A ovaj čiko još malo pa u šestojmacmoodan wrote:Pa ne žalim se ja na ovu generaciju nego viGeneral_Jackson wrote:Ti si dijete jako bezobrazan, ukoliko si uopšte svjestan šta si napisao!?
Znači samo su tvoji roditelji ok, ostali ne valjaju?! tipično naše razmišljanje, krivi su uvijek tamo neki!
Ovo "dijete" je u trećoj deceniji
Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
- General_Jackson
#26 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
- sinuhe
#27 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Normalno je sa 15 godina biti vani oko ponoci. Sjetim se sebe i bas je bilo lijepo.
- macmoodan
#28 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Pa čiko jel Vama normalno da neko sa djetetom iskače pred auta da bi testirao kulturu vozača?General_Jackson wrote: A ovaj čiko još malo pa u šestoj
- General_Jackson
#29 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Naravno da nije ali da si malo bolje pročitao post vidio bi da čovjek nije tako napisao već ovako:macmoodan wrote: Pa čiko jel Vama normalno da neko sa djetetom iskače pred auta da bi testirao kulturu vozača?
Čovjek je obraćao pažnju na te pojave, nije poturao vlastito dijete da bi provjerio teoriju!braca wrote:
P.S.
Gore spomenuh nestajanje auta/vozaca auta na pjesackim prelazima u Sarajevu: znate sta me posebno fascinira? Nema Boga da zena za volanom i djetetom u autu stane pjesaku sa djetetom na pjesackom oprelazu. Pratio sam to, obracao paznju i - upratio.
- macmoodan
#30 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Ova je rečenica u gornjem dijelu istog posta, tako da ako sam pogriješio izvinjavam se i Vama i dotičnom, ali meni ne izgleda tako. Nikako mi nije jasno da neko u prisustvu djeteta dozvoljava sebi konfliktne situacije.braca wrote:Nema sanse da prohodam sa suprugom i djecom od Vjecne vatre do Sebilja da najmanje nekoliko puta ne dodjem u stresnu ili konfliktnu situaciju radi ogromne kolicine nekulture setaca, kazu - gradjna, ja bih rekao - stoke.
- Romanista 101%
#31 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
kako koja generacija sve gora od prosle...
- General_Jackson
#32 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Što se tiče automobila i djece si pogriješio a što se tiče ovoga gore, to će biti najbolje da ti sam @braca kaže šta je mislio pod tim stresovima i konfliktnim situacijama.macmoodan wrote:Ova je rečenica u gornjem dijelu istog posta, tako da ako sam pogriješio izvinjavam se i Vama i dotičnom, ali meni ne izgleda tako. Nikako mi nije jasno da neko u prisustvu djeteta dozvoljava sebi konfliktne situacije.braca wrote:Nema sanse da prohodam sa suprugom i djecom od Vjecne vatre do Sebilja da najmanje nekoliko puta ne dodjem u stresnu ili konfliktnu situaciju radi ogromne kolicine nekulture setaca, kazu - gradjna, ja bih rekao - stoke.
- cenecimoveocino
- Šveđanin
#34 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Znate koji je prvi znak starosti?
Prvi znak starosti je kad krenete drobiti o sunovratu današnjih mladih, kako se ne znaju zabavljati, kako je vama bilo bolje, ljepše, kako vi niste bili kao oni.
I pogodite šta.. sve je to prirodno. I sasvim je prirodno da današnji mladi za 30 godina budu govorili joj kako je nama dobro bilo, igramo play station, imali fejsbuk, išli kao maloljetni u kladionicu, bili kasno vani.. ovi novi mladi se baš ne znaju zabavljati.. i tako u krug..
I ne drobite više o djeci koja se ne igraju vani i kako su djeca iskvarena.
Kako i ne bila iskvarena, kad imaju roditelje koje nije briga za djecu i toliko mnogo potencijalnih poroka oko sebe.
Fazon je samo u tome što su kladionice, računari, igrice, play stationi, fejsbuci u Bosni postali popularni poslije rata. Da su generacije prije rata imale sve to na dlanu, šta mislite da bi igrališta bila puna? Jok.. malo sutra.
Prvi znak starosti je kad krenete drobiti o sunovratu današnjih mladih, kako se ne znaju zabavljati, kako je vama bilo bolje, ljepše, kako vi niste bili kao oni.
I pogodite šta.. sve je to prirodno. I sasvim je prirodno da današnji mladi za 30 godina budu govorili joj kako je nama dobro bilo, igramo play station, imali fejsbuk, išli kao maloljetni u kladionicu, bili kasno vani.. ovi novi mladi se baš ne znaju zabavljati.. i tako u krug..
