Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FreakyStyley

#151 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by FreakyStyley »

General_Jackson wrote:
FreakyStyley wrote:
rrikikiki wrote: Iskreno, sto se mene tice, raspad moralnog i etickog u drustvu ce mozda stati nakon sto nas svih zadesi neka velika prirodna nepogoda kao sto su bile poplave ili recimo ebola. Pa da fino pobije 50% ljudi da se zemlja malo ocisti. Pa da se krene ispocetka.[/b]
Evo, General Jackson i svi ostali, o cemu sam ja govorio. Zar se ne moze nesto zakljuciti iz ovakvog posta
Razumijem ide ti na živce gledanje ovog problema sa religioznog aspekta?! ispravi me ako griješim.
Ide mi na zivce i iznova me iznenadjuje limitiranost, skucenost, manjak racionalnog rasudjivanja i kirtickog razmisljanja uopste. Kad se raspravlja o dekadenciji i manjku morala u Bosanskom drustvu ili drustvu uopste ili o danasnjoj omladini, sto se ne bi postavila neka dobra, bitna pitanja, uslo u uzroke i posljedice itd.

Naravno, ne moze. Ova tema, kao i svaka mora zavrsiti sa licnim prepucavanjima i ustaljenim frazama koje nemastoviti ljudi koriste kad pricaju o ovakvim temama tipa: "U Titin vakat si mogo u parku spavat", "Lijepa Titina milicija, da je njih ne bi ovakva omladina bila", "Mi nismo bili ovakvi"....

Onda dodje neko da kaze: "Mi nismo imali Grand, za sve je kriv Facebook i DM sat"

Sta sve to govori o ljudima koji ih pisu (a to su mahom zreli, iskusni i nadasve pametni ljudi, koji odgajaju ili su odgojili ovu danasnju, povarenu djecu i izgradili ovo danasnje, nakaradno drustvo)?

Otuda meni poriv za donekle satricne postove na ovoj temi, koje si ti pogresno protumacio.

Sta mi ostaje nego da se zajebavam?

Zato kazem, dovoljno je pogledati samo ovaj forum pa zakljuciti zasto nam je svima kako jeste.

Religiju (tj. podforum religija) sam spomenuo tek tako, da ilustrujem ovo o cemu sad pisem.

Ko shvata, shvatice. Ko ne shvata, blago njemu.
Last edited by FreakyStyley on 15/08/2014 18:30, edited 2 times in total.
Keiko

#152 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by Keiko »

uglavnomja wrote:Fino se vidi iz ove teme da je muska sloboda nesto savim drugo od zenske. Ko ce silovati klinca od 15, 16 .... Mislim ima i toga, ali u nasim krajevima su gotovo 100% zrtve zene.
Ja sam majka muskog djeteta, doduse imamo jos poprilicno do puberteta i izlazaka, ali cu se sve jedno brinuti za njega kad pocne izlaziti. Moj muz ima skoro 50 pa mu svaki put kad izlazi s' prijateljima odrzim lekciju o izbjegavanju sumljivih tipova i pijanih budala jer covjek nikad ne zna sta ce nekoga isporovocirati i ima li taj neko noz ili jos pet drugih budala koji samo traze povoda da nekoga iz cista mira premlate, izbodu ili sta vec.

Ja kad izlazim, vracam se kuci sa samo jednim taksistom koji nam je dobar poznanik i kojem vjerujemo. Ako je zauzet, znam ga cekat' i po sat vremenda da me nazove i da mi kaze da je ispred restorana / bara gdje sam. Nema teorije da bih ja, cak u ovim godinama, sjela u auto s' bilo kim ili sama isla pjeske po noci.
JThomas

#153 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by JThomas »

to sa samo jednim taksistom ima i svoj naziv. a "oprez" nije.
FreakyStyley

#154 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by FreakyStyley »

Htjedoh i ja nesto slicno napisat za to s taksistom, al kontam opet ce neko pronac nacin da se nadje uvrijedjenim.

