(kućni) Seksualni odgoj djece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

JanuaryJones

#1 (kućni) Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

Čitam juče na Indexu i 24sata (ne upratih na klixu) da je 7 djevojčica iz Banja Luke, u dobi od 13 godina, zatrudnilo na školskom izletu i sve su redom pobacile.

Ovo nije tema o politici, o RSu, o vjeri i religiji, tema je o roditeljima koji odgajaju djecu, kako i na koji način? Sutra ću biti i sama u situaciji da prenesem neku mudrost na mladunče, da ga (ih) izvedem na pravi put, da se ne dese trudnoće sa 13 i spolno prenosive bolesti.

Kako vi, koji imate stariju djecu, komunicirate sa njima o seksu, koliko često i koliko agresivno? Škole vrlo malo rade po tom pitanju, nažalost.
Last edited by JanuaryJones on 24/12/2014 16:09, edited 1 time in total.
pathyeshme

#2 Re: Seksualni odgoj djece

Post by pathyeshme »

Ja ću navesti svoj primjer odnosno primjer kako sam ja odgajan.

Imam 25 i kusur godina, ali roditelji su mi uvijek davali do znanja da 'nema onoga prije braka'. I tako su me usmjeravali, a kasnije sam i sam došao do odluke da toga ne bude, čisto iz vjerskih razloga. Uglavnom, vjera tu igra glavnu ulogu. Koliko sam upoznat, niti jedna monoteistička vjera sa našeg podneblja (islam, kršćanstvo i judaizam) ne dozvoljavaju spolne odnose van braka. Kad bi se ljudi toga pridržavali, sigurno ne bi bilo ovih 7 pobačaja.

A ako neko neće da tako odgaja djecu, onda treba da ih nauči kako da se ponašaju u datoj situaciji... Da koriste prezervativ.
GAU8

#3 Re: Seksualni odgoj djece

Post by GAU8 »

Zabrana ne pije vode, to treba da je jasno svima, ma kakav odgoj mi primijenili.
Dakle, educirati kako se zaštititi ili zatvorit pod ključ

Trećeg puta nema...
GAU8

#4 Re: Seksualni odgoj djece

Post by GAU8 »

pathyeshme wrote:Ja ću navesti svoj primjer odnosno primjer kako sam ja odgajan.

Imam 25 i kusur godina, ali roditelji su mi uvijek davali do znanja da 'nema onoga prije braka'. I tako su me usmjeravali, a kasnije sam i sam došao do odluke da toga ne bude, čisto iz vjerskih razloga. Uglavnom, vjera tu igra glavnu ulogu. Koliko sam upoznat, niti jedna monoteistička vjera sa našeg podneblja (islam, kršćanstvo i judaizam) ne dozvoljavaju spolne odnose van braka. Kad bi se ljudi toga pridržavali, sigurno ne bi bilo ovih 7 pobačaja.

A ako neko neće da tako odgaja djecu, onda treba da ih nauči kako da se ponašaju u datoj situaciji... Da koriste prezervativ.
Oženi li se :lol: :lol: :lol:
pathyeshme

#5 Re: Seksualni odgoj djece

Post by pathyeshme »

GAU8 wrote:
pathyeshme wrote:Ja ću navesti svoj primjer odnosno primjer kako sam ja odgajan.

Oženi li se :lol: :lol: :lol:
Još studiram, pri kraju sam, polahko :D
GAU8

#6 Re: Seksualni odgoj djece

Post by GAU8 »

GAU8 wrote:Zabrana ne pije vode, to treba da je jasno svima, ma kakav odgoj mi primijenili.
Dakle, educirati kako se zaštititi ili zatvorit pod ključ

Trećeg puta nema...
Lažem, ima i "treći način"

drunken tiger

#7 Re: Seksualni odgoj djece

Post by drunken tiger »

