Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

broj dva

#26 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by broj dva »

Hendrix wrote:|U vezi ovog zdravog mesa od lokalnih likova koji kao uzgajaju prirodno...tako je i moja stara kupovala na pijaci od covjeka i zene organsko povrce, ljudi uzgajaju u basti svojoj u Rakovici, ma ono ljepota. Ispricaju se s njom svaki put, sve objasne kako uzgajaju ma ono...prijatelji kucni skoro postali.

Dok ih nismo vidjeli jednom na HecoProm pijaci kako kupuju naveliko povrce i tuse kao iz svoje baste. Ne vjerujem ba nikome u ovoj drzavi, ama bas nikome.
---
Najispravniji stav (na zalost) bez obzira o kojoj se oblasti radi.
Iskustvom naucio zar ne ?
Hendrix

#27 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by Hendrix »

broj dva wrote:---
Najispravniji stav (na zalost) bez obzira o kojoj se oblasti radi.
Iskustvom naucio zar ne ?
Naravno, nekad covjek padne u neku bezrazloznu lozionu da mozda ova osoba i nece da te zajebe, ono izgleda posten zidar-prodavac-mehanicar-advokat...cim pare odu...to je to, uvjeris se da si opet ispao glupan.
dječak sa šibicama

#28 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by dječak sa šibicama »

Hendrix wrote:|U vezi ovog zdravog mesa od lokalnih likova koji kao uzgajaju prirodno...tako je i moja stara kupovala na pijaci od covjeka i zene organsko povrce, ljudi uzgajaju u basti svojoj u Rakovici, ma ono ljepota. Ispricaju se s njom svaki put, sve objasne kako uzgajaju ma ono...prijatelji kucni skoro postali.

Dok ih nismo vidjeli jednom na HecoProm pijaci kako kupuju naveliko povrce i tuse kao iz svoje baste. Ne vjerujem ba nikome u ovoj drzavi, ama bas nikome.
domace (organski proizvedeno u kucnoj radinosti bla bla) se lako prepozna, vecina povrca, mlijecnih proizvoda, mesa, jaja, kad je domace to je drasticno kvalitetnije od onog sto se prodaje po pijacama, trznim centrima.

Meni ne mogu podvaliti, mislim mogu jednom, ali odmah prepoznam "fejk domaci proizvod"
triconja

#29 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by triconja »

Ja sam sljego u grad prije nekoliko godina i imam par komsija (na selu) koji su sigurni, cak obilazim redovno kad svoje obidjem i njih i njihovo i mogu da garantujem. Na ovo mislim a ne kofol neko sa sela prodaje povrce a sela nije ni na slici vidio.

Jaro moj kad si nekoliko puta pomogao covjeku da skupi sijeno i kad vidis gdje kosi travu ima li tu nekih pesticida i tako tog onda se mnoga vrata otvaraju. Kad vidis voda li covjek hajvana ikad napolje ili hajvan cami u zatvorenom objektu citav zivot. Za povrce kad vidis kako covjek uzgaja nema zajebancije.

Edit: Jednostavno kad mozes u bilo kojem trenu vidjeti proces proizvodje, u bilo kojem trenu uci u objekte u kojima se nalaze zivotinje onda si siguran. Sve ostalo je kupovanje macka u vreci.
Hendrix

#30 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by Hendrix »

triconja wrote: Ja sam sljego u grad prije nekoliko godina i imam par komsija (na selu) koji su sigurni, cak obilazim redovno kad svoje obidjem i njih i njihovo i mogu da garantujem. Na ovo mislim a ne kofol neko sa sela prodaje povrce a sela nije ni na slici vidio.

Jaro moj kad si nekoliko puta pomogao covjeku da skupi sijeno i kad vidis gdje kosi travu ima li tu nekih pesticida i tako tog onda se mnoga vrata otvaraju. Kad vidis voda li covjek hajvana ikad napolje ili hajvan cami u zatvorenom objektu citav zivot. Za povrce kad vidis kako covjek uzgaja nema zajebancije.

