Kuća Sevdaha
Moderator: Chloe
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1 Kuća Sevdaha
Otvorena Art kuća sevdaha
U Kući sevdaha nalaze se lični predmeti 30-ak najistaknutijih izvođača sevdalinke...
09.05.2008. 20:05
U avliji Velikih daira jučer je otvorena Art kuća sevdaha, koja ulijeva nadu da će bosanska izvorna pjesma i tradicija ostati u naslijeđu budućim generacijama. Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta KS, kazao je da je Art kuća spomenik ljudima koji su bili na margini kulturološkog zbivanja te da je tim umjetnicima vraćen dignitet.
- Preuredili smo objekt koji je 12 godina bio zaključan, a iz kojeg smo izvezli 35 kamiona smeća i odnijeli puno šprica, jer je tu bilo sastajalište narkomana. Nisam mogao vjerovati da se u srcu Baščaršije nalazi tako devastiran objekt - kazao je Hadžihafizbegović.
Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević rekla je da su sa umjetnicima imali divnu saradnju te da su oni ujedno i kreatori onog dijela izložbe koji se odnosi na njih.
Art kuća ima 11 prostorija u kojima je smještena muzeološka postavka posvećena velikanima bh. sevdaha. Tu se nalaze dokumenti, ploče, nagrade, nošnje i ostali lični predmeti 30-ak najistaknutijih izvođača sevdalinke iz cijele BiH. Uređena je i knjižara, a građani će moći uživati i u ambijentu kafane.
Ja bih mogla reci BRAVO, da nisam cula da je na ploci na ulazu emir (malo slovo namjerno) napisao svoje ime pored titule...kao da je dao pare iz svog dzepa...
U Kući sevdaha nalaze se lični predmeti 30-ak najistaknutijih izvođača sevdalinke...
09.05.2008. 20:05
U avliji Velikih daira jučer je otvorena Art kuća sevdaha, koja ulijeva nadu da će bosanska izvorna pjesma i tradicija ostati u naslijeđu budućim generacijama. Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta KS, kazao je da je Art kuća spomenik ljudima koji su bili na margini kulturološkog zbivanja te da je tim umjetnicima vraćen dignitet.
- Preuredili smo objekt koji je 12 godina bio zaključan, a iz kojeg smo izvezli 35 kamiona smeća i odnijeli puno šprica, jer je tu bilo sastajalište narkomana. Nisam mogao vjerovati da se u srcu Baščaršije nalazi tako devastiran objekt - kazao je Hadžihafizbegović.
Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević rekla je da su sa umjetnicima imali divnu saradnju te da su oni ujedno i kreatori onog dijela izložbe koji se odnosi na njih.
Art kuća ima 11 prostorija u kojima je smještena muzeološka postavka posvećena velikanima bh. sevdaha. Tu se nalaze dokumenti, ploče, nagrade, nošnje i ostali lični predmeti 30-ak najistaknutijih izvođača sevdalinke iz cijele BiH. Uređena je i knjižara, a građani će moći uživati i u ambijentu kafane.
Ja bih mogla reci BRAVO, da nisam cula da je na ploci na ulazu emir (malo slovo namjerno) napisao svoje ime pored titule...kao da je dao pare iz svog dzepa...
- Bosanac_21
#2 Re: Kuća Sevdaha
Makar se je zalag'o da se ovakva kuca otvori
Vazno je da BiH konacno ima mjesto za velikane sevdalinke - Aferim 
-
mIRCerka
#3 Re: Kuća Sevdaha
SDP: Otkud ministrovo ime na spomen-ploči u Kući sevdaha?Emir Hadžihafizbegović nam je priuštio nanezasluženu promociju vlastitog ega i ničim opravdano ovjekovječenje svog imena
Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo je izdao saopštenje u vezi postavljanja spomen-ploče u Kući sevdaha na kojoj se našlo i ime kantonalnog monisztra kulture Emira hadžihafizbegovića. Saopšetnje prenosimo u cjelini:
Nedavnim otvorenjem Kuće sevdaha, u srcu stare Baščaršije, doživjeli smo istinski vrijedan kulturni događaj, koji je, zapravo, rijedak primjer našeg angažmana da sačuvamo i njegujemo bar jedan segment naše bogate tradicije i kulturne baštine.