Ovo što si ti naveo nije vjera nego religija. I nema veze s tim da li će neko stupiti u seksualne odnose prije braka ili ne. Ne igra religija glavnu ulogu, igraju je roditelji svojim odgojem prema djeci. Znam jako mnogo primjera "finih" djevojaka iz jako religioznih familija koje nisu baš tako religiozne i kojima stupanje u seksualne odnose prije braka nije tabu. Odnos prema seksu, ako i svemu ostalom ne možeš tražiti samo u jednom uzroku, u tvom slučaju uticaj religije. Kao i u svemu mnogo je faktora koji utiču na to. Evo recimo ova dječica su imali vjeronauku u školi pa se to desilo. Ubijaju djecu i bacaju u kontejnere a imali su vjeronauku u školi. Dakle nije to. Problem je što se od seksa pravi tabu tema i što se ljudi ibrete i padaju u nesvijest od bijesa kada se spomene da se seksualno obrazovanje treba uvesti u škole. To je dokaz zaostalosti mentaliteta na prostorima na kojima obitavaju Balkanjerosi. Daj nam vjeronauku, ostalo je nebitno. Bog sve zna i sve vidi. Samo ti vjeronauku. Ako djeca nauče da ih Bog vidi i da sve zna neće se karinđati prije braka sigurno. Moš' misliti!!?? :izet:
pathyeshme

#8 Re: Seksualni odgoj djece

Post by pathyeshme »

drunken tiger wrote:

Ovo što si ti naveo nije vjera nego religija. I nema veze s tim da li će neko stupiti u seksualne odnose prije braka ili ne. Ne igra religija glavnu ulogu, igraju je roditelji svojim odgojem prema djeci. Znam jako mnogo primjera "finih" djevojaka iz jako religioznih familija koje nisu baš tako religiozne i kojima stupanje u seksualne odnose prije braka nije tabu. Odnos prema seksu, ako i svemu ostalom ne možeš tražiti samo u jednom uzroku, u tvom slučaju uticaj religije. Kao i u svemu mnogo je faktora koji utiču na to. Evo recimo ova dječica su imali vjeronauku u školi pa se to desilo. Ubijaju djecu i bacaju u kontejnere a imali su vjeronauku u školi. Dakle nije to. Problem je što se od seksa pravi tabu tema i što se ljudi ibrete i padaju u nesvijest od bijesa kada se spomene da se seksualno obrazovanje treba uvesti u škole. To je dokaz zaostalosti mentaliteta na prostorima na kojima obitavaju Balkanjerosi. Daj nam vjeronauku, ostalo je nebitno. Bog sve zna i sve vidi. Samo ti vjeronauku. Ako djeca nauče da ih Bog vidi i da sve zna neće se karinđati prije braka sigurno. Moš' misliti!!?? :izet:
Ipak je bitnije ovaj dio posta koji sam ja boldirao. Dok sebi u glavi ne usadiš neke principe koji ti sigurno mogu donijeti samo dobroga, a ni trunke lošeg, neće biti sve baš bajno. Ja iznosim svoje mišljenje situacije. Ne osuđujem one koji stupaju u spolne odnose prije braka, svako radi sebi. I slažem se sa činjenicom da ima tih cura iz finih porodica koje se taslače za pola marke. Međutim, ako je iz fine porodice ne mora značiti da je i ona fina tj. može tebi izgledati spolja, al' iznutra je u stvari ološ kao i sve ostale fukse. Slažem se i da treba više pažnje posvetiti seksualnom odgoju djece, ipak bolje spriječiti nego liječiti. Međutim, tu dolazimo do neminovnog pitanja: Od koje dobi djece? Sjećam se da sam sigurno do drugog razreda srednje morao pokriti oči kad je na TV-u neka scene gdje se dvoje ljube. A gledaj sad, sa 13 godina stupaju u seksualne odnose. Sumnjam da su djeca sposobna ozbiljno shvatiti neke savjete o seksualnom odgoju u tom periodu. Sve su to pubertetlije, koga nikog ne jebu ni 2%. Sve u svemu, ovo je stvarno žalosno šta se dešava. Sa 13 godina se jebu i ta granica ide sve dole i dole.
btw. najveći jebač Sarajeva:
Image
JanuaryJones

#9 Re: Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

Ne obrazuju se djeca o seksu sa 13, tad je kasno. Seksualni odgoj kreće mnogo ranije, pa i od prvog osnovne i to je konkretno ono što me zanima. Kako roditelji uvedu temu seksa a da nije šok za dijete, kako razgovaraju otac, a kako majka? Ko ima koju ulogu?
drunken tiger

#10 Re: Seksualni odgoj djece

Post by drunken tiger »

