pozdrav
trazio temu na ime "Kucna njega" i ne nadjo nista...pa da otvorim ovu,da bude kao neka zbirna tema
uglavnom...imam staru nenu (80 godina) koja je prije malo jace od mjesec slomila kuk i evo sve do jucer je bila po bolnicama,jucer su je otpustili i doveli smo je kuci...
e sada,kako bas i nemamo iskustva u tome..prvi dan je bio patnja,jer smo morali dva puta mijenjati pelene ,plus ima rane (dekubituse) po nozi,ledjima,straznjici i svuda,a oni nastaju zbog velikog pritiska na odredjen dio tijela
znam da je treba okretati na bokove stalno i masirati...ali zena nema snage u tijelu i to joj je bas tesko,ali morati cemo
ima li neko neke savjete...malo sam citao po netu i tako to a cekam i sutra da dodje medicinar ,da i njega pitam
uglavnom ,po pitanju nasegi socijalnog...ona po otpusnom listu nema pravo ni na pelene ,gaze,rukavice...nista a sve nam to treba,jer te rane treba lijeciti i svakodnevno previjati ...cirkus
jos me zanima...je li neko koristio one antidekubitus madrace sa onim kompresorima...da li to ima efekta ...jer kljucno je da se smanji pritisak na jedan dio tijela i da kisik dolazi od rane...ovako to nece biti moguce
Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
Moderator: anex
-
zippoo87
- Perdita_Durango
#2 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
Imala sam iskustva sa njegom svoje bake, koja je gotovo nepokretna bila nakon blažeg moždanog.
Prvo što se tiče madraca, ona lično nije mogla da podnese taj madrac, nije joj nikako godilo i nije se nikako mogla naspavati. Pokušala je par noći, misleći da treba samo da se privikne ali joj nikako nije godilo. Sad ne znam da li je to jer su ju leđa od silnog ležanja i sjedenja boljela toliko da joj ništa osim lagane masaže nevenovom mašću, nije godilo. Tako da može biti individualno ali bolesnicima u domu u kojem sam radila je u većini slučajeva godilo.
Ona je imala rane od ležanja pa sam joj nabavila nevenovu kremu i još jednu posebnu protiv bolova, i samo su joj te dvije godile. Koristila sam i Bepanthen, ona krema za bebice i tetovaže, jako je dobra i pored toga kad bih ju fino očistila nakon nužde koristila sam bejbi puder jer je i on dobar za kožu. Nezgodno ju je bilo mazati ali nekad bih ju digla, da me obgrli koliko može i tako ju mazala, pa bih ju malo na stranu okrenula, ne skroz ali dovoljno da dođem do tog područja koje treba da namažem. Pa sam tako polako ju okretala, kad joj postane nezgodno vratim ju i opet.
Pelene i improvizovanu stolicu kao wc skoljku (iskružen dio u stolici ispod kojeg se stavi kanta jer nije mogla do wca a insistirala je jedno vrijeme da vrši nuždu negdje osim u pelenu) sam nabavljala u tom staračkom domu u dogovoru s njima a rukavice, kremice u ljekarnoj.
Ona je još imala i šećer pa se i na to moralo paziti i mjeriti šećer.
U početku je bilo jako teško i zamorno ali vremenom se čovjek navikne pa je postalo 'rutina' i tako je mehanički sve to išlo. Pored toga je fizički iscrpno ali i to se prevlada. Dobila sam mišiće na rukama od silnog dizanja
Ne znam da li sam ti išta pomogla sa ovim odgovorom ali ako mogu nekako, slobodno se javi na pp pa ću pokušati.
Prvo što se tiče madraca, ona lično nije mogla da podnese taj madrac, nije joj nikako godilo i nije se nikako mogla naspavati. Pokušala je par noći, misleći da treba samo da se privikne ali joj nikako nije godilo. Sad ne znam da li je to jer su ju leđa od silnog ležanja i sjedenja boljela toliko da joj ništa osim lagane masaže nevenovom mašću, nije godilo. Tako da može biti individualno ali bolesnicima u domu u kojem sam radila je u većini slučajeva godilo.
