KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
Erased

#426 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Erased »

Basvod wrote:
JohnnyS wrote:Ovdje neki olako potežu pojam islamofobija na svaku kritiku nekog muslimanskog običaja, baš kao što Židovi grakću "antisemitizam" za svaku kritiku države Izrael.

Na temu, složio bih se da je molba kudikamo opasniji dio. Neki to relativiziraju, kao molba je nije zapovijed. Ne treba biti puno pametan za zaključiti da nije isto kad molbu upućujem ja ili kad je upućuje općina. Pa kad moderator na klixu iznese neku molbu, manje više svi forumaši je poštuju... :D Dakle, nisu sve molbe jednake težine, i ta priča da je molba neobvezujuća je upitna...
Molbama se formira ili ispituje društveno ponašanje. Mole se građani da ne bacaju smeće mimo kontejneta, da ugase svjetlo na sat vremene, da pomognu nekome itd. Dalje sve zavisi od samih građana, da li ce ispoštovati molbu ili ne. Ako ne ispoštuju nikom ništa. Međutim ako se npr. 80% građana slaže i ponaša u skladu sa molbom, naravno da će manjina vremenom ili da se uklopi u društveno prihvatljivo ponašanje ili da potraži drugo mjesto za život. Apsurdno je živiti u gradu koji je, ne znam, 90% muslimanski ako ti smetaju muslimanski običaji i način života. To je isto kao da živiš u Dubrovniku a smeta ti zvuk valova i miris mora. Sarajevo je danas muslimanski grad i to ce ako ništa drugo pokazati popis. Mitska multikulturalnost Sarajeva je obična floskula koja se pogrešno tumači i koristi isključivo u političke svrhe (i to bez ikakvog rezultata). Sarajevo je multietnično onoliko koliko je multietničan bilo koji drugi glavni grad u Evropi. I u tome nema ništa loše. Ljudi kažu, kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
:thumbup:
elma89_

#427 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by elma89_ »

Basvod wrote:
JohnnyS wrote:Ovdje neki olako potežu pojam islamofobija na svaku kritiku nekog muslimanskog običaja, baš kao što Židovi grakću "antisemitizam" za svaku kritiku države Izrael.

Na temu, složio bih se da je molba kudikamo opasniji dio. Neki to relativiziraju, kao molba je nije zapovijed. Ne treba biti puno pametan za zaključiti da nije isto kad molbu upućujem ja ili kad je upućuje općina. Pa kad moderator na klixu iznese neku molbu, manje više svi forumaši je poštuju... :D Dakle, nisu sve molbe jednake težine, i ta priča da je molba neobvezujuća je upitna...
Molbama se formira ili ispituje društveno ponašanje. Mole se građani da ne bacaju smeće mimo kontejneta, da ugase svjetlo na sat vremene, da pomognu nekome itd. Dalje sve zavisi od samih građana, da li ce ispoštovati molbu ili ne. Ako ne ispoštuju nikom ništa. Međutim ako se npr. 80% građana slaže i ponaša u skladu sa molbom, naravno da će manjina vremenom ili da se uklopi u društveno prihvatljivo ponašanje ili da potraži drugo mjesto za život. Apsurdno je živiti u gradu koji je, ne znam, 90% muslimanski ako ti smetaju muslimanski običaji i način života. To je isto kao da živiš u Dubrovniku a smeta ti zvuk valova i miris mora. Sarajevo je danas muslimanski grad i to ce ako ništa drugo pokazati popis. Mitska multikulturalnost Sarajeva je obična floskula koja se pogrešno tumači i koristi isključivo u političke svrhe (i to bez ikakvog rezultata). Sarajevo je multietnično onoliko koliko je multietničan bilo koji drugi glavni grad u Evropi. I u tome nema ništa loše. Ljudi kažu, kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
Bas tako
VjecitiStudent

#428 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by VjecitiStudent »

Istom logikom pretpostavljam da odobravate da npr. u Banjaluci pravoslavna vecina ima ista vecinska prava oko nametanja skolskih slava, pjevanja 'boze pravde' na pocetku nastave itd. itd.
A kome se ne svidja, nek' razguli.

