Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#1 Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

Najnovija dogadanja u sfarama energije i energenata te tiha revolocija koja se upravo odigrava na Wall Streetu i ostalim burzama namece pitanja o buducnosti auto industrije. Sigurno je to da su promjene neupitne no ono sa cim se jos uvijek spekulira jeste kada i kako. Razlozi za promjene su brojni i tesko ih je oporeci: cijena nafte koja je dosegle rekordnih 142 dollara po barelu , zagadenja uzrokovana koristenjem fosilnih goriva je uzrokom trajnim negativnim promjenama u environmentu , te ono sto je vjerovatno i najbitnije u svemu ovome ; ekonamska racunica. Kako izlijeciti auto industriju od njene ovisnosti o nafti sa minimalnim ulaganjima i gubitcima. Toyota i Honda kao svjetski lideri u auto-industriji su u zavrsnim fazama izgradnje automobila koji ce koristi hidrogen umjesto nafte. Ovaj proces koji nije jednostavan a niti je jeftin te podrazumjeva orgomne infrastrukturalne promjene i ulaganja u ovome trenutku izgeda vise nego siguran. U meduvremenu na trzistu se pojavljuju tkz. Hibridi sa electric/gas pogonoma koji imaju nesto manju potrosnju od gas/ dizel motora ali donose znacajan cjenovni mark-up koji rusi citavu ekonomsku racunicu koja govori u prilog ZA kupovinu hibrida. Ne treba zanemariti niti negativan environmental record zabiljezen pri proizvodnji ovih vozila pri cemu mnogi tvrde proizvodnja vozila sa alternativnim pogonom gas/electric u ovome trenutnku donosi vise stete nego koristi za environment. Economija naravni cini svoje i vozila za velikim zaprmninama se sve rijede vidaju na cestama a veliki auto proizvodaci zatvaraju citave pogone u kojima su se proizvodili SUV vozila i V8 masine. Kakva su vasa razmisljanja i prognoze o buducnosti Auto Industrije?
AdnanSA

#2 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by AdnanSA »

Nikakva su nam razmišljanja (mnogima od nas u BiH) Mi ti se još uvijek prepiremo oko toga jesu li bolji talijani ili njemci i nagađamo zašto zaboga 20 godina star Golf II neće da upali i da umalo da zaboravim kod nas gorivo ne poskupljuje mi uvijek za cvaju sipamo.
VR6

#3 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by VR6 »

Environment - okruzenje ili okolina :)

BMW ak se ne varam vec ima auto na hidrogen u proizvodnji par godina. Mislim da ovo mozda i nije losa stvar, ako se pozitivno odrazi na zagadjenje okoline. Sad je jedino pitanje kakvi ce biti ti hidrogen auti po pitanju performansi i ostaloga. Vidjet cemo sta ce na kraju ispasti od toga... :D
dr.iver

#4 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by dr.iver »

Hyundai vec proizvodi model Elantra za trziste J.Koreje samo sa plinskom-lpg instalacijom, dakle auto bez spremnika benzina, benzinske pumpe i drugih nepotrebnih dijelova.
Takodje tendencija je da se iz manje zapremine izvuce vise snage i momenta, vec sada imam nekoliko 1.4 i 1.6 turbo benzinskih motora u ponudi...za par godina doci ce i 0.9 ili 0.8 ccm motori, mozda i dvocilindricni, sve sa zeljom za sto manjom potrosnjom goriva i sto manjim zagadjenjem. Danas je jedan Fiat medju prvima sa "klasicnim" motorima (pogonjenim dizelom, odnosno benzinom) na ljestvicama najmanjih zagadjivaca...
Strujni pogon se takodje na mala vrata uvodi, premda bih ja doveo u pitanje elektromotore jer se struja i dalje proizvodi u termoelektranama...sto ne platis ili zagadis na mostu, zagadis na cupriji...
Hidrgen kao pogon koliko ja znam, zivi samo u rijetkim konceptima i eventualnim rijetkim modelima koji se i redovno prodaju (ako se bmw 7 hydrogen uopce i redovno prodaje).
CNG kao vrsta gasa je takodje jako dobar, nadsve jeftin, ali je problem teske instalacije u autu, kao i gotovo nikakve pokrivenosti punionicama.
Za obicne smrtnike benzin+lpg, za malo bolje turbo benzin+lpg za najbolje benzin+el.motor, a za odlikase turbo benzin+lpg+el.motor(i)...samo sto odlikaskih kombinacija bas i nema.
whow

