Kućni zarobljenici
Moderator: anex
-
Rookie
#1 Kućni zarobljenici
Nedavno gledam u Zoo centru kod onog nekog Armana velikog papagaja zatočenog u prostoru širine 30 cm i eto kontam kako su nafatali negdje daleko te ptice i kako će teško ikada igdje iste poletjeti zbog 50 KM nečijeg profita ili koliko već. Taj veliki papagaj udara kljunom iz sve snage u staklo kojim je zatočen i garant je već poludio. Poenta je da možete pretpostavljati da je super nekim vašim životinjskim taocima, dok oni lude od dosade i sputanosti. Nešto o čemu sigurno vrijedi razmisliti.
- Cinik
#2 Re: Kućni zarobljenici
A koliko je samo gladnih ljudi na ovom svijetu, hajmo svakoga ponaosob da zalimo i da mu pokusamo pomoci...
-
sa obzirom na...
#3 Re: Kućni zarobljenici
Sa razvojem covjeka kao indivudue raste o svjesnost o drugim, pa izmedju ostalih i zivotinja...
Stari ZOO vrtovi, gdje su zivotinje bile zatvorene u par kvadrata prostora, nervozne i depresivne, odlaze u proslost
Neki ce se smijati, ali u Eu postoji propis koliko jedna koka nosilja mora imati prostora, nema vise naguravanja, to ce uskoro biti slucaj i za tvog papagaja...
Daljom evolucijom covjeka kroz 100-200 god ocekujem da se meso uzgaja na neki drugi nacin pa ce i ubijanje zivotinja zbog ljudske ishrane prestati...
Sad bi, da je od vrste koja prica, tvoj papagaj rekao, a ko ce to docekati ?!
Stari ZOO vrtovi, gdje su zivotinje bile zatvorene u par kvadrata prostora, nervozne i depresivne, odlaze u proslost
Neki ce se smijati, ali u Eu postoji propis koliko jedna koka nosilja mora imati prostora, nema vise naguravanja, to ce uskoro biti slucaj i za tvog papagaja...
Daljom evolucijom covjeka kroz 100-200 god ocekujem da se meso uzgaja na neki drugi nacin pa ce i ubijanje zivotinja zbog ljudske ishrane prestati...
Sad bi, da je od vrste koja prica, tvoj papagaj rekao, a ko ce to docekati ?!
- Cinik
#4 Re: Kućni zarobljenici
Pored toliko problema na ovom svijetu vi se fokusirate na neke segativne primjere poput tog papagaja, koka nosilja i sl. Sada ja kao bosanac trebam da se brinem za neke lavove u Africi jer im griva opada, sijedi, a isti bi me ubio bez pardona. Dajte ljudi uozbiljite se. Dosta mi je mojih problema... lol
- poznanik
#5 Re: Kućni zarobljenici
Pa rješavaj ih...Cinik wrote:... Dosta mi je mojih problema... lol
-
Rookie
#6 Re: Kućni zarobljenici
Ovo je bilo usmjereno na one koji porobljavaju životinje, a da nisu ni svjesni šta rade. Ne znam zašto neko osjeti potrebu da ovdje napiše post kako ne treba da se sekira što lavu u Africi opada griva isl. Fakat mi to nije jasno. Nisam apelirao ni na kakvo sekiranje, već na promišljanje. To je sve.
-
Rookie
#7 Re: Kućni zarobljenici
Pa nije da niko ne pokušava pomoći. Taj papagaj je bio samo primjer. Slučajeva milion.Cinik wrote:A koliko je samo gladnih ljudi na ovom svijetu, hajmo svakoga ponaosob da zalimo i da mu pokusamo pomoci...
-
1906
#8 Re: Kućni zarobljenici
brini se za ono sto ti je pod nosomCinik wrote:Pored toliko problema na ovom svijetu vi se fokusirate na neke segativne primjere poput tog papagaja, koka nosilja i sl. Sada ja kao bosanac trebam da se brinem za neke lavove u Africi jer im griva opada, sijedi, a isti bi me ubio bez pardona. Dajte ljudi uozbiljite se. Dosta mi je mojih problema... lol
- minjonja
#9 Re: Kućni zarobljenici
meni zao bude kad udjem u svijet ljubimaca, a oni zecevi nagurani u kutije, ne mogu se pomaknuti. ne znam da li ih ikad pustaju vani ili su uvijek onako spakovani 
- jaca-maca
#10 Re: Kućni zarobljenici
Uvijek ista prica: "Sta se brinete za zivotinje kada ima toliko ljudi i djece kojima je pomoc potrebna, gladni, siromasni, itd."