Strašno.
fixer

#429 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by fixer »

VjecitiStudent wrote:Istom logikom pretpostavljam da odobravate da npr. u Banjaluci pravoslavna vecina ima ista vecinska prava oko nametanja skolskih slava, pjevanja 'boze pravde' na pocetku nastave itd. itd.

Strašno.
Ne moras daleko. U IS imas skolu Sveti Sava. Udjes i imas na zidu veliku sliku.
elma89_

#430 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by elma89_ »

Zasto bi sveti sava smetao??
5 0 5

#431 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

Basvod wrote: Molbama se formira ili ispituje društveno ponašanje. Mole se građani da ne bacaju smeće mimo kontejneta, da ugase svjetlo na sat vremene, da pomognu nekome itd. Dalje sve zavisi od samih građana, da li ce ispoštovati molbu ili ne. Ako ne ispoštuju nikom ništa. Međutim ako se npr. 80% građana slaže i ponaša u skladu sa molbom, naravno da će manjina vremenom ili da se uklopi u društveno prihvatljivo ponašanje ili da potraži drugo mjesto za život. Apsurdno je živiti u gradu koji je, ne znam, 90% muslimanski ako ti smetaju muslimanski običaji i način života. To je isto kao da živiš u Dubrovniku a smeta ti zvuk valova i miris mora. Sarajevo je danas muslimanski grad i to ce ako ništa drugo pokazati popis. Mitska multikulturalnost Sarajeva je obična floskula koja se pogrešno tumači i koristi isključivo u političke svrhe (i to bez ikakvog rezultata). Sarajevo je multietnično onoliko koliko je multietničan bilo koji drugi glavni grad u Evropi. I u tome nema ništa loše. Ljudi kažu, kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
gledaj. i ja sam se rodio u muslimanskoj porodici. ali sam nisam religiozan. i ne zelim da mene iko ogranicava zbog svojih privatnih uvjerenja. i vjerovatno si i mene uvrstio u tih 90% gore. a nisi trebao. (ne vjerujem da je 90% gradjana sarajeva religiozno. a kamoli 90% gradjana islamske vjeroispovjesti.)
hocu reci, ne gadjaj se s tom statistikom olako. 80%-90%. sta to znaci? ti onako od oka. ima muslimansko ime = musliman = vjernik = sigurno je za zabranu alkohola. tako ja vidim tu tvoju statistiku.

usput, bacati smece na mjesto koje nije odredjeno za to, jeste prekrsaj. i pored toga gradjanima ne smeta da zive kao peksini. a izgleda da ni vlastima ne smeta. cim nista ne rade po tom pitanju.
fixer

#432 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by fixer »

elma89_ wrote:Zasto bi sveti sava smetao??
Zasto ne bi?
privremeni

#433 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by privremeni »

volta dzontra wrote:Zabrana je smiješna....5 metara :-) :-) opet sam protiv zabrane u toj formi jer "miriše" na političenje s vjerom.
U potpunosti bih podržao odluke OV da odredi ograničenje nekih djelatnosti u određenim javnim prostorima.
Ne radi se samo o alkoholu. Postoje i druge nespojive djelatnosti u prostoru. Ne bih se posebno vodio vjerskim osjećajima nego skladnom upotrebom javnog prostora kako bi neke vrijednosti došle do izražaja. Smiješno je da se pored neke višestoljetne džamije daje dopuštenje za rad nekom klubu ili birtiji......taj prostor bi trebao biti uređen tako da džamija dođe do izražaja i da ništa ne narušava njezinu prostornu vrijednost. Netko će je doživljavati kao vjernik a ja kao arhitektonsko- povijesno nasljeđe...obojici bi nam trebalo smetati da pogled na nju zaklanjaju suncobrani i da su joj na zid naslonjeni kafanski stolovi.
Vrijedi ponoviti
elma89_

