Kucni porod - registracija djeteta

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

jahh

#1 Kucni porod - registracija djeteta

Post by jahh »

Supruga je odlucila da ima kucni porod - ovdje ne zelim da vodim polemiku o tome (za/protiv).

Obzirom da je u usla u 9-i mjesec, zanima me da li je jos neko imao kucni porod, i ako jeste koja je procedura registracija novorodjenceta?

Supruga bi da izbjegne onaj postporodjajni pregled na GAK-u. Imamo dosta informacija, ali malo njih iz prve ruke.

Hvala,
nivla

#2 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by nivla »

trebas zeni objasniti da su kucne porode ranije obavljale zene koje su imale iskustva koliko hoces u tome, danas su takve zene babice u bolnici, takodjer joj trebas objasniti moguce komplikacije zbog kojih vase dijete moze umrijeti u takvoj situaciji, kao i situacije da isto dijete moze vrlo lako ostati bez majke, zbog gluposti majke
nekad prije 40-50-60 godina dosta veca smrtnost majke i djece je bila bas zbog tih kucnih poroda bez nadzora doktora
mesarkasapin

#3 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by mesarkasapin »

jahh wrote:Supruga je odlucila da ima kucni porod - ovdje ne zelim da vodim polemiku o tome (za/protiv).

Obzirom da je u usla u 9-i mjesec, zanima me da li je jos neko imao kucni porod, i ako jeste koja je procedura registracija novorodjenceta?

Supruga bi da izbjegne onaj postporodjajni pregled na GAK-u. Imamo dosta informacija, ali malo njih iz prve ruke.

Hvala,
Pa pita li se suprug išta jebem mu kitu? Nemojte se zajebavati, ni pametovati, fino čovjek iznad objasnio da može završiti SMRĆU majke i djeteta! Što vam u 21 vijeku treba kućni porod? Ubijedi je kako znaš da se porodi u bolnici kao i milioni žena u BIH! Sretno!
malocvijece

#4 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by malocvijece »

Ja ne znam nikog od mlađih generacija ko se porodio u kući. Čula sam za x slučajeva da se žena porodi u autu na putu do bolnice. Dijete, dakle nije rođeno u bolnici, ali ipak bude prijavljeni uredno, pa će tako i tvoje. Pitaj na drugim forumima npr. ringeraja.ba ili otiđi u matični ured pa vidi šta će ti reći za prijavu djeteta.
Da ti govorim o apsurdu kućnog poroda u današnje doba i mogućem pitanju života i smrti što majke što bebe nema svrhe, jer ste već odlučili.
insomnia78

#5 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

A jeste navalili na ljude
Jedno je sigurno, neprijavljeno nece ostati
Last edited by insomnia78 on 28/10/2018 09:51, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#6 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by no_sikiriki »

S obzirom na to kakvo nam je zdravstvo, vjerujem da je sigurnije poroditi se kuci. Licno zalim sto nisam, uz prisustvo babice. U bolnici moze samo pokupiti mnostvo bakterija, o traumama radi toga kako to sve izgleda u bolnici da ne pricam.
Covjek je svakako rekao da ne trazi polemik za/protiv, ali dzaba...
malocvijece

#7 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by malocvijece »

no_sikiriki wrote:S obzirom na to kakvo nam je zdravstvo, vjerujem da je sigurnije poroditi se kuci. Licno zalim sto nisam, uz prisustvo babice. U bolnici moze samo pokupiti mnostvo bakterija, o traumama radi toga kako to sve izgleda u bolnici da ne pricam.
To si napisala nakon iznošenja svog mišljenja kojeg čovjek, je li, pa nije tražio ;-)
karanana

#8 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by karanana »

znam da je receno da se ne diskutuje za/protiv ali je tema intrigantna.
sta radite sa onom vodom, krvlju, posteljicom i cime vec sve ne kad se porodite u kuci? u lavor pa u wc solju i kontejner?
to treba najlon prostrt da se cilim ne ufleka. ne znam kako to moze biti igijenskije od neke operacione sale ma koliko i tamo bilo vjerovatno neigijenski. jebi ga opet vjerovatno dezinfikuju do nekle i od nekle.
ne kazem ja.....kucni porod je bio godinama, ali ja stvarno ne vidim zasto bi se to radilo danas ma koliko zdravstvo u kurcu bilo. porod je porod, nije to neki bauk i to se moze uraditi u porodilistu. ali jebi ga teorije zavjere, otrovne vakcine, ostavljanje makaza u stomaku na porodu, esherihija, sebija.....opsta needukacija i opsta nepismenost i zatucanost ljudi, kad kazem needukacija, mislim an ljude koji provode po pola dana na youtubu citajuci o raznoraznim teorijama zavjere i kupujuci sve to zdravo za gotovo. ja bih rekao da se vracamo na pocetak 20. vijeka kako sa znanjem tako i sa obicajima i lakovjernoscu. prije su to bile raznorazne gatare i prorocice a danas su pametnjakovici koji izbacuju videa na youtubu i slicnim izvorima informacija.

