Kuca ili stan?
- Warashii
#1 Re: Kuca ili stan?
Živio u kući duži niz godina, oko 28, sada u stanu već nekih 5 godina.
Sve ima prednosti i mane, zimi je bolji stan, dok ljeti je kuća u veeeelikoj prednosti, teras, roštilj, mir i sl.
Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Kuća zahtjeva konstantna ulaganja, mada ovisi i o stanju kuće, i uvijek se ima nesto raditi u i oko kuće.
Prednost kuće je i parking kao i neka okucnica.
Eto nesto na brzinu, mogao bih pisati satima pogotovo jer sam ja ogorčen na život u stanu.
Sve ima prednosti i mane, zimi je bolji stan, dok ljeti je kuća u veeeelikoj prednosti, teras, roštilj, mir i sl.
Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Kuća zahtjeva konstantna ulaganja, mada ovisi i o stanju kuće, i uvijek se ima nesto raditi u i oko kuće.
Eto nesto na brzinu, mogao bih pisati satima pogotovo jer sam ja ogorčen na život u stanu.
-
razonoda
#2 Re: Kuca ili stan?
U potpunosti se slazem sa Tobom.Warashii wrote:Živio u kući duži niz godina, oko 28, sada u stanu već nekih 5 godina.
Birala bi kucu.
-
Megiddo
#3 Re: Kuca ili stan?
Trenutno u stanu, a živio sam dosta godina u kući i nemam dilemu; kuća je mnogo bolja opcija, pa čak i ako je na nekakvoj lošijoj periferiji (na selo bih išao jedino kao potpuno ostvaren čovjek).
Život u stanu ti je život izmedju odmora u stanu i trke i hodanja napolju, dok u kući uvijek imaš prostora da se odmoriš u bašti, izležavaš i nešto radiš za svoju dušu.
Život u stanu ti je život izmedju odmora u stanu i trke i hodanja napolju, dok u kući uvijek imaš prostora da se odmoriš u bašti, izležavaš i nešto radiš za svoju dušu.
- Danguba
#4 Re: Kuca ili stan?
Ne moras nista vise pisati. Sve nam je jasno.Warashii wrote:Živio u kući duži niz godina, oko 28, sada u stanu već nekih 5 godina.
Zivot u kuci je mnogo bolji iz hiljadu razloga a pogotovo u gradskoj sredini.. Ako je kuca na periferiji gdje moras vise od 1 sata voziti auto da bi dosao na posao, djeca u skolu...onda je u toj fazi zivota bolje imati stan u gradu upravo radi posla i skolovanja djece.
Kuca na periferiji ili negdje na selu je raj za miran zivot u penziji.
Last edited by Danguba on 22/03/2015 20:24, edited 1 time in total.
-
saga
#5 Re: Kuca ili stan?
Ha ja, plaho volim ove koji misle da zato sto su u kuci njihova buka ne smeta okolnim kucama.Warashii wrote: Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Privatnosti opet nema previse, osim ako nisu zidine od 2m ili bar da je kuca na nekom ogromnom komadu zemlje.
Biram stan inace. Oko kuce vazda ima nekog posla, i rupa je bez dna. A mene najvise odbija grijanje
-
modem33
#6 Re: Kuca ili stan?
Lucky Strike wrote:Eh, evo da pitam forumase:
Da li živite u kući ili stanu i kad bi mogli birati gdje da živite šta biste izabrali?
Gdje je ljepše , u kući ili u stanu?
Kad biste rješavali stambeno pitanje, gdje biste prije voljeli živjeti?
Zašto vas privlači kuća, a zašto stan?
Koje su prednosti jednog, a koje drugog načina stanovanja?
Za šta biste prije iskeširali novac , za kuću ili stan?
Kuca, idioti iz uprave u gradovima svake godine prave zgrade bez parkinga ....... i sad je nastao problem parkiranja ispred zgrada upravo zahvaljujuci debilima u upravama .....
- The One and Only
#7 Re: Kuca ili stan?
Ako voliš gradski život onda stan, ako voliš seoski život onda kuća. Ja bi izabrao stan.
- dinooh
#8 Re: Kuca ili stan?
Definitivno kuca. Svoja kuca, svoj mir
Ne cujes nikoga kada se svada u stanu pored, ispod i li iznad tebe. Ne cujes kada neko skace, pusti vodu i slicno.
Ljeti pogotovo, kada imas bar 10 m2 zelenila pa sjedis i uzivas. Rostilj, stolice, suncobran. Ne dijelis ulaz sa drugima, sa komsijama mozes, ali ne moras pricati. Dok je u zgradi druga stvar.
Zbog grijanja, vjerovatno je stan bolje rjesenje, ako je na pravom katu, pa grije sa svih strana. Manji troskovi, ali i kuca sa danasnjom izolacijom ne zaostaje.
