KUĆA ILI STAN
Moderator: anex
-
RosaSpinosa
- Better Man
#2 Re: KUĆA ILI STAN
Pa zna se kuća! Sam si svoj gazda niko ti ne može nizašta prigovoriti, imaš vrt zelenilo, terasu, garažu za automobil itd.
- mimiikimi
#3 Re: KUĆA ILI STAN
pa valjda ce ti svak reci kuca
nema tu dileme puno
nema tu dileme puno
-
mirzasila
#4 Re: KUĆA ILI STAN
pa u idealnim uslovima kuca definitivno.
ako se posmatra npr. Sarajevo onda situacija i nije tako crno bijela. Uzimajuci u obzir da je vecina kuca dostupnih nama obicnim smrtnicima negdje na nekom brdu gdje i ovce pasu pod rucnom, gdje je prilaz autom nikakav, avlije haman i nema onda bi se ja uvijek odlucio za neki komforniji stan...
ako se posmatra npr. Sarajevo onda situacija i nije tako crno bijela. Uzimajuci u obzir da je vecina kuca dostupnih nama obicnim smrtnicima negdje na nekom brdu gdje i ovce pasu pod rucnom, gdje je prilaz autom nikakav, avlije haman i nema onda bi se ja uvijek odlucio za neki komforniji stan...
- Maraschino
#5 Re: KUĆA ILI STAN
Kuca ili stan ?
Nije to tako jednostavno reci ovo ili ono. Stanovi se mahom nalaze u urbanom dijelu i pogodni su za skolovanje djece, odlazak na posao, kupovina...dok se kuce mahom nalaze u ruralnim dijelovima ili na periferiji gradova´. Jedan nemali broj kuca nalaze se i u samom gradu. Te kuce su skupe i zahtijevaju vise sredstava za odrzavanje.
Kuca ima svojih prednosti ali i mana. Kada si u kuci onda imas osjecaj da si ´svoj na svome´ ali odrzavanje jedne kuce iziskuje vrijeme i novac.
Kada ulazis u stan, sve iza tebe nije tvoje ili je zajendicko. Ako krov procuri nije samo tvoj problem, ako dio fasade otpadne, opet nije samo tvoj problem dok na kuci moras sam sve rjesavati´.
U svakom slucaju dajem prednost kuci pogotovu u drugoj zivotnoj dobi...
Nije to tako jednostavno reci ovo ili ono. Stanovi se mahom nalaze u urbanom dijelu i pogodni su za skolovanje djece, odlazak na posao, kupovina...dok se kuce mahom nalaze u ruralnim dijelovima ili na periferiji gradova´. Jedan nemali broj kuca nalaze se i u samom gradu. Te kuce su skupe i zahtijevaju vise sredstava za odrzavanje.
Kuca ima svojih prednosti ali i mana. Kada si u kuci onda imas osjecaj da si ´svoj na svome´ ali odrzavanje jedne kuce iziskuje vrijeme i novac.
Kada ulazis u stan, sve iza tebe nije tvoje ili je zajendicko. Ako krov procuri nije samo tvoj problem, ako dio fasade otpadne, opet nije samo tvoj problem dok na kuci moras sam sve rjesavati´.
U svakom slucaju dajem prednost kuci pogotovu u drugoj zivotnoj dobi...
-
dvije lijeve
#6 Re: KUĆA ILI STAN
Stan u svakom slucaju.
Mnogo manje obaveza oko odrzavanja, i mnogo je jeftinije.
Mnogo manje obaveza oko odrzavanja, i mnogo je jeftinije.
- dinaraaa
#7 Re: KUĆA ILI STAN
Živim u kući , ali to više nije kuća okućnica rahatluk itd. Sad je kuća nad kućom krov nad krovom nema više slobodnog prostora i prirode.
Kuća preskupa, često ima nepotrebnog prostora kojeg treba održavati i zagrijavati. Cijeli život neka ulaganja u nju.