nek postavljac teme ne misli da je sve moje napisano vezano za njega i njegovu situaciju, ali ako jeste i ako se nadje u tome....sta cu ja.
no_sikiriki

#9 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by no_sikiriki »

malocvijece wrote:
no_sikiriki wrote:S obzirom na to kakvo nam je zdravstvo, vjerujem da je sigurnije poroditi se kuci. Licno zalim sto nisam, uz prisustvo babice. U bolnici moze samo pokupiti mnostvo bakterija, o traumama radi toga kako to sve izgleda u bolnici da ne pricam.
To si napisala nakon iznošenja svog mišljenja kojeg čovjek, je li, pa nije tražio ;-)
U pravu si, nisam mogla da odolim, moj komentar i nije bio upucen njemu jer ne znam odgovor na pitanje koje je trazio, nego ostalima koji su odmah krenulu u "protiv".
karanana wrote:znam da je receno da se ne diskutuje za/protiv ali je tema intrigantna.
sta radite sa onom vodom, krvlju, posteljicom i cime vec sve ne kad se porodite u kuci? u lavor pa u wc solju i kontejner?
to treba najlon prostrt da se cilim ne ufleka. ne znam kako to moze biti igijenskije od neke operacione sale ma koliko i tamo bilo vjerovatno neigijenski. jebi ga opet vjerovatno dezinfikuju do nekle i od nekle.
ne kazem ja.....kucni porod je bio godinama, ali ja stvarno ne vidim zasto bi se to radilo danas ma koliko zdravstvo u kurcu bilo. porod je porod, nije to neki bauk i to se moze uraditi u porodilistu. ali jebi ga teorije zavjere, otrovne vakcine, ostavljanje makaza u stomaku na porodu, esherihija, sebija.....opsta needukacija i opsta nepismenost i zatucanost ljudi, kad kazem needukacija, mislim an ljude koji provode po pola dana na youtubu citajuci o raznoraznim teorijama zavjere i kupujuci sve to zdravo za gotovo. ja bih rekao da se vracamo na pocetak 20. vijeka kako sa znanjem tako i sa obicajima i lakovjernoscu. prije su to bile raznorazne gatare i prorocice a danas su pametnjakovici koji izbacuju videa na youtubu i slicnim izvorima informacija.

nek postavljac teme ne misli da je sve moje napisano vezano za njega i njegovu situaciju, ali ako jeste i ako se nadje u tome....sta cu ja.
Nikakve teorije zavjere, porodila se prije 11 mjeseci i tek sad otkacila eserihiju sa vise strana nakon poroda, sa njom u bolnicu usla nisam. Najstresniji period u zivotu nakon toga, 2 mjeseca antibiotika i komplikacije radi istih. Dalje ne bih ni komentarisala. U svakom slucaju radi tog poroda ne planiram imati vise djece. Da sam bila bolje informisana nasla bih neku babicu i fino to kod kuce regulisala.
nivla

#10 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by nivla »

ovdje se svakako postavljac javio jer mu zena ne zeli imati postporodjajni pregled, a ne zato sto misli da ce fasovari kakvu bolest
nije problem prijaviti dijete ako je rodjeno u kuci
kad se uzmu u obzir komplikacije kao sto su obmotana pupcana vrpca , prvo guza pa onda glava, potreba za operativnim vadjenjem preostale posteljice, porod je sigurnije obaviti u porodilistu
naravno u doba vakcina i internet ordinacija na forumima svak sebi daje za pravo da se popisa na sve doktore i njihovu ekspertizu
cesto se danas cuje kako su doktori nekad davno bili bolji i vise zainteresovani od ovih danasnjih, ali ja bih to opet prije pripisao tome sto danas prosjecnom pacijentu ne mozes reci pij ovo bice ti bolje, jer ce u prosjeku svaki otici na internet i procitati sta mu to sto pije moze uzrokovati osim poboljsanja zdravstvenog stanja i onda ce taj neko dati sebi za pravo da prekine uzimati prijeko potreban lijek jer je procitao da u jako rijetkim situacijama on moze prouzrokovati neke probleme i eventualno dodatno pogorsati mu zdravstveno stanje
polacijela