Kuća sevdaha, vjerujemo, ponos je svih nas i dostojna zahvalnost svima onima koji su stoljećima njegovali specifični melodijski izraz duše ovog podneblja, kao i svim onim znanim, zlatnim glasovima koji su, širom svijeta, pronijeli ljepotu sevdaha.
Međutim, u našoj sredini, koja je već odavno svojevrsni teatar apsurda, ništa ne može proći , pa ni ovakav događaj trajanog i bezvremenskog karaktera, a da aktuelna politička garnitura to ne zasjeni svojim sitnim, politikantskim potezima.
Ovaj put, nezasluženu promociju vlastitog ega i ničim opravdano ovjekovječenje svog imena priuštio nam je kantonalni ministar kulture, Emir Hadžihafizbegović.
Jer, kako drugačije, nego kao narcisoidnost i pretenciozno umišljanje vlastite važnosti, pripomognuto poltronstvom bezimenih nazovi kulturnjaka, objasniti činjenicu da se i ime dotičnog gospodina našlo na spomen-ploči u Kući sevdaha?
Postaje već ustaljeni manir vladajuće strukture da bezočno sebi grabi potpuno nezalužene privilegije i priznanja i da bolesno želi nametnuti bilo kakav trajniji trag svoje jadne i lažne vladavine. Primjerima snobizma i provincijalnosti raznih premijera, ministara i drugih dužnosnika svjedočimo svakim danom, tonući sve dublje u malograđanski mentalitet i trpeći skorojevićevsku bahatost.
U ovom slučaju radi se o klasičnoj zloupotrebi položaja, a za račun vlastite promocije i to sve novcem poreskih obaveznika Kantona Sarajevo. Kada Emir Hadžihafizbegović svojim novcem bude gradio zadužbine, neka na te objekte stavlja table kakve god želi, a ne da koristi sredstva iz budžeta.
radiosarajevo.ba
Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo je izdao saopštenje u vezi postavljanja spomen-ploče u Kući sevdaha na kojoj se našlo i ime kantonalnog monisztra kulture Emira hadžihafizbegovića. Saopšetnje prenosimo u cjelini:
Nedavnim otvorenjem Kuće sevdaha, u srcu stare Baščaršije, doživjeli smo istinski vrijedan kulturni događaj, koji je, zapravo, rijedak primjer našeg angažmana da sačuvamo i njegujemo bar jedan segment naše bogate tradicije i kulturne baštine.
Kuća sevdaha, vjerujemo, ponos je svih nas i dostojna zahvalnost svima onima koji su stoljećima njegovali specifični melodijski izraz duše ovog podneblja, kao i svim onim znanim, zlatnim glasovima koji su, širom svijeta, pronijeli ljepotu sevdaha.
Međutim, u našoj sredini, koja je već odavno svojevrsni teatar apsurda, ništa ne može proći , pa ni ovakav događaj trajanog i bezvremenskog karaktera, a da aktuelna politička garnitura to ne zasjeni svojim sitnim, politikantskim potezima.
Ovaj put, nezasluženu promociju vlastitog ega i ničim opravdano ovjekovječenje svog imena priuštio nam je kantonalni ministar kulture, Emir Hadžihafizbegović.
Jer, kako drugačije, nego kao narcisoidnost i pretenciozno umišljanje vlastite važnosti, pripomognuto poltronstvom bezimenih nazovi kulturnjaka, objasniti činjenicu da se i ime dotičnog gospodina našlo na spomen-ploči u Kući sevdaha?
Postaje već ustaljeni manir vladajuće strukture da bezočno sebi grabi potpuno nezalužene privilegije i priznanja i da bolesno želi nametnuti bilo kakav trajniji trag svoje jadne i lažne vladavine. Primjerima snobizma i provincijalnosti raznih premijera, ministara i drugih dužnosnika svjedočimo svakim danom, tonući sve dublje u malograđanski mentalitet i trpeći skorojevićevsku bahatost.
