Kucamo na vrata zaboravljenih asova

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Alfons Kauders

#1 Kucamo na vrata zaboravljenih asova

Post by Alfons Kauders »

Eh kad je vec administracija otvorila podforum za "caskanje", zachatavanje mi vise nije zanimljivo, pa reko da uradim sta konstruktivno, a ujedno glupo i zabavno...

Helem, neki dan, uz kafu pocne prica o propalim kvazi zvijezdama, pa reko da otvorim temu posvecenu upravo takvim likovima, koji su nas nasmijavali u mladjim danima. Mozda se ponekad i neko od vas zapitao kako su zavrsili, da li konobarisu negdje u Americi, da li su umrli od zdravog zivota, ili mozda rade kao obezbjedjenje konvoja u Iraku za saku dolara...

Za pocetak jedan od najgorih i najofirnijih, u SAD postao je sinonim za propalitet u muzickom i svakom drugom smislu, a cak se pojavio i u filmu Mike Myersa Austin Powers - smrznut, ko' fol ceka neka bolja vremena...

Image

Da, dame i gospodo, rijec je o gospodinu Robertu Van Winkle, u narodu poznatijem kao Vanilla Ice...

Vanilla Ice je 1990. bio ono sto je danas Eminem, najpoznatiji (ako ne i jedini poznati) bijeli reper, zvijezda, heroj bijele Amerike, ili mozda je bolje reci white trash Amerike. Haman kontaju bijelci kad vec nemaju sta traziti u boksu i NBA, da se okusaju u rap muzici, u oba slucaja sa strasnim rezultatima.

Vanilla Ice ce najprije ostati upamcen po svom mega "hitu" iz vec davne 1990. "Ice ice baby", groznoj pjesmici pracenoj jos gorim video spotom. Vjerovali ili ne, nekim cudom je prodao je vise od 15 miliona ploca. Vanilla ne bi bio Vanilla da usput nije zaboravio osigurati prava na sample pjesme "Under pressure" - koju odradise cini mi se osamdeset i neke Queen i Davie Bowie. Pravni problemi nisu bili jedini sa kojima se suocio u vrhuncu svoje karijere - momak je odlucio da pokusa i sa glumom. Glumio je u filmu Teenage Mutant Ninja Turtles II iz 1991. sami vjerovatno pretpostavljate na sta je to sve licilo. Iste godine dobio je "prestiznu" nagradu Zlatna malina i to u kategoriji "najgora nova zvijezda". Potpuni krah karijere dozivio je kada su novinari otkrili da nije bas odrastao na ulici, medju opakim crnackim bandama, vec nekoj vukojebini u Teksasu. Teksas se zaista pokazao kao plodno tlo za budaletine, kako u muzici, tako i u politici. U sljedecih par godina, pazite ovo, se profesionalno bavio motokrosom. Ponovo se posvetio muzici, te izdao novi album koji je bio katastrofalan neuspjeh 1994. Iste godine pokusao se i ubiti koktelom heroina, kokaina i bombona... Od tada stvari izgledaju malo bolje za njega, poceo se lagano oporavljati od neuspjeha, 2001. izdao je album, a 2004. se poceo pojavljivati u TV serijama, te je glumio u parodiji filma Matrix - The Helix...Loaded. Trenutno haman sprema novi album, koji se treba pojaviti za par mjeseci, navali narode, ko zna - uskoro bi ga opet mogli gledati na MTV top listama. :D

Mrsko mi dalje kucat ovo, ha ima vec i previse...