Moja želja je stan u nekoj nižoj zgradi i što je najvažnije sa URBANIM CIVILIZOVANIM SUSJEDIMA
Kuća preskupa, često ima nepotrebnog prostora kojeg treba održavati i zagrijavati. Cijeli život neka ulaganja u nju.
Moja želja je stan u nekoj nižoj zgradi i što je najvažnije sa URBANIM CIVILIZOVANIM SUSJEDIMA
- Maraschino
#8 Re: KUĆA ILI STAN
Bond_JaneBond wrote:Sve do ove godine je bilo "stan je zakon", "pola ih umre a kucu ne dovrsi ili barem koju sobu u njoj"...
Prije mjesec dana bila sam pozvana na housewarming party i zaljubila sam se u kuću..
Nazalost, 65.000.00KM samo za izgradnju onakve kuce nemam, kredit toliki nikad dobiti necu.
ne razumijem o kojoj ti cifri govoris...
ako se radi o milionima...sidji malo sa nebesa i prosetaj zemaljskim vrtovima...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#10 Re: KUĆA ILI STAN
Hmmm moja porodica i ja smo obicni smrtnici a imamo kucu 5 minuta od carsije. Znaci, kakva crna brda i ovce...mirzasila wrote:pa u idealnim uslovima kuca definitivno.
U cijeloj familiji jedno 90% nas zivi u kucama, a ne radi se ni o kakvim livadama.
Inace kuca uvijek. Ne bih ja u stan nema tih para. Da mi daju stan u centru za ovu kucu ja bih hladno odbila, tj moji.
Ne bih ja dala svoju slobodu i ljepotu ovu ni za sta. Sam svoj gazda. Nemas nikoga da ti lupa odozgor, odozdol, da ti prigovara, da poslije 11 moras gasiti muziku i tv, itd...
Jos mi imamo povelku bastu, ja bih komotno mogla nikada ne maknuti iz nje koliko mi je fino.
Cvijece, drvece, rostilj kad hoces.
Jest da ima i u mahalama komsija koje se znaju derati i svadjati pa ih ponekad cujes, ali u usporedbi sa stanom, raj.
- Haris.ba
#11 Re: KUĆA ILI STAN
Moze kahva?ladyblue18 wrote:a imamo kucu 5 minuta od carsije
Zasto da ne podijelis te trenutke sa nekim? A? A? Imam i ja nekretnina. Kad bi to spojili gdje bi nam bio kraj?ladyblue18 wrote:Jos mi imamo povelku bastu, ja bih komotno mogla nikada ne maknuti iz nje koliko mi je fino.![]()
Jedno je napraviti kucu, a drugo je useliti u gotovu kucu. Ako moras praviti kucu, sretno - pozdravljam te ko rudara.RosaSpinosa wrote: Kada biste mogli birati što biste izabrali kao mjesto za življenje?
Stan je meni nekako uvijek vise odgovarao hedonistickom tipu zivota. Ono - ne moras se sekirati je l' zacepljen oluk. Ako se moze izabrati stan koji ima vecu kvadraturu - to izgleda kao mnogo bolja opcija nego kuca.
Odrastao sam u kuci u centru grada. Sa ogromnom bascom iza i lijepom avlijom ispred.
Malo stariji poceo sam zivjeti po stanovima.
Haj sad napisi koliko vas ima? Kolika su vam primanja? Imate li djece? Ima l' se auto?
Mislim da ove informacije igraju dosta kod izbora. Pa da onda obrazlozim.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#12 Re: KUĆA ILI STAN
Hare pitam ja prvo svoje sta oni misle o tome pa ti javim.

-
mirzasila
#14 Re: KUĆA ILI STAN
Pa vidi ja sam rekao vecina "obicnih smrtnika" uvijek ima izuzetaka, ali ako pogledas malo cijene tih kuca koje imaju iole dobar prilaz i okucnicu one su astronomske a pri tome ne pikam "kuca na vratniku ili bistriku 5 min od carsije" a do koje dolazis zicarom hehehehe... znaci bez prilaza, prozori ti gledaju u zidove druge kuce jer je to sve prenatrpano itd.Hmmm moja porodica i ja smo obicni smrtnici a imamo kucu 5 minuta od carsije. Znaci, kakva crna brda i ovce...