Ona je imala rane od ležanja pa sam joj nabavila nevenovu kremu i još jednu posebnu protiv bolova, i samo su joj te dvije godile. Koristila sam i Bepanthen, ona krema za bebice i tetovaže, jako je dobra i pored toga kad bih ju fino očistila nakon nužde koristila sam bejbi puder jer je i on dobar za kožu. Nezgodno ju je bilo mazati ali nekad bih ju digla, da me obgrli koliko može i tako ju mazala, pa bih ju malo na stranu okrenula, ne skroz ali dovoljno da dođem do tog područja koje treba da namažem. Pa sam tako polako ju okretala, kad joj postane nezgodno vratim ju i opet.
Pelene i improvizovanu stolicu kao wc skoljku (iskružen dio u stolici ispod kojeg se stavi kanta jer nije mogla do wca a insistirala je jedno vrijeme da vrši nuždu negdje osim u pelenu) sam nabavljala u tom staračkom domu u dogovoru s njima a rukavice, kremice u ljekarnoj.
U početku je bilo jako teško i zamorno ali vremenom se čovjek navikne pa je postalo 'rutina' i tako je mehanički sve to išlo. Pored toga je fizički iscrpno ali i to se prevlada. Dobila sam mišiće na rukama od silnog dizanja
Ne znam da li sam ti išta pomogla sa ovim odgovorom ali ako mogu nekako, slobodno se javi na pp pa ću pokušati.
-
zippoo87
#3 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
tnx na odgovoru...pomogla si itekako,jer mi je sve novo u ovomePerdita_Durango wrote:Imala sam iskustva sa njegom svoje bake, koja je gotovo nepokretna bila nakon blažeg moždanog.
vidjeti cu da joj nabavimo taj dusek,jer se bojim da se rane nece produbiti i onda skoro nemoguce za izlijeciti...sada su jos one svijetlo crveni plikovi a ima i nekoliko modrije boje
imamo brat i ja snagu ...ali tesko je podizati i povlaciti je,jer em ima te rane,em ima ranu od operacije na nozi a i nema ni malo snage u rukama,da se ona malo osloni a tijelo je mlitavo i potesko
najgore mi da je ne mrcvarimo i mi previse,dosta joj je sto je sve boli
ona je imala srcani udar prije godinu ipo a sada i ovaj lom noge (kuka) i to ju je dounistilo...sada je lezeci i nista ne jeduci izgubila svu snagu
i njoj je vrlo tesko obavljati nuzdu u pelene...ona je i psihicki lose,pa misli da moze otici do wc-a...stalno trazi da je odvedemo u wc i nju ne mozemo sada dizati,nema sanse da ona moze u tutu ili tu iskruzenu stolicu...polomila bi sve kosti na sebi tako
- Perdita_Durango
#4 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
Za te ranice najbolje da doktor propiše kremu ali Bepanthen je odlična za sve rane i ranice, ako ju nije koristila, prvo samo malo namažete u tankom sloju čisto da joj se ne bi javila neka reakcija, bolje je isprobati. Pokušajte ju podizati da ju ispod pazuha lagano uhvatite, da se ona ne mora ni na što oslanjati. Teško je to izvesti potpuno bezbolno, jer takvog bolesnika , imam osjećaj, svaka košćica boli pa i kad kihne to je bolno.zippoo87 wrote:tnx na odgovoru...pomogla si itekako,jer mi je sve novo u ovomePerdita_Durango wrote:Imala sam iskustva sa njegom svoje bake, koja je gotovo nepokretna bila nakon blažeg moždanog.