Image

I ne zaboravite veliku mudrost ovog zaboravljenog asa:
"You can write a book on each of my thoughts." - Vanilla Ice

http://www.vanillaice.com
Gropius

Post by Gropius »

To vreme neposredno pre nego sto se zaratilo je bilo prepuno idiota na svetskoj muzickoj sceni. Prvi mi padaju na pamet oni nazistoidni Bros:

Image

A, gde su Bros, tu su i:

Image
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Kad moze Ice, moze i Mili... :D

Polako, tek sam poceo, bice tu i osamdesetih, i devetesetih, i "one hit wonder" izvodjaca, te i neki koji su jos uvijek aktivni. Hvala na prijedlogu, bice, samo da vidim da li je raji zanimljiva tema, da se ne patim ako ce ovo pogledati 5-6 ljudi. :)
manic_depression

Post by manic_depression »

Zetibo, samo vam fali jos MC Hammer i Markan Mark. :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

eee, svi nekako spominju i new kids on the block, i backstreet boyse, al su haman svi zaboravili EAST 17 :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Kad sam vec odradio jednog rap "umjetnika", da dovrsim zapoceto. Red je na bracu crnce i njihovog pulena... :D

MC Hammer

Image
Djevojke, pa zar nije dobar ? :D

Stanley Kirk Burrell, rodjen u Oaklandu 1962. Prvi album (kako krasno ime) "Feel My Power" izdao je 1987. Prodaja nije bila losa, s obzirom na to da rap tada bas i nije bio ono sto je danas, nakon 60000 kopija MC Hammer je dobio par ponuda od velikih izdavaca. Tu, naravno, pocinju problemi. Njegov sljedeci album "Hammer Don't Hurt 'Em" (uh, nemoj matere ti) iz 1990. ubrzo postaje najprodavaniji rap album svih vremena i prvi hip hop album koji se prodao u vise od 10 milona primjeraka. Pamtimo singl "U Can't Touch This" i nevjerovatni ples "dimijasha", kako ga prozva moj stari, u nezaboravnom spotu, kojeg bi se postidio i DJ Krimak... Ne treba zaboraviti ni single "Pray" (Prince - "When Doves Cry").

Kriticari su se okomili na njega, muzicari su ga prozivali u svojim pjesmama i spotovima, ali bilo je vec prekasno - 10 000 000 albuma, MC Hammer lutke, MC Hammer crtani na ABC-u, zvijezda, nema sta. Na vrhuncu, 1990. njegova imovina je procijenjena na 30 miliona US$... Za razliku od Vanille, koji je imao 18 miliona kad se pokusao ubiti, MC Hammer je svoj tesko zaradjeni novac potrosio na nevjerovatne gluposti - sagradio je ekstravagantnu kucu vrijednu 12 miliona (cini mi se da se zvala Hammertime), imao je 17 luksuznih automobila i 250 zaposlenih (ako nista zaposlio je vise raje od bilo kog bosanskog premijera). 1996. Hammer (izbacio je MC iz imena) je objavio da je bankrotirao - bio je 13,7 miliona "u crvenom". Iste godine ubijen je njegov prijatelj Tupac Shakur, i Hammer se odlucio posvetiti Bogu. Danas je evandjelista, njegov show se sastoji od molitve, gospela i propovijedi. Zivi u skromnom domu u sjevernoj Kaliforniji sa svojom suprugom i cetvero djece.

I naravno, sprema comeback. :)
see ya

Post by see ya »

E i ja se sjetih samante fox i sabrine :lol: :lol: Sa po jednim hitom cini mi se..
Bumbar

Post by Bumbar »

gdje ih iskopa... :-)
Stitch__

Post by Stitch__ »

Sabrina :lol: jel to ona vjestica tinejdzerka? :lol:

Boys boys boys :-) :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Moramo nesto priznati - Englezi imaju stashota muzicare, vjerovatno radi grozne klime, raja slabo hoda, a puno svira po podrumima i garazama. Nazalost, kraj toliko dobrih muzicara, kao nuspojava za ocekivati je i pojavu mnostva katastrofalnih likova...

Wham!