#11 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by polacijela »

a sta se želi izbjeći postporođajnim pregledom?
da bi upisali dijete, valjda morate imati dokaz da je žena uopće rodila?
Kako ćete dokazati da je rodila dijete, da nije glumila trudnoću, osim pregledom nakon poroda (koji u krajnjoj liniji ne mora biti obavljen u bolnici, moze biti i iz DZ ili iz privatne ordinacije, uz zenskog doktora ako je to vaša želja)
Zar je moguće prijaviti dijete u matičnom uredu bez nekog medicinskog dokumenta (nalaza pedijatra, nalaza ginekologa nakon poroda), ono dođem ja i tvrdim ovo je moje dijete?
polacijela

#12 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by polacijela »

"Za djecu rođenu na području Bosne i Hercegovine, nadležnost za upis u matičnu knjigu rođenih i državljana se vrši po mjestu prebivališta/boravišta majke, te je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:

Prijava/zahtjev
Potvrda o rođenju djeteta
Vjenčani list roditelja
Prijava prebivališta za roditelje
Uvjerenje o državljanstvu BiH za roditelje
Lične karte roditelja (na uvid)"

Potvrdu o rođenju djeteta daje porodilište, ako je dijete tu rođeno, ili pedijatar, ako je rođeno izvan zdravstvene ustanove.

Da sam pedijatar i da mi majka donese bebu na pregled, za koju tvrdi da je njena, da se porodila kod kuće, nema šanse da dam potvrdu bez postporođajnog nalaza ginekologa. Ne vjerujem da bi iko dao bez dokaza da je žena porođena unutar par dana.
malocvijece

#13 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by malocvijece »

Kakav je to grozni posporođajni pregled? Dvoje djece sam rodila, da se razumijemo, ali mi nije jasno da se zbog posporođajnog pregleda pravi čitava ova frka.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#14 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by un1ted »

Iako je postavljač teme zamolio da se ne diskutuje o tome, ja moram.

Navedeni porođaj je opasan i za majku i dijete. Nadam se da vjerska ubjeđenja neće igrati ulogu, te da će zdrav razum preovladati. Polni organ nije ništa drugačije od bilo kojeg drugog organa na tijelu žene.

Cisto zbog teme ne zelim koristiti vulgarne riječi, ali kako sam napisao, sama vagina pri porđaju nije ništa drugačija od recimo pregleda upaljenog uha.

Svi mi imamo pravo na vlastito mišljenje, ali imajte na umu da pored sebe imate i buduće dijete, koje bi trebalo nešto da znači i da mu se pruži maksimalna zaštita, pa i pri samom porođaju.

LP i sretno.
mnjonja

#15 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by mnjonja »

Kontaktirajte dule
One su upoznate sa procedurama
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by dr.gog »

Kratko i jasno, bez obzira na to što si pokrenuo temu sa zahtjevom da se "ne piše za i protiv". Gospodine, ovo je forum a ne savjet po narudžbi.

Ja sam zdravstveni radnik,a imao sam dva puta priliku prisustvovati porođaju žene, u ratu, u kućnim uvjetima. Sve je prošlo dobro.

Da skratim, prošlo je dobro , jer se znalo šta i kako, i jer su bila dva profesionalca uz te žene.

Dalje, neću biti obziran pa ti kažem: Manite se tog fanatizma i ograničenosti koliko god vas neko ubjeđivao, ili to sama žena tražila.
Nije majka vlasnik života djeteta, niti ti imaš pravo da je podupireš u nerazumnosti kao otac istoga. Šta vam je?

Poznajem vjerske propise vrlo dobro, pa ću ti nakon ovih težih riječi reći ono što ti treba: Otiđi na Ginekologiju i fino ljudski dogovori postupak u skladu sa uvjerenjima koje imate (a znam detaljno o čemu se radi).

Nema elementarne logike da ti porađaš ženu u kući iz bilo kojeg razloga, ukoliko nije vrijeme katastrofe ili viša sila u pitanju(blokada komunikacija). Ginekologija ima dovoljno ženskog osoblja da udovolji vašoj potrebi za diskrecijom i mirom, samo trebate na vrijeme dogovoriti sve.

Ne pravite cirkus te prirode u 2018. godini.

Ja bih te lično tako savjetovao, a ako bih službeno došao u dodir sa vama, vjeruj mi da bih vas prijavio za teško ugrožavanje života djeteta, i tebe i ženu, i one koje bih zatekao kako glume babice, čak i Hitnu pomoć ako bi vam popustila. Osim ako ne prođeš akušersku obuku, čega se očito nisi sjetio prije čitanja uputa o očuvanju ahlaka i obraza.