I ne drobite više o djeci koja se ne igraju vani i kako su djeca iskvarena.
Kako i ne bila iskvarena, kad imaju roditelje koje nije briga za djecu i toliko mnogo potencijalnih poroka oko sebe.
Fazon je samo u tome što su kladionice, računari, igrice, play stationi, fejsbuci u Bosni postali popularni poslije rata. Da su generacije prije rata imale sve to na dlanu, šta mislite da bi igrališta bila puna? Jok.. malo sutra.
- Danguba
#35 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
upravo tako.kritichar wrote:Svijet ide prema svom kraju
što je nekad bilo normalno, to je sad staromodno, samo jedan primjer, djeca su se prije akšama utjerivala u kuću, nije to bezveze
to je sada sve smješno
skoro nekako nadjoh se u bihacu. bili na nekom sijelu i da malo prosetamo kroz carsiju. prosla je ponoc. cujem neku galamu iza nas i automatski se okrenem. imam sta i vidjeti
neka nam je dragi bog na pomoci.
- JThomas
#36 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
ta priča vam ima i na jednoj asirskoj steli staroj 4.000 godina, mrsko mi sad da guglam. i tad su mislili da će sutra smak svijeta jer djeca "više" ne slušaju roditelje.
- Romanista 101%
#37 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
ja sam imao komp i prije rata, imao sam walkman, imali smo i satelitsku antenu...pa opet sam bio napolju od jutra do mraka, fudbala, kosarke neprestano kao i svi ostali u komsiluku i u skoli bio sam srecniji i zadovoljniji od vecine danasnjie omladine
- General_Jackson
#38 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Šveđanin wrote:Znate koji je prvi znak starosti?
I pogodite šta.. sve je to prirodno. I sasvim je prirodno da današnji mladi za 30 godina budu govorili joj kako je nama dobro bilo, igramo play station, imali fejsbuk, išli kao maloljetni u kladionicu, bili kasno vani.. ovi novi mladi se baš ne znaju zabavljati.. i tako u krug..![]()
I ne drobite više o djeci koja se ne igraju vani i kako su djeca iskvarena.![]()
![]()
![]()
Gledaj Gustafsson dosta toga što si napisao ima smisla ali dosta toga je i besmisleno. Ovo što si napisao o starosti, očito te je "inspirisao" moj post u kojem sam napisao da ću skoro u šestu deceniju a to znači da nisam napunio još ni pedeset, prema tome to nije starost a siguran sam da ni ostali čiji ti se postovi nisu svidjeli nisu puno stariji, možda su čak i mlađi.
Ja konkretno nigdje nisam napisao ništa protiv tvojih generacija, samo sam se složio da svijet ide do vraga, kao što i ide. Drugo, vrlo nekorektno s tvoje strane prozivati roditelje u globalu, tu vjerovatno kao ni tvoj prethodnik s kojim sam imao repliku, nisi mislio na svoje roditelje nego opet neke tamo, prvenstveno ove na temi, pretpostavljam.
Ovo podvučeno je savim tačno i taj nakaradni sistem vrijednosti upravo otežava dobrim roditeljima posao, naravno tu su i loši roditelji, čiji je loš odgoj nekada korigovalo društvo i sistem u kojem smo živili, što danas nije slučaj.
Ti nam po običaju držiš predavanja iz "Švecke" ali ne znam jesi li svjestan da smo mi kao i većina ljudi iz istočne Evrope uglavnom prilično zaostali i zatucani ljudi i da se jako mnogo razlikujemo od Šveđana, pa shodno tome mi smo imali društveni sistem koji je bio prilagođen našem mentalitetu u kojem smo nekako funkcionisali, dok se neki tamo demokrate nisu sjetili da i nama treba uvesti demokraciju i ljudska prava. Prema tome za nas nije demokratija, mada koliko vidim i ta tzv. civilizovana društva s tim imaju sve više problema. Ja upravo imam puno kontakta sa mladim generacijama u ranim dvadesetim i mogu reći da su oni u prosjeku puno pametniji i zreliji od mojih generacija ali ih uništava društvo i nedostatak bilo kakvog sistema, tu su najmanje krivi roditelji, no očito je da upravo taj sistem bez ikakvih vrijednosti koji mlade ljude uči da ne poštuju nikoga i ništa, vas i okreće protiv samih roditelja jer kako vidim sve i jedan post vam je na ovoj temi pljuvanje po roditeljima i starijima i okrivljavanje istih za sve probleme. Koliko me pamćenje (ovako starog) služi nešto slično je rekao i sam Cameron (premijer GB) nakon uličnih nereda u GB, da su odgojili generacije i generacije mladih na nepoštivanju bilo kakvih autoriteta i pozitivnih uzora. Prema tome nisu krivi ni roditelji a ni vi mladi, kriv je sistem bez ikakvih vrijednosti u kom danas živimo ili bolje sistem nakaradnih vrijednosti.