Edit: Jednostavno kad mozes u bilo kojem trenu vidjeti proces proizvodje, u bilo kojem trenu uci u objekte u kojima se nalaze zivotinje onda si siguran. Sve ostalo je kupovanje macka u vreci.
Ma ok je to, ali ne mozemo svi ici u provjeru zasada i njiva jbg. Ja kazem onako da su ljudi kod nas toliki lopovi i prevaranti, da su spremni napraviti komplet laznu sliku o sebi i varati narod godinama radi neke sitne dobiti koju ne mogu vjecno furati. I sta su dobili s tim? Moja stara vise ne kupuje kod njih i rekla je svima koje poznaje da su prevaranti.

Da su bili iskreni imali bi dozivotnu musteriju, koja bi im i dovela jos ljudi i komsija naravno...ali jbg, bolje izvarati narod dok se moze. Onda cemo u drugi biznis, istom metodom.
triconja

#31 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by triconja »

Hendrix wrote:
triconja wrote: Ja sam sljego u grad prije nekoliko godina i imam par komsija (na selu) koji su sigurni, cak obilazim redovno kad svoje obidjem i njih i njihovo i mogu da garantujem. Na ovo mislim a ne kofol neko sa sela prodaje povrce a sela nije ni na slici vidio.

Ma ok je to, ali ne mozemo svi ici u provjeru zasada i njiva jbg. Ja kazem onako da su ljudi kod nas toliki lopovi i prevaranti, da su spremni napraviti komplet laznu sliku o sebi i varati narod godinama radi neke sitne dobiti koju ne mogu vjecno furati. I sta su dobili s tim? Moja stara vise ne kupuje kod njih i rekla je svima koje poznaje da su prevaranti.

Da su bili iskreni imali bi dozivotnu musteriju, koja bi im i dovela jos ljudi i komsija naravno...ali jbg, bolje izvarati narod dok se moze. Onda cemo u drugi biznis, istom metodom.
Prevaranti ce imati musterija stalno jer su taj zanat ispekli do savrsenstva. Zanimljivo je sto moderni seljaci nemaju vremena da proizvode kao oni prije 50 godina jer su skoro svi zaposleni i ono sto rade rade radi sebe i eventualno neke prodaje zatvorenom krugu ljudi. Nema teorije da zaposlen covjek moze da proizvede nesto i da to prodaje svaki dan citave godine. Tako da imas dvije varijante ili prihvatiti to tako i nastaviti kupovati od ljudi koje ne mozes provjeriti (potiskati istinu u sebi) ili ici tezim putem.

Kako vrijeme ide ovi seoski proizvodjaci ce biti sve popularniji i popularniji. Zamisli samo kad ima mesa od hajvana, odmah se skupi nakih doktora i onih malo dubljeg dzepa i ako ne narucis na vrijeme nema nista. Isto tako i za voce i povrce, sve ode ko halva. Izgleda da ce doci vrijeme da ces morati imati poznanstva i veze na selu ako hoces da se zdravo hranis i to na nacin koji sam objasnio u gornjem postu, samo totalna kontrola od strane kupca.

Edit: Gledao sam neke emisije i u Americi ima farmi koje su farme otvorenih vrata, odes kad god hoces i vidis kako covjek i sta radi i ako ti se svidi kupis proizvod. Cak ako je voce ili povrce na toj farmi, fino zasuces rukave i naberes sebi i platis manje, biras koji ces komad. To je buducnost proizvodnje hrane malih proizvodjaca. Svaka druga varijanta ce ici na kolicinu zanemarujuci kvalitet. Kupis neku proizvodnu halu i ugradis na tri sprata kap po kap i nake sijalice koje imitiraju sunce i uzgajas neku vrstu. Baja (insekt) nije vidjela tu vrstu i kako ces ti procijeniti kvalitet te vrste?
Bijeli look

#32 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by Bijeli look »