#434 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by elma89_ »

fixer wrote:
Zasto ne bi?
Zasto bi jedna vjerska licnost smetala? Nije skola karadzica,i u boosnjackim postoje skole po efendijama....dzemaludin causevic Reis ima skole sirom bih
scarface32

#435 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by scarface32 »

Basvod wrote:

Ljudi kazu , ali se ne ponasaju. Bunite se kad se na zapadu zabrani gradnja dzamija. Ili kad zabrane burku. Znaci muslimani sami krse to ponasanje. Nego vam je prica gdje smo mi uvecini postujte nase, a gdje smo u manjini mi necemo vase.

A ti sa gornjim postom si mi isti kao i cetnik iz bl koji kaze bl je srpska kome se ne svidja moze da ide. Nemoj mi sad pricati da sarajevo nije vrsilo etnicko ciscenje. Nije puskom, ali ga i sad vrsi raznim molbama da se ne toci alkohol. Ezanom sa razglasom kao da su posudili razglas od U2....... Gradnjom dzamija samo da bi dali do znanja ko je glavni u tom gradu.....

Sad mi mozes nazvati islamofobom ali i sam znas da je tako.
fixer

#436 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by fixer »

elma89_ wrote: Zasto ne bi?
Zasto bi jedna vjerska licnost smetala? Nije skola karadzica,i u boosnjackim postoje skole po efendijama....dzemaludin causevic Reis ima skole sirom bih[/quote]
Da je otvorena skola Savi, nekom ko je radio na opismenjivanju, to bi podrzao.
Basvod

#437 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Basvod »

VjecitiStudent wrote:Istom logikom pretpostavljam da odobravate da npr. u Banjaluci pravoslavna vecina ima ista vecinska prava oko nametanja skolskih slava, pjevanja 'boze pravde' na pocetku nastave itd. itd.

Strašno.
Grad cine ljudi.
Naravno da niko ne treba ziviti u gradu u kojem mu se ne svidja vecinsko stanovnistvo tog grada.
Nerazumno je ocekivati da se ljudi u gradu prilagodjavaju pojedincima. Mislis da bi se Njemci u Berlinu prilagodili nekom Francuzu kojem smeta njemacki nacin zivota? Problem je u tom Francuzu a ne u vecinskim stanovnicima Berlina.

Gradjani Sarajeva ce svakako imati prilike da postupcima pokazu sta misle o ovoj molbi i odluci. Da je u pitanju Zakon na nivou drzave onda bi bilo problem i mogli bi pricati o tome da li smo ili ne sekularna drzava. Ovako problema nema.
detroit-mercy

#438 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

Uopste ne smeta, mjesto mu je u crkvi ali ne u javno-skolskoj ustanovi. Tebi vjerovatno ne smeta jer zivis u Sarajevu ali mozda malom Mehi ili Idrizu u I. Sarajevu ili Zvorniku smeta kada ga Sv. Sava mjerka sa zida iznad table, ili kada na skolse ekskurzije ide samo u manastire............, ili kada mu se namcu skolske slave, bolnicke slave, ove slave, one slave.
Evo sta nam je mentalite tora donio, kome se ne svidja kako ja postavljam stvari u mom toru, razguli u svoj tor pa tamo uzivaj.
muzicar_iz_parka

#439 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by muzicar_iz_parka »

