Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Moderator: O'zone

splinter

#26 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by splinter »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 23:54
splinter wrote: 13/07/2020 23:52 Dajte na ljudi prestanite više. Sa takvom negativnosću nećete ni običnu upalu grla preboljeti.
Kakva ba kuga i gluposti.
Hajmo se mi izboriti s Covidom i naučiti šta i kako da bi smo u vremenu koje dolazi bili spremniji.
U pravu si. Samo dok je Kineza, nismo mi sigurni niti od jedne bolest i i epidemije. Ko zna, možda upravo neki kinez jede šišmiša sa još neviđenim virusom.
Kinezi možda jedu svašta i imaju neke blago rečeno čudne običaje. Međutim to o jedenju šišmiša i nastanku ove ili neke druge bolesti je mit. Istina je i širenju ljudskih staništa na uštrb prirode , krčenju šuma , ugrožavanju staništa raznih životinjskih vrsta. Prije će biti da je za širenje bolesti odgovoran Guano ( izmet šišmiša ) posebice u regijama gdje se ljudi šire i prave zasade kultura ma mjestima koja su nekoć bila staništa šišmiša.
Ili npr Nipah virus ( inspiracija za film Contagion ) gdje su tzv voćni šišmiši svojom plljuvačkom inficirali palme koje koriste i ljudi a fecesom svinje na farmama podignutim na uzurpiranoj zemlji. Mada je ovdje bila u pitanju koliko se sjećam Malezija al nejse.
Tesla Edison

#27 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by Tesla Edison »

megaribi1 wrote: 14/07/2020 00:05
TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 23:52
megaribi1 wrote: 13/07/2020 23:51

Zadnji slučaj variole (koja nema veze sa kugom) u prirodi je bio 1978 u Somaliji. Mislim da su se nakon toga, još dva čovjeka koji rade u laboratorijama gdje se čuva virus zarazila. Kako nisu poznati slučajevi da ovaj virus napada životinje, smatra se istrijebljenim. Ali, kao biološko oružje je grozan. Zavisno od oblika bolesti (variola minor, variola vera/velike boginje ili hemoralgična variola/crne boginje) smrtnost je 1%, 30% ili 100%. I ogromna zaraznost, dovoljno proći ulicom gdje je oboljeli da se dobije zaraza. Vakcina je vrlo efikasna, ali danas je malo vakcinisanih ljudi, jer bolesti nema, pa je negativni efekat vakcine veći od koristi (temperatura i plik nakon vakcinisanja uz smrtnost zbog vakcine od 0,000001% ), pa ako bi neko raspršio taj virus na tranzitnom aerodromu mogao bi pobiti milione ljudi.
Bila je i u Jugoslaviju epidemija 70-tih. Donio lik sa Hadža.
To je bilo 1972. i to je zadnji slučaj u Evropi. Ja sam pisao o zadnjem slučaju u svijetu.
Pa dobro, onda je u Somaliji zadnji. Nisam znao tacčan datum kada je zadnji bio u SFRJ. Ako je '72, ok je :) Znam samo da je 70-tih godina.
DEMONIKA

#28 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by DEMONIKA »

splinter wrote: 14/07/2020 00:13
TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 23:54
splinter wrote: 13/07/2020 23:52 Dajte na ljudi prestanite više. Sa takvom negativnosću nećete ni običnu upalu grla preboljeti.
Kakva ba kuga i gluposti.
Hajmo se mi izboriti s Covidom i naučiti šta i kako da bi smo u vremenu koje dolazi bili spremniji.
U pravu si. Samo dok je Kineza, nismo mi sigurni niti od jedne bolest i i epidemije. Ko zna, možda upravo neki kinez jede šišmiša sa još neviđenim virusom.
Kinezi možda jedu svašta i imaju neke blago rečeno čudne običaje. Međutim to o jedenju šišmiša i nastanku ove ili neke druge bolesti je mit. Istina je i širenju ljudskih staništa na uštrb prirode , krčenju šuma , ugrožavanju staništa raznih životinjskih vrsta. Prije će biti da je za širenje bolesti odgovoran Guano ( izmet šišmiša ) posebice u regijama gdje se ljudi šire i prave zasade kultura ma mjestima koja su nekoć bila staništa šišmiša.
Ili npr Nipah virus ( inspiracija za film Contagion ) gdje su tzv voćni šišmiši svojom plljuvačkom inficirali palme koje koriste i ljudi a fecesom svinje na farmama podignutim na uzurpiranoj zemlji. Mada je ovdje bila u pitanju koliko se sjećam Malezija al nejse.
:thumbup:
fala ti đe čuo i đe nečuo :mrgreen:
espn

#29 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by espn »

Ako se ne nađe vakcina, šta spriječava ovaj koronavirus da hara desetljećima i stoljećima, kao kuga?
Naslovnica

#30 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by Naslovnica »

espn wrote: 18/10/2020 19:19 Ako se ne nađe vakcina, šta spriječava ovaj koronavirus da hara desetljećima i stoljećima, kao kuga?
Nadam se mutacija virusa, u pozitivnom smislu za čovjeka i negativnom za virus.
Haris.ba

#31 Re: Kuga ! Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Post by Haris.ba »

espn wrote: 18/10/2020 19:19 Ako se ne nađe vakcina, šta spriječava ovaj koronavirus da hara desetljećima i stoljećima, kao kuga?
Pa nista. Jedna od mogucih opcija je da se naviknemo ko sto smo se navikli na gripu. Isto tako moze i oslabiti.

A, naci ce se vakcina, ili barem efikasna terapija da smanji smrtnost. Jer, ni kuga ne hara vise upravo zbog moderne medicine.
Locked