- amra67
#39 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
meni nema nista gore kad vidim kako roditelji lijece svoje komplekse preko svoje rodjene djece..prave djeci kojekakve frizurice, probuse im usi i stavljaju mindjuse, lazne tetovaze.kupe mu mobilni (sta ce dijetu od 6+ godina mobilni a o mladjima da ne govorimo) .i ocekujes da ti dijete bude "normalno" poslije svega..ti kao roditelj treba da budes primjer svom dijetetu..pa ako si primjer svom djetetu kao sto sam gore navela onda..
- macmoodan
#40 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Još samo jedno pitanje generale pa Vas prestajem uznemiravati: ko je kriv? Zar niste Vi i Vaša generacija ti koji su za nas stvarali ovakav sistem, ovakvu podlogu iz koje trebamo da ničemo? Kako reče pjesnik, "nisi ti cvijete kriv što si iz govana nik'o", tako smatram da je Vaša generacija kriva što je moja generacija ovakva. Ne upirem prstom, ne govorim da ste Vi ili neko drugi na ovoj temi, govorim o Vašoj generaciji kao kolektivu ljudi koji je bio u mojim godinama pred rat - ti ljudi su današnju djecu odgajali.General_Jackson wrote:Ja upravo imam puno kontakta sa mladim generacijama u ranim dvadesetim i mogu reći da su oni u prosjeku puno pametniji i zreliji od mojih generacija ali ih uništava društvo i nedostatak bilo kakvog sistema, tu su najmanje krivi roditelji
-
Keiko
#41 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Ovo je globalni problem. I sama slicno prokomentarisem kad cujem za neki slican slucaj jer mi bas nije normalno da dijete od 12, 13, 14 godina bude vani (pogotovu bez roditelja) poslije 22h. Prije par godina se ovdje gdje zivim desio slucaj da je djevojcica od 12 godina silovana i udavljena. Obdukcija je pokazala da je bila nadrogirana i pod uticajem alkohola. U novinama je pisalo da roditelji nisu imali pojma da se nije vratila kuci nakon sto je u 00.15 izasla iz kuce da ode do 'drugarice'.Partizzanka wrote:Sigurno ima tema, pa nek ovu moju moderatori jal' premjeste jal' ukinu al je ja ne mogu naci ...
Jesam li ja jedina osoba koja je u slucaju male Tijane u Srbiji pomislila - STA CE CURICA OD 15god SAMA VANI U 00.25???? Sta ce uopste vani u ta doba?
sta ce curica od 17god vani u 02.30 -ubijena na palama nedavno
Sta ce ona Antonija ici sama AUTOSTOPOM u Split?
NE KAZEM DA SU KRIVE ZA BILO STO ALI SAMO PITAM - jel to vama ok???
Kakve su ovo slike trinaestogodisnjakinja na facebooku? Gledam sad ovaj djuric se havljao nekoj na fbu - slika joj je kao za reklamu javne kuce, s i idgovor njemy nabijen seksualnom konotacijom ...
Guzice i sise, dekoltei, slike uz dildo, nabildani celavci, napucana auta. Rjecnik kojeg bi se postidio i kocijas.
Kad teenageri pisu jedva skintas sta hoce reci 'abd,bgm,znm,nsm,kjnotskfii' i za divno cudo svaka psovka je full ispisana.
Ophodjenje prema drugima, bonton i sl - misaona imenica?
Kultura zivljenja - NULA!
Nacionalizam - BESKONACAN!
Jel' samo meni to para oci i usi?
Gdje ide ovaj svijet?
Na kome svijet ostaje?
E sad, pitanja koja su meni zanimljiva su prije svega ko pusta dijete da izadje vani u ta doba i otkad je normalno ici u tudju kucu (navodno) iza ponoci? Kakvi roditelji odu mirno na spavanje znajuci da im dijete od 12 godina nije u kuci?
