Kuda ide Katalonija?
-
Revoltage
#1 Kuda ide Katalonija?
Danas su izbori u AP Kataloniji. Pro-seperatisticke i nacionalne partije Katalonije su najavile u slučaju pobjede ovih stranaka na izborima, da će organizovati referendum o samostolnosti ove pokrajine. Kakve šanse vi vidite?
Sta će se desiti?
Sta će se desiti?
-
alenthekiller
#2 Re: Kuda ide Katalonija?
Ako se ne varam, mislim da je ETA pristala na neki sporazum o ne napadanju. Ali bit ce zanimljiva situacija i mislim da ce svim silama pokusavati da se odvoje. Pratim temu 
-
Revoltage
#3 Re: Kuda ide Katalonija?
Večeras na ovom linku možete pratiti od 19h sva desavanja oko izbora u Kataloniji:
http://m.tv3.cat/
http://m.tv3.cat/
-
Telemah
#4 Re: Kuda ide Katalonija?
Ovisi koliki postotak glasova osvoje na izborima.
U slučaju nekih ''spektakularnijih'' rezultata, može se očekivati početak trakavice zvana ''referendum''.
U slučaju nekih ''spektakularnijih'' rezultata, može se očekivati početak trakavice zvana ''referendum''.
-
Revoltage
#5 Re: Kuda ide Katalonija?
U parlamentu je donešena odluka o tome da ako pro-katalonske stranke pobijede da će se ići na referendum.Telemah wrote:Ovisi koliki postotak glasova osvoje na izborima.
- Akadi
#6 Re: Kuda ide Katalonija?
Nadam se da će se odvojiti... dovoljno su bili pod čizmom "Kastilijanaca"...

-
Revoltage
#7 Re: Kuda ide Katalonija?
Do sada rekordna izlaznost na izborima!
- FOČANSKI PROPISI
#8 Re: Kuda ide Katalonija?
Znači plebiscit!Revoltage wrote:Do sada rekordna izlaznost na izborima!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#9 Re: Kuda ide Katalonija?
nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
-
Revoltage
#10 Re: Kuda ide Katalonija?
Katalonija postoji duže od Španije, a Genocidistan od juče. Gdje ćeš to uspiredivati?JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
- Akadi
#11 Re: Kuda ide Katalonija?
Kataloniju možeš da staviš u istu ravan sa na primjer Bosnom, i našim odvajanjem od Srboslavije, a nikako sa genocidnim entitetom koji je nastao prije manje od 20 godina.JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
Catalans are good people
-
Djuro
#12 Re: Kuda ide Katalonija?
Upravo tako. Ne treba raditi paralele - to nije ista priča.Revoltage wrote:Katalonija postoji duže od Španije, a Genocidistan od juče. Gdje ćeš to uspiredivati?JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
-
Telemah
#13 Re: Kuda ide Katalonija?
Španija ipak za svaki slučaj nije priznala Kosovo. Zašto riskirati neke stvari na domaćoj političkoj sceni zbog EU solidarnosti, pogotovo što to priznanje i ne donosi neku pretjeranu korist. Što bi rekli - ni u džep, ni iz džepa.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#14 Re: Kuda ide Katalonija?
ne razmišljajte u ideološkom već pravnom okviru...otcjepljenje Katalonije može stvoriti pravni osnov, presedan, da se bilo koji administrativni dio odvoji od neke druge države.
pravda i pravo su dva različita pojma...možemo mi to smatrati nepravdom, a istovremeno da postoji pravni osnov
ps
ne smatram ja Katalonce lošim...čak navijam za Barcu i mrzim Real
pravda i pravo su dva različita pojma...možemo mi to smatrati nepravdom, a istovremeno da postoji pravni osnov
ps
ne smatram ja Katalonce lošim...čak navijam za Barcu i mrzim Real
Last edited by JoseMujica on 25/11/2012 16:27, edited 1 time in total.
- cyprus
#15 Re: Kuda ide Katalonija?
Kad ćete shvatiti da ne postoje dobri i loši narodiAkadi wrote:Catalans are good people
-
alanskoda
#16 Re: Kuda ide Katalonija?
S kim ce barca onda igrati fudbal. Ili ce biti ko u nas, da zeljo i sarajevo idu u gradacac na utakmicu premijer lige.
- Tvrtko II Kotromanić
#17 Re: Kuda ide Katalonija?
mislim da si malo pomijesaoalenthekiller wrote:Ako se ne varam, mislim da je ETA pristala na neki sporazum o ne napadanju. Ali bit ce zanimljiva situacija i mislim da ce svim silama pokusavati da se odvoje. Pratim temu
ETA je baskijska organizacija, ne katalonska
u svakom slucaju, bice izuzetno zanimljivo, bas me zanima reakcija vlade u Madridu u slucaju plebiscita i uopste, rezultat istog, da li neko ima podatke koliko tacno procenata stanovnista u Kataloniji zeli nezavisnost?
- cyprus
#18 Re: Kuda ide Katalonija?
Kakav je Ustav Španije? Recimo da su Katalonci 100% za nezavisnost... Da li je oni mogu provesti po zakonu? 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#19 Re: Kuda ide Katalonija?
Za nas ne bi bilo dobro da se odvoje. Inače bi mi bilo svejedno.
-
Revoltage
#20 Re: Kuda ide Katalonija?
Pravno šumska sama ne može postojati, jer je to entitet nastao na krvlju. Plus bi izazvao rat na Balkanu u slučaju otcjepljenja u Kataloniji to nije slučaj.
Ostanite na temi. Ne idite u OT.
Ostanite na temi. Ne idite u OT.
- Tvrtko II Kotromanić
#21 Re: Kuda ide Katalonija?
pa zapravo ne bi to uopste bila losa ligaalanskoda wrote:S kim ce barca onda igrati fudbal. Ili ce biti ko u nas, da zeljo i sarajevo idu u gradacac na utakmicu premijer lige.
- Akadi
#22 Re: Kuda ide Katalonija?
Jesu li Katalonci počinili genocid u Španiji?JoseMujica wrote:ne razmišljajte u ideološkom već pravnom okviru...otcjepljenje Katalonije može stvoriti pravni osnov, presedan, da se bilo koji administrativni dio odvoji od neke druge države.
Katalonija nije nastala juče... imaju svako pravo da se odvoje, dok manji entitet u Bosni će se odvojit kad zadnji od nas bude pod zemljom.
Ne boj se i podrži Katalonce.
- Tvrtko II Kotromanić
#23 Re: Kuda ide Katalonija?
mislim da po Ustavu ne mogu, trenutni status Katalonije je maximum maximuma koji Madrid zeli i moze dati Kataloncimacyprus wrote:Kakav je Ustav Španije? Recimo da su Katalonci 100% za nezavisnost... Da li je oni mogu provesti po zakonu?
-
Telemah
#24 Re: Kuda ide Katalonija?
Ne vjerujem da postoji u Ustavu Španije bilo kakva odredba o mogućnosti razdruživanja ili odcjepljenja bilo kojeg dijela teritorije.
Međutim, i u mogim drugim državama nisu postojale takve ustavne odrednice, pa su gubili određene dijelove teritorija.
Međutim, i u mogim drugim državama nisu postojale takve ustavne odrednice, pa su gubili određene dijelove teritorija.
-
miki.ba
#25 Re: Kuda ide Katalonija?
Zakljucak, dok ekonomija funkcioniše i ljudi dobro žive niko ne razmišlja o glupostima.