U cijeloj familiji jedno 90% nas zivi u kucama, a ne radi se ni o kakvim livadama.
Inace kuca uvijek. Ne bih ja u stan nema tih para. Da mi daju stan u centru za ovu kucu ja bih hladno odbila, tj moji.
Ne bih ja dala svoju slobodu i ljepotu ovu ni za sta. Sam svoj gazda. Nemas nikoga da ti lupa odozgor, odozdol, da ti prigovara, da poslije 11 moras gasiti muziku i tv, itd...
Jos mi imamo povelku bastu, ja bih komotno mogla nikada ne maknuti iz nje koliko mi je fino.
Cvijece, drvece, rostilj kad hoces.
Jest da ima i u mahalama komsija koje se znaju derati i svadjati pa ih ponekad cujes, ali u usporedbi sa stanom, raj.
A to sto se odnosi na gasenje muzike u mnogome vrijedi i u mahali gdje je fakticki kuca na kuci i komsija ti cuje i kad odes u wc...
Na kraju krajeva to je ipak subjektivna stvar. Ja bi licno uzeo kucu ako je ona sa solidnim prilazom gdje nemoram strepit hoce li pasti snijeg, hoce li ocistiti ulicu itd i naravno da ima neku solidnu bastu i okucnicu jer to i jesu glavne prednosti kuce, ali takve kuce su ipak poprilicno skupe za nase standarde.
- Super Hik
#15 Re: KUĆA ILI STAN
a kuća, naravno.
ali ranije to nije bilo tako jer su pojedinci stanove dobijali guzovače a za kuću se moralo dobro potegnuti. no vremena se mijenjaju tako da je danas isplatnije praviti kuću nego kupovati stan, a usto imaš više prostora, 2-3 stana u kući, okućnicu, garažu i sl.
ali na žalost, ima tu i negativnosti. uz kuću obično dolaze i komšije od kojih je dobar dio sa sela i nema se namjeru promijeniti, odnosno dovede kravu, izvija muziku (kalesijske zvuke obično), krš od auta kojeg ne vozi parkira na ulici, sijeno suši na ulici, štalu primakne ulici, garažu napravi tik uz ulicu a vrata od iste su redovno otvorena, streha od kuće je na ulici, snijeg pada na ulicu a njemu ne pada na pamet da ga čisti, kada pravi ogradu redovno je iznese 20-30 cm na ulicu, ako je automehaničar od brusilice se ne može živiti, ulicom proći a da se ne nadiše azbesta od brusnih ploča, pored garaže se ne može proći od parkiranih auta............krkanluk živi.
ma komšiluk mi se tako zgadio da razmišljam da se selim.
ali ranije to nije bilo tako jer su pojedinci stanove dobijali guzovače a za kuću se moralo dobro potegnuti. no vremena se mijenjaju tako da je danas isplatnije praviti kuću nego kupovati stan, a usto imaš više prostora, 2-3 stana u kući, okućnicu, garažu i sl.
ali na žalost, ima tu i negativnosti. uz kuću obično dolaze i komšije od kojih je dobar dio sa sela i nema se namjeru promijeniti, odnosno dovede kravu, izvija muziku (kalesijske zvuke obično), krš od auta kojeg ne vozi parkira na ulici, sijeno suši na ulici, štalu primakne ulici, garažu napravi tik uz ulicu a vrata od iste su redovno otvorena, streha od kuće je na ulici, snijeg pada na ulicu a njemu ne pada na pamet da ga čisti, kada pravi ogradu redovno je iznese 20-30 cm na ulicu, ako je automehaničar od brusilice se ne može živiti, ulicom proći a da se ne nadiše azbesta od brusnih ploča, pored garaže se ne može proći od parkiranih auta............krkanluk živi.
ma komšiluk mi se tako zgadio da razmišljam da se selim.
