Krvne grupe i ishrana
Moderator: anex
-
dek
#1 Krvne grupe i ishrana
Da li je za različite krvne grupe preporučena drugačija ishrana odnosno da li ljudi sa određenom krvnom grupom ne bi smjeli jesti nešto što je preporučljivo za druge krvne grupe. Pročitao sam negdje da se npr. osobama sa krvnom grupom A ne preporučuje mlijeko.
Koliko u svemu tome ima istine?
-
n.a.v.i.g.a.t.o.r
Cuo sam i ja za to, kazu da ima nesto. Recimo, odredjena krvna grupa vise voli jesti ovo ili ono, dok druga.. Interesantna tema fakat..
Ako neko ima neku informaciju vise, neka napise, il neka da kakav link..
P.S. A kako odrediti svoju krvnu grupu? Jel ima neka institucija da das pare (ne puno, po mogucnosti
) i oni ti kazu grupu, il moram ici onim vampirima na transfuziologiju da bi mi za par litara, oni to gratis odradili? 
P.S. A kako odrediti svoju krvnu grupu? Jel ima neka institucija da das pare (ne puno, po mogucnosti
-
becu
Imas knjiga od autora Peter D'Adamo, prevedenih na nama znane jezike. Zanimljivo jeste, al nema komparativne klinicke studije i slicnog naucnog dokaza da bas tako jeste. A to za mlijeko u principu niko stariji ne bi trebao piti jer se vremenom laktaza(enzim za laktozu) gubi, tako da je teze varljivo.
-
Shoshana
Odes u vojskun.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:Cuo sam i ja za to, kazu da ima nesto. Recimo, odredjena krvna grupa vise voli jesti ovo ili ono, dok druga.. Interesantna tema fakat..
P.S. A kako odrediti svoju krvnu grupu? Jel ima neka institucija da das pare (ne puno, po mogucnosti) i oni ti kazu grupu, il moram ici onim vampirima na transfuziologiju da bi mi za par litara, oni to gratis odradili?
Zaista zanimljivo. Nikad nisam cula... ali barem ovo sa mlijekom izgleda tacno u mom slucaju..
- lolita_xx
pa nije to lose, darujes malo krvi, oni te testiraju na sve bolestin.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:Cuo sam i ja za to, kazu da ima nesto. Recimo, odredjena krvna grupa vise voli jesti ovo ili ono, dok druga.. Interesantna tema fakat..
P.S. A kako odrediti svoju krvnu grupu? Jel ima neka institucija da das pare (ne puno, po mogucnosti) i oni ti kazu grupu, il moram ici onim vampirima na transfuziologiju da bi mi za par litara, oni to gratis odradili?
a nista ne steti tvom organizmu
-
mamica papucarka
#6 Re: Krvne grupe i ishrana
mi smo svi u kuci A pozitivna i pijemo mlijeko ko teladdek wrote:Da li je za različite krvne grupe preporučena drugačija ishrana odnosno da li ljudi sa određenom krvnom grupom ne bi smjeli jesti nešto što je preporučljivo za druge krvne grupe. Pročitao sam negdje da se npr. osobama sa krvnom grupom A ne preporučuje mlijeko.
- Bosanac sa dna kace
u mojoj prostoprosirenoj porodici je bas mijesano, ima nas sviju, mlijeka i mlijecnih proizvoda ne moremo na nakupovat.....
- wels
-
boergoat
#11 Re: Krvne grupe i ishrana
Nimalo, vjeruj mi. Takve tvrdnje su plod fantazija kojekakvih alternativnih grupa tipa makrobiotičara, veganaca, vegetarijanaca i inih. Gledao sam ja tu tabelu, nevjerovatno detalno razrađena ali nisam se mogao načuditi nebulozama koje su u njoj navedene. Sa naukom nema apsolutno nikakve veze, obične svinjarije. Samo se hrani onim što te čini sretnijim, i naravno malo pazi na kalorije.dek wrote:Da li je za različite krvne grupe preporučena drugačija ishrana odnosno da li ljudi sa određenom krvnom grupom ne bi smjeli jesti nešto što je preporučljivo za druge krvne grupe. Pročitao sam negdje da se npr. osobama sa krvnom grupom A ne preporučuje mlijeko.
