Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sarajlija1971

#1 Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by sarajlija1971 »

Pozdrav svima,

ako ima neko iz Istocnog Sarajeva, konkretno naselje u ulici Spasovdanska da kaze koje su i kakve opcije za kucni internet. Jesu li u ponudi samo M:tel i Blicnet ili ima jos neka opcija?

Ovo sto nude M:tel i Blicnet je prilicno losa i skupa ponuda. Ima li sta pametnije?

Hvala unaprijed.
MTV

#2 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by MTV »

Zar je Blic net dostupan u I Sarajevu?! Mislio sam da su oni samo u Banjaluci.
Trebala bi biti jos Elta kabel jer tamo kruze njihova vozila.
Ako mtel nudi optiku na toj adresi onda je mtel najbolji izbor, ako ne onda nije bas najbolji izbor.
sarajlija1971

#3 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by sarajlija1971 »

Hvala, mozda sam ja pomijesao Blic i Eltu.
MTV

#4 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by MTV »

Nema na cemu.
nagibSA

#5 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by nagibSA »

Ja sam u Spasovdanskoj. Ima samo m:tel i Elta Kabel. Ranije sam koristio Eltu od nedavno mtel IPTV+Internet. Nije losa Elta bila ali sam uglavnom zbog SportKlubova presao.

Nema optike, ali ima VDSL2. Na mojoj liniji bez problema izvlacim 2 STB-a (HD) i 30/6 internet, a pise u podesavanjima da bih mogao izvuci i 60/30 Mbps. Gdje god da si izvuci ces dobre rezultate, jer je centrala na pola Spasovdanske.

Uslugom sam zadovoljan, cijene mogu nize uvijek. Imas akcije na mtelu, ja sam uzimao kad je bilo ono -20% pretplate prvu godinu na ugovor od 2god, i dobio one HBO HD, Cinestar HD i tako to sto i ne gledam, a vidim da ih fino naplacuju.
sarajlija1971

#6 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by sarajlija1971 »

Hvala, mene interesuje samo internet i gledao bih sto jeftiniju opciju za brzinu od 15-20 mbit.

Od aprila ili maja smo tamo, selimo, pa cu vidjeti sta mi je povoljnije.

I kad si vec u Spasovdanskoj, ima li kakvih ogranicenja za postavljanje satelitskih antena?

Ovaj stan gleda bas na Spasovdansku, prema parku Gavrila Principa, ne znam koja je to strana, cini mi se zapad.

Smiju li se na krov zgrade stavljati satelitske antene?

Hvala
MTV

#7 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by MTV »

Valjda Cinemax HD a ne Cinestar HD jer Mtel nema nijedan Cinestar.
nagibSA

#8 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by nagibSA »

sarajlija1971 wrote:Hvala, mene interesuje samo internet i gledao bih sto jeftiniju opciju za brzinu od 15-20 mbit.

I kad si vec u Spasovdanskoj, ima li kakvih ogranicenja za postavljanje satelitskih antena?

Ovaj stan gleda bas na Spasovdansku, prema parku Gavrila Principa, ne znam koja je to strana, cini mi se zapad.

Hvala
Ako hoces samo internet, Elta je povoljnija, 15-20 Mbps moze raditi i na coax kablu, ja sam imao 15 bez problema. Upload ne moze veliki.

Nisam nesto mnogo vidjao antena, nisam obracao paznju, ima moj komsija TotalTV, okrenuto prema jugu, strana gdje je parking.
sarajlija1971

#10 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by sarajlija1971 »

nagibSA wrote:
sarajlija1971 wrote:Hvala, mene interesuje samo internet i gledao bih sto jeftiniju opciju za brzinu od 15-20 mbit.

Hvala
Ako hoces samo internet, Elta je povoljnija, 15-20 Mbps moze raditi i na coax kablu, ja sam imao 15 bez problema. Upload ne moze veliki.

