Kucne mjere za borbu protiv krize
Moderator: anex
- swirl
#1 Kucne mjere za borbu protiv krize
"1. Počnite voditi kućni budžet. Rasporedite si sve troškove prema određenim kategorijama i svakoga dana evidentirajte koliko i na što trošite. Prihode rasporedite prema tim kategorijama i potrudite se pronaći kategorije u kojima su moguće uštede ili smanjivanje troškova. Odustanite od želja i prohtjeva, prioritet su osnovne životne potrebe: prehrana, krov nad glavom, prijevoz na posao i s posla.
2. Jednom mjesečno sjednite sa svim ukućanima i porazgovarajte o svojoj financijskoj situaciji na temelju brojki koje pokazuje vaš kućni budžet. Dogovorite se kako svatko prema svojim mogućnostima može povećati prihode vašeg kućanstva i smanjiti svoje troškove.
3. Dio svojih prihoda usmjerite u stvaranje lako unovčivih financijskih rezervi. Najmanja rezerva koju svako kućanstvo treba imati je 'zlatna rezerva' u visini šestomjesečnih životnih troškova.
4. Ako otplaćujete dugove napravite si popis. Pored svakog iznosa duga upišite iznos i rok plaćanja rate, te kakvo je jamstvo. Odredite prioritete za otplatu. Prioritet je uvijek krov nad glavom i dugovi kojima možete ugroziti osobne ili obiteljske financije svojih rođaka i prijatelja (npr. ako su vam jamci). Ako ne možete plaćati ugovorenu ratu ne odugovlačite i bez odlaganja se javite svojem vjerovniku i pokušajte dogovorno umanjiti ratu (pazite na cijenu takvog dogovora!). Ukoliko ste na to prisiljeni zbog pada prihoda, vjerovnicima uplaćujte makar minimalni djelomični iznos ugovorene rate u ugovorenom roku; dođe li do sudskog postupka imat ćete dokaz da činite sve što možete.
5. Svu nepotrebnu imovinu koju možete prodati pretvorite u gotov novac i podmirite najskuplje i najrizičnije dugove; riješite se minusa na tekućem i duga po kreditnim karticama!"
2. Jednom mjesečno sjednite sa svim ukućanima i porazgovarajte o svojoj financijskoj situaciji na temelju brojki koje pokazuje vaš kućni budžet. Dogovorite se kako svatko prema svojim mogućnostima može povećati prihode vašeg kućanstva i smanjiti svoje troškove.
3. Dio svojih prihoda usmjerite u stvaranje lako unovčivih financijskih rezervi. Najmanja rezerva koju svako kućanstvo treba imati je 'zlatna rezerva' u visini šestomjesečnih životnih troškova.
4. Ako otplaćujete dugove napravite si popis. Pored svakog iznosa duga upišite iznos i rok plaćanja rate, te kakvo je jamstvo. Odredite prioritete za otplatu. Prioritet je uvijek krov nad glavom i dugovi kojima možete ugroziti osobne ili obiteljske financije svojih rođaka i prijatelja (npr. ako su vam jamci). Ako ne možete plaćati ugovorenu ratu ne odugovlačite i bez odlaganja se javite svojem vjerovniku i pokušajte dogovorno umanjiti ratu (pazite na cijenu takvog dogovora!). Ukoliko ste na to prisiljeni zbog pada prihoda, vjerovnicima uplaćujte makar minimalni djelomični iznos ugovorene rate u ugovorenom roku; dođe li do sudskog postupka imat ćete dokaz da činite sve što možete.
5. Svu nepotrebnu imovinu koju možete prodati pretvorite u gotov novac i podmirite najskuplje i najrizičnije dugove; riješite se minusa na tekućem i duga po kreditnim karticama!"
-
debela
#2 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
ili krace receno, pokrij se koliko ti je dug jorgan. tako zivim cijeli zivot, kriza ne kriza.
- swirl
#3 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Minus na racunu i kreditne kartice nesreca broj 1 
- Mahalac
#4 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Govorim za stedise i ove sto malo na stranu u carapu...
U neka doba ne daj boze obolis od necega pa ti zao mnogih stvari i neostvarenih zelja ili jos gore kcerka ti se uda i dodje ovaj njen fini s belegijom i i po tom osnovu skrha sve sto si ti godinama cuvala i pristedjivala.