#5 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

Novonastala situacija u auto industriji je ocigledno mnogo ozbiljnija nego sto bih se to na "prvi pogled" dalo naslutiti. Samo u proteklom mjesecu stigle su informacije o potpunom zatvaranju nekoliko najsuvremenijih GM pogona u USA , Canadi i Mexicu. Izmedu ostalih zatvorit ce se i pogon za proizvodnju V8 motora koji se ugraduju u SUV i pick up vozila kao i jedna od najproduktivnijih i najmodernijih GM fabrika u Oshawi , Canada. Chrysler priprema potpuno ukidanje mini -van linije iako je u razvoj iste ulozio preko 1.4 milijarde dollara. Razlog ; recesija koja se ispoljava kroz konstantno povecanje cijena energenanta , hrane te svih ostalih troskova zivljenja prisiljava prosjecnu americku obitelj da se odrekne luksuza ( i potrosnje) koje joj je pruzao mini-van .Ford je odabrao nesto umjereniju strategiju tako da namjerava da prestroji nekoliko fabrika koje trenutno proizvode do sada najpopularniji Fordov model F150 te u njima pocne sa proizvodnjom malih europskih Fordova. VW Sjeverne Amrerice je u slicnoj situaciji ; promjena zakonodavsta kojim se regulira dozvoljena emisija carbona je privremeno stavila TDI masine izvan opticaja u isto vrijeme Golf 5 koji se prodaje pod imenom Rabbit se pokazo potpuno neprofitabilnim. Ponovno ozivljavanje TDI linije moglo bih poboljsati ovu situaciju ali ne treba zaboraviti da je nizak kurs dollara te standardno visoka cijena VW vozila sigurno nece pomoci ozivljavanje prodaje. U svakom slucaju u toku se velike promjene i misljenja sam da cemo u narednih pet godina vidjeti radikalno drukciji koncept automobila i drumskog saobracaja generano. Performance ce ustupiti prioritet economiji i ecologiji a prestanak ere fosilnih goriva je definitivno na vidiku. U vezi s tim mozda sa nedzire i kraj tkz . resursnoj economoji koja je u posljednjih 20 godina isla u korist zemalja bogatih resursima (Rusija , Canada ,Saudis , etc ) ka globalnoj economiji koja je ponovo favorizirati tehnologiju i znanost nakon sto se prebrodi ovisnost o nafti. Sve u svemu ukoliko imate namjeru da kupite novo vozilo mozda bih bilo bolje pricekate jos par godina :-)
dr.iver

#6 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by dr.iver »

Realno, velika trojka amerikanaca nema sta da trazi na vrhu svjetske autoindustrije, jebe ih novonastala situacija.
Mozda da se Ford provuce, ali sa evropskom gamom modela. Koliko god optimisticni bili u ocjeni cijene nafte, htjeli ne htjeli, amerikanci ce morati voziti auta koja trose 7 do 10l na 100km. A kako im sada ni potrosnja ni kvalitet nisu stvari kojima se mogu pohvaliti, onda i ne cude takvi potezi - zatvaranje fabrika, prestanak proizvodnje modela, sve "sitnice" u koje su ulozene ogromne pare.
Nisam upoznat sa VW TDI ponudom u USA, ali u EU pojedini proizvodjaci takve motore opremaju filterom teskih cestica, cini mi se da je Pezo pionir, stvar se zove FAP i pomaze u ispunjavanju najstrozijih ekoloski normi.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#7 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