-
Fozgen
#16 Re: KUĆA ILI STAN
Pravili cigan i doktor kuce, odma tu jedan do drugog. Napravi doktor ogradu da ti oci stanu na njoj, napravi i cigo istu, napravi doktor dva balkona, napravi i cigo, napravi doktor vilu napravi je i cigo, elem ispade iste dvije kuce na kraju.
I nak nest zainteresovalo doktora i pita cigu onak bezveze "a jel komsija sta ti mislis kad bi smo ja i ti prodavali kuce koliko bi vrijedila moja a koliko tvoja kuca?". Cigo konta pa kaze "paaaa moja vrijedi nekih 150 000 KM a tvoja nekih 90-100 000 KM". "Ali kako to, vidis da su kuce identicne a druga cijena?". Veli ti njemu cigo "jest jest doktore u pravu si ti, al ko kupi moju kucu za komsiju ima doktora a ko kupi tvoju kucu za komsiju ima cigana".
Pa vele da prvo gledas komsije a onda kucu pa tek onda kupujes.
Ja zivim u kuci cijeli svoj zivot, ima kuca svojih prednosti ali i mana.
U moj dio gdje ja sada zivim se doselilo mnogo ljudi iz carsije i mogu reci kako to uopste nije za njih.
Nije covjek sa sela za grada a ni covjek iz grada za sela.
I nak nest zainteresovalo doktora i pita cigu onak bezveze "a jel komsija sta ti mislis kad bi smo ja i ti prodavali kuce koliko bi vrijedila moja a koliko tvoja kuca?". Cigo konta pa kaze "paaaa moja vrijedi nekih 150 000 KM a tvoja nekih 90-100 000 KM". "Ali kako to, vidis da su kuce identicne a druga cijena?". Veli ti njemu cigo "jest jest doktore u pravu si ti, al ko kupi moju kucu za komsiju ima doktora a ko kupi tvoju kucu za komsiju ima cigana".
Pa vele da prvo gledas komsije a onda kucu pa tek onda kupujes.
Ja zivim u kuci cijeli svoj zivot, ima kuca svojih prednosti ali i mana.
U moj dio gdje ja sada zivim se doselilo mnogo ljudi iz carsije i mogu reci kako to uopste nije za njih.
Nije covjek sa sela za grada a ni covjek iz grada za sela.
- Super Hik
#17 Re: KUĆA ILI STAN
istina je to, samo što je teško izvodljivo jer nikad ne znaš ko će poslije tebe kupiti zemlju i praviti kuću.Fozgen wrote: Pa vele da prvo gledas komsije a onda kucu pa tek onda kupujes.
.
- Skyfox
#18 Re: KUĆA ILI STAN
Ako si pun love onda ti je svejedno. Kupis veliki viseetazni, komforni stan, sa terasama, garazom itd i eto te ko u kuci 
- Angry_Orange
#19 Re: KUĆA ILI STAN
Kuca ima puno vise obaveza i ulaganja nego stan,opet sada kada pogledas sve ove novogradnje u ponudi njih namjerno prave sa sto vecom kvadraturom,a sa sto manje soba,npr.stan od 50 kvadrata ti dodje skoro ko jednosoban stan,samo zbog loseg rasporeda soba....
- alica.k
#20 Re: KUĆA ILI STAN
mozda bih zivjela u kuci na breki ili jezeru...inace stan.
