Kuda je ta Bosna rekti?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!

Đe ćete vi dragi Bosanci i Bošnjaci?

Jebe mi se za sve. Ostajem dok je meni dobro i nema toga što ne bih učinio da mi bude dobro. Cilj ne bira sredstva.
5
16%
U MinKen (ili bilo gdje daleko).
9
29%
Ostajem u zemlji Bošnjaka. Ostali me ne zanimaju i takvi slobodno mogu da se sele, ako im npr. smeta naziv škole (Haupsturmfuehrera) Huseina ef. Đoze.
1
3%
Ostajem u Bosni i boriću se za zemlju koja će svojoj djeci pružiti iste šanse po rođenju, učiti ih istinitu historiju i u kojoj će ljudskost, obrazovanje i dobrota biti na prvom mjestu, umjesto religije/bošnjaštva/sprstva/hrvatstva, zatucanosti i zloće.
12
39%
Ne'am pojma. Neka mi neko drugi kaže - a ja ću se prilagoditi.
1
3%
Nešto deveto
3
10%
 
Total votes: 31

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 08/09/2016 09:45

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A kto je ta sta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
ta
Bosna
Rekti
Gdje ćemo - Bosanci i/ili Bošnjaci?
Šta ćemo sa ovom zemljom i sobom?

Napišite koju o vašem stavu, kako mislite da je moguće stabilizirati i pomiriti sve proturječnosti koji čine ovu Bosnu?
Molim da na anketu odgovore samo lokalci (oni koji žive u Bosni i u širem kontekstu se osjećaju Bosancima), a komentarisati možete bez ograničenja.

Aj' zdra'o.

Počelo je odavde...
Moraću početi psovati... kao da sam ikada prestao.

Tuga i bijes me uhvati kada vidim ovu zemlju i ljude... Imamo pametnog svijeta, ali šute. Djeca nam bistra, ali ih škole i društvo (i roditelji) sjebaju.
Sve izgleda razjebano. Pogledajte slike Sarajeva prije trideset godina. Grad je bio ljepši i urbaniji nego danas. Tramvaji noviji i čistiji.
Što je to tako?
Prvi je impuls da su krivi oni o'zgo. Eno onaj Erdoganov Šupak je jedva završio Gimnaziju (dvojkaš). Sada je on neka referenca, neki kurac, predsjednik!!!
I ima istine da ovu zemlju nisu mogli uništiti i nisu uništili JNA, srpski političari, nisu ni hrvatski. Oni su samo bile stjenice koje su širile bolest mržnje preko svojih jastrebova, podrepaša - na one koji su bili predmet pogroma - Bošnjake.

I šta se desi???
Desilo se da je i Bošnjak obolio od komšijske boljke, pa bi on nešto da se kurči, protjeruje, utjeruje u suru, istjeruje pravdu, neće da se prilagođaaaava.

Desilo se da danas ovu zemlju uništavaju Bošnjaci jer su su peksinluk proglasili vrlinom i onda su obolili od te iste boljke koju su im podvalili prekoriječni susjedi.
Danas ovu zemlju uništavaju i ideolooški Bosanci (Srbi, Hrvati i Bošnjaci) - koji su podvili rep i pobjegli ili čekaju da se nešto o'zgo desi.

Uništili su je i likovi koji su za male pare (za večeru) prodali sebe i budućnost svoje djece. To su sve obični ljudi, koji su spremni ukrasti, podmiti, potplatiti ... Šta fali! To i drugi rade... Ako prođe prođe.

Uništavaju je oni koji su ostali i oni koji odlaze.

Evo primjera ... simbol ove zemlje i to jebeno Vrelo Bosne uništava niko drugi nego bošnjački prvaci i lihvari. Pička li im materina, da Him materina! Zamislite da postoji zemlja Švabija i da postoji rijeka npr. Švapska koja izvire usred te jebene Švabije... i sad zamislite da izvor te rijeka Švabije već 100 metara poslije izvora izgleda kao kanalizacija.

Zamislite još da se prostor oko izvora te Švabije privatizuje, ograđuje, prlja i da to rade neki mutni likovi (švapski nacionalisti!!!) u koje ako upreš prstom - dobiješ etiketu švabomrsca! I zamislite još da te švapske mutne likove biraju Švabe.
To niđe na svijetu nema!