vidjeti cu da joj nabavimo taj dusek,jer se bojim da se rane nece produbiti i onda skoro nemoguce za izlijeciti...sada su jos one svijetlo crveni plikovi a ima i nekoliko modrije boje
imamo brat i ja snagu ...ali tesko je podizati i povlaciti je,jer em ima te rane,em ima ranu od operacije na nozi a i nema ni malo snage u rukama,da se ona malo osloni a tijelo je mlitavo i potesko
ona je imala srcani udar prije godinu ipo a sada i ovaj lom noge (kuka) i to ju je dounistilo...sada je lezeci i nista ne jeduci izgubila svu snagu
i njoj je vrlo tesko obavljati nuzdu u pelene...ona je i psihicki lose,pa misli da moze otici do wc-a...stalno trazi da je odvedemo u wc i nju ne mozemo sada dizati,nema sanse da ona moze u tutu ili tu iskruzenu stolicu...polomila bi sve kosti na sebi tako
U apotekama imaš napitak 'Revita', jako je dobar za snagu i imunitet, možeš i to da upitaš da li smije da troši jednu čašu dnevno, radi problema koje je imala, čisto da ne bi bilo nekih kontradikcija, jer je doista dobar za snagu.
I moja baka je bila psihički loše jer je uvijek htjela da ide negdje, da radi nešto, nije mogla da miruje pa smo joj stavili na fotelju u kojoj je sjedila, točkiće pa smo ju vozili ili smo joj kolica bili nabavili ali nisu joj se sviđala. A ta stolica je kao tipična stolica, potpuno se ona osloni na nju i sjedne, ako bude napredovala i oporavljala se, čisto da znate.
A za madrac provjerite sa nekim staračkim domom, možda ima opcija da vam ga iznajme ako imaju viška možda.
-
zippoo87
#5 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
kupila je mati neku tecnost u apoteci,koja je najbolja za te rane...zuto zelene je boje i to stavim na gaze i onda na ranu...imam i rodicu koja godinama ima nepokretnu svekrvu pa koristi to i kaze da je dobroPerdita_Durango wrote:Za te ranice najbolje da doktor propiše kremu ali Bepanthen je odlična za sve rane i ranice, ako ju nije koristila, prvo samo malo namažete u tankom sloju čisto da joj se ne bi javila neka reakcija, bolje je isprobati. Pokušajte ju podizati da ju ispod pazuha lagano uhvatite, da se ona ne mora ni na što oslanjati. Teško je to izvesti potpuno bezbolno, jer takvog bolesnika , imam osjećaj, svaka košćica boli pa i kad kihne to je bolno.zippoo87 wrote: tnx na odgovoru...pomogla si itekako,jer mi je sve novo u ovome
U apotekama imaš napitak 'Revita', jako je dobar za snagu i imunitet, možeš i to da upitaš da li smije da troši jednu čašu dnevno, radi problema koje je imala, čisto da ne bi bilo nekih kontradikcija, jer je doista dobar za snagu.
I moja baka je bila psihički loše jer je uvijek htjela da ide negdje, da radi nešto, nije mogla da miruje pa smo joj stavili na fotelju u kojoj je sjedila, točkiće pa smo ju vozili ili smo joj kolica bili nabavili ali nisu joj se sviđala. A ta stolica je kao tipična stolica, potpuno se ona osloni na nju i sjedne, ako bude napredovala i oporavljala se, čisto da znate.
A za madrac provjerite sa nekim staračkim domom, možda ima opcija da vam ga iznajme ako imaju viška možda.