GM prodaje Hummera, čuvenog ispičuturu - kupac - Mahindra ili Tata.
dottore

#8 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by dottore »

Mene interesuje imali kraja konjima??
Svi se zale nema nafte, globalno zagrijavanje itd, a svaki da cujem izlazi ovo auto sa 500 ks, ovo sa 612ks...dokle vise???
malizeleni

#9 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by malizeleni »

Oni koji imaju love za ta auta, imaju i lovu za benzin bez obzira koliko kosta. Uz to ne vjerujem da se prozivode u nekim velikim serijama. Volvo i Ford se na primjer orijentisu prema segmentu manjih auta, sa stedljivim motorima.

VW na primjer ima pravo dobar adut s ovim blue motion fazonom, + ove GT motore sto su 1.4L sa kompresorom i turbom. Kamo dalje rodzace :) Mislim da ce sada tehnika baterija i alternativne energije napredovati, jer je naftni lobi pravo oslabljen cijenom nafte.
slavkoimamodilera

#10 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by slavkoimamodilera »

O ovome istome se naklapalo i tokom posljednje velike naftne krize tamo negdje '70ih... dosli japanci sa civicom i corollom, malo ubrali plodova na tadasnjoj recesiji i tada se pricalo o pogonu na struju, qrac, palac... tamo-vamo, drz'-ne daj, padne cijena nafte i hop! haj jovo na novo...
Zalihe nafte ni izbliza nisu toliko kriticne koliko se to plasira, stoga ce oni koji je drze u najvecim kolicinama (prije svega OPEC, pa onda Rusi, Britanci, Amerikanci i Norvezani) i dalje biti najsnazniji lobi kod napretka "alternativnih" pogona... zato se strpite i nista ne brinite... jos ce se voziti na zinzabe... :thumbup:
madner

#11 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by madner »

A i da dodam da veci % uzima drzava nego seikovi.

Nek se odrekne djela i eto nam cijena ko iz 88
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja sam se jos davne 2001. godine na Minhenskom aerodromu vozio, od aviona do terminalne zgrade, u autobusu koji je pokretan pogonom na vodik. Koliko se sjecam to je bila neka testna faza u koperaciji sa BMW i jos nekom njemackom firmom. Iskreno ocekivao sam da ce ta tehnologija mnogo prije zazivjeti ali do danas je to sve vrlo stidljivo. Mozda razlog lezi u tome sto su troskovi razvoja takvih tehnologija enomno visoki pa se ispostavilo da bi vozilo na takav pogon malo ko mogao prisutiti? Mozda je naftni lobi toliko jak da takve nove i inovativne tehnologije drzi pod kljucem? Sa druge strane smatram da je auto industrija zakoracila u nove poglavlje automobila a sve zahvaljujuci cijenama nafte i nepromisljenim potezima pojedinih vodecih vlada u svijetu. Siguran sam da cemo u narednih 10 godina na izboru, pored bezninskim i dizel motora, imati i serijske motore na plin, hibrid, ethanol (85%etanol i 15 benzin) i slicne kombinacije.
kustah

#13 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by kustah »

Evo kuda ide americka auto industrija!. Izvjestaj iz zadnjeg kvartala:

Image

Ovo "changes" je na dole! Svi osim Honde.

Evo kuda ide Njemacka,

Image
Image

Golf VI. Turbo diesel (tri cilindra) - Hybrid.

Ako je istina, Mercedes planira da izbaci benziska vozila do 2015.

A evo kuda ide "auto industrija" Ujedinjenih arapskih emirata:
Tablica sa brojem 1 podata za $14 miliona dolara!
dottore

#14 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by dottore »

oni iz emirata fkt nisu normalni
hebem im mater ludu...
kazu da za 1 tonu vode moraju potrositi 2 tone nafte...debili u boziju mater :-?
whow

#15 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

kustah wrote:Evo kuda ide americka auto industrija!. Izvjestaj iz zadnjeg kvartala:

Image

Ovo "changes" je na dole! Svi osim Honde.