- neprilagodjena
#21 Re: KUĆA ILI STAN
Kucu bi izabrala,zivim sad u stanu pa redovno imam muzicki koncert kod komsije iznad mene,
On slusa pa i ja slusam sa njim a uz to i moje djete

On slusa pa i ja slusam sa njim a uz to i moje djete
- Super Hik
#22 Re: KUĆA ILI STAN
ni kod mene nije puno bolje, iako sam u kuci, imaju one nekakve bolesne basove u autima da to nije normalno, kroz zidove prolazi.neprilagodjena wrote:Kucu bi izabrala,zivim sad u stanu pa redovno imam muzicki koncert kod komsije iznad mene,
On slusa pa i ja slusam sa njim a uz to i moje djete![]()
- sistem
#23 Re: KUĆA ILI STAN
uvijek stan - do centra da moze laganom setnjom, da ima lijepu terasu i civilizovane komsije.
tako zivio u sarajevu, tako zivim i sad.
tako zivio u sarajevu, tako zivim i sad.
-
rika
#24 Re: KUĆA ILI STAN
Kao vlasnik kuce i stana da i ja kazhem koju...
Odrastao sam u kuci,za vrijeme studiranja/rada vani sam zhivio u stanovima,u sarajevu jedno vrijeme zhivio u stanu pa onda kupio devastiranu kucu koju sam sam obnovio...
Kuca:
prednosti:
-Sirina
(jedino mi se u kuci desi da NE ZNAM gdje sam nesto ostavio u stanu nema sanse)
,kolika tolika intima,garaza/avlija pa mozhes auto lijepo parkirati
da ne gledas kad ce ti ga neko maznuti...
-tavan
mozhes ostaviti hrpu stvari koje ti je zao baciti a ne trebaju ti
)
- basta
gdje mozhes laganini zarostiljati,mozhes drzhati i huskya ako ti ga nije mrsko setati itd. itd.
-"zvucna izolacija"
Zamislite situaciju:nedjeljno novembarsko jutro,proslo je ljeto a snijeg nije jos pao,krmeljate nije vam ni do cega...
I onda odvrnete liniju do daske da se sve trese uz zvuke David Bowieovog "Rebel,Rebel" pa poslije toga "Under Pressure"...
Kome da ne bude bolje poslije ovoga,a nema komsija da vam zvone i tersaju "komsija morel malo tise ta stranjska muzika"
Nedostaci
-Grijanje
Fine toplane sarajevo,placas im onu neku sicu za grijanje a fino zimi hodas bos i u majici po stanu...
Kucevlasnici tu pricu mogu zaboraviti,tu se svaki stepen iznad 20° u matematicki vrlo nezgodnom smislu odrazhava na racunu za plin,ili jos gore za struju,
Pa kad jos jos to fino pomonozhite sa nekih 5-6 mjeseci sezone grijanja u sarajevu,nabere se tu sedmica dana Sharm-El-Sheikha
-Ulaganje
Bez obzira koliko imate ustedjevine i koliki vam je mjesecni "cash flow" kuca iziskuje stalno ulaganje i stalni rad...
Ukoliko kucu pravite "from the scratch" racunajte na cijenu od oko 1300-1500KM /m2,ne samo da je materijal skup,nego i majstor zidar mjesecno zaradjuje kao hirurug u V.Bolnici,a keramicar skoro kao i jedan od clanova kolektivnog nam predjednistva..
doduse kad keramicar nesto uradi,barem se to vidi...
Ali bez obzira koliko se ulozhi,te pare nisu otisle u nepovrat,ovako bi svakako otisle na gluposti,mozhda bi se cak spustao i Boxterom sa Budakovica
)
-tavan
Ukoliko zivis sa zenskom osobom,koja uz to ima i maniju spremanja i bacanja svega sto ona smatra nepotrebnim,tavan je problematican...
Diskusije tipa:
"A sto ce ti ove stare skripte,ja ovo svakako nista ne razumijem?","a dragi ja kontala da bacim ove stare Alan Fordove?",
kao i odgovori tipa:
"da se mogu podsjetiti Ohmovog zakona kad budem star i senilan", "u mojoj kuci samo ja bacam sto je moje"
su skoro svakodnevni

Odrastao sam u kuci,za vrijeme studiranja/rada vani sam zhivio u stanovima,u sarajevu jedno vrijeme zhivio u stanu pa onda kupio devastiranu kucu koju sam sam obnovio...