U ovom slučaju radi se o klasičnoj zloupotrebi položaja, a za račun vlastite promocije i to sve novcem poreskih obaveznika Kantona Sarajevo. Kada Emir Hadžihafizbegović svojim novcem bude gradio zadužbine, neka na te objekte stavlja table kakve god želi, a ne da koristi sredstva iz budžeta.
radiosarajevo.ba
- uvjek dobar gost
#4 Re: Kuća Sevdaha
Ma gdje se neki ne bi ugurali, niti imaju neke veze sa sevdahom niti sa nekim drugim stvarima. Najvažniji im je lični marketing i da se u raji stekne (pogrešna) slika o pomenutom pojedincu kao patrioti i istinskom borcu za umjetnost, kulturu, sport i obrazovanje...., a sve pod plaštom stranke koja ga je postavila na poziciju....
Nemam pojma, čovjek mi je nekad bio drag kao glumac ,zbog par uloga sam ga čak i gotivio, ne mogu zaboraviti Sava centar i Audiciju gdje je u svoj nastup ubacio Mešu S. ... i tada postavio pitanje o Bosni...., ali nakon toga ide stranputica i pad bar u mojim očima...
Nisam mudar niti pametan..., ali definitivno se pitam zašto njegovo ime na ploči.... kojim povodom... jeli to ulazak u istoriju na mala vrata... pokušaj zloupotrebe budžetskih sredstava u svrhu lične promocije....
zašto na toj ploči nisu imena ljudi (građana i građanki) koji su iz svojih plata dali procenat da se pomenuta kuća napravi.... , a ne čovjeka koji je kao otvorio pomenuti objekat....
koliko nisko padamo ????
Nemam pojma, čovjek mi je nekad bio drag kao glumac ,zbog par uloga sam ga čak i gotivio, ne mogu zaboraviti Sava centar i Audiciju gdje je u svoj nastup ubacio Mešu S. ... i tada postavio pitanje o Bosni...., ali nakon toga ide stranputica i pad bar u mojim očima...
Nisam mudar niti pametan..., ali definitivno se pitam zašto njegovo ime na ploči.... kojim povodom... jeli to ulazak u istoriju na mala vrata... pokušaj zloupotrebe budžetskih sredstava u svrhu lične promocije....
zašto na toj ploči nisu imena ljudi (građana i građanki) koji su iz svojih plata dali procenat da se pomenuta kuća napravi.... , a ne čovjeka koji je kao otvorio pomenuti objekat....
koliko nisko padamo ????
- bosan
#5 Re: Kuća Sevdaha
Na pocetku da se ogradim od napada ,jer nisam simpatizer ni clan ni jedne partije . Da je kojim slucajem na toj tabli stajalo ime nekog drugog politicara onda bi se neko drugi javio.Ako je to bila inicijativa od gosp.Hadzihafizbegovica (ja pisem velikim slovom) onda ne vidim razlog tolikoj hampi. Daj boze da svako za svog mandata nesto ucini za dobrobit svih ,pa nek stavljaju table kakve god hoce. Najgore je ne ciniti nista.
U Austriji sam vidio puno takvih tabli na nekim objektima ,sa godinom gradnje i imenima politicara za cijeg mandata je objekat napravljen ili renoviran.
Cak u jednom zdravstvenom objektu stoji i bista politicara za cijeg mandata je objekat napravljen.Pa pobogu stavljali smo mi Titine i biste drugih komunistickih politicara i gdje je trebalo i gdje nije ,nisu ni oni pravili iz svojih dzepova,pa sta.Nek se gradilo .Table ce se kod nas i onako uvijek mijenjati.Jer mi smo takvi.Niko nama ne moze valjat ,niti nam moze pomoc.
Skoro sam bio na fudbalskom turniru koji se odrzavao na jednom malom stadionu . I na jednom zidu je bilo pricvrscen veliki broj malih ploca ,sa imenima donatora,sto firmi sto privatnih lica.Svaka cigla jedna tabla sa imenom. Svidjela mi se ideja ,mozda se kod nas negdje primjeni.Jer mi volimo crno na bijelo.