Za razliku od 'nas', mladje generacije imaju vise prava kojih su itekako svjesne i koja maksimalno koriste. U moje vrijeme (nemam jos ni 40 punih) roditelji su jos uvijek imali autoritet ali i zdrav razum da znaju sta je sigurno i normalno a sta ne. Danas je nemoguce kontrolisat' vlastito dijete jer jednostavno nema podrske okoline. Na primjer, moj muz ima sestricinu od 14 godina koja izlazi do kasno, oblaci se i sminka kao da je na strasi, ma Boze sacuvaj. Roditelji kazu da im je bolje pustit' jer barem znaju sta radi. Ako je ne puste, otici ce ionako ali bi jos mogla slomit' vrat iskacuci kroz prozor pa se jos presvlacit' negdje u zbunju ili iza kontejnera. Ako oni ne puste svoju, drugarice ce biti pustene pa opet belaj. Jednostavno nema vise dogovora medju roditeljima (kao sto su se moja i mame mojih drugarica dogovarale i konsultovale) vec se u neku ruku i roditelji takmice preko djece.
- General_Jackson
#42 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Ja ga nisam stvorio, stvorili su ga neki drugi, njih pitaj ako znaš koji su? ali bojim se da do njih ne možeš doći!macmoodan wrote:Još samo jedno pitanje generale pa Vas prestajem uznemiravati: ko je kriv? Zar niste Vi i Vaša generacija ti koji su za nas stvarali ovakav sistem, ovakvu podlogu iz koje trebamo da ničemo? Kako reče pjesnik, "nisi ti cvijete kriv što si iz govana nik'o", tako smatram da je Vaša generacija kriva što je moja generacija ovakva. Ne upirem prstom, ne govorim da ste Vi ili neko drugi na ovoj temi, govorim o Vašoj generaciji kao kolektivu ljudi koji je bio u mojim godinama pred rat - ti ljudi su današnju djecu odgajali.General_Jackson wrote:Ja upravo imam puno kontakta sa mladim generacijama u ranim dvadesetim i mogu reći da su oni u prosjeku puno pametniji i zreliji od mojih generacija ali ih uništava društvo i nedostatak bilo kakvog sistema, tu su najmanje krivi roditelji
Ne misliš li da su moje generacije ipak bile malo premlade 90-ih da bi mogle same šta stvoriti? i ne mislim da je iko stvorio ikakav sistem, samo su srušili stari i na tome je sve stalo.
Što se odgoja tiče već sam ti rekao u današnjem društvu jako teško je izvesti nekoga na pravi put i ovo ti ozbiljno kažem ako su ti roditelji živi postavi njima isto pitanje ako već nisi i pretpostavljam da ćeš dobiti sličan odgovor i ne uznemiravaš me ništa.
- Danguba
#43 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Sve osim mobitela si fulila.amra67 wrote:meni nema nista gore kad vidim kako roditelji lijece svoje komplekse preko svoje rodjene djece..prave djeci kojekakve frizurice, probuse im usi i stavljaju mindjuse, lazne tetovaze.kupe mu mobilni (sta ce dijetu od 6+ godina mobilni a o mladjima da ne govorimo) .i ocekujes da ti dijete bude "normalno" poslije svega..ti kao roditelj treba da budes primjer svom dijetetu..pa ako si primjer svom djetetu kao sto sam gore navela onda..
Frizure, mindjuse, tetovaze, pirsing...sve to ne mora da predstavlja nesto lose. Iz licnog primjera, imam dijete koje je prvi medju rajom nosio mindjusu, uvijek neka frizura, sada pirsing u jeziku i jedino mu nisam dozvolio trajnu tetovazu
Zato sto sam mu zadao granice kao i svima drugima pa i sebi.Te granice ko prijedje naci ce se u problemima a oni remete sklad u porodici i onda se sve rusi ko kula od karata.
Prema djeci ne treba biti strog, ne trebaju da te se plase nego samo da te postuju.
Ne, nisam optimist sa ovakvom omladinom. Sve je zakazalo i kuca i skola.