Image

Dobro, mozda ce neko reci da sam imao veci izbor sto se tice Engleza, sto nije upitno, imaju dovoljno skart muzicara da premoste kanal, ali izabrao sam ovu gospodu iz jednog ne bas ocitog razloga. Naravno podrazumjeva se da im je muzika bijedna, spotove takodje ne treba pominjati, a o njihovom imidzu se ocito brinuo neki trener tenisa u penziji, i to pedofil. Ono za sta bi im trebalo suditi zajedno s Milosevicem ili Sadamom (i osnovni razlog zasto o njima uopste pisem), je cinjenica da su donekle odgovorni za poplavu boys bendova krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih. Ako ne za pederluk i stvaranje muzike kojom bi neki marinac/peder/sadista komotno mogao muciti zarobljenike u Guantamo Bayu, za stvaranje prvog "boys" (bolje reci "gays") sastava ce sigurno zavrsiti u paklu.

Pamtimo ih po hitu "Wake Me up Before You Go Go" iz 1984.
Inace, "bend" su 1979. stvorila dva muzicara - danas, nazalost, jos uvijek popularni George Michael (Georgios Kyrriacos Panayiotou) i Andrew Ridgeley, koji je za razliku od svog kolege uradio jednu dobru stvar u svom zivotu - prestao se baviti muzikom, nakon sto mu je propala solo karijera. Andrew je danas ozenjen covjek, vjerovali ili ne, ozenio je zenu - Keren Woodward iz Bananarame (i one su zasluzile da se ovdje nadju). Adnrew svoje slobodno vrijeme provodi surfajuci, fura se da je sportski vozac i vlasnik je restorana. Svi znamo sta radi George Michael, tako da o njemu necu ni pisati. Pogotovo o onom sto je radio u WC-u...
Stitch__

Post by Stitch__ »

Sjeca li se ko Haddawaya?

What is love, baby dont hurt me, dont hurt me no more :D

ima i ona Rock my heart.... :)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Stitch__ wrote:Sjeca li se ko Haddawaya?

What is love, baby dont hurt me, dont hurt me no more :D

ima i ona Rock my heart.... :)
:lol:

Sjeca jasta, nekako uz njih pamtim i one Ace of Base, 2 Unlimited, Snap, C&C music factory... Bice akobogda, al ne bi bilo lose da jos neko sta napise... :sad:
gavrilo

Post by gavrilo »

2 unlimited 8-)

uopste ta cijela techon-generacija 90' propalitet do propaliteta
Stitch__

Post by Stitch__ »

ja jos ponekad u autu pustim 2 unlimited 8-) :D join me for a ride, speed up the music, join me for a ride, maximum overdrive... :lol: :D

e, ima i fun factory :lol:
DonDavudes

Post by DonDavudes »

"step, by step, oh baby...."

:D :D :D

sjecam se da su se djevojcice lozile na njih :-?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

DonDavudes wrote:"step, by step, oh baby...."

:D :D :D

sjecam se da su se djevojcice lozile na njih :-?
Uh, konto sam odraditi njih prije wham!, al reko da idem hronoloski, a wham su krivi za sve. Prava katastrofa tek pocinje sredinom devedesetih, kada se nakon Peppersa, Jane's addictiona, Enigme i grunge navale, na MTV-u pojavljuje masa boys bendova i tih nekih, ne znam im vise ni ime, nit je techno nit je dance delegata... Kad se samo sjetim gore nabrojanih, pa jos Spice klix, paaa Macarena, kako su se oni zvali, Los del rio ili tako nesto, pa onaj Scatman, M. people, joj jebote, dobro smo mi prezivili devedesete i u muzickom smislu... :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

backstreet boysi su jos aktivni :D

EAST 17 se niko i ne sjeca :roll:

take that? :D :D :D :D :D

mr president :D jajaje coco jumbo :D :D :D
chino

Post by chino »

A "slavni" brko John Scatman ?? :D
Mislim cak i da se ubio :-?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

chino wrote:A "slavni" brko John Scatman ?? :D
Mislim cak i da se ubio :-?
I on je u planu. Spomenuo sam ga u proslom postu, a ne znam da li se ubio. Inace tema i jeste sta se desilo ovim likovima, naravno da ih usput prozivam, ali ujedno zelim i da pronadjem koju pametnu o njihovoj propasti, tj. gdje su i sta rade sad... Eto, npr. fakat mi ne bi palo na pamet da ce MC Hammer postati "preacher Hammer"... :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

a New Kids...