Zivim u kuci, zivio sam u kuci koja ima vise stanova (pa ispada kao zgrada), ali opet kuca je kuca.
Troskovi kuce ili stana. Hmm, zavisi od lokacije sta je jeftinije/skuplje. Ali kuca se isplati jer znat ces jednom da je tvoja, imas komad zemlje gdje mozes izaci ljeti, gdje mozes kucati, popravljati, udarati i gdje ti niko nece reci ne kucaj, ne kvari mir u zgradi.
Toskovi oko prijavljivanja vode, kanalizacije, struje, zemljiste i sve to puno kosta, ali isplatit ce se nekad. Napravis kucu na jedan sprat, pa kasnije uvijek mozes dodati jos jedan, ali u zgradi ne mozes tek tako mijenjati velicinu stana. Treba se puno toga posloziti da bi to uspjelo.
Sve u svemu, u kucu vrijedi ulagati. Vrijedi i stan, ali kuca je bolja opcija, pogotovo po stare dane, jer se jednom kupuje/gradi. A mir po stare dane je bitan.
Ne cujes nikoga kada se svada u stanu pored, ispod i li iznad tebe. Ne cujes kada neko skace, pusti vodu i slicno.
Ljeti pogotovo, kada imas bar 10 m2 zelenila pa sjedis i uzivas. Rostilj, stolice, suncobran. Ne dijelis ulaz sa drugima, sa komsijama mozes, ali ne moras pricati. Dok je u zgradi druga stvar.
Zbog grijanja, vjerovatno je stan bolje rjesenje, ako je na pravom katu, pa grije sa svih strana. Manji troskovi, ali i kuca sa danasnjom izolacijom ne zaostaje.
Zivim u kuci, zivio sam u kuci koja ima vise stanova (pa ispada kao zgrada), ali opet kuca je kuca.
Troskovi kuce ili stana. Hmm, zavisi od lokacije sta je jeftinije/skuplje. Ali kuca se isplati jer znat ces jednom da je tvoja, imas komad zemlje gdje mozes izaci ljeti, gdje mozes kucati, popravljati, udarati i gdje ti niko nece reci ne kucaj, ne kvari mir u zgradi.
Toskovi oko prijavljivanja vode, kanalizacije, struje, zemljiste i sve to puno kosta, ali isplatit ce se nekad. Napravis kucu na jedan sprat, pa kasnije uvijek mozes dodati jos jedan, ali u zgradi ne mozes tek tako mijenjati velicinu stana. Treba se puno toga posloziti da bi to uspjelo.
Sve u svemu, u kucu vrijedi ulagati. Vrijedi i stan, ali kuca je bolja opcija, pogotovo po stare dane, jer se jednom kupuje/gradi. A mir po stare dane je bitan.
- insomnia78
#9 Re: Kuca ili stan?
Joj, zivio sam u kuci i u stanu, vise puta
Trenutno zivim u kuci, svojoj i prodajemo je
Sljedeci je stan
Trenutno zivim u kuci, svojoj i prodajemo je
Sljedeci je stan
- Danguba
#11 Re: Kuca ili stan?
zar nema kuca u gradu...The One and Only wrote:Ako voliš gradski život onda stan, ako voliš seoski život onda kuća. Ja bi izabrao stan.
-
L u c i f e r
#12 Re: Kuca ili stan?
meni odgovara stan
jer volim da sam u pokretu
a ne volim da se zajebaem oko održavanja
jer volim da sam u pokretu
a ne volim da se zajebaem oko održavanja
- The One and Only
#13 Re: Kuca ili stan?
Ma ima ali nije to to, za mene je stan nekako u duhu gradskog načina života. Ne moraš se složiti sa mnom.Danguba wrote:zar nema kuca u gradu...The One and Only wrote:Ako voliš gradski život onda stan, ako voliš seoski život onda kuća. Ja bi izabrao stan.
- nasa
#14 Re: Kuca ili stan?
Kuca, a zivjela sam i u stanu i u kuci.
Sve je bolje, jedino grijanje jer ako nisi cijeli dan u kuci postane frizider koji je tesko ugrijati
Sve je bolje, jedino grijanje jer ako nisi cijeli dan u kuci postane frizider koji je tesko ugrijati
- Warashii
#15 Re: Kuca ili stan?
Ako uzmemo u obzir nivo buke koji već počinje da iritira sljedećeg stanara koji sa tobom dijeli zid garantujem da ta ista količina buke neće smetati komšiji u drugoj kući.saga wrote:Ha ja, plaho volim ove koji misle da zato sto su u kuci njihova buka ne smeta okolnim kucama.Warashii wrote: Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Privatnosti opet nema previse, osim ako nisu zidine od 2m ili bar da je kuca na nekom ogromnom komadu zemlje.
Biram stan inace. Oko kuce vazda ima nekog posla, i rupa je bez dna. A mene najvise odbija grijanje
Pustiš li vodu u stanu to čuju tvoje komšije dok je za kuću to malo vec teže.