Pa kada bi se svi brinuli samo o ljudima na sta bi to licilo. Bilo bi kao "ma neka zlostavljaju zivotinje, neka umiru, sta mene briga, ja se brinem o ljudima, ja sam dobar covjek"!??!?!?
Ne valja se samo fokusirati na jedan problem. Na sta bi licilo sada da se svi brinemo samo za zivotilnje? Ili samo za ljude?
99% ljudi koji se brinu (ne mislim na sve, jer od svih ljudi mali je broj onih koji pomazu ljudima/zivotinjma), brinu se za ljude, a samo 1% se brinu za zivotinje...zasto onda drugima smeta taj 1%?
zivotinje imaju pravo na 1%
Pa kada bi se svi brinuli samo o ljudima na sta bi to licilo. Bilo bi kao "ma neka zlostavljaju zivotinje, neka umiru, sta mene briga, ja se brinem o ljudima, ja sam dobar covjek"!??!?!?
Ne valja se samo fokusirati na jedan problem. Na sta bi licilo sada da se svi brinemo samo za zivotilnje? Ili samo za ljude?
99% ljudi koji se brinu (ne mislim na sve, jer od svih ljudi mali je broj onih koji pomazu ljudima/zivotinjma), brinu se za ljude, a samo 1% se brinu za zivotinje...zasto onda drugima smeta taj 1%?
zivotinje imaju pravo na 1%
- Baby
#11 Re: Kućni zarobljenici
Joj kad mi ovi "humanisti" počnu pričat o gladi u svijetu ,siromašnim ljudima dođe mi da sve zatjeram negdje gdje ne treba.Misliš da si nešto bolji ako kažeš da na svijetu ima gladnih ljudi.Ako te ne interesuje tema ne javljaj se uopšte,dobro mi je i bez takvih komentara.Idi na humanitarni pf pa se javljaj.
Meni je žao životinje na lancu a da na kažem tih malih životinjica u skučenom prostoru.Jednostavno nije humano tako držati životinju ,a lafo vole životinje.Ko je tu licemjeran? Vlasnik!
Meni je žao životinje na lancu a da na kažem tih malih životinjica u skučenom prostoru.Jednostavno nije humano tako držati životinju ,a lafo vole životinje.Ko je tu licemjeran? Vlasnik!
-
Rookie
#12 Re: Kućni zarobljenici
U potpunosti se slažem. Sa oba dijela. Naravno, ima dosta vlasnika koji nisu baš svjesni šta čine svojim "ljubimcima", ali će ova tema da ih usmjeri na pravi putBaby wrote:Joj kad mi ovi "humanisti" počnu pričat o gladi u svijetu ,siromašnim ljudima dođe mi da sve zatjeram negdje gdje ne treba.Misliš da si nešto bolji ako kažeš da na svijetu ima gladnih ljudi.Ako te ne interesuje tema ne javljaj se uopšte,dobro mi je i bez takvih komentara.Idi na humanitarni pf pa se javljaj.
- Baby
#13 Re: Kućni zarobljenici
Neki ljudi kada uzmu papagaja jednostavno ne shvataju da je to isto kao i cuko i maca.On treba da leti.Da ne treba da leti bog mu ne bi dao krila.Misle njemu dovoljno hrana voda,ogledalo i nekakve stepenice i onda vikati :"Joj kako je sladak,hajde Pipi pjevaj malo "
- Karabaja
#14 Re: Kućni zarobljenici
A koliko tek ima gladnih papagaja na ovom svijetu koji mogu letjeti gdje hoće ali nemaju snage od gladi
Postavlja se pitanje, da li je bolje biti sit u skučenom prostoru ili slobodan a da ti crijeva krče 
-
Rookie
#15 Re: Kućni zarobljenici
Koliko ima gladnih papagaja? Nema u Africi crva i sjemenki? Ili čime se već hrane...Karabaja wrote:A koliko tek ima gladnih papagaja na ovom svijetu koji mogu letjeti gdje hoće ali nemaju snage od gladiPostavlja se pitanje, da li je bolje biti sit u skučenom prostoru ili slobodan a da ti crijeva krče
- Felidae
#16 Re: Kućni zarobljenici
pa to je od prilike kao svi ovi ljudi koji su siromasni i krce im crijeva prijave se lagano u zatvoru da zive do kraja zivota.....Karabaja wrote:A koliko tek ima gladnih papagaja na ovom svijetu koji mogu letjeti gdje hoće ali nemaju snage od gladiPostavlja se pitanje, da li je bolje biti sit u skučenom prostoru ili slobodan a da ti crijeva krče