Kuckanje iz centralnog grijanja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gaius

#1 Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

Dakle.. prije adaptacije u jednoj sobi (a to je baš morala biti spavaća) u cijevima centralnog (toplane) se naveče (gašenje) i ujutro (paljenje) nisu čuli nikakvi zvukovi... ponekad bi zažuborilo i to je to.. ništa neugodno

nakon adaptacije hajde stvari se ubacile.. dvije noći prenoćim.. tako to kucka (periodično, intervali oko 2 min, ujutro su kraći) da nisam mogao zaspati.. a onda me ujutro probudilo u pola šest.. drugu noć sam zaspao u dnevnom boravku i svejedno me ujutro probudilo.. dakle horor..

parket je u cjelosti spojen (dakle dnevna, hodnjik, spavaća - jedna cjelina, nije odvojen po sobama).. pa je posve moguće da prenosi zvuk.. i ono što sam primjetio jeste da je jedna daska parketa tik uz cijev od vertikale (ona vruća iz koje ide gornja cijevi za radijator)..

je li ima neki ekspert za grijanje pa da mi razjasni je li moguće da se to dešava zato što je parket postavljen tik uz cijev, bez "lufta".. da ne idem odmah na eksperimentalni metod :)
The Nightwatchman

#2 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by The Nightwatchman »

Image

da ti se nisu zavukli :D
gaius

#3 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

problem je ozbiljan.. nije seksualne prirode.. dakle nije za zajebancije :)
walkabout

#4 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by walkabout »

nisam expert ali evo moj utisak:

- ochigledno da je promjena nastala tokom adaptacije tj promjene stanja stvari od onog prijashnjeg do novonastalog
- znachi trebalo bi se moci vratiti u prijashnje stanje (bez kuckanja)

- mislim da je tokom adaptacije negdje u cijevima ili nekom dijelu, ostao mjehur(ic) zraka tako da sada tokom protka vode "udara" (ventil, cijev, ...) i pravi kuckanje

- ako je ovo, to nikad nece otici "samo" vec trebash zvati majstora (ili tog shto ti je napravio ili nekog ko zaista zna u vezi ovog problema)
gaius

#5 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

ma pazi ta teorija sa zrakom ne drži vodu jer su samo radijatori zamjenjeni.. uredno odzračeni i to je to..

nešto mi je nevjerovatno da je baš zračni čep ostao na mom spratu i da nigdje ne mrda a grijanje normalno radi... meni je nekako logičnija ova moja teorija.. da inače normalnu vibraciju prenosi parket koji je tik uz vertikalu.. pa kontam valjda ima neko ko zna može li to biti problem..
sirocco

#6 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by sirocco »

gaius wrote:ma pazi ta teorija sa zrakom ne drži vodu jer su samo radijatori zamjenjeni.. uredno odzračeni i to je to..

nešto mi je nevjerovatno da je baš zračni čep ostao na mom spratu i da nigdje ne mrda a grijanje normalno radi... meni je nekako logičnija ova moja teorija.. da inače normalnu vibraciju prenosi parket koji je tik uz vertikalu.. pa kontam valjda ima neko ko zna može li to biti problem..
moze biti do radijatora , ako su prije bili gusani , a sad stavio alu radijatore , oni pri grijanju i hladjenju pucketaju (isto k`o da udaras cekicem u njega) :D
gaius

#7 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

nije ni to.. bili su limeni sad su alu lipovica.. dakle tačno mogu odrediti da zvuk dolazi od mjesta gdje je spoj cijev-parket.. mislio sam da cijev dodiruje konstrukciju rigipsa (maska vertikale) ali nije.. otvorili smo kutiju i ono što se jedino vidi kao kontakt jeste cijev vertikala - parket..
maslina

#8 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by maslina »

Obzirom da radim sa radijatorima i sl., daću svoje skromno mišljenje. Radijatori nisu, vazduh nije. Ne bi trebalo da ti se radijator i parket dodiruju. Trebala bi ići tzv. rozeta između. Vrlo vjerovatno da pucketa drvo prilikom mijenjanja temperature.
gaius