-
boergoat
Ovo je netačno, trebalo bi da se izviniš ljudima zbog dezinformiranja. Pojava nepodnošljivosti mlijeka u ishrani je individualna pojava, i ne može se generalizirati. Može biti prisutna i kod mlađih osoba pa čak i djece, ali takvi slučajevi se lako otkriju i mlijeko se isključuje iz obroka tih osoba. Teška probavljivost mliječne masti vezana za sirovo i punomasno mlijeko koje se sprema u domaćinstvu. U homogeniziranom, odnosno steriliziranom mlijeku masne kapljice su tako sitno razbijene da se probavljaju vrlo lako, a da ne govorimo o fermentiranom mlijeku i drugim mliječnim proizvodima.becu wrote:Imas knjiga od autora Peter D'Adamo, prevedenih na nama znane jezike. Zanimljivo jeste, al nema komparativne klinicke studije i slicnog naucnog dokaza da bas tako jeste. A to za mlijeko u principu niko stariji ne bi trebao piti jer se vremenom laktaza(enzim za laktozu) gubi, tako da je teze varljivo.
- cHupjahalic@
ovdje se moze preko nekih stranica ili u apoteci kupiti "kartica" za testiranje krvne grupe. provjerite ili pitajte u apotekama gdje stanujete.
koristila sam slicnu karticu na poslu, koju sam isto tako mogla koristiti i u svojoj kuci (uputstvo sa karticom slijedi).

postoje razlicite metode a i obrazlozenja kakva hrana odgovara najbolje za razlicite krvne grupe.
u necemu se potrefi da se ljudi prepoznaju, dok se pojedini uopste ne vide u tome.
10 razlicitih experta ce vam dati 10 razlicitih savjeta.
pozitivna stvar koju vidim u svemu ovome je sto su naveli vecinom zdravu hranu, hranu na koju trebamo malo vise fokusirati.
druga pozitivna stvar u knjigama je da su vise skoncentrisani da objasne razlicitim "grupama" sta je dobro za njih, a ne da fokusiraju i pisu ljudima sta ne trebaju jesti (kao sto to nazalost vecina radi, pa umjesto da ljudi razmisljaju sta je dobro, oni vise zale za hranom koju ne bi trebali jesti
) .
gene koje naslijedimo od svojih roditelja odlucuju dobar dio nasih osobina. isto tako se vrlo dobro zna koju krvnu grupu djeca mogu naslijediti kad se dvoje ljudi upozna i odluci na razmnozavanje.
znaci da samo od toga mozemo poci pa vidjeti da ipak te razlicite krvne grupe igraju ulogu u nasim izborima (uzimajuci u obzir hranu i sl.), ali ne vjerujem da je to cista matematika i da se moze reci da su 2+2=4 i gotova prica.
a sto se tice laktaze (enzima za laktozu): NIJE tacno da stariji gube taj enzim. ovdje se vise radi o odredjenim grupama koje su vise izlozene da razviju intoleranciju na mlijeko (npr evropljani su jedni od grupa koji su manje izlozeni da razviju intoleranciju na mlijeko nego afrikanci).
a da li ste znali da svaka mala beba, bez obzira da li je iz Evrope, Afrike, moze piti/dojiti majcino mlijeko, jer intolerancija se razvija tek par mjeseci nakon sto se dijete rodilo (sve dok dijete pije majcino mlijeko to se ne moze otkriti).
koristila sam slicnu karticu na poslu, koju sam isto tako mogla koristiti i u svojoj kuci (uputstvo sa karticom slijedi).

postoje razlicite metode a i obrazlozenja kakva hrana odgovara najbolje za razlicite krvne grupe.
u necemu se potrefi da se ljudi prepoznaju, dok se pojedini uopste ne vide u tome.
10 razlicitih experta ce vam dati 10 razlicitih savjeta.
pozitivna stvar koju vidim u svemu ovome je sto su naveli vecinom zdravu hranu, hranu na koju trebamo malo vise fokusirati.
druga pozitivna stvar u knjigama je da su vise skoncentrisani da objasne razlicitim "grupama" sta je dobro za njih, a ne da fokusiraju i pisu ljudima sta ne trebaju jesti (kao sto to nazalost vecina radi, pa umjesto da ljudi razmisljaju sta je dobro, oni vise zale za hranom koju ne bi trebali jesti
gene koje naslijedimo od svojih roditelja odlucuju dobar dio nasih osobina. isto tako se vrlo dobro zna koju krvnu grupu djeca mogu naslijediti kad se dvoje ljudi upozna i odluci na razmnozavanje.
znaci da samo od toga mozemo poci pa vidjeti da ipak te razlicite krvne grupe igraju ulogu u nasim izborima (uzimajuci u obzir hranu i sl.), ali ne vjerujem da je to cista matematika i da se moze reci da su 2+2=4 i gotova prica.
a sto se tice laktaze (enzima za laktozu): NIJE tacno da stariji gube taj enzim. ovdje se vise radi o odredjenim grupama koje su vise izlozene da razviju intoleranciju na mlijeko (npr evropljani su jedni od grupa koji su manje izlozeni da razviju intoleranciju na mlijeko nego afrikanci).
a da li ste znali da svaka mala beba, bez obzira da li je iz Evrope, Afrike, moze piti/dojiti majcino mlijeko, jer intolerancija se razvija tek par mjeseci nakon sto se dijete rodilo (sve dok dijete pije majcino mlijeko to se ne moze otkriti).