Znam par ljudi koji imaju takve iracionalne strahove da je to neshvatljivo. Strahove vezano za apsolutno svaku zivotnu situaciju gdje su sanse 0,1 % da se nesto dogodi. Tipa nemoj hodat blizu zida Titovom, past ce ti saksija na glavu i sl.
General_Jackson

#155 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by General_Jackson »

FreakyStyley wrote: Ide mi na zivce i iznova me iznenadjuje limitiranost, skucenost, manjak racionalnog rasudjivanja i kirtickog razmisljanja uopste. Kad se raspravlja o dekadenciji i manjku morala u Bosanskom drustvu ili drustvu uopste ili o danasnjoj omladini, sto se ne bi postavila neka dobra, bitna pitanja, uslo u uzroke i posljedice itd.

Naravno, ne moze. Ova tema, kao i svaka mora zavrsiti sa licnim prepucavanjima i ustaljenim frazama koje nemastoviti ljudi koriste kad pricaju o ovakvim temama tipa: "U Titin vakat si mogo u parku spavat", "Lijepa Titina milicija, da je njih ne bi ovakva omladina bila", "Mi nismo bili ovakvi"....

Onda dodje neko da kaze: "Mi nismo imali Grand, za sve je kriv Facebook i DM sat"

Sta sve to govori o ljudima koji ih pisu (a to su mahom zreli, iskusni i nadasve pametni ljudi, koji odgajaju ili su odgojili ovu danasnju, povarenu djecu i izgradili ovo danasnje, nakaradno drustvo)?

Otuda meni poriv za donekle satricne postove na ovoj temi, koje si ti pogresno protumacio.

Zato kazem, dovoljno je pogledati samo ovaj forum pa zakljuciti zasto nam je svima kako jeste.

Religiju (tj. podforum religija) sam spomenuo tek tako, da ilustrujem ovo o cemu sad pisem.

Odlično! slažem se u nekim stvarima sa tobom ali što onda nisi sam postavio neko dobro i pametno pitanje?
Konkretno i da smo pametniji nego što smo (imamo najniži IQ u Evropi) šta misliš da bismo mogli promijeniti? da li ti stvarno vjeruješ u te ublehe o nekim ljudskim slobodama i pravima tj. mogućnosti da mi ovdje sami u BiH možemo puno promijeniti i da se mi puno pitamo?
macmoodan

#156 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by macmoodan »

Vješticu na lomaču!
Last edited by macmoodan on 15/08/2014 18:50, edited 1 time in total.
nasa

#157 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by nasa »

Ono sto je ovdje problem je da ta prica o moralu i svemu ostalom polazi od sopstvenog kao jedinog ispravnog...I onda svi pisu kako oni kao djeca nisu tako ili sad ne cine tako ili ne bi svojoj djeci dali itd.Ama nisam ni ja niti podrzavam ali vala ne podrzavam ni pljuvanje po djevojcicama koje izadju ili pogrijese nekad ili okace te "skandalozne" slike na facebook...trebaju roditelji povesti racuna ali sve je to process odrastanja i uopce ne mora biti da se radi ili ce se raditi o osobama bez ikakvih vrijednosti...
Ili recenica "oblace se kao grand pjevacice", sta znam sta je bilo prije recimo dvadeset godina i kako su se tad pjevaljke oblacile ali sigurno da ih je neko kopirao, oblace se i mnogi muskarci kao da im je babo sef mafije ali ne vidim na puno tema da se to razvlaci...
Mislim dajete li vi toj djeci, nebitno muskoj ili zenskoj, makar sansu da ce shvatiti pogreske ili ih vec vide kao ovakve ili onakve...
Djevojcica koja se slika polugola i postavi sliku na neku druustvenu mrezu jeste mozda samo napravila gresku koju ce ispraviti koju ce roditelji uociti itd. ali haman po komentarima to je vec rospija i nema joj spasa
JThomas

#158 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by JThomas »

a prije 200 godina na selu bi se samo zguzila u sijenu, doduše u dimijama i bez fejsbuka. a da aga dođe, morala bi i da neće.

nema veće floskule od "starih dobrih vremena" i predodžbe da je tad k'o nešto bilo moralnije...
FreakyStyley

#159 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by FreakyStyley »

General_Jackson wrote:
FreakyStyley wrote: Ide mi na zivce i iznova me iznenadjuje limitiranost, skucenost, manjak racionalnog rasudjivanja i kirtickog razmisljanja uopste. Kad se raspravlja o dekadenciji i manjku morala u Bosanskom drustvu ili drustvu uopste ili o danasnjoj omladini, sto se ne bi postavila neka dobra, bitna pitanja, uslo u uzroke i posljedice itd.