Upamti, pošto radim na zdravstvenoj kariki lanca koja pokazuje smrt i život, ne igraj se sa životom žene i djeteta. Pukne li krvni sud ili se desi nešto od onih rijetkih komplikacija, ostaćeš samohrani otac. Dakle, mani se pitanja o prijavku rođenja , otiđi na GAK ili u Opću bolnicu i završi stvar za 15 minuta.

Sve najbolje.
vjesticanametli

#17 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by vjesticanametli »

Dr. Gog kao i uvijek :thumbup:

Ne mogu da vjerujem sta citam i mislim da znam sta je....ne zaboravi je usit kad je porodis jarane....pa jestl vi ludi
pustopoljina

#18 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by pustopoljina »

neki dan cula: zeni od 27 god pukla zuc pri porodu...jedva je porodili...dvije sedmice se borili za zivot i nje i djeteta...
malocvijece

#19 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by malocvijece »

A ja sve mislim da žena neće na GAK zbog nekog straha od poroda u bolnici ili želje da ima privatnost. Nije mi napumpalo da je možda religijske prirode. Pa kako je, i da li je, išla ginekologu za vrijeme trudnoće :|
karanana

#20 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by karanana »

cekaj ba dr. gog.....
ja se slazem sa tobom kad govorimo generalno o porodu. to sam odmah gore napisao.
ali ti navodis neke stvari koje covjek nije napisao nego samo nagadjas da je ovo iz vjerskih razloga, da bi je on sam poradjo...

prvo, ni ja nisam pomislio da je u pitanju vjerski razlog, mozda jeste mozda nije, ali meni je prvo na pamet palo nepovjerenje u doktore, strah od zaraza na porodilistu i slicno.... to mi je isto dovoljno da kazem da je beze razlog. za religiju vjerovatno jos bezvezniji razlog.
ali i ti zakljucujes bez nekih informacija koje covjek uopste nije dao.
insomnia78

#21 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

Jeste vjerski razlog
HAVANA

#22 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by HAVANA »

E cuj sad i za to postoje vjerski razlozi. :shock: Pa i u vaginu se uvlaci vjera jbt. :-) Sta ako dodje do komplikacija,molis se svevisnjem? :? Bio sam dva puta na porodu ,prvu na vakum onaj nakav izvlacili,pa nije zaplakala,pa odnesose na aparat nekakav,drama...Sta ces ti,na gorenje usisivac spojit?
Thorgerson

#23 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Thorgerson »

Iskreno, ja ti ovo ne bih preporucio. Naravno ako zivis ovdje u BiH, Sarajevo.

Vani to postoji. Znam da u Austriji npr imas posebne klinike za porod kod kuće. Gdje ti ljudi daju sve upute, treniraju te i prate citav proces, plus budu s tobom kući ako sta krene po zlu.

Bukvalno, dakle imas sve sto bi imao i na porodilistu. Ako bas krenu neke komplikacije, sve je organizvano da se brzo moze prebaciti do neke vece klinike i sl.

To je vani sasvim normalno, ako majke to odluce da urade u svom domu. Tako ti mozes naci snimak na youtube zena se poradja, da poradja se kod kuce, ali sigurno ne sve na svoju ruku.

To kod nas nije tako. Prvo zakonom nije nista receno, dakle nije receno ni da mozes, ni da ne mozes. Ali doktori, babice niko ti nece tome prisustvovati. Dakle, nigdje neces naci doktora u Sarajevu koji ce ti htjeti prisustvovati takvom porodu. Pa eto, ti se sad sam zapitaj zasto. A evo da se ne bi puno pitao, zato sto je rizik da izgubis i bebu i suprugu ogroman. I nijedan doktor nece rizikovati svoje zvanje, reputaciju da to radi u neuslovnom okruzenju.
dadoka84

#24 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by dadoka84 »

Rodica jedva živu glavu izvukla nedavno, porod carskim rezom, plus odmah poslije zapetljaj crijeva tj proces od upale jajnika koji se prosirio... i teški napadi žuči. Koja je izvađena 30 dana poslije na operaciji.

Žena je išla kod 4 različita ginekologa i sve je do poroda izgledalo manje vise normalno. Nakon toga haos. Nemojte se igrati...
JanuaryJones

#25 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by JanuaryJones »

Nevezano za postavljača i njegove motive, baš me zanima koji su to vjerski razlozi koji isključuju medicinsku skrb tokom i poslije poroda?
Locked