-
becu
Vidi: Ne pricam na pamet, a tebi bi se trebali izvinuti tvoji izvori informacija. Laktoza nije mlijecna mast, vec disaharid(slozeniji ugljikohidrat). Enzim koji razbija ovaj disaharid na prostu galaktozu i glukozu se zove laktaza. Kod svih sisara, u koje spada i covjek, lucenje laktoze se postepeno smanjuje godinama, jer mlijeko je kao hrana predvidjena za novorodjencad koja se jos zovu i dojencad. Procjenjuje se da oko 70% zrele svjetske populacije pokazuje neke od oblika netolerancije laktoze. Ako pijes mlijeko ne znaci da ces umrijeti ili nesto slicno, nego jednostavno nije toliko zdravo kako se pise u Avazovom zdravlju i slicno(ne vodeci racuna o hormonima i antibioticima koji se koriste da bi krava davala po 40 litara mlijeka). Zato je bolje i nadji neku kravu iz domacinstva. Kozije mlijeko ima mnogo manje laktoze od kravljeg, tako da je ono puno prihvatljivije ljudskom organizmu od kravljeg. Fermentirani mlijecni proizvodi takodje imaju manje laktoze. Da i masnoca nema nikakve veze s varljivoscu;mlijeko se homogenizira da se ne bi stvorio kajmak, a kratkotrajno sterilizira da bi se ubili eventualno prisutni mikroorganizmi.boergoat wrote:Ovo je netačno, trebalo bi da se izviniš ljudima zbog dezinformiranja. Pojava nepodnošljivosti mlijeka u ishrani je individualna pojava, i ne može se generalizirati. Može biti prisutna i kod mlađih osoba pa čak i djece, ali takvi slučajevi se lako otkriju i mlijeko se isključuje iz obroka tih osoba. Teška probavljivost mliječne masti vezana za sirovo i punomasno mlijeko koje se sprema u domaćinstvu. U homogeniziranom, odnosno steriliziranom mlijeku masne kapljice su tako sitno razbijene da se probavljaju vrlo lako, a da ne govorimo o fermentiranom mlijeku i drugim mliječnim proizvodima.becu wrote:Imas knjiga od autora Peter D'Adamo, prevedenih na nama znane jezike. Zanimljivo jeste, al nema komparativne klinicke studije i slicnog naucnog dokaza da bas tako jeste. A to za mlijeko u principu niko stariji ne bi trebao piti jer se vremenom laktaza(enzim za laktozu) gubi, tako da je teze varljivo.
p.s ovo nije tema o mlijeku, ako zelis da razgovaramo o mlijeku slobodno otvori temu
- cHupjahalic@
@becu to sto si napisao u vezi laktaze stoji, ja sam vec napisala da to stariji ne gube (mislila sam u potpunosti). nivo tog enzima se smanjuje kod dosta ljudi, ali samim tim ne znaci da je mlijeko nezdravo (sto sam shvatila u tvom zadnjem komentaru).
zamisli samo kombinacije: stariji covjek/zena imaju manji nivo laktoze ali isto tako su vise izlozeni osteoporozi nego ti i ja u 20-tim, 30-tim godinama?
dakle, sve u mjeri je zdravo (ako osoba nije razvila alergiju/ netoleranciju laktoze).
p.s. nadam se da oni koje ovo interesuje primjecuju i vide razliku izmedju laktaze i laktoze.
zamisli samo kombinacije: stariji covjek/zena imaju manji nivo laktoze ali isto tako su vise izlozeni osteoporozi nego ti i ja u 20-tim, 30-tim godinama?
dakle, sve u mjeri je zdravo (ako osoba nije razvila alergiju/ netoleranciju laktoze).
p.s. nadam se da oni koje ovo interesuje primjecuju i vide razliku izmedju laktaze i laktoze.
-
n.a.v.i.g.a.t.o.r
Ma popustite se ba vise laktoza i laktaza, pit cu mlijeko dok ne primjetim da mi ne prija i zdravo...