Kad izadje komšija sa djecom u haustor je živi dernek a u kuci tvoja vrata i njihov prilaz su samo tvoji.
Grijanje je i meni problematično ali ko ima novca u kuci uradi grijanje i peć na pelet i rahat je.
-
Ci-Nick
#16 Re: Kuca ili stan?
Živjeo u kući,.. živim u stanu. U kući ljepše,.. u stanu praktičnije i jeftinije.
Naravno planiram se opet vratiti u kuću jer mi nedostaje "dodir" sa zemljom. Fali mi uzemljenje.
Naravno planiram se opet vratiti u kuću jer mi nedostaje "dodir" sa zemljom. Fali mi uzemljenje.
- int21
#17 Re: Kuca ili stan?
Kakav je to gradski nacin zivota? Da ne radis nista? Nemas problema sa grijanjem, odrzavanjem, krecenjem? Da stan koristis kao spavaonu?The One and Only wrote:Ako voliš gradski život onda stan, ako voliš seoski život onda kuća. Ja bi izabrao stan.
Ja definitivno biram kucu. Vise obaveza ali vise slobode.
-
L u c i f e r
#18 Re: Kuca ili stan?
de gustibus non disputandum est
- madner
#19 Re: Kuca ili stan?
Ima kuca i u gradovima.
Tu cijena opet sve kaze.
Tu cijena opet sve kaze.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Kuca ili stan?
ako si ljenguza koja voli sve pare protjerati kroz guzu ili putovanja po okolnim planinicama i sprcati 40 godina radnog staza x 2
u samo jednoj kutiji od 50 kvadrata, da te drugi grije, da te drugi pazi, popravlja kvarove onda je stan idealan za vas
ali ako želite čitav život raditi, nikad nemati mira, roštiljati svaki dan, kosititi saditi, non stop ulagati onda je kuća za vas
ali ako želite čitav život raditi, nikad nemati mira, roštiljati svaki dan, kosititi saditi, non stop ulagati onda je kuća za vas
- The One and Only
#21 Re: Kuca ili stan?
Da, samo što i stan moraš krečiti i održavati, nije baš da nema nikako obaveza osim ako platiš nekome da to uradi umjesto tebe. Najbolja opcija je stan + vikendica, ali za to se mora odvojiti veća svota.int21 wrote:Kakav je to gradski nacin zivota? Da ne radis nista? Nemas problema sa grijanjem, odrzavanjem, krecenjem? Da stan koristis kao spavaonu?The One and Only wrote:Ako voliš gradski život onda stan, ako voliš seoski život onda kuća. Ja bi izabrao stan.
Ja definitivno biram kucu. Vise obaveza ali vise slobode.
- muha_sa
#22 Re: Kuca ili stan?
izmedju kuce i stana biram dobar komšiluk 
-
baja
#23 Re: Kuca ili stan?
moj trenutni izbor je stan.
trenutno nit imam vremena ni novca za žrtvu oko kuće. Praktično je za mlade bračne parove, a i pristupačnije. srećom komšiluk i parking nije problem, sve u granicamama dozvoljenog.
Kuća traži mnogo odricanja, i može se puno dobiti ali samo ako to voliš i radiš. inače postaje teret. komšiluk može biti i veći problem (samo ću reći MEĐA) neg u stanu. onako kako je ja zamišljam ne mogu je nikad imati, a ono što viđam (recimo Neđarići) su kuće kakvu nikad ne bih želio.
Omjer ulaganja kuća:stan je barem 3:1 ako ne i više. Često i više jer se kod nas ne prave kuće sa 60m2 stambene površine već se odma ide na 200
trenutno nit imam vremena ni novca za žrtvu oko kuće. Praktično je za mlade bračne parove, a i pristupačnije. srećom komšiluk i parking nije problem, sve u granicamama dozvoljenog.
Kuća traži mnogo odricanja, i može se puno dobiti ali samo ako to voliš i radiš. inače postaje teret. komšiluk može biti i veći problem (samo ću reći MEĐA) neg u stanu. onako kako je ja zamišljam ne mogu je nikad imati, a ono što viđam (recimo Neđarići) su kuće kakvu nikad ne bih želio.
Omjer ulaganja kuća:stan je barem 3:1 ako ne i više. Često i više jer se kod nas ne prave kuće sa 60m2 stambene površine već se odma ide na 200
- madner
#24 Re: Kuca ili stan?
Nisam znao da su kuce ovako zajebane za odrzavat. 
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#25 Re: Kuca ili stan?
Black swan wrote:ako si ljenguza koja voli sve pare protjerati kroz guzu ili putovanja po okolnim planinicama i sprcati 40 godina radnog staza x 2u samo jednoj kutiji od 50 kvadrata, da te drugi grije, da te drugi pazi, popravlja kvarove onda je stan idealan za vas
Brutalan si