U tom slučaju je politička glupost bilo koga ko želi očuvanje BiH podržavati katalonsku nezavisnost... Naravno da ima razlika između Katalonije i Republike Srpske (normalno, svaki slučaj je zaseban i ima svoje specifičnosti), ali u najmanju ruku to će nam stvoriti dodatne komplikacije... Ne samo nama, nego mnogim državama svijeta... Zbog toga vjerujem da od nezavisnosti Katalonije ipak neće biti ništa...Tvrtko II Kotromanić wrote:mislim da po Ustavu ne mogu, trenutni status Katalonije je maximum maximuma koji Madrid zeli i moze dati Kataloncimacyprus wrote:Kakav je Ustav Španije? Recimo da su Katalonci 100% za nezavisnost... Da li je oni mogu provesti po zakonu?
Kuda ide Katalonija?
- cyprus
#26 Re: Kuda ide Katalonija?
-
Revoltage
#27 Re: Kuda ide Katalonija?
Najveću autonomiju imaju Baskijci. Istu su zatražili i Katalonci, ali im je odbijeno. Usljedilo je ono što sam gore napisao.
-
Telemah
#28 Re: Kuda ide Katalonija?
I ja mislim da bi to bio jedan istorijski presedan, svojevrsni dan D za mnoge složene države.cyprus wrote: U tom slučaju je politička glupost bilo koga ko želi očuvanje BiH podržavati katalonsku nezavisnost... Naravno da ima razlika između Katalonije i Republike Srpske (normalno, svaki slučaj je zaseban i ima svoje specifičnosti), ali u najmanju ruku to će nam stvoriti dodatne komplikacije... Ne samo nama, nego mnogim državama svijeta... Zbog toga vjerujem da od nezavisnosti Katalonije ipak neće biti ništa...
To bi bio mig za mnoge regije u mnogobrojnim državama koje iz nekih objektivnih ali i subjektivnih razloga smatraju da bi bolje funkcionirale samostalno.
- FOČANSKI PROPISI
#29 Re: Kuda ide Katalonija?
Svijetlo oružje!JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
- Tvrtko II Kotromanić
#30 Re: Kuda ide Katalonija?
i ja bih tako mislio da nije bilo nezavisnosti Kosova i silnih Dodikovih bombi pa opet nistacyprus wrote:U tom slučaju je politička glupost bilo koga ko želi očuvanje BiH podržavati katalonsku nezavisnost... Naravno da ima razlika između Katalonije i Republike Srpske (normalno, svaki slučaj je zaseban i ima svoje specifičnosti), ali u najmanju ruku to će nam stvoriti dodatne komplikacije... Ne samo nama, nego mnogim državama svijeta... Zbog toga vjerujem da od nezavisnosti Katalonije ipak neće biti ništa...Tvrtko II Kotromanić wrote:mislim da po Ustavu ne mogu, trenutni status Katalonije je maximum maximuma koji Madrid zeli i moze dati Kataloncimacyprus wrote:Kakav je Ustav Španije? Recimo da su Katalonci 100% za nezavisnost... Da li je oni mogu provesti po zakonu?
u najgorem slucaju jedino sto se moze desiti ukoliko se Katalonija osamostali (u sta sumnjam) jest da Dodik malo popravi retoriku i to je to
kako god, moje simpatije su na strani katalonaca, zbog historije, mada, sto se kaze meni ni iz dzepa ni u dzep
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#31 Re: Kuda ide Katalonija?
ja jesam proCatalan ali sam zabrinut kakve to posljedice može imati po nas u BiHAkadi wrote:Jesu li Katalonci počinili genocid u Španiji?JoseMujica wrote:ne razmišljajte u ideološkom već pravnom okviru...otcjepljenje Katalonije može stvoriti pravni osnov, presedan, da se bilo koji administrativni dio odvoji od neke druge države.
Katalonija nije nastala juče... imaju svako pravo da se odvoje, dok manji entitet u Bosni će se odvojit kad zadnji od nas bude pod zemljom.
Ne boj se i podrži Katalonce.
i ponavljam još jednom
pravda i pravo su dva različita pojma...možemo mi to smatrati nepravdom, a istovremeno da postoji pravni osnov
pripajanja i odvajanja teritorija uvijek se dešavaju po nekom pravnom obrascu.... traži se pravni osnov kako bi se potezu dao legitimitet...ako ne postoji pravni legitimitet onda ideš u rat...i to je ono što je Radovan činio u BiH i na kraju legitimizirao protivdržavno djelovanje
Mi moremo sad tarabiti, plakati do sutra što postoji genocidna Šumska, ali ona je tu i ovjerena Aljinim potpisom Daytona...dakle pravno postoji kao administrativna cjelina.
hebga ovo je šahovska partija i misliš uvijek par poteza unaprijed...vi kako god al meni je šuha neka
- BHCluster
#32 Re: Kuda ide Katalonija?