U Austriji sam vidio puno takvih tabli na nekim objektima ,sa godinom gradnje i imenima politicara za cijeg mandata je objekat napravljen ili renoviran.
Cak u jednom zdravstvenom objektu stoji i bista politicara za cijeg mandata je objekat napravljen.Pa pobogu stavljali smo mi Titine i biste drugih komunistickih politicara i gdje je trebalo i gdje nije ,nisu ni oni pravili iz svojih dzepova,pa sta.Nek se gradilo .Table ce se kod nas i onako uvijek mijenjati.Jer mi smo takvi.Niko nama ne moze valjat ,niti nam moze pomoc.
Skoro sam bio na fudbalskom turniru koji se odrzavao na jednom malom stadionu . I na jednom zidu je bilo pricvrscen veliki broj malih ploca ,sa imenima donatora,sto firmi sto privatnih lica.Svaka cigla jedna tabla sa imenom. Svidjela mi se ideja ,mozda se kod nas negdje primjeni.Jer mi volimo crno na bijelo.
- uvjek dobar gost
#6 Re: Kuća Sevdaha
Bosan-e jesi ti si dijelom u pravu, u stvari možda u potpunosti, ali jednostavno mene nervira lični, pojedinačni šićar... jednostavno ministar o kojem je riječ nikako mi nije spojiv sa sevdahom i merakom... nikako, jednostavno....
Što se tiče tabli i ploča,.... kažem vjerovatno si u pravu... ali na toj tabli recimo ne piša da je kuća otvorena i obnovljena zahvaljujući ljudima koji od svojih plata odvojili dio i napunili budžet...
možda je fakat meni ova vlast toliko mrska ,odvratna i strana da ja više ne mogu niti jednu afirmativnu riječ za nju reći...
jeste fakat možda je do mene.....
Što se tiče tabli i ploča,.... kažem vjerovatno si u pravu... ali na toj tabli recimo ne piša da je kuća otvorena i obnovljena zahvaljujući ljudima koji od svojih plata odvojili dio i napunili budžet...
možda je fakat meni ova vlast toliko mrska ,odvratna i strana da ja više ne mogu niti jednu afirmativnu riječ za nju reći...
-
mIRCerka
#7 Re: Kuća Sevdaha
Sa imenima donatora. Ili imenima firmi. Nikako ne imenima direktora firmi. U tome je poenta. Da je stavljeno ime najboljeg politicara Komsica, isto bi mi smetalo. U stvari, to se ne bi moglo ni desiti.bosan wrote: Skoro sam bio na fudbalskom turniru koji se odrzavao na jednom malom stadionu . I na jednom zidu je bilo pricvrscen veliki broj malih ploca ,sa imenima donatora,sto firmi sto privatnih lica.Svaka cigla jedna tabla sa imenom. Svidjela mi se ideja ,mozda se kod nas negdje primjeni.Jer mi volimo crno na bijelo.
Kad Emir bude dao svoje pare, nek si dize zlatnu bistu, zaboli me...
PS Cemu stalno pljuvanje komunistickog rezima a istovremeno pisanje "pa dizali su se spoemnici i komunistima gdje se stiglo"...Dajte zauzmite stav, ili je tad bio MRAK pa nista ne valja, ili nije bio toliki Mrak.
- bosan
#8 Re: Kuća Sevdaha
Mnogo stvari je do nas ,samo mi to ne vidimo al u stvari se pravimo blesavi. Dok god se mi budemo pravili blesavi mi dobru vlast necemo imati ,bez obzira o kojoj se partiji radilo.Jer oni vide da smo politicki nezreli ,nezainteresovani .Vide stoku u nama ,sto mi i jesmo ,nazalost. Dok mi nase cijenjene guzice ne pokrenemo nece se kod nas nista promijeniti.Penzioneri gladuju ,nasi borci se ubijaju ,studenti ne znam ni kako studiraju ,radnici ne rade i niko nista ,niko ne mrda .Kao da smo najsretnija zemlja na svijetu.Izgubili smo vjeru u sve. Ukopali se svako u svoje rovove i samo rezimo.Moramo se promijeniti .Moramo traziti izlaz. Vrijeme prolazi.uvjek dobar gost wrote:Bosan-e jesi ti si dijelom u pravu, u stvari možda u potpunosti, ali jednostavno mene nervira lični, pojedinačni šićar... jednostavno ministar o kojem je riječ nikako mi nije spojiv sa sevdahom i merakom... nikako, jednostavno....