Evo kuda ide Njemacka,

Image
Image

Golf VI. Turbo diesel (tri cilindra) - Hybrid.

Ako je istina, Mercedes planira da izbaci benziska vozila do 2015.

A evo kuda ide "auto industrija" Ujedinjenih arapskih emirata:
Tablica sa brojem 1 podata za $14 miliona dolara!
Sudeci prema prilozenoj tabeli Toyota je imala veci pad prodaje nego GM. U biti ove i slicne statistike i nisu toliko relevantne ukoliko se promatraju izvan konteksta . Potrebno je poznavati sveukupna kretanja na jednome trzistu da bih se donio zakljucak. GM je tokom mjeseca Juna nudio povoljnije uslove kreditiranja (0 % na 72 mjeseca) nego bilo koji drugi proizvodac. Ovo se naravno odnosi na odlazece 08 modela . U isto vrijeme 09 modeli se finaciraju po kamatnoj stopi od 5.9 %.. . Amortizovano u periodu od 72 mjeseca te na cijenu od prosjecnih 30K samo na osnovu razlike u kamatnim stopama 09 model koji je u biti isti kao i 08 model i realna razlika i starosti moze biti 1 mjesec ( mnogi 09 modeli se pocinju prodavati u Junu dok 08 prestaju u Maju) prosjecno je skuplji 7 K. Iz ovoga razloga je GM i zabiljezio nesto manji pad prodaje od ocekivanoga. Sa druge strane tokom Jula gotovo je sigurno da ce Toyota ostvariti bolju prodaju od konkurencije jer se na trzistu pojavila nova verzija popularne Corole i Matrixa. Honda vec duzi niz godina nastavlja sa trendom povecanja proizvodnje i prodaje i sto je mozda najbitnije kvalitete te uvodenjem novih proizvoda. Honda Civic Hybrid je trenutno najjeftiniji Hybrid na trzistu. Glede VW Hybrida , ja ne smijem niti pomisliti koliko ce ovo vozilo biti (pre)cjenjeno kada se pojavi na trzistu. Mislim da je u ovome trenutku najvaznije za sve proizvodace da se oslobode tereta proizvodnje neprofitabilnih te vozila koja biljeze drastican pad prodaje te iste novce ulazu u razvoj novih modela i tehnologija. Neko je ranije spomenuo da naftni lobi drzi nove tehnologije pod kljucem . Ja mislim da je ova tvrdnja na dobrom tragu takoder treba imati u vidu i cinjenicu da ukoliko se recimo GM ,Toyota i Honda dogovore /odluce o buducoj tehnologiji ostale kompanije ce manje vise morati ostaviti projekte i tehnologije na kojima trenutno rade i prihvatiti novonastale standarde. Nesto poput situacije iz osamdestih ( mala digresija) kada su na trzistu kratko vrijeme koegzistirale VHS i Beta tehnologija sve dok Sony nije prihvatio VHS.Trenutno se historija ponavlja te prihvatanjem Blue Ray tehnologije os strane Sony-ja HD DVD realno prestaja da postoji. Dakle nije u pitanju samo tehnologija nego svemocna politika i monopoli. Po pitanju VW , labour problem koji vec odavno gusi ovoga giganta se drzi pod kontrolom protekcionistickom poreskom politikom EU. Bez ovakve zastite te Kineskog trzista VW bih vec odavno bio donji jer cijne VW proizvoda vec odavno premasuju kvalitetu vozila. Dakle ceka se na Toyotu i GM da povuku sljedeci potez.
kustah

#16 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by kustah »

Sudeci prema prilozenoj tabeli Toyota je imala veci pad prodaje nego GM. U biti ove i slicne statistike i nisu toliko relevantne ukoliko se promatraju izvan konteksta.
Nisam siguran o kojem kontekstu se pise ili govori ovdje. Ako on postoji uopste. Kontekst je taj da US auto dinosaurusi su na izumiranju, da sesti uzastopni mjesec stopa nezaposlenosti je u rastu i da je prodaja vozila najgora od 92g.