Image

:D
car-x

Post by car-x »

heheh.. svaka ti dala za ovu temu.. fakat, cudo jedno kako su 90 bile katastrofalne glede muzike.. mrzio sam svu muziku koju su curice u razredu volile i ciji su se glavni likovi smjeskali s njihovih postera na koje su one, gluho i coravo bilo - a to su tek poslije priznale, drkale u svojim tinejdzerskim sobicama..

meni je bio i svojevrsni sok kad je metalika izdala black album, i odjednom se curice krenule loziti na njih.. i zamalo pa da porazbijam sve njihove ploce.. jebo metalce kad se mace loze na njih( koje u slobodno vrijeme slusaju i take that i jon bon jovi)..

na jednom sijelu kod mene sam napravio experiment.. za sve novopecene obozavateljke metalike.. prvo sam kreno sa kill 'em all.. tu su kontale da u rumuniji ima neki sund sastav koji se isto zove ko njihov omiljeni i koji svira neku cudnu muziku..

na muster of puppets su vec pocele sumnjati da je to isti band.. a na ..and justice for all bilo im je jasno da su njihovi miljenici (bili) neki dugokosi divljaci..

ja sam jos 2-3 godine "gotivio" metaliku, ali kad su izdali load, a posebno reload, tu je ljubav prestala.. da ne govorimo o saint anger.. ali ovo ionako nije tema o evolutivnom odlasku u propast, nego o propasti sa samog starta..

ne lezi vraze, pojavio se guns and roses i nirvana i tu su se curice definitivno umijesale u muziku koju volim i slusam, i tu su pale sve brane.. :D tako da danas ne znam ni kojem muzickom pravcu pripada neka muzika (ima taj nekakav grunge, house, drum-&-base, za hip hop zbog ede maajke sam siguran sta je, underground, ...)

da le tu cuerpo alegria macarena.. ufff.. ;)
DonDavudes

Post by DonDavudes »

meni je zbog bek strit bojsa prvi put u zivotu smanjeno vladanje u skoli (kasnije razloge za smanjivanje ne pamtim, bilo ih je bogtepitaj koliko)

ja peti razred osnovne škole i nabavio samoljepljive sličice (maznuli iz neke samoposluge na pocetku rata)
i kao bacam i dijelim raji.
kad je doslo do slika bsbojsa okupile se skoro sve djevojcice iz skole, ja na katedri i bacam a one se jagme (ubise se za sliku)
idilu i moju lozionu pokvarila je priofesorica hemije :D :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

see ya wrote:E i ja se sjetih samante fox i sabrine :lol: :lol: Sa po jednim hitom cini mi se..
one su imalo po dva hita :D svaka
chino

Post by chino »

Bas me interesuje sta je bilo sa ovim debilcicima iz New Kids On The Block :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

ja sam cuo za nekakvu grupu "Curiosity kills the cat" koja je kao bila preteca svih boy bandova. al fakat ne znam ko su, ni jednu pjesmu :?

eh, Erasure :D

ne volim ove sto kakaju o metallici :-? ja ih slusam od '97 (nakon backstreet boysa :D ) al mi se i load i reload i st. anger svidjaju. black pogotovo. master im je najbolji album. fade to black najbolja pjesma. one prvi i najjaci spot. metal militia najubitacnija pjesma... volim citav njihov opus i fakat ne kontam slicne seratore koji pljuju po najbandu svih vremena :x
Post Reply