Sta je za te krvne grupe i naslijedjivanje? Mislim, nekad daaaavo u skoli sam ucio kako se moze jednostavno izracunati ako imate krvnu grupu majke i oca, koje grupe mozete biti vi, ali sam zaboravio, pa bi mog'o neko da nam to lijepo razbaca ovdje? (al ono jednostavno, manite se filozofije... Npr. A+B=... )
Dobrovoljci?
Sta je za te krvne grupe i naslijedjivanje? Mislim, nekad daaaavo u skoli sam ucio kako se moze jednostavno izracunati ako imate krvnu grupu majke i oca, koje grupe mozete biti vi, ali sam zaboravio, pa bi mog'o neko da nam to lijepo razbaca ovdje? (al ono jednostavno, manite se filozofije... Npr. A+B=... )
Dobrovoljci?
-
becu
Vise sam mislio na ono industrijsko kravlje tetrapak mlijeko, a sto se tice laktoze jogurti i kozje mlijeko su ok. To oko mlijeka, kalcijuma i osteoporoze je malo kontraverzno, jer se i Svedska i SAD, zemlje u kojima se najvise konzumira mlijeka, ujedno i zemlje sa najvisom stopom osteoporoze u starijih. Glavno je biti umjeren.cHupjahalic@ wrote:@becu to sto si napisao u vezi laktaze stoji, ja sam vec napisala da to stariji ne gube (mislila sam u potpunosti). nivo tog enzima se smanjuje kod dosta ljudi, ali samim tim ne znaci da je mlijeko nezdravo (sto sam shvatila u tvom zadnjem komentaru).
-
Shoshana
Koliko sam ja cula ovih posljednjih godina, uobicajeno shvatanje da je konzumiranje mlijeka i mlijecnih proizvoda u svrhu borbe protiv osteoporoze neophodno, je - vise nego kontroverzno.becu wrote:Vise sam mislio na ono industrijsko kravlje tetrapak mlijeko, a sto se tice laktoze jogurti i kozje mlijeko su ok. To oko mlijeka, kalcijuma i osteoporoze je malo kontraverzno, jer se i Svedska i SAD, zemlje u kojima se najvise konzumira mlijeka, ujedno i zemlje sa najvisom stopom osteoporoze u starijih. Glavno je biti umjeren.cHupjahalic@ wrote:@becu to sto si napisao u vezi laktaze stoji, ja sam vec napisala da to stariji ne gube (mislila sam u potpunosti). nivo tog enzima se smanjuje kod dosta ljudi, ali samim tim ne znaci da je mlijeko nezdravo (sto sam shvatila u tvom zadnjem komentaru).
No, o temi, ovi ponudjeni linkovi su neozbiljni. Ja ocekivala neku tesku analizu genetickih faktora, a ono linkovi - kako izgubiti kile
- cHupjahalic@
n.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:Ma popustite se ba vise laktoza i laktaza, pit cu mlijeko dok ne primjetim da mi ne prija i zdravo...![]()
Dobrovoljci?
Pokusat cu objasniti na laganiji nacin:
Da bi mogli izracunati koju krvnu grupu djeca mogu naslijediti potrebno je poznavati kojoj krvnoj grupi pripadaju oba roditelja, zatim koji parovi (parovi gena) su razlog da je majka naslijedila krvnu grupu A, B, AB ili O (ovdje uzimam majku kao primjer).
Geni krvnih grupa A i B su intermedijarni, znaci da su obe isto jake, dok obe te krvne grupe dominiraju nad krvnom grupom O.
Eh, znaci (u ovom slucaju i dalje nastavljam koristiti majku kao primjer) ako je majka npr krvna grupa A kombinacije koje je naslijedila od roditelja mogu biti AO ili AA (parovi). U ovom slucaju mozemo reci da su njene kombinacije AO (da bi mogli nastaviti daljnje racunanje).
Sad smo dosli do oca
Ako kazemo da je on krvna grupa B, znaci da se u ovom slucaju radi o parovima BO ili BB ( u ovom slucaju cu izabrati kombinaciju BO pa da vidimo koje su sanse da njihovo dijete naslijedi krvnu grupu A, B, AB ili O).
Majka, krvna grupa A, parovi: AO
Otac, krvna grupa B, parovi: BO
Prvo polazimo od samog gena A od majke + B od oca koji daju kombinaciju = AB
Gen A (znaci jos isti gen od majke) + gen O (drugi gen od oca) daju kombinaciju = A
Gen 0 (od majke) + gen B (od oca) daju kombinaciju = B
Gen O od majke + gen 0 od oca daju kombinaciju = O
Znaci, u ovom slucaju su sanse iste za sve krvne grupe.