Niti jedna US auto kuca posluje pozitivo, pogotvo ne Chrysler i samo politicka podrska ih odrzava u zivotu. U ukupnoj prodaji, samo 46% pada na US auto kuce. Sa svojim nacinom razmisljana i poslovnom politikom, US auto proizvodjaci nemaju sta traziti. Kada oni nude finansiranje sa 0% (ili slicno) kamte, onda oni posluju sa gubitkom, novac mora doci od nekuda.

Svi imaju problema sa cijenom radne snage ne samo VW, novi ugovorom izmjedu UAW (sindikat) i GM nastoji se izjednaciti cijena radne snage sa onom u Japanu ($25.00 na sat) uz kresanje zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Sto se tice cijene ovog Golfa mogu Ti reci da nova Jetta TDI (common rail) 2009 ce biti oko $23000 MSRP. Samo Prius je nesto bolji po potrosnji.
Last edited by kustah on 05/07/2008 01:08, edited 1 time in total.
whow

#17 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

S duznim postovanjem GM je daleko od bilo kakvoga propadanja. Ne treba zaboraviti da se radi o svojevremeno najvecoj svjetskoj kompaniji. Potezi koje GM izvodi na poljima restruktuiranja i consolidacije cjelokupne kompanije su vizionarski i imaju focus u buducnosti. Ako GM ikada dode do propadanja kako ti predvidas tada VW vec odavno nece niti postojati jer je GM mnogo jaci i zdraviji busines nego VW koji kao sto sam rakao moze funkcionirati samo u protekcionistickim okvirima. No to nije tema. Mislim da se smjernice buduceg razvoja auto industrije upravo doci sa US trzista gdje su i sada najzastupljenije alternativne tehnologija. Primjera radi prvi komercijalni automobil na hidrogen je dat na lease u Californiju nekome od glumackih zvijezda za $600 mjesecno. Nije slucajno da je ovaj auto stavljen u promet bes u Californiju. Kontekst je globalni auto market u sprezi sa raspolozivim resursima , dostupnim tehnologijama, finaciskim trzistem koje diktira cijene energenata, te potrebama i mogucnostima potrosaca :D . Cheers
bezzeze

#18 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by bezzeze »

whow wrote:Chrysler priprema potpuno ukidanje mini -van linije iako je u razvoj iste ulozio preko 1.4 milijarde dollara. Razlog ; recesija koja se ispoljava kroz konstantno povecanje cijena energenanta , hrane te svih ostalih troskova zivljenja prisiljava prosjecnu americku obitelj da se odrekne luksuza ( i potrosnje) koje joj je pruzao mini-van .
nisam cuo za navedeno. pojasniti ces mi ovo, ne bilo ti zapovijedjeno.
pa zar se kod vas u kanadi ne radi routan vec u sesnaest po uzoru na Town & Country?

inace kako ide 300?
whow

#19 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

bezzeze wrote:
whow wrote:Chrysler priprema potpuno ukidanje mini -van linije iako je u razvoj iste ulozio preko 1.4 milijarde dollara. Razlog ; recesija koja se ispoljava kroz konstantno povecanje cijena energenanta , hrane te svih ostalih troskova zivljenja prisiljava prosjecnu americku obitelj da se odrekne luksuza ( i potrosnje) koje joj je pruzao mini-van .
nisam cuo za navedeno. pojasniti ces mi ovo, ne bilo ti zapovijedjeno.
pa zar se kod vas u kanadi ne radi routan vec u sesnaest po uzoru na Town & Country?

inace kako ide 300?