Nisam nesto mnogo vidjao antena, nisam obracao paznju, ima moj komsija TotalTV, okrenuto prema jugu, strana gdje je parking.
Hvala puno druze i nadam se buduci komsija :)
sarajlija1971

#11 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by sarajlija1971 »

Hvala. Pa eto, i ovo je neka opcija, ne bas idealna, ali opcija.
NikolaKZ91

#12 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by NikolaKZ91 »

Pozdrav. Jel zna neko koji dijelovi iz Istocnog Sarajeva su pokriveni optikom ili negdje gdje je upload bar preko 1.5 mbps? Radim preko neta i poslodavac ce mi mozda traziti provjeru pa bih iznajmio stan negdje gdje je jak net da obavim razgovor i posaljem mu speed test. U mom mjestu nazalost nema optike. Zvao sam covjeka koji iznajmljuje stanove u Spasovdanskoj i kaze mi da ima optiku. Jel ovo sigurno, tj jel Spasovdanska pokrivena? Ne bih da mu platim a da me zezne.
nagibSA

#13 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by nagibSA »

Ne treba ti optika za dobar upload. Ja imam VDSL2 i net 30/6, iako bih po procjenama parametara iz routera mogao 'ladno gurati 60/30 i to sa HD paketima na 2 TV-a.
Ne znam gdje je centrala, ali po parametrima nisam bas blizu (na kraju Spasovdanske sam).

Pitanje je da li ima igdje optike u Spasovdanskoj/Hilandarskoj, ne isplati im se za sada ulagati, VDSL2 zavrsava posao.

Cuo sam da u nekim zgradama, ostavljaju mjesto (cijevi) za provlacenje optike, da se ne mora posle voditi kanalicama....
emric

#14 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by emric »

Zar nemate Telemach dole? :?
MTV

#15 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by MTV »

emric wrote:Zar nemate Telemach dole? :?
Ne u Istocnom Sarajevu je mtel i Elta Kabel. Telemach je dostupan u Republici Srpskoj ali samo u Mrkonjic Gradu.
NikolaKZ91

#16 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by NikolaKZ91 »

nagibSA wrote:Ne treba ti optika za dobar upload. Ja imam VDSL2 i net 30/6, iako bih po procjenama parametara iz routera mogao 'ladno gurati 60/30 i to sa HD paketima na 2 TV-a.
Ne znam gdje je centrala, ali po parametrima nisam bas blizu (na kraju Spasovdanske sam).

Pitanje je da li ima igdje optike u Spasovdanskoj/Hilandarskoj, ne isplati im se za sada ulagati, VDSL2 zavrsava posao.

Cuo sam da u nekim zgradama, ostavljaju mjesto (cijevi) za provlacenje optike, da se ne mora posle voditi kanalicama....
Pa znas li druze ako tipa odem na neku lokaciju u Spasovdanskoj hocu li imati dobar upload? Jel svaki stan ima taj vdsl?
Benq

#17 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by Benq »

NikolaKZ91 wrote: Pa znas li druze ako tipa odem na neku lokaciju u Spasovdanskoj hocu li imati dobar upload? Jel svaki stan ima taj vdsl?
Najbolje i najbrze bi bilo da nazoves ili odes u poslovnicu providera koji ordinira na tom podrucju, kazes im tacnu adresu i dobices sve informacije. Ako postoje 2-3 operatera na istoj adresi, onda se malo zarovis u ponude i izaberes ono sto mislis da je najbolje za tebe.
NikolaKZ91

#18 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by NikolaKZ91 »

Ma da znam ali meni treba ono samo stan za dan da odradim system check sa lokacije gdje je jak net... A mnogi ljudi koji izdavaju samo kazu ono ma dobar je, ne koci... nikako da ih ubijedim da mi kompanija izricito trazi jak upload, kakve mi koristi sto ne koci ako je upload ispod 1 mbps to imam i ovde kuci...
nagibSA

#19 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by nagibSA »

NikolaKZ91 wrote: Pa znas li druze ako tipa odem na neku lokaciju u Spasovdanskoj hocu li imati dobar upload? Jel svaki stan ima taj vdsl?
Imat' ces dobar upload bilo gdje u Spasovdanskoj/Hilandarskoj. Uzmi stan sto blize centrali, a meni rekose iz mtela da je centrala na pola spasovdanske kod one klinike kod parka, ja pojma nemam gdje je.

Raspitaj se kod mtela gdje im je centrala i uzmi sto blize njoj, imat ces zagarantovano 50ak Mbps upload, down preko 100.
NikolaKZ91

#20 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by NikolaKZ91 »

Aha hvala ti, znaci iako nema optike moguce je da je dobar upload?
nagibSA

#21 Re: Kucni internet u Istocnom Sarajevu?

Post by nagibSA »

NikolaKZ91 wrote:Aha hvala ti, znaci iako nema optike moguce je da je dobar upload?
Da, VDSL2.

Image
Post Reply