Sve ove separatisticke stranke nude isto samo da ih izaberes na izborima a znaju da od toga nema nista. A svi mi znamo kolko je politika unosan posao!Revoltage wrote:Danas su izbori u AP Kataloniji. Pro-seperatisticke i nacionalne partije Katalonije su najavile u slučaju pobjede ovih stranaka na izborima, da će organizovati referendum o samostolnosti ove pokrajine. Kakve šanse vi vidite?
Sta će se desiti?
- BHCluster
#33 Re: Kuda ide Katalonija?
Ustav!JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
- JoseMujica
#34 Re: Kuda ide Katalonija?
tome se nadam i u ŠpanijiBHCluster wrote:Ustav!JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
- FOČANSKI PROPISI
#35 Re: Kuda ide Katalonija?
Kakav crni ustav,ti ko Alija:BHCluster wrote:Ustav!JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
"Za rat je potrebnmo dvoje".
- BHCluster
#36 Re: Kuda ide Katalonija?
Prije par dana Spanski premijer je izjavio da je odcjepljenje nekompatabilno sa Spanskim ustavom...cyprus wrote:Kakav je Ustav Španije? Recimo da su Katalonci 100% za nezavisnost... Da li je oni mogu provesti po zakonu?
- BHCluster
#37 Re: Kuda ide Katalonija?
Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.FOČANSKI PROPISI wrote:Kakav crni ustav,ti ko Alija:BHCluster wrote:Ustav!JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
"Za rat je potrebnmo dvoje".
- FOČANSKI PROPISI
#38 Re: Kuda ide Katalonija?
Srbija hoće,a za druge ne vjerujem!BHCluster wrote: Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.
-
Revoltage
#39 Re: Kuda ide Katalonija?
Držite se teme!
- cyprus
#40 Re: Kuda ide Katalonija?
A ko interveniše ako se prekrši španski ustav?BHCluster wrote:Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.
- Tvrtko II Kotromanić
#41 Re: Kuda ide Katalonija?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Armed_Forcescyprus wrote:A ko interveniše ako se prekrši španski ustav?BHCluster wrote:Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.
- p206
#42 Re: Kuda ide Katalonija?
Naprijed Barca, jebeš Kataloniju!
Nemaju oni kuveta za to, a ni pravnog osnova. Samim tim neće ih priznati niko, možda neke lijeve države kao što su priznale Nagorno-Karabakh.
Nemaju oni kuveta za to, a ni pravnog osnova. Samim tim neće ih priznati niko, možda neke lijeve države kao što su priznale Nagorno-Karabakh.
- JoseMujica
#43 Re: Kuda ide Katalonija?
NATO...ja jedino u ovu NVO vjerujem i sve bih dao da postanemo član....poklonio bih Mići jedno 20 kasarni ako treba samo da BiH uđe u NATOcyprus wrote:A ko interveniše ako se prekrši španski ustav?BHCluster wrote:Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.
- BHCluster
#44 Re: Kuda ide Katalonija?
Pa valjda oni koji su dali zakletvu da ce stititi teritorialni integritet Spanije.cyprus wrote:A ko interveniše ako se prekrši španski ustav?BHCluster wrote:Ako prekrse ustav onda su prekrsili i mirovni sporazum a bez Ustava Bosne i Hercegovine nepostoje, a ako prekrse mirovni sporazum onda zemlje koje garntuju isti moraju vojno intervenisati.
- korisnik.1
#45 Re: Kuda ide Katalonija?
Španija je u EU, zar zaista mislite da bi EU dozvolila cijepnje jedne članice ? (radi svog interesa, a ne radi interesa te države)
-
leticija
#46 Re: Kuda ide Katalonija?
EU, zvanicno ne bi dozvolila cijepanje jedne svoje clanice, ali, ako neke jace zemlje (npr. Njemacka) iz EU, imaju interesa da se to desi, desice se. Tako bi mogli dici ruke od vec unistene ekonomije u ostatku Spanije, a nastaviti saradnju sa razvijenom Katalunjom. Da neko iz EU vec nije dao mig za ocjepljenje, ne bi se Katalanci tek tako odlucili da krenu s tom pricom. Ovo je moje skromno misljenje, bazirano na svim dosadasnjim 'cijepanjima'.korisnik.1 wrote:Španija je u EU, zar zaista mislite da bi EU dozvolila cijepnje jedne članice ? (radi svog interesa, a ne radi interesa te države)
- BHCluster
#47 Re: Kuda ide Katalonija?
to je upravo to, a sto se tice Katalonie ona je u javnom deficitu izmedu €5.4 i €8.3 milijardi, i ovo oko prebijanje oko nezavisnosti se svod na pare koliko mogu izmusti a i natome ce se zavrsiti.korisnik.1 wrote:Španija je u EU, zar zaista mislite da bi EU dozvolila cijepnje jedne članice ? (radi svog interesa, a ne radi interesa te države)
-
Revoltage
#48 Re: Kuda ide Katalonija?
Još 45 min.
- madridist
- skenderija04
#50 Re: Kuda ide Katalonija?
Do cega?Revoltage wrote:Još 45 min.