Procitao sam mislim negdje na MSN .Chrysler odavno najavljuje smanjenje proizvodnje pick -up truckova iz serije RAM te Town & Country mini -vana misim da se radi o pogonima u St. Louise .Kako su Ford I GM najavili radikalne promjene Chrysler je izgleda i sam odlucio da krene u restruktuiranje ne samo pogona nego i kompletnu izmjenu filozofije . Odluka o ukidanju linije mini van u koju nazalost ulazi i Town& Country je strateska jer je ocjena strucnjaka da ovakvo vozilo gubi trziste. Mislim da ce Chrysler/ Dodge/ Jeep Corporacija nastaviti sa proizvodnjom crossovere u koje se ubraja Dodge Journey te Dodge Calibar koji su dosta manji od Town & Country. Privatno sam misljenja da je Town & Country izuzetno kvalitetan proizvod posebno ako se ima u vidu njegova funkcionalnost , flexibilnost i cijena, nazalost mozda je to i razlogom zbog cega se ovo vozilo ukida. Chrysler je takoder prestao prizvoditi Dodge Magnuma koji je ponovo po mome misljenju izuzetno interesantan proizvod specificno jer se radi o wagon . Od full size automobila Chrysler ce ostavit 300 i Chargera te za 2008 godinu se sprema limited edicija Challanger koja je vec unaprijed rasprodata. Mislim da je #1 Challenger prodat za nekih $ 500 000. Proizvodnja Dodga Challenger-a ce vjerovatno biti stopirana 2009 jer se predpostavlja da velika V10 maina nece zadovoljavati nove ekoloske standarde koji se pripremaju za 2009 i 2010 godinu .300 je super i potrosnja je totalno o.k. za auto ove klase.
bezzeze

#20 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by bezzeze »

whow wrote:

Procitao sam mislim negdje na MSN .Chrysler odavno najavljuje smanjenje proizvodnje pick -up truckova iz serije RAM te Town & Country mini -vana misim da se radi o pogonima u St. Louise .Kako su Ford I GM najavili radikalne promjene Chrysler je izgleda i sam odlucio da krene u restruktuiranje ne samo pogona nego i kompletnu izmjenu filozofije . Odluka o ukidanju linije mini van u koju nazalost ulazi i Town& Country je strateska jer je ocjena strucnjaka da ovakvo vozilo gubi trziste. Mislim da ce Chrysler/ Dodge/ Jeep Corporacija nastaviti sa proizvodnjom crossovere u koje se ubraja Dodge Journey te Dodge Calibar koji su dosta manji od Town & Country. Privatno sam misljenja da je Town & Country izuzetno kvalitetan proizvod posebno ako se ima u vidu njegova funkcionalnost , flexibilnost i cijena, nazalost mozda je to i razlogom zbog cega se ovo vozilo ukida. Chrysler je takoder prestao prizvoditi Dodge Magnuma koji je ponovo po mome misljenju izuzetno interesantan proizvod specificno jer se radi o wagon . Od full size automobila Chrysler ce ostavit 300 i Chargera te za 2008 godinu se sprema limited edicija Challanger koja je vec unaprijed rasprodata. Mislim da je #1 Challenger prodat za nekih $ 500 000. Proizvodnja Dodga Challenger-a ce vjerovatno biti stopirana 2009 jer se predpostavlja da velika V10 maina nece zadovoljavati nove ekoloske standarde koji se pripremaju za 2009 i 2010 godinu .300 je super i potrosnja je totalno o.k. za auto ove klase.