Odlično! slažem se u nekim stvarima sa tobom ali što onda nisi sam postavio neko dobro i pametno pitanje?
Konkretno i da smo pametniji nego što smo (imamo najniži IQ u Evropi) šta misliš da bismo mogli promijeniti? da li ti stvarno vjeruješ u te ublehe o nekim ljudskim slobodama i pravima tj. mogućnosti da mi ovdje sami u BiH možemo puno promijeniti i da se mi puno pitamo?
Naravno da mozemo promijenit, samo kad bi malo evoluirali kolektivno. Onako, u glavi. Samo sto se to ne desava preko noci i tek tako, jebiga.

Ne moramo mijenjat globalnu ekonomiju i bavit se astrofizikom, dovoljno bi bilo da pocnemo svi, za pocetak, da razmisljamo. Bar malo. Da recimo shvatimo da poplave nisu kazna od Boga i da je u slucaju istih drzava odgovorna da se pobrine za svoje stanovnike i zemlju, na svaki moguci nacin.

Ili da shvatimo da smo sami najvise krivi za sve sto nam se desava. Da shvatimo da smo politicare (kojima svi s uzitkom jebemo mater) sami izabrali. Da shvatimo da nam drustvo nije ovakvo samo od sebe, da politicari nisi pali s neba na vlast, da smo mi kreirali ovakvo drustvo kakvo jest i da smo mi odgojili ovu djecu ovakvu kakvu jesu itd. itd.

Eto, tek kad bi se ti neki minimalni i trivijalni pomaci dogodili, mogli pi poceti razmisljati o nekim malo krupnijim stvarima.
detroit-mercy

#160 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by detroit-mercy »

nasa wrote:Ono sto je ovdje problem je da ta prica o moralu i svemu ostalom polazi od sopstvenog kao jedinog ispravnog...I onda svi pisu kako oni kao djeca nisu tako ili sad ne cine tako ili ne bi svojoj djeci dali itd.Ama nisam ni ja niti podrzavam ali vala ne podrzavam ni pljuvanje po djevojcicama koje izadju ili pogrijese nekad ili okace te "skandalozne" slike na facebook...trebaju roditelji povesti racuna ali sve je to process odrastanja i uopce ne mora biti da se radi ili ce se raditi o osobama bez ikakvih vrijednosti...
Ili recenica "oblace se kao grand pjevacice", sta znam sta je bilo prije recimo dvadeset godina i kako su se tad pjevaljke oblacile ali sigurno da ih je neko kopirao, oblace se i mnogi muskarci kao da im je babo sef mafije ali ne vidim na puno tema da se to razvlaci...
Mislim dajete li vi toj djeci, nebitno muskoj ili zenskoj, makar sansu da ce shvatiti pogreske ili ih vec vide kao ovakve ili onakve...
Djevojcica koja se slika polugola i postavi sliku na neku druustvenu mrezu jeste mozda samo napravila gresku koju ce ispraviti koju ce roditelji uociti itd. ali haman po komentarima to je vec rospija i nema joj spasa
Ma hajde bona pusti ih, njih i lazno moralisanje :mrgreen: . Lafo nijedna se nije poljubila do 18te a handrit se pocela tek u braku :skoljka: . Jes, malo morgen sto bi rahmetli Slobo reko, pamtim ja dobro i ona vremena i buntovnike i buntovnice i kad su se ljubile i kad su se pocinjale handrit.
Nego, u ta doba nije bilo ovih preparata hocu reci aparata, sve bi i jedna lazna moralistkinja visila na njima :mrgreen: .
detroit-mercy

#161 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:to sa samo jednim taksistom ima i svoj naziv. a "oprez" nije.
Jebiga, covjek je pouzdan vozac :mrgreen: vjerovatno ne prica okolo :mrgreen: .
detroit-mercy