Zabraniti sarajevsku pivaru pod hitno.
:D
scarface32

#440 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by scarface32 »

detroit-mercy wrote:
Uopste ne smeta, mjesto mu je u crkvi ali ne u javno-skolskoj ustanovi. Tebi vjerovatno ne smeta jer zivis u Sarajevu ali mozda malom Mehi ili Idrizu u I. Sarajevu ili Zvorniku smeta kada ga Sv. Sava mjerka sa zida iznad table, ili kada na skolse ekskurzije ide samo u manastire............, ili kada mu se namcu skolske slave, bolnicke slave, ove slave, one slave.
Evo sta nam je mentalite tora donio, kome se ne svidja kako ja postavljam stvari u mom toru, razguli u svoj tor pa tamo uzivaj.

jarane djaba objasnjavas. ona samo gleda pravo i ne vidi dalje od svog nosa.njoj je lijepo u svom toru.
JohnnyS

#441 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by JohnnyS »

detroit-mercy wrote:

Ja ne znam što mali Meho ili Idriz uopće imaju raditi u I. Sarajevu ili Zvorniku. Pa ako im smeta sv. Sava pobogu nek se odsele.
Havatar

#442 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Havatar »

scarface32 wrote:
Basvod wrote:

Ljudi kazu , ali se ne ponasaju. Bunite se kad se na zapadu zabrani gradnja dzamija. Ili kad zabrane burku. Znaci muslimani sami krse to ponasanje. Nego vam je prica gdje smo mi uvecini postujte nase, a gdje smo u manjini mi necemo vase.

A ti sa gornjim postom si mi isti kao i cetnik iz bl koji kaze bl je srpska kome se ne svidja moze da ide. Nemoj mi sad pricati da sarajevo nije vrsilo etnicko ciscenje. Nije puskom, ali ga i sad vrsi raznim molbama da se ne toci alkohol. Ezanom sa razglasom kao da su posudili razglas od U2....... Gradnjom dzamija samo da bi dali do znanja ko je glavni u tom gradu.....

Ti nisi islamofob ti si salonac posto te price o etnickom ciscenju u Sarajevu zna se ko prica . Sto se tice ove molbe vidim najvise su protiv oni koji pricaju o suzivotu, o toleranciji , o multikulturalizmu i multietnicnosti a sad pricaju da je normalno da neko ne postuje obicaje svojeg komsije, da namjerno javno pokazuje kako ih ne postuje i jos se pitaju zbog cega je to lose i kazu kako postovanje tudjih vjerskih osjecanja nije u tradiciji Bosnjaka. To nije u tradiciji Bosnjaka a u tradiciji Bosnjaka jeste ponasati se i vladati kao u srpskoj epskoj pjesmi "Marko pije uz ramazan vino" :oops: :skoljka:
mirsek

#443 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by mirsek »

detroit-mercy wrote:
Ovo plavo je sustina za kolegicu elmu89, a inace oko ove zabrane, koliko znam svake godine se moraju vaditi nove dozvole za baste pa onda neka tada ogranicavaju pijenje alkohola i neka se tada gazde kafica odluce hoce li htjeti takve dozvole da produze.
Molba za netocenjem je ok , ali naredba vec nije jer namece drugima kako treba da se ponasaju a mi nismo serijatska drzava da nam se vjerske zabrane namecu.
Uostalom neka naprave referedum ako vec hoce da se narod demokratski pita.
Pitanje za one koji znaju detalje, da li se opstinsko vijece izjasnilo/odredilo o ovom pitanju ??
Basvod

#444 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Basvod »