- uvjek dobar gost
#9 Re: Kuća Sevdaha
Oholi, egocentrični, sebični ,nezainteresovani, banalni... takvi smo danas postali, vratiti se korijenima moramo... i pri svemu tome se zaista sami moramo izboriti za svoje bolje sutra... puno sevdaha i meraka....bosan wrote:Mnogo stvari je do nas ,samo mi to ne vidimo al u stvari se pravimo blesavi. Dok god se mi budemo pravili blesavi mi dobru vlast necemo imati ,bez obzira o kojoj se partiji radilo.Jer oni vide da smo politicki nezreli ,nezainteresovani .Vide stoku u nama ,sto mi i jesmo ,nazalost. Dok mi nase cijenjene guzice ne pokrenemo nece se kod nas nista promijeniti.Penzioneri gladuju ,nasi borci se ubijaju ,studenti ne znam ni kako studiraju ,radnici ne rade i niko nista ,niko ne mrda .Kao da smo najsretnija zemlja na svijetu.Izgubili smo vjeru u sve. Ukopali se svako u svoje rovove i samo rezimo.Moramo se promijeniti .Moramo traziti izlaz. Vrijeme prolazi.uvjek dobar gost wrote:Bosan-e jesi ti si dijelom u pravu, u stvari možda u potpunosti, ali jednostavno mene nervira lični, pojedinačni šićar... jednostavno ministar o kojem je riječ nikako mi nije spojiv sa sevdahom i merakom... nikako, jednostavno....
Uhvatili su nas na foru poslije agresije opsade i crnjaka... mi jedva čekali mir, a oni malverzacije, mi jedva čekali državu a oni lopovluk... mašina za masovnu hipnozu je onda u ovih zadnjih 12. godina radila super i uspjela nas je uljuljati
P.S
ja za 20.tak minuta krećem pred savez... fudbalsko-nogometni.... da se borim za bolji fudbal i kvalitetniji nogomet....
Svi pred savez
- bosan
#10 Re: Kuća Sevdaha
Zelim ti puno srece a i svima ostalim koji ce danas pokusati nesto promijeniti u ovoj zemlji.Nadam se da ce proteci kako treba i da ce biti ucinka.uvjek dobar gost wrote:
Oholi, egocentrični, sebični ,nezainteresovani, banalni... takvi smo danas postali, vratiti se korijenima moramo... i pri svemu tome se zaista sami moramo izboriti za svoje bolje sutra... puno sevdaha i meraka....
P.S
ja za 20.tak minuta krećem pred savez... fudbalsko-nogometni.... da se borim za bolji fudbal i kvalitetniji nogomet....
Svi pred savez
Da su `92-e patrioti kalkulisali kao sto raja danas kalkulise ,nigdje nas ne bi bilo .Zato ne povlaciti se ,samo naprijed.
Sretno.
- uvjek dobar gost
#11 Re: Kuća Sevdaha
Hvala..... i sretno svima nama, drugovi-gospodo komorati....bosan wrote:Zelim ti puno srece a i svima ostalim koji ce danas pokusati nesto promijeniti u ovoj zemlji.Nadam se da ce proteci kako treba i da ce biti ucinka.uvjek dobar gost wrote:
Oholi, egocentrični, sebični ,nezainteresovani, banalni... takvi smo danas postali, vratiti se korijenima moramo... i pri svemu tome se zaista sami moramo izboriti za svoje bolje sutra... puno sevdaha i meraka....