Do sada je puno puta rečeno da mi ne zaslužujemo ovu zemlju. Jevreji 2000 godina ne vade iz usta svoju prapostojbinu iz koje su ih Rimljani prognali i brojali su godine i dane do svog povratka. I vratili se...

Mi ćemo se bolan stidjeti i već se stidimo zemlje iz koje smo ponikli. Zašto, zato jer smo je kukavički prepustili ološu. Gdje ćemo se mi vratiti, istopićemo se kao lanjski snijeg. Nestaćemo kao Iliri.

Pa dokle više fakat? Ja neću dozvoliti da me odavde otjera ni Dodik niti ono govno iz Erdoganovog čmara ... i ako dođe stani-pani, postoji i individualni čin, pa ću ovu zemlju napustiti kao čovjek i za sobom povesti barem jednog smrada.

Ovi što su digli sidro i otišli u ratu, poslije, danas - neka su. Ja sam bio u prilici i još sam (pa se zajebo ili nisam?).

Nisam otišao jer imam pitanja na koje svaki dan odgovaram i nemam odgovora.
A pitanja su ... U koju zemlju da se vratim i skrasim u starosti? Šta ću reći svom djetetu zašto smo otišli? Ko je prepustio tu zemlju tim ljudima? Ja?
A, opet duša me boli gledajući kako mi ova zemlja, djedovina pred očima propada. Da mi se stari iz mrtvih digne - ubio bi me ko vola u kupusu šta sam dozvolio da se desi sa njegovom očevinom.

Ne idem jer znam, da ako je napustim da tu Bosnu više nikada i nigdje neću naći. Neću je naći čak ni na ovom mjestu na kojem trenutno stoji.

Zato molim ono malo pametnog svijeta što je ostalo i kojima je pun kufer... da se povezujemo, hrabro suprotstavljamo ovoj gamadi, da postavimo stvari na svoje mjesto kako valja.

Razbili su nas po torovima, na homofobe-lgbt, one za cuke-protiv cuka, vjernike-nevjernike, dijasporu-domaće... na svaki mogući način nas zavađaju i čerupaju ovo što je ostalo. Pred našim očima...
Ovdje nećeš naći ni čestitog sindikata ... negdje pročitah da u željeznicama FBiH ima nakih 10 sindikata. WTF!!!

Bošnjaci su zapravo najveći problem Bosne.

Ne znaju jadni - jesu li građani, muslimani, Turci. Ne znaju šta da rade sa prvim komšijama, da li da ih pošalju traktorima preko rijeke ili bi ih držali zarobljene u nekakvom entitetu sa ograničenom suverenošću.

Bošnjaci bolan, ko boga vas molim saberite se (eto ste se i prebrojali) i recite šta hoćete.

Bošnjaci u ovoj zemlji sami opstati ne mogu i to da bi valjda trebalo biti jasno. Jedini garant opstanka Bošnjaka su Srbi i Hrvati Bosanci, a sa njima ste (i njihovom zaslugom) zakrvljeni.
Kako izaći iz tog vrzinog kola? Možda pobjeći za Njemačku i praviti se blesav. Mašala pameti.

Đe ćete Bošnjaci? Javite mi, pa da znam i ja ... statistička greška ... hoću li ostati ovdje i sa vama napraviti nešto o čemu će pričati i naši unuci ili ću konačno podviti rep, pa u nekakvom jebenom Frankfurtu svaki put u zemlju pogledati kada me neko upita odakle sam.

Đe će nam duša dragi moji sugrađani, Bosanci i Bošnjaci.
Last edited by tlr on 08/09/2016 15:02, edited 2 times in total.


User avatar
KB9
Posts: 8518
Joined: 26/10/2014 08:20

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by KB9 » 08/09/2016 09:57

kec u fiksu

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Black swan » 08/09/2016 10:13

nešto deveto

boli me đon

User avatar
mO k3
Posts: 25583
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by mO k3 » 08/09/2016 10:16

Opcija Stockholm ??