U seksualnom odgoju se ne daju savjeti o seksu!! Fakle imaš pogrešnu predstavu o seksualnom odgoju. Seksualni odgoj je nešto što se počinje učiti ranije, uči se o tijelu, promjeni tijela, a što je najbitnije tu se uči kada je normalno stupiti u seksualne odnose, odnosno kada su osobe zrele za takav odnos. Uči se o spolno prenosivim bolestima i zaštiti od istih. Kad dječici lijepo pokažeš i naučiš ih o posljedicama neodgovornog ili prijevremenog seksa sumnjam da će se zalijetati. Ovako im zabraniš seks prije braka, svaka priča o seksu se završava u prvim sekundama spomena riječi sekx, djeci je sve nepoznato, zabranjeno, strano i normalno je da će posljedice biti takve kakve imamo danas.
GAU8

#11 Re: Seksualni odgoj djece

Post by GAU8 »

JanuaryJones wrote:Ne obrazuju se djeca o seksu sa 13, tad je kasno. Seksualni odgoj kreće mnogo ranije, pa i od prvog osnovne i to je konkretno ono što me zanima. Kako roditelji uvedu temu seksa a da nije šok za dijete, kako razgovaraju otac, a kako majka? Ko ima koju ulogu?
Ne znam zašto se misli da je nešto šok za dijete...
U prvom razredu je na primjer još uvijek rano za detalje o konkretnom "činu", ali treba učiti već dijelove tijela, razlike muško/ženske anatomije i funkcije pojedinih dijelova. Poslije već sa 10.ak godina, dovoljno je zrelo da može već da uči i o kontracepciji itd.
Naravno olakšano će ići, jer već u međuvremenu zna "teoriju" odakle i kako nastaju djeca itd.
JanuaryJones

#12 Re: Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

GAU8 wrote:
JanuaryJones wrote:Ne obrazuju se djeca o seksu sa 13, tad je kasno. Seksualni odgoj kreće mnogo ranije, pa i od prvog osnovne i to je konkretno ono što me zanima. Kako roditelji uvedu temu seksa a da nije šok za dijete, kako razgovaraju otac, a kako majka? Ko ima koju ulogu?
U prvom razredu je na primjer još uvijek rano za detalje o konkretnom "činu", ali treba učiti već dijelove tijela, razlike muško/ženske anatomije i funkcije pojedinih dijelova. Poslije već sa 10.ak godina, dovoljno je zrelo da može već da uči i o kontracepciji itd.
Naravno olakšano će ići, jer već u međuvremenu zna "teoriju" odakle i kako nastaju djeca itd.
Slažem se, zato i želim da čujem mišljenja iskusnijih roditelja o pristupu ovoj temi. Mene to tek čeka i ne želim biti zatucana majka. Konkretno moji roditelji su meni, slovom i brojem, dali NULA (0) savjeta o ženskim stvarima, seksu i std za mojih 36 godina. Želim drugačiji pristup svom djetetu.
drunken tiger

#13 Re: Seksualni odgoj djece

Post by drunken tiger »

GAU8 wrote:
Ma jašta. Šok je za dijete objasniti mu na koji način se vrši reprodukcija a nije šok za dijete od 6 godina kada mu vjeroučitelj priča da je čovjek pošao da zakolje svog sina nožem pa mu Bog poslao ovna umjesto sina da zakolje. To je ok, klanje je ok al ka*anje nije!!
5 0 5

#14 Re: Seksualni odgoj djece

Post by 5 0 5 »

postoji ista tema, od prije par godina.
JanuaryJones

#15 Re: Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

5 0 5 wrote:postoji ista tema, od prije par godina.
Tržila sam i izbacilo mi je samo postove o moralnom odgoju :?
sema911s

#16 Re: Seksualni odgoj djece

Post by sema911s »

nekome je prica o sex-u tabu tema i to se gleda da presuti,mene su moji u 5-6 osnovne vec ispitivali o tome ono kroz salu, sve dok nism tako rec se oslobodio i poceo pricat sta i kako, jest malo nezgodno to pricat sa starcima, ali od koga ces dobit pravu info o tome 1998, danas je malo drugacije imaju taj internet i sve to ali i mnogo losih stvari,
krenuli na eksuriziju 8razred cele dobacuje pamet u glavu i u jaknu ubaci nesto ja konto pare kad ono gumigelin

u srednjoj tek u 4. imali 3 casa sexualnog obrazovanja(i to prof. psihologije na svoju odgovornost). do tada ih je vec par bilo trudno

za fakutetliji dobar si ti ali pretjerujes neznas sta propustas, ubrzo te ocekijemo da si se raznio jer nisi mogao vise trpitt
5 0 5