Kuca:
prednosti:
-Sirina
(jedino mi se u kuci desi da NE ZNAM gdje sam nesto ostavio u stanu nema sanse)
da ne gledas kad ce ti ga neko maznuti...
-tavan
mozhes ostaviti hrpu stvari koje ti je zao baciti a ne trebaju ti
- basta
gdje mozhes laganini zarostiljati,mozhes drzhati i huskya ako ti ga nije mrsko setati itd. itd.
-"zvucna izolacija"
Zamislite situaciju:nedjeljno novembarsko jutro,proslo je ljeto a snijeg nije jos pao,krmeljate nije vam ni do cega...
I onda odvrnete liniju do daske da se sve trese uz zvuke David Bowieovog "Rebel,Rebel" pa poslije toga "Under Pressure"...
Kome da ne bude bolje poslije ovoga,a nema komsija da vam zvone i tersaju "komsija morel malo tise ta stranjska muzika"
Nedostaci
-Grijanje
Fine toplane sarajevo,placas im onu neku sicu za grijanje a fino zimi hodas bos i u majici po stanu...
Kucevlasnici tu pricu mogu zaboraviti,tu se svaki stepen iznad 20° u matematicki vrlo nezgodnom smislu odrazhava na racunu za plin,ili jos gore za struju,
Pa kad jos jos to fino pomonozhite sa nekih 5-6 mjeseci sezone grijanja u sarajevu,nabere se tu sedmica dana Sharm-El-Sheikha
-Ulaganje
Bez obzira koliko imate ustedjevine i koliki vam je mjesecni "cash flow" kuca iziskuje stalno ulaganje i stalni rad...
Ukoliko kucu pravite "from the scratch" racunajte na cijenu od oko 1300-1500KM /m2,ne samo da je materijal skup,nego i majstor zidar mjesecno zaradjuje kao hirurug u V.Bolnici,a keramicar skoro kao i jedan od clanova kolektivnog nam predjednistva..
doduse kad keramicar nesto uradi,barem se to vidi...
Ali bez obzira koliko se ulozhi,te pare nisu otisle u nepovrat,ovako bi svakako otisle na gluposti,mozhda bi se cak spustao i Boxterom sa Budakovica
-tavan
Ukoliko zivis sa zenskom osobom,koja uz to ima i maniju spremanja i bacanja svega sto ona smatra nepotrebnim,tavan je problematican...
Diskusije tipa:
"A sto ce ti ove stare skripte,ja ovo svakako nista ne razumijem?","a dragi ja kontala da bacim ove stare Alan Fordove?",
kao i odgovori tipa:
"da se mogu podsjetiti Ohmovog zakona kad budem star i senilan", "u mojoj kuci samo ja bacam sto je moje"
su skoro svakodnevni
- sistem
#25 Re: KUĆA ILI STAN
ja bih u nedostatke kuce dodao i slijedece:
- ne voli svako bastu i rad u basti, a skupo placati, uz sve troskove kuce, i bastovana
- rijetki su gradovi gdje individualna kuca moze biti po prihvatljivoj cijeni, a blizu centra, sto znaci da za sve vezano za grad moras uzeti auto, i dodati nekih sahatak vremena voznje svaki dan za odlazak i povratak sa posla
@rika - i stanovi cesto imaju podrum za odlaganje stvari i po mjesto u garazi, samo sto nisi ti taj koji (sam) lopata izlaz iz garaze kad zavali snijeg
- ne voli svako bastu i rad u basti, a skupo placati, uz sve troskove kuce, i bastovana
- rijetki su gradovi gdje individualna kuca moze biti po prihvatljivoj cijeni, a blizu centra, sto znaci da za sve vezano za grad moras uzeti auto, i dodati nekih sahatak vremena voznje svaki dan za odlazak i povratak sa posla
@rika - i stanovi cesto imaju podrum za odlaganje stvari i po mjesto u garazi, samo sto nisi ti taj koji (sam) lopata izlaz iz garaze kad zavali snijeg