#162 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:a prije 200 godina na selu bi se samo zguzila u sijenu, doduše u dimijama i bez fejsbuka. a da aga dođe, morala bi i da neće.

nema veće floskule od "starih dobrih vremena" i predodžbe da je tad k'o nešto bilo moralnije...
Prije 200 godina nije se znalo ni ko koga guzi. Zenilo se sa 16-17 godina :mrgreen:, mlada dodje a svekru 35-36 :izet: :izet: :izet: najspremniji.
Sto bi reko B. Stankovic "I otac i brat." :mrgreen: ah ta divna stara vremena :skoljka: .
JThomas

#163 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by JThomas »

jah, neko misli bora stanković izmišljao, imao bujnu i perverznu maštu. aha.
ultima_palabra

#164 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by ultima_palabra »

Pa znate kakva je današnja percepcija: ako nije bilo na fejsu, nije se ni desilo :D
General_Jackson

#165 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by General_Jackson »

FreakyStyley wrote: Naravno da mozemo promijenit, samo kad bi malo evoluirali kolektivno. Onako, u glavi. Samo sto se to ne desava preko noci i tek tako, jebiga.

Ne moramo mijenjat globalnu ekonomiju i bavit se astrofizikom, dovoljno bi bilo da pocnemo svi, za pocetak, da razmisljamo. Bar malo. Da recimo shvatimo da poplave nisu kazna od Boga i da je u slucaju istih drzava odgovorna da se pobrine za svoje stanovnike i zemlju, na svaki moguci nacin.

Ili da shvatimo da smo sami najvise krivi za sve sto nam se desava. Da shvatimo da smo politicare (kojima svi s uzitkom jebemo mater) sami izabrali. Da shvatimo da nam drustvo nije ovakvo samo od sebe, da politicari nisi pali s neba na vlast, da smo mi kreirali ovakvo drustvo kakvo jest i da smo mi odgojili ovu djecu ovakvu kakvu jesu itd. itd.

Eto, tek kad bi se ti neki minimalni i trivijalni pomaci dogodili, mogli pi poceti razmisljati o nekim malo krupnijim stvarima.
Samo to? :D e jbg znaš i sam koliko je to izvodivo, znači ostaje ono drugo što ovi matorci ovdje zastupaju a to je: ratuj sa vlastitom djecom oko izlazaka i sloboda za njihovo dobro!
berenice

#166 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by berenice »

CoCoLoCo wrote:Zatvorite djecu u kuce poslije 10 ba, olaksajte online pedofilima posao :D ne mogu vjerovat da se neko i pita cuj sto ce djete vani u ta doba, sta tebe jarane zaboli kurac sto ce djete vani, zivi svoj zivot ko sto si i ti zivjela, i sad bi se kao izdrkavala na omladini, zamisli da tebe neko pod kljuc u ta doba, kad je najsladje zivit u tim godinama, nemoj da se glupi pravimo ba. Krivci za ovako sjeban svjet su upravo takvi, insani koji odrastu u smrdljive psihe koje bi da kontrolisu i loze se da su pametniji od omladine. Koliko me samo puta djeca sjebu svojom genijalnoscu i pamecu, a vas matore smrdljivce i drtine to sjebaje, osjecate se ugrozeno. Eto u cemu je frka. Kolko mi se samo puta u skoli birvaktile desilo da mi nepismena profesorka digne nos kad je pitam nesta smisleno i ukazem na njen propust, u tome je frka. Frka je smrdljivci matori sto kad vam se prestanu kurcine dizat odma pomisljate na rat. U tome je frka. Kad je koji smrdljivac rekao ajmo napravit klincima prostorije za druzenje, omladinski klub, kupit instrumente, NIKAD, al svaka mahala ima pemzionerski klub jarane, svaka. Frka je u liberalima i kvazimodernistima koji su u biti pritajeni totalitaristi, frka je u vama smrdljivcima koji ste navikli zivjet u totalitarizmu pa se sad kao furate na evropske tokove, ne znate bil tamo il vamo, frka je u vama gospodo matora, kenjam vam se na gubave glavurde mutave. Kakav primjer dajete omladini smrdljivci matori, kradi, otimaj, varaj, nema kazne jal si se isprakso, pa normalno da ce i djete gledajuci kako vi uspjevate pozelit isto na slican nacin. Debilcine matore. Al je najlakse rec, a vidi ih, vaki su naki su, sise ovde sise onde, debili kliseizirani, gadite mi se ocami.
Evo, sve je tu.