Ako sam nejasna recite (unaprijed se izvinjavam, prvi put da o ovome blebechem na nasem jeziku
- cHupjahalic@
nedostatak D vitamina je jedan od glavnih faktora u Skandinaviji sto se tice osteoporoze. nedostatak vitamina reducira absorbaciju kalcijuma iz tankog crijeva, sto je naravno bitno za razvoj nasih kostiju (da sad ne ulazimo duboko, jer ipak nije ovo glavni dio temebecu wrote:Vise sam mislio na ono industrijsko kravlje tetrapak mlijeko, a sto se tice laktoze jogurti i kozje mlijeko su ok. To oko mlijeka, kalcijuma i osteoporoze je malo kontraverzno, jer se i Svedska i SAD, zemlje u kojima se najvise konzumira mlijeka, ujedno i zemlje sa najvisom stopom osteoporoze u starijih. Glavno je biti umjeren.
mlijeko i mlijecni proizvodi su izvor kalcijuma, sada je makar jednostavno naci mlijeko sa manjom kolicinom masnoce, i nije tacno da ga odrasli ne trebaju piti.
ovo gore sto sam napisala ima veze sa tim sto si spomenuo u vezi Skandinavije. Tacno je da je veliki broj ljudi sa osteoporozom ovdje, ali mogu ljudi piti litrima mlijeka, ali sve dok ne postoji balans izmedju D vitamina i kalcijuma vrijednost unosenja je u biti vrijedna nuli. mislim da se u ovom slucaju radi vise o losem odrzavanju samog balansa (citaj: nedostatak D vitamina).
-
n.a.v.i.g.a.t.o.r
@ cHupjahalic@
Zahvaljujem, skont'o sam. Sjecam se da sam se ko dijete znojio pokusavajuci provaliti ovo, al sad mi je nekako bilo lako.. Sad pijem manje mlijeka, ima li to kakve veze?
Salim se.
Znaci sad mi je glavno da nekako iscokuzim krvnu grupu od nana i deda, pa da nastavimo dalju racunicu..
Cuo sam da se desavalo da djeca odredjujuci krvnu grupu (i uporedjujuci sa roditeljima) shvate da su osvojena ili da je mama malo petljala prije njegovog rodjenja. Jeste culi za te slucajeve?
Trema me uhvatila, hebo te zivot, nesmijem se sad ni usuditi da krenem u istrazivanje, ko zna sta cu iskopati..
Zahvaljujem, skont'o sam. Sjecam se da sam se ko dijete znojio pokusavajuci provaliti ovo, al sad mi je nekako bilo lako.. Sad pijem manje mlijeka, ima li to kakve veze?
Salim se.
Znaci sad mi je glavno da nekako iscokuzim krvnu grupu od nana i deda, pa da nastavimo dalju racunicu..
Cuo sam da se desavalo da djeca odredjujuci krvnu grupu (i uporedjujuci sa roditeljima) shvate da su osvojena ili da je mama malo petljala prije njegovog rodjenja. Jeste culi za te slucajeve?
Trema me uhvatila, hebo te zivot, nesmijem se sad ni usuditi da krenem u istrazivanje, ko zna sta cu iskopati..
-
becu
Moze, ali je ograniceno na dva slucaja. Recimo jedan roditelj AB, drugi roditelj svejedno, a dijete O, ili oba roditelja O a dijete nesto drugo. U sudskoj medicini se koristi jos i MN sistem ako se ne varamn.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:@ cHupjahalic@
Zahvaljujem, skont'o sam. Sjecam se da sam se ko dijete znojio pokusavajuci provaliti ovo, al sad mi je nekako bilo lako.. Sad pijem manje mlijeka, ima li to kakve veze?![]()
Salim se.
Znaci sad mi je glavno da nekako iscokuzim krvnu grupu od nana i deda, pa da nastavimo dalju racunicu..![]()
- cHupjahalic@
tebi krvna grupa od nana i deda nije potrebna, jedino ako te bas interesuje na osnovu cega si naslijedio krvnu grupu koju imas i zasto su njihovi parovi AO, BO, AA, BB, AB ili OO.n.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:@ cHupjahalic@
Zahvaljujem, skont'o sam. Sjecam se da sam se ko dijete znojio pokusavajuci provaliti ovo, al sad mi je nekako bilo lako.. Sad pijem manje mlijeka, ima li to kakve veze?![]()
Salim se.
Znaci sad mi je glavno da nekako iscokuzim krvnu grupu od nana i deda, pa da nastavimo dalju racunicu..![]()
ja npr znam da tata ima krvnu grupu O, ja B, za mamu ne znam a jedina je opcija naravno B.