Kučana za visokog predstavnika!?

Post Reply
Klesar Tadija Tegoba

#1 Kučana za visokog predstavnika!?

Post by Klesar Tadija Tegoba »

Pročitajte i molim komentarišite.
BIVŠI GRADONAČELNICI ZA KUČANA KAO VISOKOG PREDSTAVNIKA U BiH
12. travnja - Osmorica bivših gradonačelnika Sarajeva uputila su prijedlog da se nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan imenuje za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nakon što u studenome istekne mandat Paddyju Ashdownu.

Kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, bivši gradonačelnici Sarajeva Salko Selimović, Vaso Radić, Juraj Martinović, Tarik Kupusović, Dane Olbina, Dane Maljković, Dragutin Kosovac i Rasim Gačanović pismo s takvim prijedlogom uputili su Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara tražeći da se te institucije angažiraju na izboru novog visokog predstavnika.

Smatramo da je došlo krajnje vrijeme da cjelokupna javnost i građani BiH sudjeluju u predlaganju i izboru novog visokog predstavnika za BiH, stoji u pismu bivših gradonačelnika koji zaključuju kako je vrijeme da u BiH dođe netko tko poznaje prilike u toj zemlji. Bivši gradonačelnici Sarajeva drže kako je Milan Kučan najpogodnija osoba za novog visokog predstavnika jer ima mnoštvo pozitivnih rezultata u svom radu, a posebice iz razdoblja kada je obnašao dužnost slovenskog predsjednika.

Visokog predstavnika za BiH imenuje Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) koje čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija, a na tu odluku vlasti BiH do sada nisu imale nikakvog utjecaja. Tu dužnost do sada je obnašao diplomat koji je dolazio iz europskih zemalja, a prema najavama lokalnih medija za to je mjesto postala zainteresirana Francuska, čiji bi kandidat mogao biti bivši voditelj misje Ujedinjenih naroda na Kosovu Bernard Kouchner. (H/tv)

http://www.hrt.hr/vijesti/HRT0015.html
Mislim da smo ovim još jednom pokazali kakvi kreteni su bili gradonačelnici i uopšte političari u našoj zemlji.
Treba li ikakav komentar da su za visokog predstavnika BiH, dakle čovjeka koji bi trebao usmjeravati pozitivni razvoj ove države u našem i samo našem interesu, predložili čovjeka koji:
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima pljačke štediša, kao i trenucima (ne)raspleta iste afere.
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima raspada Jugoslavije, i jeste napravio dogovor sa Miloševićem o mirnom istupu, što je Miloševiću dalo prostor da po Hrvatskoj i BiH napravi rat koji nikada nećemo zaboraviti.
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima kada je definisana ideja kolonizacije BiH kroz sve vrste bratske 'pomoći'. Primjera je puno: učešće kroz privatizacijske fondove, jačanje njihovih trgovačkih lobija - čiji upliv je nebrojeno puta išao do najviših nosioca vlasti naše države i federacije.
- je bio predsjednik kada su nesimetrično uvedene vize za građane BiH, a za građane Slovenije skinute.
- je visok metar i šezdeset - a trebao bi se zvati visokim 'predstavnikom'.

Mislim da glupost izvaljena od naših bivših gradonačelnika je iznenadila i Kučana i slovence, tradicionalno naviknute da riječ glupost vežu sa nama. Šta drugo reči, nego - čestitam gradonačelnici!

Volio bih čuti ostale učesnike foruma da li bi voljeli vidjeti Kučana na mjestu visokog predstavnika?
suncica13

Post by suncica13 »

NE!
Vodenjak

#3 Re: Kučana za visokog predstavnika!?

Post by Vodenjak »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Pročitajte i molim komentarišite.
12. travnja - Osmorica bivših gradonačelnika Sarajeva uputila su prijedlog da se nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan imenuje za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nakon što u studenome istekne mandat Paddyju Ashdownu.

Kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, bivši gradonačelnici Sarajeva Salko Selimović, Vaso Radić, Juraj Martinović, Tarik Kupusović, Dane Olbina, Dane Maljković, Dragutin Kosovac i Rasim Gačanović pismo s takvim prijedlogom uputili su Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara tražeći da se te institucije angažiraju na izboru novog visokog predstavnika.

Smatramo da je došlo krajnje vrijeme da cjelokupna javnost i građani BiH sudjeluju u predlaganju i izboru novog visokog predstavnika za BiH, stoji u pismu bivših gradonačelnika koji zaključuju kako je vrijeme da u BiH dođe netko tko poznaje prilike u toj zemlji. Bivši gradonačelnici Sarajeva drže kako je Milan Kučan najpogodnija osoba za novog visokog predstavnika jer ima mnoštvo pozitivnih rezultata u svom radu, a posebice iz razdoblja kada je obnašao dužnost slovenskog predsjednika.

Visokog predstavnika za BiH imenuje Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) koje čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija, a na tu odluku vlasti BiH do sada nisu imale nikakvog utjecaja. Tu dužnost do sada je obnašao diplomat koji je dolazio iz europskih zemalja, a prema najavama lokalnih medija za to je mjesto postala zainteresirana Francuska, čiji bi kandidat mogao biti bivši voditelj misje Ujedinjenih naroda na Kosovu Bernard Kouchner. (H/tv)

Mislim da smo ovim još jednom pokazali kakvi kreteni su bili gradonačelnici i uopšte političari u našoj zemlji.
Treba li ikakav komentar da su za visokog predstavnika BiH, dakle čovjeka koji bi trebao usmjeravati pozitivni razvoj ove države u našem i samo našem interesu, predložili čovjeka koji:
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima pljačke štediša, kao i trenucima (ne)raspleta iste afere.
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima raspada Jugoslavije, i jeste napravio dogovor sa Miloševićem o mirnom istupu, što je Miloševiću dalo prostor da po Hrvatskoj i BiH napravi rat koji nikada nećemo zaboraviti.
- je bio predsjednik Republike Slovenije u trenucima kada je definisana ideja kolonizacije BiH kroz sve vrste bratske 'pomoći'. Primjera je puno: učešće kroz privatizacijske fondove, jačanje njihovih trgovačkih lobija - čiji upliv je nebrojeno puta išao do najviših nosioca vlasti naše države i federacije.
- je bio predsjednik kada su nesimetrično uvedene vize za građane BiH, a za građane Slovenije skinute.

Mislim da glupost izvaljena od naših bivših gradonačelnika je iznenadila i Kučana i slovence, tradicionalno naviknute da riječ glupost vežu sa nama. Šta drugo reči, nego - čestitam gradonačelnici!

Volio bih čuti ostale učesnike foruma da li bi voljeli vidjeti Kučana na mjestu visokog predstavnika?
Nisam ni ja nesto posebno odusevljen prijedlogom, ali nijedan od tvojih argumenata protiv njega kao visokog predstavnika naprosto ne stoji!

Osim mozda njegove "nepodobne" visine za funkciju visokog...
Ili barem dovoljno visokog! :D

A ja nisam odusevljen prijedlogom iz prostog razloga sto bi bilo koji politicar iz bivse Juge, koliko god bio jak i kvalitetan, hrabar i pravedan - bio nabijen na kolac!
U pocetku barem s jedne strane a onda polako i svih ostalih...
Tvoji "argumenti" protiv Kucana to najbolje ilustruju!
suncica13

Post by suncica13 »

Da objasnim svoje ne, zato sto moji argumenti nisu isti kao "Klesarovi" (sto je, makar za mene, pozitivna stvar :D )
Ne, jednostavno zato sto bi kao Slovenac, a istovremeno Balkanac, pa uz to sve i bivsi predsjednik Slovneije, prije svega zastupao interese Slovenije na prostoru BiH, a ne interese BiH kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sloveniji, te sirom Europe i svijeta.
Eto zato: Ne!
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Od dva zla izabrati manje ako se već mora.
Obzirom na iskustvo u agresiji JNA ...........DA :oops:
Klesar Tadija Tegoba