User avatar
madner
Posts: 50085
Joined: 09/08/2004 16:35

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by madner » 08/09/2016 10:19

Fali opcija: BAsnia uber allles. :D

Dope_Man
Posts: 4040
Joined: 03/06/2016 16:31

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Dope_Man » 08/09/2016 10:22

Licno me izboli za te nekakve ''domovine'' i slicne etikete kojima se ljudima prodaje ideja da moraju za nekog sefa iste ginuti. Drzava nije nista do par linija na mapi kojima je nekad neko opcrtao ''svoje'', a onda svima unutar toga rekao da za isto vrijedi ginuti, dovoljo vremena prodje i eto sad je to nesto sveto. Dakle, ostajem ondje gdje mi je dobro, a trenutno mi je ovdje dobro. Ali bez razmisljanja bi otisao bilo gdje, ako je tamo bolje a ovdje postane lose i nikad ne bi razmisljao da ''sunce tuđeg neba neće vas grijat k'o što ovo grije'' (osim mozda u Skandinaviji, tamo je ova recenica ubjektivno istinita kad se uporedi sa BiH).

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 08/09/2016 13:52

Dope_Man wrote:Licno me izboli za te nekakve ''domovine'' i slicne etikete kojima se ljudima prodaje ideja da moraju za nekog sefa iste ginuti. Drzava nije nista do par linija na mapi kojima je nekad neko opcrtao ''svoje'', a onda svima unutar toga rekao da za isto vrijedi ginuti, dovoljo vremena prodje i eto sad je to nesto sveto. Dakle, ostajem ondje gdje mi je dobro, a trenutno mi je ovdje dobro. Ali bez razmisljanja bi otisao bilo gdje, ako je tamo bolje a ovdje postane lose i nikad ne bi razmisljao da ''sunce tuđeg neba neće vas grijat k'o što ovo grije'' (osim mozda u Skandinaviji, tamo je ova recenica ubjektivno istinita kad se uporedi sa BiH).
Djelimično te razumijem. Ja definitivno nisam spreman ginuti za ovu ili bilo koju državu=domovinu. To su privremene kategorije..

No za mene je Bosna prvenstveno zemlja. Bosna u kojoj god budućoj domovini ili državi se nađe - Bosna će ostati zemlja za sebe. To je fakat, geografski i društveno - Bosna je jedna zemlja. Pocijepaj je, žicom ogradi - ova zemlja ostaje gdje jeste, naborana, stisnuta između Une, Save, Drine, Tare i Jadrana. Zemljetina.

Više je razloga što volim ovu Bosnu i što bih je branio:
1. Godine. Vjerovatno sam zreliji od tebe, a obišao sam puno zemalja, vidio različitog svijeta i ... ova naša bogom dana vukojebina mi svakog dana postaje draža (i mrža) i ljepša (i nagrđenija). Komplikovano je to. :D
2. Umor (vidi 1.) Umoran sam od bježanja i povlačenja pred agresijom primitivizma. Rezutalti te unutrašnje agresije na BiH su gori i sa dalekosežnijim posljedicama - od onoga što su napravili rehabilitovani četnici 1992.
3. Na tlu Bosne se sudaraju tri političke/kulturne/civilizacijske tektonske ploče. Ovo je mjesto koje su tresli i tresti će vrlo snažni geopolitički zemljotresi. Oni će oblikovati ovaj pejsaž i uticati na ostatak svijeta. Ovdje (i na sličnim mjestima) se realno stvaraju budući svjetovi, kulture, jezici :razz:. Ova Bosna je geopolitički veoma aktivna zemlja.
Švajcarska je slična, ali su unutrašnjim snagama uspjeli izmisliti i sprovesti rješenje koje neutralizira (amortizira) 'tektonske ploče', tako da sada mirno i bezbrižno žive svoj identitet.

4. Tektonski poremećaji se dešavaju svuda u svijetu, USA, Njemačkoj (AfD)... i pitanje kakva će sudbina zadesiti Bosance koji su se tamo skrasili. U najmanju ruku - pitanje koliko će biti slobodno da žive svoj identitet.

Sloboda da čovjek iskaže sebe (živi svoj identitet) je (meni) visoko na listi sloboda - radije bih ne bio, nego bio nešto što nisam.

I ja puno meljem ... nisam ja nikakva referenca.
Svako ima svoje parametre kojima je vođen i svi su jednako legitimni.

User avatar
SmokingMan
Posts: 13765
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: Hobby brought me to the solitude.

