ga mogu piti kao kao kuhano vino...na pola case vec sam omamljena.
Kotany ima dobru smjesu zacina za kuhano vino.

Ja sam probao tu kotany smijesu i ništa mi ne valja :cry: , baš bude nekako sterilno, klincic i cimet su mi nekako najbolji, u malo vode ih prokuhaš i dodaš meda pa vino...bude :shock: dobro pravo....

može se dodati i limuna i šta god vam padne na pamet ;-)
koliko vode za npr 1 casu od 2dcl vina?

User avatar
Dr.Mr.Fr.
Posts: 1235
Joined: 29/12/2010 12:41

Re: Kuhano Vino

Post by Dr.Mr.Fr. » 29/11/2011 11:24

maaaa voda je samo da se rastopi šecer i skuha zacin,
na 1 litru ide 200ml, pa eto smanji proporcionalno...


zar ti se isplati kuhati vino samo na cašu :shock:


http://www.recepti.hr/recepti/pica/kuhano-vino

User avatar
Odette
Posts: 46
Joined: 22/11/2011 20:25

Re: Kuhano Vino

Post by Odette » 29/11/2011 12:13

ja ne volem nikako!
klincici bljak. i svake godine iznova probam i iznova se razocaram.
:razz:
mozda bih trebala probati ovu verziju bez klincica.

vino normalno piti mi je gust.
:)

User avatar
male_okice
Posts: 2761
Joined: 22/06/2009 13:33

Re: Kuhano Vino

Post by male_okice » 29/11/2011 13:40

Dr.Mr.Fr. wrote:maaaa voda je samo da se rastopi šecer i skuha zacin,
na 1 litru ide 200ml, pa eto smanji proporcionalno...


zar ti se isplati kuhati vino samo na cašu :shock:


http://www.recepti.hr/recepti/pica/kuhano-vino
pa ja jedina pijem, ostali ne vole, a dosta mi je 1 casa da me uspava ko :zzzz: :zzzz: :zzzz: :lol:

User avatar
Luce
Posts: 406
Joined: 04/04/2008 09:39

Re: Kuhano Vino

Post by Luce » 29/11/2011 14:07

Volim kuhano vino, navukla sam se zimus haman pa svaku noc :)

Ako stavljate narandzu i limun, probajte samo koricu, manje je gorko.

A i ja koristim ovaj standardni recept, nekad bez vode nekad s vodom.

User avatar
Dabba
Posts: 206
Joined: 08/09/2008 11:34
Location: Blagi Haj-Nehaj

Re: Kuhano Vino

Post by Dabba » 29/11/2011 15:07

Dr.Mr.Fr. wrote:Vrijeme oko Božića kao stvoreno je za uživanje u kuhanom vinu. Jedinstven miris i okus zimskog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,...), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan deci kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.
;-) ;-) ;-)
Pored hedonistickih poriva (kuhano vino - zene, kamin, svijece, romantika, ovo ono :run:) ima jedan neobican recept koji je vise preventivnog tipa "spasiti sto se spasit' moze":
bijelo vino (po mogucnosti domace)
klincici + cimet + secer (diskrento) & bijeli biber
trositi sto toplije & primiriti se 20 do 30 min.
Ovo Madjari konzumiraju protiv prehlade, smrkavice, hunjavice itd.itd. Funkcionise odlicno. Procisti tako dobro da vatra izlazi na usi. Normalno, treba malo "zazmiriti" kod okusa (radi bijelog bibera), ali nije strasno.

kojeime
Posts: 3624
Joined: 11/11/2010 13:03

Re: Kuhano Vino

Post by kojeime » 29/11/2011 18:37

.

User avatar
Not My Idea
Posts: 14654
Joined: 15/03/2011 23:12

Re: Kuhano Vino

Post by Not My Idea » 29/11/2011 19:01

pratim, fina tema :thumbup:
kod mene je problem sto ne volim cimet al cu probat s nekim od ovih recepata :)

User avatar
hana_montana
Posts: 14885
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

Re: Kuhano Vino

Post by hana_montana » 09/12/2011 20:44

Toto wrote:
hana_montana wrote:stavi jos vrecicu pravog ruskog caja i bandak zagarantovan :D
boze Petra :-) :-)
brezbeli da je bandak kad mezis caj uz vino
:lol: :lol: :lol: :lol:
:D

haj bujrum ja razmutila...hik :D

User avatar
alibaba_i_30_godina
Posts: 14220
Joined: 16/01/2010 19:15
Has thanked: 8 times
Been thanked: 15 times

Re: Kuhano Vino

Post by alibaba_i_30_godina » 09/12/2011 20:52

Moja tema ... volim da pijem vino, i to crno/crveno, bijelo ne bas.

Nisam nikad sam kuhao vino, nesto se ne usudjujem da to uradim. Jako dobro kuhano vino se moze piti u onom City Lounge ili kako se vec zove kod Orta. Bude sa nekom biljkom, ne znam sta je tacno u pitanju.

User avatar
Dr.Mr.Fr.
Posts: 1235
Joined: 29/12/2010 12:41

Re: Kuhano Vino

Post by Dr.Mr.Fr. » 09/12/2011 21:52

Jedva našao cimet u štapicima u interexu, sve se razgrabilo izgleda :lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
zippoo87
Posts: 6308
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK
Has thanked: 19 times
Been thanked: 18 times

Re: Kuhano Vino

Post by zippoo87 » 09/12/2011 22:15

nisam kuhano nikada ni probao...
ima li koja haNuma da casti tim vinom :P

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

Re: Kuhano Vino

Post by Toto » 09/12/2011 23:15

hana_montana wrote:
Toto wrote:
hana_montana wrote:stavi jos vrecicu pravog ruskog caja i bandak zagarantovan :D
boze Petra :-) :-)
brezbeli da je bandak kad mezis caj uz vino
:lol: :lol: :lol: :lol:
:D

haj bujrum ja razmutila...hik :D
jopet bez mezetluka

User avatar
hana_montana
Posts: 14885
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

Re: Kuhano Vino

Post by hana_montana » 10/12/2011 17:58

Toto wrote: jopet bez mezetluka

madr sjenica i crne masline :D

ujedinjeno kraljevstvo sandzaka i dalmacije 8-) :D

Post Reply