P.S
Svi pred savez
Da su `92-e patrioti kalkulisali kao sto raja danas kalkulise ,nigdje nas ne bi bilo .Zato ne povlaciti se ,samo naprijed.
Sretno.
- bosan
#12 Re: Kuća Sevdaha
Mirci ja ne pljujem ,ja kritikujem .Razlika je ogromna.Istina mi je vazna,ne sistem ili partija. I ne znam sta ako se nesto komunisticko spomene ,ko da vas u srce bocne.Zbog cega? Covjek mora biti komunist da bi bio dobar covjek ,to je nekakav vas moto.Ili tako u Bosni mora biti jer zivi vise nacija.Ja to ne gledam tako .Dobar covjek je dobar covjek.Govno je govno.I za mene nema druge. Nije tema da ja krecem od kulina bana ,da dodjemo do zakljucka jel bio MRAK ili je bio MALO MRAK.Ali treba imati iste arsine prema svima .Jer samo tako se moze doci do neke istine,ako nam je ona uopste bitna.mIRCerka wrote:Sa imenima donatora. Ili imenima firmi. Nikako ne imenima direktora firmi. U tome je poenta. Da je stavljeno ime najboljeg politicara Komsica, isto bi mi smetalo. U stvari, to se ne bi moglo ni desiti.bosan wrote: Skoro sam bio na fudbalskom turniru koji se odrzavao na jednom malom stadionu . I na jednom zidu je bilo pricvrscen veliki broj malih ploca ,sa imenima donatora,sto firmi sto privatnih lica.Svaka cigla jedna tabla sa imenom. Svidjela mi se ideja ,mozda se kod nas negdje primjeni.Jer mi volimo crno na bijelo.
Kad Emir bude dao svoje pare, nek si dize zlatnu bistu, zaboli me...
PS Cemu stalno pljuvanje komunistickog rezima a istovremeno pisanje "pa dizali su se spoemnici i komunistima gdje se stiglo"...Dajte zauzmite stav, ili je tad bio MRAK pa nista ne valja, ili nije bio toliki Mrak.
-
elk
#13 Re: Kuća Sevdaha
sto, sta fali? sveprisutni i beskrajno iritantni satirani desnicar je stari sevdalija
-
mIRCerka
#14 Re: Kuća Sevdaha
ma ne mislim samo na tvoj komentar, vec generalni stav kako nista iz komunistickog perioda ne valja, a cim se kaze CEMU preimenovanje ulica i trosenje para na zamjene tabli, onda krene PA I ONDA SE bla bla bla bla...bosan wrote:
Mirci ja ne pljujem ,ja kritikujem .Razlika je ogromna.Istina mi je vazna,ne sistem ili partija. I ne znam sta ako se nesto komunisticko spomene ,ko da vas u srce bocne.Zbog cega? Covjek mora biti komunist da bi bio dobar covjek ,to je nekakav vas moto.Ili tako u Bosni mora biti jer zivi vise nacija.Ja to ne gledam tako .Dobar covjek je dobar covjek.Govno je govno.I za mene nema druge. Nije tema da ja krecem od kulina bana ,da dodjemo do zakljucka jel bio MRAK ili je bio MALO MRAK.Ali treba imati iste arsine prema svima .Jer samo tako se moze doci do neke istine,ako nam je ona uopste bitna.
to su sve trivijalne stvari. Ali cak ni iz onog doba ja ne naletih na neku plocu gdje pise
parama tog ministarstva trenutni ministar taj i taj obnovio to i to...
- medaaa
#15 Re: Kuća Sevdaha
ma vala dosta i politicara, i natpisa i firmi...
vazno je da sam se ja neki dan tolko izmeracila i izcejfila...ne pamtim kad sam tako...ma ljepota jedna...zapjevalo se, zasevdisalo...definitivno se sad u gradu ima dje kahva popit...il zoHva
vazno je da sam se ja neki dan tolko izmeracila i izcejfila...ne pamtim kad sam tako...ma ljepota jedna...zapjevalo se, zasevdisalo...definitivno se sad u gradu ima dje kahva popit...il zoHva