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by SmokingMan » 08/09/2016 13:53

U Minken kod cimera,ko' Mišo. :D

Stvarno,ali stvarno BIH me nimalo ne interesuje.

funeral blues
Posts: 972
Joined: 08/02/2011 11:15

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by funeral blues » 08/09/2016 14:02

Dope_Man wrote:Licno me izboli za te nekakve ''domovine'' i slicne etikete kojima se ljudima prodaje ideja da moraju za nekog sefa iste ginuti. Drzava nije nista do par linija na mapi kojima je nekad neko opcrtao ''svoje'', a onda svima unutar toga rekao da za isto vrijedi ginuti, dovoljo vremena prodje i eto sad je to nesto sveto. Dakle, ostajem ondje gdje mi je dobro, a trenutno mi je ovdje dobro. Ali bez razmisljanja bi otisao bilo gdje, ako je tamo bolje a ovdje postane lose i nikad ne bi razmisljao da ''sunce tuđeg neba neće vas grijat k'o što ovo grije'' (osim mozda u Skandinaviji, tamo je ova recenica ubjektivno istinita kad se uporedi sa BiH).

100%.

Dope_Man
Posts: 4040
Joined: 03/06/2016 16:31

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Dope_Man » 08/09/2016 14:08

TLR wrote: I ja puno meljem ... nisam ja nikakva referenca.
Svako ima svoje parametre kojima je vođen i svi su jednako legitimni.
Razumijem sve, razumijem da se neki vezuju za drzavu kao politicku organizaciju, neki za geografsko podrucje, neki za nekakvu etnicku pripadnost.. ali meni jednostavno to nista ne znaci (osim peglancije sa birokratijom ako mi je npr. cejft sad otici i zivjeti na sjevernoj obali Save umjesto na juznoj). Jedina etiketa mi je da sam covjek koji zivi na planeti Zemlji, tako da mi ni identitet ne bi bio narusen gdje god da sam (iako sam svjestan da veoma mali broj ljudi razmislja ovako, te bi u ocima ljudi vani uvijek bio neki bosanac)

Jbg.. meni jednostavno tako, mogu se vezati za ljude, za manja mjesta, ali za siri geografski region i politicki ogradjene prostore nikad.

User avatar
Lincoln-Burrows
Posts: 6274
Joined: 22/01/2008 18:17

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Lincoln-Burrows » 08/09/2016 14:32

Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.

User avatar
Montana
Posts: 5446
Joined: 03/09/2008 01:56
Location: cuba

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Montana » 08/09/2016 14:36

i za amerikance je

Fudo387
Posts: 21673
Joined: 24/01/2015 19:44

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Fudo387 » 08/09/2016 14:38

Lincoln-Burrows wrote:Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.
Eto jarane, opet te majoriziraju.
Kakva su teska vremena dosla, vise ti ni u anketu ne mecu. :lol:

Seyfo
Posts: 2620
Joined: 23/08/2011 14:12

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Seyfo » 08/09/2016 14:39

Ima i Bosne (čitaj budžetskih uhljeba), i političara i nacionalizama i referenduma svega dok je kredita MMF-a da se plaćaju sve te idiotarije.

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 08/09/2016 14:40

Lincoln-Burrows wrote:Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.
Tu sam ostao dužan objašnjenje.
Pitanje se je upućeno Bosancima u širem smislu - dakle na one koji se osjećaju Bosancima i žive u Bosni.
Možda ima i Bošnjaka koji se ne osjećaju Bosancima... pretpostavljam da bi ti odabrali neku IDILičnu varijantu Bosne. :D

Neobično mi u anketi, da nema nikoga ko bi traktorima slao Srbe i Hrvate preko grane (odgovor 3.)?

User avatar
Lincoln-Burrows
Posts: 6274
Joined: 22/01/2008 18:17

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Lincoln-Burrows » 08/09/2016 14:41

Fudo387 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.
Eto jarane, opet te majoriziraju.
Kakva su teska vremena dosla, vise ti ni u anketu ne mecu. :lol:
Pa u ovom slučaju i bolje da ne meću.

Fudo387
Posts: 21673
Joined: 24/01/2015 19:44

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Fudo387 » 08/09/2016 14:43

Lincoln-Burrows wrote:
Fudo387 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.
Eto jarane, opet te majoriziraju.
Kakva su teska vremena dosla, vise ti ni u anketu ne mecu. :lol:
Pa u ovom slučaju i bolje da ne meću.
Pa sta se onda koji klinac bunis?