smanjenje proizvodnje T & C da, ali ne ukidanju linije. Istina je za St. Louise (do kraja oktobra) i jos 2 fabrike, zaboravio sam tacno gdje ali u usa u svak. sluc.
proizvodnja se nastavlja kod vas u kanadi uporedo sa routanom do daljnjeg, nisam do sad cuo da ce ukinuti liniju. ukinula se pacifika, crossfire, liberty i durango , ali nevjerum za T&C.
nadalje, pickup se seli u meskiko, gdje ce raditi uporedo i za nissan.
challanger je vec na trzistu, i nece biti stopiran, (ne bi da se kurcim, ali probo sam vozilo jos prosle godine). cijena od 40000, jebo ti to. u chalangeru nije V10, nego V8, 6.1, posudjen od chrysler 300srt hemi motor. od slijedece godine, ugradjivati ce se i slabiji motori 5,7 awd i rwd te 3,6, sve iz familije 300 odnosno charger-a. Nisam siguran za 3.0 dizel, ali postoji mogucnost, sve su to iste platforme.
ti si mislio na V10, 8.4 viperov motor, ali i to se ne ukida, nego se radi poboljsana verzija za 2011. samo ako prnu u fenjer, sve ce se to ukinuti.
radi krajlzer na hibridima i hidrogenu ko lud, ako ne propadnu do kraja godine, bit ce nesto.

kolko ti trosi 300?
whow

#21 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by whow »

bezzeze wrote:
whow wrote:

smanjenje proizvodnje T & C da, ali ne ukidanju linije. Istina je za St. Louise (do kraja oktobra) i jos 2 fabrike, zaboravio sam tacno gdje ali u usa u svak. sluc.
proizvodnja se nastavlja kod vas u kanadi uporedo sa routanom do daljnjeg, nisam do sad cuo da ce ukinuti liniju. ukinula se pacifika, crossfire, liberty i durango , ali nevjerum za T&C.
nadalje, pickup se seli u meskiko, gdje ce raditi uporedo i za nissan.
challanger je vec na trzistu, i nece biti stopiran, (ne bi da se kurcim, ali probo sam vozilo jos prosle godine). cijena od 40000, jebo ti to. u chalangeru nije V10, nego V8, 6.1, posudjen od chrysler 300srt hemi motor. od slijedece godine, ugradjivati ce se i slabiji motori 5,7 awd i rwd te 3,6, sve iz familije 300 odnosno charger-a. Nisam siguran za 3.0 dizel, ali postoji mogucnost, sve su to iste platforme.
ti si mislio na V10, 8.4 viperov motor, ali i to se ne ukida, nego se radi poboljsana verzija za 2011. samo ako prnu u fenjer, sve ce se to ukinuti.
radi krajlzer na hibridima i hidrogenu ko lud, ako ne propadnu do kraja godine, bit ce nesto.

kolko ti trosi 300?
To je dobra vijest jer je T&C po mome misljenju najbolje vozilo u svojoj klasi koje za razumnu cijenu pruza mnogo toga.Mene je posebno dojmila funkcionalnost ovoga vozilila koje se moze upotrebljavati kao camper , mini bus , teretno vozilo , luksuzno auto i sto sve ne. T&C takoder pruza prostor kao niti jedno drugo vozilo u ovoj cijenovnoj klasi. Kao sto sam rekao , prije dva dana na MSN-u sam procitao da Chrysler namjerava potpuno zaustavit proizvodnju minivana. Ja se iskreno nadam da je ovo netocan podatak mada sudeci prema trenutnim trendovima ne bih se uopce iznenadio ukoliko se ovako nesto i dogodi.Takoder predpostavljam da ukoliko doce do drasticnog smanjenja proizvodnje pojedinih vozila cijena istih ce vjerovanto bitno porasti. Kompletna auto industrija je postala izuzetno osjetljiva na kretanja na trzistu tako da samo oni najjaci i najflexsibilniji ce uspjeti da opstanu. Chrysler je u 2007 bio proizvodac sa najvecim rastom prodaje u Europi , Canadi i USA. Chrysler je takoder zabiljezio najvecu produktivnost od svih proizvodaca u protekloj godini.On takoder ima veoma solidnu liniju automobila s tim da mu nedostaje novo vozilo u kompact i sub-compact klasi. Ovo dovoljno govori o ovome prozvodacu. Ne treba zaboraviti da je jedan Nissan do prije par godina bio pred bankroptom a danas je itekako solventan. Uglavnom ja lico imam afinitet za americku auto industriju iz razloga koje oni sto nisu imali priliku voziti Americko auto nece razumjeti tako da se nadam da ce GM , Ford I Chrysler/ Dodge /Jeep iz svega ovoga izaci sa jos boljim proizvodima. Sto se tice 300 i potrosnje u prosjeku trosi oko 10L mada je vozim 80% auto put i 20% gradska voznja. I misljenja sam da se malo koje vozilo moze porediti sa 300 kada je u pitanju udobnost i uzitak pri voznji na autoputu. Uredu znam BMW 5 te veliki Mercedsi , Audiji i Lexsusi ali sve to kosta kud i kamo vise.
nexo