#17 Re: Seksualni odgoj djece

Post by 5 0 5 »

JanuaryJones wrote:
evo, nasao sam ja za tebe. Seksualna edukacija kod djece - da, ne i kada?
JanuaryJones

#18 Re: Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

5 0 5 wrote:
JanuaryJones wrote:
evo, nasao sam ja za tebe. Seksualna edukacija kod djece - da, ne i kada?
Hvala ;) fakat nisa našla. Elem jučerašnje vijesti su mi bile okidač za temu pa eto, ako je dupla ključ, ako nije nek ide rasprava.
5 0 5

#19 Re: Seksualni odgoj djece

Post by 5 0 5 »

JanuaryJones wrote: Hvala ;) fakat nisa našla. Elem jučerašnje vijesti su mi bile okidač za temu pa eto, ako je dupla ključ, ako nije nek ide rasprava.
mozda ti je vrijedno prelistati staru temu. jer ce ti se ista prica ponoviti.
almir90

#20 Re: Seksualni odgoj djece

Post by almir90 »

Ja se sjećam kad su nam htjeli uvesti seksualni odgoj u srednjoj, da su se u 80% djece roditelji bunili, i da se to nikad nije ostvarilo. Kod nas i dalje vlada ono čuveno kod roditelja "ned'o ti Bog da te čujem da si to uradila/o, ima da te zadavim".
5 0 5

#21 Re: Seksualni odgoj djece

Post by 5 0 5 »

almir90 wrote:Ja se sjećam kad su nam htjeli uvesti seksualni odgoj u srednjoj, da su se u 80% djece roditelji bunili, i da se to nikad nije ostvarilo. Kod nas i dalje vlada ono čuveno kod roditelja "ned'o ti Bog da te čujem da si to uradila/o, ima da te zadavim".
bolje sprijeciti nego lijeciti. :D http://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-izm ... /141224074
Henry Chinaski

#22 Re: Seksualni odgoj djece

Post by Henry Chinaski »

Svi nešto forsiraju edukaciju, a niko se ozbiljno ne posvećuje problemu hiperseksualizacije u svemu.
Praktično, djeca svakako moraju da se jebu, a nama samo ostaje da ih naučimo kako da to rade.

Prije bih se složio sa promoviranjem apstinencije, a znatnim zakonskim reduciranjem sadržaja gdje se teenagerima sex u školi sugerira kao nešto super pozitivno.
JanuaryJones

#23 Re: Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

Henry Chinaski wrote:Svi nešto forsiraju edukaciju, a niko se ozbiljno ne posvećuje problemu hiperseksualizacije u svemu.
Praktično, djeca svakako moraju da se jebu, a nama samo ostaje da ih naučimo kako da to rade.

Prije bih se složio sa promoviranjem apstinencije, a znatnim zakonskim reduciranjem sadržaja gdje se teenagerima sex u školi sugerira kao nešto super pozitivno.
Sve to stoji. Živimo u takvom svijetu i društvu iskrivljenih vrijednosti ali tema nije o eksternoj edukaciji u školama, vjerskim objektima...nego kućni odgoj. Kako jedan roditelj priprema dijete da postane psihički seksualno zrela osoba koja će donositi ispravne odluke po pitanju svog a i tudjeg tijela (muškarci su prenosnici HPVa jer prolaze bez simptoma a taj isti HPV može uzrokovat rak kod žena)?
GAU8

#24 Re: (kućni) Seksualni odgoj djece

Post by GAU8 »

Najbitnije je to objasniti u skladu s uzrastom.
Mi smo ko nesto imali (prije rata sjecam se jos 3. razred osnovne)

Ali to se svodilo na teoriju (tekst) koji je kao prepisan iz neke strucne knjige, znaci latinski izrazi i suhoparno do bola, cak ni crteza nije bilo...
To djeci nista ne znaci, niti ce ista nauciti tako.
JanuaryJones

#25 Re: (kućni) Seksualni odgoj djece

Post by JanuaryJones »

GAU8 wrote:Najbitnije je to objasniti u skladu s uzrastom.
Mi smo ko nesto imali (prije rata sjecam se jos 3. razred osnovne)

Ali to se svodilo na teoriju (tekst) koji je kao prepisan iz neke strucne knjige, znaci latinski izrazi i suhoparno do bola, cak ni crteza nije bilo...
To djeci nista ne znaci, niti ce ista nauciti tako.
Imaš li djece?
Post Reply