505sCrtom wrote:
Basvod wrote: Molbama se formira ili ispituje društveno ponašanje. Mole se građani da ne bacaju smeće mimo kontejneta, da ugase svjetlo na sat vremene, da pomognu nekome itd. Dalje sve zavisi od samih građana, da li ce ispoštovati molbu ili ne. Ako ne ispoštuju nikom ništa. Međutim ako se npr. 80% građana slaže i ponaša u skladu sa molbom, naravno da će manjina vremenom ili da se uklopi u društveno prihvatljivo ponašanje ili da potraži drugo mjesto za život. Apsurdno je živiti u gradu koji je, ne znam, 90% muslimanski ako ti smetaju muslimanski običaji i način života. To je isto kao da živiš u Dubrovniku a smeta ti zvuk valova i miris mora. Sarajevo je danas muslimanski grad i to ce ako ništa drugo pokazati popis. Mitska multikulturalnost Sarajeva je obična floskula koja se pogrešno tumači i koristi isključivo u političke svrhe (i to bez ikakvog rezultata). Sarajevo je multietnično onoliko koliko je multietničan bilo koji drugi glavni grad u Evropi. I u tome nema ništa loše. Ljudi kažu, kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
gledaj. i ja sam se rodio u muslimanskoj porodici. ali sam nisam religiozan. i ne zelim da mene iko ogranicava zbog svojih privatnih uvjerenja. i vjerovatno si i mene uvrstio u tih 90% gore. a nisi trebao. (ne vjerujem da je 90% gradjana sarajeva religiozno. a kamoli 90% gradjana islamske vjeroispovjesti.)
hocu reci, ne gadjaj se s tom statistikom olako. 80%-90%. sta to znaci? ti onako od oka. ima muslimansko ime = musliman = vjernik = sigurno je za zabranu alkohola. tako ja vidim tu tvoju statistiku.

usput, bacati smece na mjesto koje nije odredjeno za to, jeste prekrsaj. i pored toga gradjanima ne smeta da zive kao peksini. a izgleda da ni vlastima ne smeta. cim nista ne rade po tom pitanju.
Ako je tako onda gradjani molbu nece ispostovati a stranka koja je to osmislila ce izgubiti na izborima i kraj price.
snaga_znanja

#445 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by snaga_znanja »

Apsolutno ništa sporno nema u činjenici da se brani točenje alkohola pored vjerskih i obrazovnih institucija. I to je razumno. Jednostavno nema logike da naslonjen na zid džamije piješ pive. Vrijeđaš osjećaje vjernika i tu je kraj rasprave.

Ali je u mozak pomjereno da opštinska vlast moli ugostitelje koji ne podlježu navedenom zakonu da se suzdrže od točenja alkohola u toku svetog mjeseca Ramazana. To je klasnično mješanje vjere sa državom i uplitanje vjere preko politike kroz razne društvene sfere. Da li to znači da će recimo kroz 10 godina biti sugerisano i restoranima da ne rade preko dana jer je post?

I jednostavno ne razumijem kako ljudi mogu biti toliko ograničeni i skloni ovakvim glupostima!

Da ovo sugeriše neka mjesna zajednica nekako bi i prešao preko toga, ali zvanično izabrani političari to je van pameti...
detroit-mercy

#446 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

snaga_znanja wrote:Apsolutno ništa sporno nema u činjenici da se brani točenje alkohola pored vjerskih i obrazovnih institucija. I to je razumno. Jednostavno nema logike da naslonjen na zid džamije piješ pive. Vrijeđaš osjećaje vjernika i tu je kraj rasprave.

Ali je u mozak pomjereno da opštinska vlast moli ugostitelje koji ne podlježu navedenom zakonu da se suzdrže od točenja alkohola u toku svetog mjeseca Ramazana. To je klasnično mješanje vjere sa državom i uplitanje vjere preko politike kroz razne društvene sfere. Da li to znači da će recimo kroz 10 godina biti sugerisano i restoranima da ne rade preko dana jer je post?

I jednostavno ne razumijem kako ljudi mogu biti toliko ograničeni i skloni ovakvim glupostima!