Ljubi seka :kiss:
berenice

#167 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by berenice »

dezurni_ucenik wrote:
CoCoLoCo wrote:Zatvorite djecu u kuce poslije 10 ba, olaksajte online pedofilima posao :D ne mogu vjerovat da se neko i pita cuj sto ce djete vani u ta doba, sta tebe jarane zaboli kurac sto ce djete vani, zivi svoj zivot ko sto si i ti zivjela, i sad bi se kao izdrkavala na omladini, zamisli da tebe neko pod kljuc u ta doba, kad je najsladje zivit u tim godinama, nemoj da se glupi pravimo ba. Krivci za ovako sjeban svjet su upravo takvi, insani koji odrastu u smrdljive psihe koje bi da kontrolisu i loze se da su pametniji od omladine. Koliko me samo puta djeca sjebu svojom genijalnoscu i pamecu, a vas matore smrdljivce i drtine to sjebaje, osjecate se ugrozeno. Eto u cemu je frka. Kolko mi se samo puta u skoli birvaktile desilo da mi nepismena profesorka digne nos kad je pitam nesta smisleno i ukazem na njen propust, u tome je frka. Frka je smrdljivci matori sto kad vam se prestanu kurcine dizat odma pomisljate na rat. U tome je frka. Kad je koji smrdljivac rekao ajmo napravit klincima prostorije za druzenje, omladinski klub, kupit instrumente, NIKAD, al svaka mahala ima pemzionerski klub jarane, svaka. Frka je u liberalima i kvazimodernistima koji su u biti pritajeni totalitaristi, frka je u vama smrdljivcima koji ste navikli zivjet u totalitarizmu pa se sad kao furate na evropske tokove, ne znate bil tamo il vamo, frka je u vama gospodo matora, kenjam vam se na gubave glavurde mutave. Kakav primjer dajete omladini smrdljivci matori, kradi, otimaj, varaj, nema kazne jal si se isprakso, pa normalno da ce i djete gledajuci kako vi uspjevate pozelit isto na slican nacin. Debilcine matore. Al je najlakse rec, a vidi ih, vaki su naki su, sise ovde sise onde, debili kliseizirani, gadite mi se ocami.

14 godina jarane,to ti je sedmi osnovne.Nisam znao da se tada pocinje zivjeti. :oops:

One iz moje generacije sto su tako lumpovale u tim godinama na kraju su ispale najvece kurvetine.
E, pa i ja sam tada nekada počela živjeti. I tako sam živjela sve do tridesete. Samo partijala, a usput završila školu, faks, non-stop radila, udala se, rodila i sad kontam kako ću svome dijetetu obezbijediti što bolji život i kako ću ga učiniti sretnim bićem.

Nemaš blage veze.
kritichar

#168 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by kritichar »

kako bogat rječnik, a samo riječ smrdljivci pomenuta 34 puta
ultima_palabra

#169 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by ultima_palabra »

berenice wrote:Evo, sve je tu.

Jest vala, objasnio frajer :oops:
JThomas

#170 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by JThomas »

silujete vanjski šut, a stalo vas je :D
FreakyStyley

#171 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by FreakyStyley »

Nemocni protiv zonske odbrane. :lol:
Lakat Jebić

#172 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by Lakat Jebić »

ultima_palabra wrote:
berenice wrote:Evo, sve je tu.

Jest vala, objasnio frajer :oops:
jos samo kad bi imao vise od 17 :D
JThomas

#173 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by JThomas »

meni se bogami čini da ima...
ultima_palabra

#174 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by ultima_palabra »

Najbolje kad kaže "birvaktile kad sam išao u školu" :lol:
Lakat Jebić

#175 Re: Kud ide ovaj/ovakav svijet i na kome ostaje?

Post by Lakat Jebić »

ne znam, moze bit, al koda sam na nekim drugim temama upratio da je omladinac. daleko od tog da sam ja neki veteran, jel :D
Post Reply