#9 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

pa ja.. i ja sumnjam na to (valjda misliš: vertikala i parket - radijator i parket se nikako ne dodiruju).. ali ja sumnjam da se vibracija s cijevi "širi" preko parketa pa to sve izgleda ubitačno bučno..

ima li još ko kakvu ideju?
maslina

#10 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by maslina »

Da, na to sam mislio. Vertikala i parket. Rozete, osim za ukras, služe i za takve stvari. Probaj ih postaviti, nemaš šta izgubiti. Jedna pvc rozeta je manje od marke.
leticija

#11 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by leticija »

Evo nesto iz licnog iskustva.
Nakon pustanja grijanja u pogon, majstor nam je rekao da ce se cuti 'pucketanje'
i da je to vazduh koji treba povremeno ispustati iz radijatora.
Tako smo radili nekoliko dana, pomalo odvrtali neki hepek na radiajatoru, ispustali vazduh
i pucketanje je prestalo. Uvijek bi izaslo i pomalo vode pa smo 'operaciju' obavljali
s peskirom.
gaius

#12 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by gaius »

maslina wrote:Da, na to sam mislio. Vertikala i parket. Rozete, osim za ukras, služe i za takve stvari. Probaj ih postaviti, nemaš šta izgubiti. Jedna pvc rozeta je manje od marke.

udaviću parketara ako bude to.. ništa moramo prvo isjeći parket oko vertikale da nema kontakta..

da budem slikovit zvuk je: TUP... TUP.. TUP... kao da nešto udara u parket..
Maraschino

#13 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by Maraschino »

gaius wrote:
maslina wrote:Da, na to sam mislio. Vertikala i parket. Rozete, osim za ukras, služe i za takve stvari. Probaj ih postaviti, nemaš šta izgubiti. Jedna pvc rozeta je manje od marke.

udaviću parketara ako bude to.. ništa moramo prvo isjeći parket oko vertikale da nema kontakta..

da budem slikovit zvuk je: TUP... TUP.. TUP... kao da nešto udara u parket..
moze biti da je to ali ti stalno ponavljas da se ZVUK prenosi a sta uzrokuje tu pojavu...
imas li koga ispod odakle ti vertikala dolazi...sta uzrokuje zvuk
naravno da cijev ne smije dirati parket ali najvise zbog rada parketa...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#14 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by Big Boy »

Materijali razlicitih termickih osobina razlicito reaguju na nagle temperaturne promjene. Fizika je takva da se svaki materijal na toplini siri, a na hladnoci skuplja. Problemi pucketanja obicno nastaju kad se materijali razlicitih karakteristika nadju u blizini pa tako i razlicitim tempom reaguju na promjene, sto i dovodi do "misterizonog" pucketanja namjestaja ili podova.

Termicki razdvoji cijevi vertikala i parketa (i sam zrak je dobar termicki izolator) da prekines prijenos toplotne energije s cijevi na parket. Ako to ne rijesi problem... pogledaj malo kuda i kako idu cijevi i koliko su drvene stvari u blizini.
bio vani bilo dobro

#15 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by bio vani bilo dobro »

Duh se zaglavio,pa ti salje signale ono fazona paranormal activity :sad:
neko iz mase

#16 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by neko iz mase »

mozda te i komsinica non stop zove na kafu :)
Maraschino

#17 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by Maraschino »

neko iz mase wrote:mozda te i komsinica non stop zove na kafu :)
:thumbup:

dok on to skuzi...nadje ona drugoga ko razumije telegrafiju... :D
walkabout

#18 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by walkabout »

komshinica sprat nizhe zatochena lisicama za radijator...i shalje morzeove znake poruke za spas...ali avaj... :oops:
Edin H.

#19 Re: Kuckanje iz centralnog grijanja

Post by Edin H. »

Treba vidjeti sa Milanom Tarotom kako mozes skinuti uroke sa sistema centralnog grijanja :zoka:
Post Reply