Da ovo sugeriše neka mjesna zajednica nekako bi i prešao preko toga, ali zvanično izabrani političari to je van pameti...
Ono sto ja stalno podvlacim a mnogi to ovdje namjerno previdjaju, " a sta je sljedece"?
5 0 5

#447 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

snaga_znanja wrote:Apsolutno ništa sporno nema u činjenici da se brani točenje alkohola pored vjerskih i obrazovnih institucija. I to je razumno. Jednostavno nema logike da naslonjen na zid džamije piješ pive. Vrijeđaš osjećaje vjernika i tu je kraj rasprave.

slazem se. samo me jedno zanima. kako se tacno vrijedjaju osjecaji vjernika? zamisljam, vjernik izlazi iz dzamije, dok ja sjedim u basti prekoputa pijuci bijelo vino. vjernik se toliko uvrijedi da se ujutro probudi sa kugom, osipom, visokom temperaturom i rakom na zelucu. ako je to reakcija koju ce moja casa vina izazvati kod vjernika, odustajem od alkohola zaposve. no, vjernik vidi casu na mom stolu. mozda je vino, mozda sok od zove. ne moze znati. ali mu je povrijdilo dusu. pa prijatelju dragi. odrastao i zreo covjek se mora znati nositi sa svojim emocijama. ako nekoga zaboli tudja casa vina u restoranu pored kojeg prodje, onda se mora dobro zapitati o svom psihickom stanju.

niko se nece naslonuti na zid dzamije i piti pivu. jer to je zabranjeno. zabranjeno je piti alkohol na javnim mjestima svakako. svugdje u svijetu. na ulici, u javnim ustanovama, u parku, prodavnici. ali ako je moj izbor casa vina uz rucak, u restoranu, kako to moze ikoga, pri zdravoj pameti uvrijediti?

ali recimo da i jeste tako. mozemo li onda jednako poceti ogranicavati vjernike, ako njihovo ponasanje vrijedja druge gradjane? ili da zabranimo folk muziku? jer recimo, mene vrijedja svaki put kad vidim toliku gomilu sljama i idiotluka. ili reality showove? uzasno boli kada vidim kako multikorporacije i medijske kuce manipuliraju tim jadnim parazitima, koji laju i koji se tuku pred kamerama.

ako zabranimo sve sto nekoga vrijedja, gdje cemo zavrsiti. i ko je taj koji procjenjuje koja uvreda vise pece u dusi, od koje? (sigurno to nije nacelnik neke opstine).
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#448 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

Havatar wrote:
scarface32 wrote:

Ti nisi islamofob ti si salonac posto te price o etnickom ciscenju u Sarajevu zna se ko prica . Sto se tice ove molbe vidim najvise su protiv oni koji pricaju o suzivotu, o toleranciji , o multikulturalizmu i multietnicnosti a sad pricaju da je normalno da neko ne postuje obicaje svojeg komsije, da namjerno javno pokazuje kako ih ne postuje i jos se pitaju zbog cega je to lose i kazu kako postovanje tudjih vjerskih osjecanja nije u tradiciji Bosnjaka. To nije u tradiciji Bosnjaka a u tradiciji Bosnjaka jeste ponasati se i vladati kao u srpskoj epskoj pjesmi "Marko pije uz ramazan vino" :oops: :skoljka:
srećom Basvod ih poštuje. ali bitno je da si ti prepoznao "salonca" mačiću :D

grohotom se smijem. :D :lol:
kakonako

#449 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by kakonako »

Pa ima primjera koliko hoces,podji od Saha Reze Pahlavija pa,ne znam,do "arapskog proljeca".Ovo vrijedi samo za torove kojim pripadas.Srbi i Hrvati bice zaboravljena neprijateljska http://www.klix.ba/vijesti/svijet/podij ... /130712098 umjesto odgopvora Detroitu,a evo i fgrisak link
Last edited by kakonako on 12/07/2013 16:51, edited 1 time in total.
Opetja033

#450 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

Ali je u mozak pomjereno da opštinska vlast moli ugostitelje koji ne podlježu navedenom zakonu da se suzdrže od točenja alkohola u toku svetog mjeseca Ramazana.
Koliko se ja sa slazem sa tvojim komentarima u zadnjih desetak dana, mogu samo reci: Boze na hajr i na dobro. :mrgreen:
Post Reply