#22 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by nexo »

dottore wrote:oni iz emirata fkt nisu normalni
hebem im mater ludu...
kazu da za 1 tonu vode moraju potrositi 2 tone nafte...debili u boziju mater :-?
Ja bih se bolje informisao prije nego bih nesto ovako izjavio! Tacno je da je UAE daleko najveci potrosac vode po stanovniku na svijetu. Cca 550 l dnevno po glavi stanovnika prema posljednjim mjerenjima. Mislim da je dovoljno da izvedes bolju racunicu...
dr.iver

#23 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by dr.iver »

gm i vw kao zastava nekada u ex yugoslaviji. al obice im se o glavu to, jace nego sto misle.
harisl

#24 Re: Kuda ide Moderna Auto Industrija?

Post by harisl »

Glavni proizvod u fabrici u kojoj radim su bile osovine, diferencijali i PTU za kamionete (pickup) i SUV-ove. Sada se sve reorganizuje i ide se na teske kamione (koji moraju postojati) i manje automobile (koji malo trose). Ako se pogleda lepeza automobila koje GM namjerava da izbaci na trziste u sljedecih 4 godine, vidi se da se trzisna logika GM-a mijenja. Medju jos uvijek dosta Buick-a i Cadillac-a (trebao je biti i Hummer, al nema vise) se nalaze i:
Chevrolet: Aveo (u Kini pod imenom Lova), Malibu, Epica (dizel)
Pontiac: G3 (ili Wave),
Saturn: Aura, Astra, Corsa,
Daewoo: Lacetti, Gentra, Tosca
Opel: svasta nesta
Sve su ovo pomalesni auti.
Radimo nesto i za 'indijance' Tata-u. Kupili smo jednu njihovo elektricno auto Riva koja ima 'domet' od 50 milja, a izgleda kao omanji kontejner za smetlje. Dosta bolje izgleda Volt kojega bi trebao da izbaci na trziste Chevy, a ima 'elekticni' domet od 40-tak milja nakon cega se pali 'pravi motor' na benzin (koji opet puni baterije). Sve je to tanko jer se u Detroitu u jednom pravcu putuje na posao 30-tak milja (jedino ako firma ne obezbjedi uticnice pa da se 'punimo' dok radimo).
Sto se tice hidrogena, tu bas nisam optimista. Metali nikako ne podnose hidrogen (postaju krhki zbog 'hydrogen embrittlement' sto se desava na relativno niskim temperaturama zbog visoke koncentracije hidrogena).
Da ne bude sve crno, zbog visokih cijena goriva, sve se manje isplati dovlaciti ista metalno (zupcanici, osovine...) iz Kine, pa cak i iz Meksika i Brazila. 'Prekomorski' posao se vraca u Ameriku (a sta ce biti sa izvozom?).
Evo vidim da se cak misle stavjati solarni paneli na hybrid Prius.
Iz svega ovoga, opet ispada da ce najbolje proci elektricni auti (ili makar hybrid-i).
Post Reply