Krvavi dijamant

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...
Locked
Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Krvavi dijamant

Post by Tisina » 09/04/2007 10:43

Od 12.04. u kinu Unitic počinje prikazivanje najnovijeg ostvarenja reditelja Edwarda Zwcika, dobitnika Oskara za produkciju filma „Zaljubljeni Šekspir“. Riječ je o fenomenalnom trileru „Krvavi dijamant“ gdje glumačku postavu čini nepogrešiva ekipa sastavljena od izvanrednog Leonarda Di Capria , koji se za logu pripremao boraveći u Južnoj Africi i družeći se s plaćenicima, te Jennifer Connelly koju pamtimo pa izuzetnoj glumi u hitovima poput „Genijalnog uma“, „Labirint“, „Rekvijem za snove“ i mnogih drugih.
Pored ovo dvoje vrsnih glumaca tu je I Djimon Hounsou, afrički glumac porijeklom iz Benina koji se proslavio ulogom u “Gladijatoru'“.

“Krvavi dijamanti” su izraz kojim se označavaju oni dijamanti koji su ilegalno izvezeni iz zemalja u kojima se vodi rat. Zarada od dijamanata troši se na kupovanje novog oružja, što znači nove mrtve i nova razaranja a krajem devedesetih taj izraz upotrebljavale su nevladine organizacije kako bi skrenule pažnju javnosti na taj veliki problem.
Film “Krvavi dijamant” pokazuje kako su se pobunjenici u Sierra Leoneu oslanjali na ilegalnu trgovinu dijamantima kako bi financirali svoj rat i kako je taj sukob raselio milijune ljudi.


Rat u Sierra Leoneu pokazuje svoju okrutnu stranu kada pobunjenici zauzimaju selo u kojem živi lokalni ribar Solomon Vandy . Njegova žena i kćerke uspijevaju pobjeći ali njegov 12-godišnji sin je natjeran je da se bori u redovima pobunjenika, dok sam Solomon mora kopati za dijamantima. Kad otkrije veliki ružičasti dijamant, Solomon riskira život i sakrije ga. Nada se da će, kad ga proda na “crnoj berzi”, moći otkupiti slobodu svog sina. No, vladine snage se vrate u selo i između ostalih zarobe i njega. U takvim se okolnostima Solomon zatekne u neočekivanom i nelagodnom savezništvu s krijumčarem i bivšim plaćenikom Dannyjem Archerom . I Archer, koji je zarađivao mijenjajući dijamante za oružje, zna koliko je vrijedan taj dijamant i nada se da će mu taj dijamant omogućiti odlazak iz Afrike.


Premiere hvali film koji “ne škrtari na društvenom komentaru” a uz to pruža i “zabavu bez sentimentalnosti” te svakako ističe izvanrednu glumu I realističan prikaz Afrike.


Sarajevska publika će imati priliku pogledati ovaj film na repertoaru kina Unitic, od 12.04. u terminima od 18h 00 i 20h 30.
Napominjemo da dana 17.04. neće biti projekcija filmova u kinu Unitic.


Shamrock
Posts: 380
Joined: 31/10/2006 12:13

Post by Shamrock » 11/04/2007 19:13

Sta si ti PR Unitica :roll:

User avatar
black
Posts: 15217
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by black » 11/04/2007 21:56


Locked