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 08/09/2016 14:43

Montana wrote:i za amerikance je
Ako si Amerikanac i živiš ovdje i osjećaš se u širem kontekstu Bosancem - onda je i za tebe.

Ako živiš u Americi - u oktobru ti je raspisana "anketa" sa dva odgovora i nema potrebe da ovdje odgovaraš.

Ti si na ovo pitanje (sebi) odgovorio davnih dana.

User avatar
Lincoln-Burrows
Posts: 6274
Joined: 22/01/2008 18:17

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Lincoln-Burrows » 08/09/2016 14:45

Fudo387 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Fudo387 wrote: Eto jarane, opet te majoriziraju.
Kakva su teska vremena dosla, vise ti ni u anketu ne mecu. :lol:
Pa u ovom slučaju i bolje da ne meću.
Pa sta se onda koji klinac bunis?
Ne bunim, nego tako javio se a na anketu nisam glasovo.

Fudo387
Posts: 21673
Joined: 24/01/2015 19:44

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Fudo387 » 08/09/2016 14:52

TLR wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Anketa je samo za Bošnjake i Bosance ako se ne varam.
Tu sam ostao dužan objašnjenje.
Pitanje se je upućeno Bosancima u širem smislu - dakle na one koji se osjećaju Bosancima i žive u Bosni.
Možda ima i Bošnjaka koji se ne osjećaju Bosancima... pretpostavljam da bi ti odabrali neku IDILičnu varijantu Bosne. :D

Neobično mi u anketi, da nema nikoga ko bi traktorima slao Srbe i Hrvate preko grane (odgovor 3.)?
Neka bolan, polako. Nemas razloga za paniku sto jos nije popunjena rubrika pod brojem 3. Strpi se, sad ce ovi ali kemali, hafizi... :D

haos1
Posts: 1304
Joined: 24/10/2013 03:39

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by haos1 » 08/09/2016 14:54

Nema historije u Bosni. Ima samo banda kriminalna i lopovi koji nam kroje historiju.

User avatar
Montana
Posts: 5446
Joined: 03/09/2008 01:56
Location: cuba

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Montana » 08/09/2016 14:56

TLR wrote: Ako si Amerikanac i živiš ovdje i osjećaš se u širem kontekstu Bosancem - onda je i za tebe.

Ako živiš u Americi - u oktobru ti je raspisana "anketa" sa dva odgovora i nema potrebe da ovdje odgovaraš.

Ti si na ovo pitanje (sebi) odgovorio davnih dana.
a ako sam pola bosanac-pola hercegovac?

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 08/09/2016 14:59

Montana wrote:
TLR wrote: Ako si Amerikanac i živiš ovdje i osjećaš se u širem kontekstu Bosancem - onda je i za tebe.

Ako živiš u Americi - u oktobru ti je raspisana "anketa" sa dva odgovora i nema potrebe da ovdje odgovaraš.

Ti si na ovo pitanje (sebi) odgovorio davnih dana.
a ako sam pola bosanac-pola hercegovac?
Pola bosanac, pola hercegovac i pola amerikanac?
Ako je tako - onda si ti čovjek i po - pa tebi ne treba nikakva anketa. :D

User avatar
Montana
Posts: 5446
Joined: 03/09/2008 01:56
Location: cuba

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by Montana » 08/09/2016 15:07

TLR wrote:
Montana wrote:
a ako sam pola bosanac-pola hercegovac?
Pola bosanac, pola hercegovac i pola amerikanac?
Ako je tako - onda si ti čovjek i po - pa tebi ne treba nikakva anketa.
ma ne treba ni tebi,i ako se polovnim čovjekom smatraš,niti bilo kome u BiH. :)

tlr
Posts: 665
Joined: 19/02/2015 11:06

Re: Kuda je ta Bosna rekti?

Post by tlr » 09/09/2016 11:11

Montana wrote:
TLR wrote:
Montana wrote:
a ako sam pola bosanac-pola hercegovac?
Pola bosanac, pola hercegovac i pola amerikanac?
Ako je tako - onda si ti čovjek i po - pa tebi ne treba nikakva anketa.
ma ne treba ni tebi,i ako se polovnim čovjekom smatraš,niti bilo kome u BiH. :)
Mislim da se nisi razumio šalu.

3 * 0.5 = 1.5

Post Reply