Post by Klesar Tadija Tegoba »

Osjećam se prozvanim da pojasnim. Izgleda da sam krivo shvaćen.
suncica13 wrote:Da objasnim svoje ne, zato sto moji argumenti nisu isti kao "Klesarovi" (sto je, makar za mene, pozitivna stvar :D )
Ne, jednostavno zato sto bi kao Slovenac, a istovremeno Balkanac, pa uz to sve i bivsi predsjednik Slovneije, prije svega zastupao interese Slovenije na prostoru BiH, a ne interese BiH kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sloveniji, te sirom Europe i svijeta.
Eto zato: Ne!
Iz svih mojih primjedbi stoji zakljucak - Kucanu je u dosadasnjoj politickoj karijeri uvijek bila najvaznija Slovenija. I to toliko vaznija, da nisu bile vazne ni tuđi ratovi i nesreća - direktno prouzrokovani njegovom akcijom, ni otuđeni novac, ni tamo neka BiH sirotinja - sve dok kupujemo slovenačko.

Slovenačka politika, a on je definitivno bio njen prvak u prethodnim godinama, je radila suprotno od koncepta izgradnje partnerskih ili približno partnerskih odnosa naše dvije zemlje. Najbolnije je da to ne bi nikada mogli učiniti bez svesrdne pomoći, naših guzonja.
Fair Life

Post by Fair Life »

Nabolji je Bajramovic. Kad se oporavi od trenutnih srcanih tegoba... postaviti njega.

Jeste kurcevit... i kao takav bi utjerao BiH u suru. Hocemo Ceeeeeeeluu !!
Oposum 16

Post by Oposum 16 »

Sejdo Bajramovic ili niko Image
Nenadv24

#9 Re: Kučana za visokog predstavnika!?

Post by Nenadv24 »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Pročitajte i molim komentarišite.

Iako mi Kučan nije nešto drag ali u svakom slučaju bolja opcija od Kouchnera(gora varijanta sadašnjeg lorda od Bosne).
Hindi de Gundi

Post by Hindi de Gundi »

Jel on Bosanac.
dinash

Post by dinash »

jankovich je nedavno isto izjavio - da bi za BiH milan kuchan bio najbolje rjesenje ...

sad pustimo svu zajebanciju, sujetu, mrznju prema janezima, austrijskim konjusarima, merkator i jankovica [...] na stranu, sam prijedlog nije za baciti.

(samo ne bi milan dosao vamo, tako da dont worry)

:?
dinash

Post by dinash »

ah da ... jednom je jedan taksista u crnoj gori izjavio kako bi za CG najbolje bilo da rentaju drzavu slovencima za jedno 40ak/50ak godina da stvari srede i urede pa se onda vidi kako i sta dalje ...

mada bi najbolje rjesenje bilo da bosanci imaju svog predsjednika.
car-x

Post by car-x »

imamo poplavu slovenskih proizvoda na domacem trzistzu.. razumijem za neke stvari koje bosna ne proizvodi, ali zasto uvoziti fructal, kad je fruti kvalitetniji sok?? i tako milion primjera..

slovenija nam izvozi milijarde, a da nas pri tome na svojim granicama maltretiraju kao najvecu stoku..

i uz sve to, kad dodje, kuci, da me jebe neki tamo slovenac..

ma dajte ba ljudi.. get serious..
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Ma avduku za visokog :)

Image

Kaže Avdo Sidran ovih dana – ima veze sa svim ovim pričama o dobroti – sjajnu stvar: »Kad mi dosade svi ovi oko mene, kad postanem sit raznih hajvana, povučem se u sebe. Tamo ima puno dobrog svijeta...«
Post Reply