- uglavnomja
#44 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
macmoodan wrote:Još samo jedno pitanje generale pa Vas prestajem uznemiravati: ko je kriv? Zar niste Vi i Vaša generacija ti koji su za nas stvarali ovakav sistem, ovakvu podlogu iz koje trebamo da ničemo? Kako reče pjesnik, "nisi ti cvijete kriv što si iz govana nik'o", tako smatram da je Vaša generacija kriva što je moja generacija ovakva. Ne upirem prstom, ne govorim da ste Vi ili neko drugi na ovoj temi, govorim o Vašoj generaciji kao kolektivu ljudi koji je bio u mojim godinama pred rat - ti ljudi su današnju djecu odgajali.General_Jackson wrote:Ja upravo imam puno kontakta sa mladim generacijama u ranim dvadesetim i mogu reći da su oni u prosjeku puno pametniji i zreliji od mojih generacija ali ih uništava društvo i nedostatak bilo kakvog sistema, tu su najmanje krivi roditelji
Kad dokazes da je "nasa" geberacija kriva za rat, za nacionalizam, za nacionalisticke stranke, za halke i mindere, za aboliciju cela i juka, za primat podobnih nad sposobnim, za legalizaciju kradje, za uzimanje lopatom budzetskih para, za zaposljavanje nepismenih da obrazuju nove generacije (nasa generacija je morala biti pismena, pismeniji smo uzlazili iz gimnazije neho sad neki fol masteri sa 22godine
I opet glupa generalizacija, i u mojoj generaciji je bilo djece koja su se derala na roditelje, govorila necu, izlazila kad su htjela .... Ali nisu bili moje drustvo, ne sto su moji branili nego zato sto je meni to bilo nezamislivo. I manje vise su zavrsili u jarku pored zivota.
- Murat Sabanovic
#45 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
jest , ja kad vidim da roditelji po par hiljada komentara na kliksu imaju,onda me i ni cudi sto su djeca ovaka 
- Russki
#46 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Kad nam djecu odgaja mtv, grand, hayat i ostale pm.
-
staradis
#47 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Krivi su svi preko 35 godina
-
arslanbey
#48 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Danas je dijete gospodar a roditelj sluga
- lua
#49 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
Kad sam čula za te slučajeve nekako mi nije na um padalo što su djevojke bile tu gdje jesu, nego sam se iskreno rečeno pitala: Zašto živimo u ovakvom nezdravom i bolesnom okruženju, pa da djeca trebaju očigledno imati policijski sat?
Zašto se moramo pitati šta djeca navečer rade vani, kad bismo im trebali stvoriti okolinu koja im dopušta da nekad, JEBI GA, budu napolju i do 00:00? Šta je problem u tome? Tačno mi nije jasno. Da li se postavljačica teme brine o tome da li će se djeca naspavati? Ili ona aludira na to da, ako je neko napolju preko određene satnice, po automatizmu ide da se jebe, da se drogira i da loče?
Jako mi se gadi dežurno moraliziranje. Uz niz zabrana odgajamo djecu željnu svega, djecu koja će sanjati slobodu, djecu ograničenu k'o balkon. Kakve veze ima što je dijete bilo van do pola jedan? Jeste, roditelji su zaduženi za odgoj djeteta, ALI, nisu krivi što je neka bolesna debela odvratna hrpa mesa silovala dijete. Ne, za to nisu krivi. I umjesto da se PITAMO ima li još takvih pedofilčina i govnara, da želimo face da im iskasapimo od mržnje i huje, ova ovdje pita što je dijete uopće bilo vani? Reći ću ti ja što: jer ima pravo da bude.
Treba djecu pod ključ i pedofili će nestati?
Jako zanimljiva logika.
Zašto se moramo pitati šta djeca navečer rade vani, kad bismo im trebali stvoriti okolinu koja im dopušta da nekad, JEBI GA, budu napolju i do 00:00? Šta je problem u tome? Tačno mi nije jasno. Da li se postavljačica teme brine o tome da li će se djeca naspavati? Ili ona aludira na to da, ako je neko napolju preko određene satnice, po automatizmu ide da se jebe, da se drogira i da loče?
Jako mi se gadi dežurno moraliziranje. Uz niz zabrana odgajamo djecu željnu svega, djecu koja će sanjati slobodu, djecu ograničenu k'o balkon. Kakve veze ima što je dijete bilo van do pola jedan? Jeste, roditelji su zaduženi za odgoj djeteta, ALI, nisu krivi što je neka bolesna debela odvratna hrpa mesa silovala dijete. Ne, za to nisu krivi. I umjesto da se PITAMO ima li još takvih pedofilčina i govnara, da želimo face da im iskasapimo od mržnje i huje, ova ovdje pita što je dijete uopće bilo vani? Reći ću ti ja što: jer ima pravo da bude.
Treba djecu pod ključ i pedofili će nestati?
Jako zanimljiva logika.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?
ne treba pedofilu i manijaku olakšavati posao
to je prvo pravilo
pa čak i psi su noću agresivniji te neće neki manijak...
to je prvo pravilo
pa čak i psi su noću agresivniji te neće neki manijak...