..neka malo i troska ba
...vazda ce biti nekakva recesija 
U neka doba ne daj boze obolis od necega pa ti zao mnogih stvari i neostvarenih zelja ili jos gore kcerka ti se uda i dodje ovaj njen fini s belegijom i i po tom osnovu skrha sve sto si ti godinama cuvala i pristedjivala.
..neka malo i troska ba
- swirl
#5 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ne znam tri, ali znam dvije. Moja mama, i imam jos jednu prijateljicu koja nema feninga zaduzenja ni kod jedne banke, niti je ikada imala. A moju mamu su npr. zvali iz American Express-a da pitaju sto ne koristi karticu 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
ja sam u plusu 3 plate u banci
jest da su mi male plate
ali eto...
jest da su mi male plate
- swirl
#7 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Da, dvije, ima ih jos, evo npr. dvoje kolega iz kancelarije. Zaista ima ljudi koji nisu kreditno zaduzeni.
- zgembo_sa
#8 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
swirl wrote:3. Dio svojih prihoda usmjerite u stvaranje lako unovčivih financijskih rezervi. Najmanja rezerva koju svako kućanstvo treba imati je 'zlatna rezerva' u visini šestomjesečnih životnih troškova.
Hajd realno malo razmisli. Koliki procenat ljudi u BiH je u stanju da ovo provede? Ja mislim manje od 2%
- starii
#9 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
ja sam dvije plate u plusu..i nema kreditih zaduzenja..sto sam imao zaduzenja sve vratio..ali fakat kod mene na poslu svaki drugi je zaduzen il zirant nekome...komi wrote:ja sam u plusu 3 plate u banci
jest da su mi male plate![]()
![]()
![]()
ali eto...
- swirl
#10 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Pa ne znam sto je tako tesko shvatiti da postoje ljudi koji su bili u kreditu, i vratili svoja kreditna zaduzenja, ili da postoje ljudi koji nikad nisu dizali kredit, i uredno u full iznosu otplacuju kreditne kartice, ili da postoje ljudi kojima je ukupan dug po kreditima nekih 10.000 KM. Jer razlika je kad si zaduzen 50.000 KM, i 10.000 KM.besana wrote:Yebotegdje ja živim, to jest radim. Zaposlena sam u firmi gdje nas je cca 60 i SVI smo u kreditima. Svi.
Moj brat je u kreditu, moje prijateljice su u kreditu, naravno ja sam u kreditu ...eto mi svi budale a vas 2-3 u BiH pametni
- jazzer
#11 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ja planiram do maja otplatiti sva dugovanja po dvije kreditne i vratiti ih a zadrzati jednu.
Ukupno im dugujem cca 2500,00. A koristio sam ih toliko da su se izlizale pa su ostre
k'o zilet
. Imam solidna primanja a da ustedim ne mogu ni kinte
.
Ukupno im dugujem cca 2500,00. A koristio sam ih toliko da su se izlizale pa su ostre
k'o zilet
- swirl
#12 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Karticu sam otplatila tako da sam u banci trazila da je blokiraju, i samo otplacivala, nisam mogla dizati pare 
- zgembo_sa
#13 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ma kakva crna stednja 
Ljudi se slomise da sastave kraj s krajem i jos se zaduzuju, a neko nam prica kako trebamo stediti. Stediti u ovoj zemlji moze samo jako jako mali broj ljudi, gotovo zanemariv. U ovoj drzavi ljudi su placeni jadno i bijedno. Negdje na forumu procitah analizu koju je neko objavio o tome koliko treba godina gradjanima analiziranih zemalja da otplate stambenu jedinicu od 70 kvadrata... Uglavnom mi smo najgori, i to jedno 3-4 puta gori od Njemacke.
Pa vi pricajte o stednji. To ti je isto kao da nam pocnes pricat o tome sto se u BiH slabo prodaju tamo neke jahte ili mlazni avioni...
Ljudi se slomise da sastave kraj s krajem i jos se zaduzuju, a neko nam prica kako trebamo stediti. Stediti u ovoj zemlji moze samo jako jako mali broj ljudi, gotovo zanemariv. U ovoj drzavi ljudi su placeni jadno i bijedno. Negdje na forumu procitah analizu koju je neko objavio o tome koliko treba godina gradjanima analiziranih zemalja da otplate stambenu jedinicu od 70 kvadrata... Uglavnom mi smo najgori, i to jedno 3-4 puta gori od Njemacke.