Otpad smo mi generalno. Firme, ljudi, građani, seljaci, djeca. Cijeli sistem je smeće, jedna velika deponija. Imamo ogromna prirodna bogastva, pogotovo što se tiče rijeka, sve dobili u amanet da nam citiram vođu vrhovnog, ništa od toga nismo mi stvorili, ali zato uništavamo, jebemo majku prirodu iz godine u godinu, bez imalo srama od tog incesta, čak se više ništa i ne krije.
Obišao sam većinu naših rijeka i svega sam se nagledao, svađao se s' idiotima, zvao policiju više puta i postigao jedno veliko ništa. Dođu, ograde “mjesto zločina” žutom trakom i traka ostane do prve veće poplave.. Da ne nabrajam, stvarno ima apsurdnih priča.
Bajra nije prvo, a nažalost ni jedino pravno lice koje uništava okolinu. Svaka rijeka ima svoje Bajre i dželate, i tu se može nabrajati u nedogled. Problem je u nemaru i nemoći države. Ako je trošak za propisno skladištenje otpadnih materijala na godišnjem nivou 100 KM, a kazna za nepropisno odlaganje istih 10 KM, onda će firma radije platiti par kazni godišnje. Kazne moraju biti tolike da se rizik ne isplati ni u teoriji.
Država je obavezna da kroz nadležne institucije štiti javno dobro, ali država se jedva održava, institucije su nadležne ponajviše za gubljenje vremena, narod je takav da zaslužuje ovakvu državu i institucije i sve polako postaje jedna velika deponija.
Rješenje mora biti sistematsko: ekologija bi trebala biti obavezan školski predmet, komunalna policija u potpunosti reorganizovana i reedukovana, kazne proporcionalne nanesenoj šteti itd., ali to je samo bajka u ovom trenutku, a raznoraznim beha Bajrama je svaki dan Bajram.
sheilak

#33 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by sheilak »

a jbte koji bolesni uzas. pa imaju li ti ljudi imalo mozga ili savjesti?
triconja

#35 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by triconja »

Bijeli look wrote:Otpad smo mi generalno. Firme, ljudi, građani, seljaci, djeca. Cijeli sistem je smeće, jedna velika deponija. Imamo ogromna prirodna bogastva, pogotovo što se tiče rijeka, sve dobili u amanet da nam citiram vođu vrhovnog, ništa od toga nismo mi stvorili, ali zato uništavamo, jebemo majku prirodu iz godine u godinu, bez imalo srama od tog incesta, čak se više ništa i ne krije.
Obišao sam većinu naših rijeka i svega sam se nagledao, svađao se s' idiotima, zvao policiju više puta i postigao jedno veliko ništa. Dođu, ograde “mjesto zločina” žutom trakom i traka ostane do prve veće poplave.. Da ne nabrajam, stvarno ima apsurdnih priča.
Bajra nije prvo, a nažalost ni jedino pravno lice koje uništava okolinu. Svaka rijeka ima svoje Bajre i dželate, i tu se može nabrajati u nedogled. Problem je u nemaru i nemoći države. Ako je trošak za propisno skladištenje otpadnih materijala na godišnjem nivou 100 KM, a kazna za nepropisno odlaganje istih 10 KM, onda će firma radije platiti par kazni godišnje. Kazne moraju biti tolike da se rizik ne isplati ni u teoriji.
Država je obavezna da kroz nadležne institucije štiti javno dobro, ali država se jedva održava, institucije su nadležne ponajviše za gubljenje vremena, narod je takav da zaslužuje ovakvu državu i institucije i sve polako postaje jedna velika deponija.
Rješenje mora biti sistematsko: ekologija bi trebala biti obavezan školski predmet, komunalna policija u potpunosti reorganizovana i reedukovana, kazne proporcionalne nanesenoj šteti itd., ali to je samo bajka u ovom trenutku, a raznoraznim beha Bajrama je svaki dan Bajram.
Sta se radi za bajrame dobro je pa nismo svi pocrkali do sad. Narod vise ocelicio, poslije termoelektrana i teske industrije ni antraks nam nece tesko pasti.
Fudo387

#36 Re: Krv iz pogona Bajre izlijeva se u Lašvu,inspekcija ne reaguje

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
Matzan wrote:Pa nije krv zagađivač vode.
Pa ne vjerujem :shock:
Pa dobro, u poredjenju sa drugim industrijskim otpadom koji se slijeva u tu rijeku, ovo se moze nazvati “organic” smece. :D
Ekosistem rijeke Lasve je pocrko ima 40 godina, cudi mi da neki djavo u rijeci nije vec mutirao i poceo jesti sporete sto plivaju po njoj..
Post Reply