a sto se tice ustajanja i to...nema sanse ni pomocu trikova...ne moze dignuti ruke u zrak a kamoli sta drugo
samo nadam se da ce malo ojacati,sada kada je kod nas...po bolnici je hranili na infuziju a doktor je rekao da moze sve jesti ali je problem sto vecinom nece da jede i odbija a ako i pojede...to su dvije kasike i gutljaj vode -caja
puno jauce i vecinom prica nepovezano ,primjecujem neke dogadjaje iz proslosti i tako a onda opet,kada joj trebamo,zovne nas i kaze da hoce na wc ili vode i tako
- Perdita_Durango
#6 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
A njih smori i psihički i fizički ta bolnica, pa kad dođu kući oporave se uz obitelj koliko je već moguće. I moja je tako miješala događaje, pa je noću jaukala. Kad bi jaukala onda bih joj ili tabletu protiv bolova dala ili masirala jer nitko ne bi mogao da spava od nje. A kad bi prestala da jauče onda ne bih mogla da spavam i pitala se 'što li ne jauče sad'. A to sa jelom mi je još nekako najgore, kad neće sve da jedu i što kažeš po kašiku dvije samo, ali onda voća, povrća dosta uključiti, jabuke rendati, banane su hranjive i sve ono što voli a smije. Moja je obožavala pitu, to bi pojela dok bih se okrenula. Još jednom sve najbolje i tebi i njoj i familiji, nadam se da će to ići na bolje sad kad je kući i među familijom i kad se tako brižno brinete uz nju, a ako šta pismeno ovako mogu pomoći bujrum.zippoo87 wrote:kupila je mati neku tecnost u apoteci,koja je najbolja za te rane...zuto zelene je boje i to stavim na gaze i onda na ranu...imam i rodicu koja godinama ima nepokretnu svekrvu pa koristi to i kaze da je dobroPerdita_Durango wrote:Za te ranice najbolje da doktor propiše kremu ali Bepanthen je odlična za sve rane i ranice, ako ju nije koristila, prvo samo malo namažete u tankom sloju čisto da joj se ne bi javila neka reakcija, bolje je isprobati. Pokušajte ju podizati da ju ispod pazuha lagano uhvatite, da se ona ne mora ni na što oslanjati. Teško je to izvesti potpuno bezbolno, jer takvog bolesnika , imam osjećaj, svaka košćica boli pa i kad kihne to je bolno.zippoo87 wrote: tnx na odgovoru...pomogla si itekako,jer mi je sve novo u ovome
a sto se tice ustajanja i to...nema sanse ni pomocu trikova...ne moze dignuti ruke u zrak a kamoli sta drugo
samo nadam se da ce malo ojacati,sada kada je kod nas...po bolnici je hranili na infuziju a doktor je rekao da moze sve jesti ali je problem sto vecinom nece da jede i odbija a ako i pojede...to su dvije kasike i gutljaj vode -caja
puno jauce i vecinom prica nepovezano ,primjecujem neke dogadjaje iz proslosti i tako a onda opet,kada joj trebamo,zovne nas i kaze da hoce na wc ili vode i tako
-
zippoo87
#7 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
ti kao da si moju nenu imala haha...i ona jauce stalno...dao sam joj sinoc analgin,kasnije se smirila ali smo je morali presvlaciti u sitne sate...ne znam je li i spavala...ona vrlo malo spava...skoro nikakoPerdita_Durango wrote:zippoo87 wrote:Perdita_Durango wrote:
A njih smori i psihički i fizički ta bolnica, pa kad dođu kući oporave se uz obitelj koliko je već moguće. I moja je tako miješala događaje, pa je noću jaukala. Kad bi jaukala onda bih joj ili tabletu protiv bolova dala ili masirala jer nitko ne bi mogao da spava od nje. A kad bi prestala da jauče onda ne bih mogla da spavam i pitala se 'što li ne jauče sad'. A to sa jelom mi je još nekako najgore, kad neće sve da jedu i što kažeš po kašiku dvije samo, ali onda voća, povrća dosta uključiti, jabuke rendati, banane su hranjive i sve ono što voli a smije. Moja je obožavala pitu, to bi pojela dok bih se okrenula. Još jednom sve najbolje i tebi i njoj i familiji, nadam se da će to ići na bolje sad kad je kući i među familijom i kad se tako brižno brinete uz nju, a ako šta pismeno ovako mogu pomoći bujrum.
nista,hvala tebi...a valjda se jos neko ukljuci u temu...ovo je bas cesta situacija i doceka vecinu starih ljudi
-
zippoo87
#8 Re: Kucna njega bolesnih (starih i iznemoglih)
nakon mjesec ipo patnje...nena je danas preminula...tako da tema ili neka ostane zbirna ili moze ici pod kljuc