-
akcija007
#14 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Imam neku solidnu platu od koje mi pola plate ode na rezije i kredite
imam nenamjenski kredit i revolving kredit na kreditnoj kartici
minus na tekucem mi je jedina stednja za nedaj boze tu nikada nisam u minusu
poceo sam stediti u smislu da kupujem po akcijama i robne marke. Npr. danas sam kupio u DM Balea gel za tusiranje 2,10 KM do jucer sam koristio Niveu 4,20 KM dakle duplo ustedio , palimo bojler i masinu iskljucivo po jeftinoj struji i tu sam na mjesecnom nivou samo na struji ustedio 15 KM (za prosli mj) , kako nisam cio dan kuci kad trebam telefonirati zovem poslije 19h jer je 50 % jeftiniji i tu se moze ustedjeti
ovih 5 % koje uplatim na karticu moram podici od 25-tog do prvog jer s 25-tim ostajem bez para tako da tu vrtim iz supljeg u prazno
imam nenamjenski kredit i revolving kredit na kreditnoj kartici
minus na tekucem mi je jedina stednja za nedaj boze tu nikada nisam u minusu
poceo sam stediti u smislu da kupujem po akcijama i robne marke. Npr. danas sam kupio u DM Balea gel za tusiranje 2,10 KM do jucer sam koristio Niveu 4,20 KM dakle duplo ustedio , palimo bojler i masinu iskljucivo po jeftinoj struji i tu sam na mjesecnom nivou samo na struji ustedio 15 KM (za prosli mj) , kako nisam cio dan kuci kad trebam telefonirati zovem poslije 19h jer je 50 % jeftiniji i tu se moze ustedjeti
ovih 5 % koje uplatim na karticu moram podici od 25-tog do prvog jer s 25-tim ostajem bez para tako da tu vrtim iz supljeg u prazno
-
SnezanaM
#15 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ja sam u minusu 138.000 eura. doduse ne radim u BiH ali ipak ... 
- Op3r4t0r
#16 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Dobro je nek bar neko ima gori od meneSnezanaM wrote:Ja sam u minusu 138.000 eura. doduse ne radim u BiH ali ipak ...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#17 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Da, ne treba bjezati od kredita pogotovo ako si u mugucnosti i znas sta hocesbesana wrote:Yebotegdje ja živim, to jest radim. Zaposlena sam u firmi gdje nas je cca 60 i SVI smo u kreditima. Svi.
Moj brat je u kreditu, moje prijateljice su u kreditu, naravno ja sam u kreditu ...eto mi svi budale a vas 2-3 u BiH pametni
Recimo, na zapadu je grijeh biti mlad i ne imati kredit, nemati kredita to ovdje znaci istovremeno kao nemati ni idje ni cilja niti sta kako i kuda sutra!
Last edited by corolla02 on 04/03/2009 22:57, edited 1 time in total.
-
ePegasus
#18 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 15:06, edited 1 time in total.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#19 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
A nisam
Nemam NIKAKVOG duga (lazem, danas sam prijateljici ostala dužna 0.1 km - nisam imala sitno u prodavnici pa mi ona dala)- ni kredit, niti kreditnu karticu, a bogami ni na debitnoj nikakvog duga. Imam stabilo primanje ali nestabilnu licnost u vezi kupovine, ali srecom nikad ne predjem mjeru. 
U plusu sam 6 kirija (sto unaprijed placenih, sto usteđeno sa tom namjerom- za kiriju), svi racuni podmireni, i maca također
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve
A nisam
U plusu sam 6 kirija (sto unaprijed placenih, sto usteđeno sa tom namjerom- za kiriju), svi racuni podmireni, i maca također
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve
- zgembo_sa
#20 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
To mogu reci osobe sa recimo manje od 25 godina, koje jos nisu zasnovale porodicu, koje studiraju i sl.... U koju od nabrojanih kategorija spadasanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
A nisamNemam NIKAKVOG duga (lazem, danas sam prijateljici ostala dužna 0.1 km - nisam imala sitno u prodavnici pa mi ona dala)- ni kredit, niti kreditnu karticu, a bogami ni na debitnoj nikakvog duga. Imam stabilo primanje ali nestabilnu licnost u vezi kupovine, ali srecom nikad ne predjem mjeru.
- jazzer
#21 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Svaka cast kad je tako. Nego, bil se ti udalaanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
A nisamNemam NIKAKVOG duga (lazem, danas sam prijateljici ostala dužna 0.1 km - nisam imala sitno u prodavnici pa mi ona dala)- ni kredit, niti kreditnu karticu, a bogami ni na debitnoj nikakvog duga. Imam stabilo primanje ali nestabilnu licnost u vezi kupovine, ali srecom nikad ne predjem mjeru.
- swirl
#22 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Pa to i jeste za hvalisanja, ako ces iskreno.besana wrote:Uopće nisam rekla da je iko bez kredita nenormalan, ali meni to izgleda kao hvalisanje. Danas, kada ljudi dižu kredite da bi platili, recimo grijanje, kad se ide, ako se ide, na more, na kredit, odjeća se kupuje na kredit, cipele se kupuju ne kredit ... i tako HAMAN svi ... u ovoj usranoj državi, a Boga mi i u ovom usranom svijetu , počne se neko qrčuti kako eto nema kredita. Dakle ili ima poslaničku platu, ili mu je tata poslanik, za šta nemam komentara ili je fakat toliko skroman pa niti često kupuje odjeću, niti ide na more nit išta, a na tome valjda čestitam.
Nadam se da nije hvalisanje u pitanju, ako neko ima jako dobru platu, ili , ko zna zašto, nema potrebe tu platu i na šta osim na zajebancije trošiti , pa mu zato ne treba kredit, to se zove sreća i to kakva sreća.
Ja imam solidnu platu, ali imam roditelje penzionere, a imam i svojih želja i prohtjeva. Uopšte nisam rasipna, ali uštediti je nemoguće i zato imam kredit, ne veliki ali imam i ne poznajem nikog ko nije u kreditu.
- atko
#23 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Svi ti govore sta moras raditi za tvoje dobro da ti iduce godine bude gore
-Radi, mora se raditi sta ces
-Budi sretan sto su ti smanjili platu 10% kriza je jos uvijek imas posao koji si ti sretnik
-Stedi, stedi, stedi
-Nemoj dizati ustedjevinu, kako si tako neodgovoran finansijski sistem ce ona biti nestabilan
-Uzmi osiguranje, sve sto pozelis oni ce ti slagati, na kraju ce taj fond svakako propasti
-Dovoljan ti je i stancic od 43 kvadrata, vracas samo 202 000 KM banci + 2 ziranta, suduznik, jemac, hipoteka i depozit 30%
-Kad dodjes kuci umoran, ne moj vecerati nije zdravo
-Zasto kupujes auto idi biciklom na posao stiti ekologiju
... itd itd
ovo je najdemokratskiji robovlasnicki sistem kojeg je planeta ikad poznavala;)
-Radi, mora se raditi sta ces
-Budi sretan sto su ti smanjili platu 10% kriza je jos uvijek imas posao koji si ti sretnik
-Stedi, stedi, stedi
-Nemoj dizati ustedjevinu, kako si tako neodgovoran finansijski sistem ce ona biti nestabilan
-Uzmi osiguranje, sve sto pozelis oni ce ti slagati, na kraju ce taj fond svakako propasti
-Dovoljan ti je i stancic od 43 kvadrata, vracas samo 202 000 KM banci + 2 ziranta, suduznik, jemac, hipoteka i depozit 30%
-Kad dodjes kuci umoran, ne moj vecerati nije zdravo
-Zasto kupujes auto idi biciklom na posao stiti ekologiju
... itd itd
ovo je najdemokratskiji robovlasnicki sistem kojeg je planeta ikad poznavala;)
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#24 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Informacije su tu pa sad ko voli nek izvoli i radi kako mu volja!
Ali jedno je sigurno, pitat ce te starost gdje ti je mladost bila!

Ali jedno je sigurno, pitat ce te starost gdje ti je mladost bila!
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#25 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
zgembo_sa wrote:To mogu reci osobe sa recimo manje od 25 godina, koje jos nisu zasnovale porodicu, koje studiraju i sl.... U koju od nabrojanih kategorija spadasanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
Preko 25, radim, zivim sa mačkom. A sto ja to ne mogu reci? Nesto nije uredu?