Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ek0

#476 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

Ukoliko imaju dvije izlazne trake iz kružnog toka, sasvim je prirodno i logično to što horizontalna signalizacija pokazuje da se vanjska traka kružnog toka može koristiti za prva dva izlaza.

Ukoliko bi se svi pridžavali ovoga nebi postojala mogućnost da vozila dođu u kontakt jer svako ima svoju traku.

Problem nastaje kada ovaj iz vanjske trake produži dalje i nakon drugog izlaza i ti ga iz unutrašnje "isječeš" pri izlasku. Ti ćeš biti kriv jer kako ćeš dokazati da on nastavlja voziti vanjskom i nakon drugog izlaza tj. kako ćeš dokazati da se niste skupa uključili na prethodnom ulazu i da to nije tek prvi izlaz nakon kojeg ima pravo produžiti do drugog.

Image
skafiskafsnjak

#477 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

@ek0, a sta ako je neko vec u kruznom, u unutrasnjoj, od prije... a ti usao u vanjsku...i ides na drugi izlaz... a on zeli izaci na tvom prvom... i tu te moze udariti?

A npr da ti skrenes odmah na prvi izlaz, nema udesa.

Edir: ti si u pravu, takva su pravila. To je ok. Ali meni nema logike.
channel10

#478 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

skafiskafsnjak wrote:
channel10 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Logicno je da ide i na drugi jer nikoga ne ometa. Ide svojom trakom i opet ulazi u svoju traku.

Pa ometa onoga ko ide iz unutrasnje na njegov prvi izlaz :shock:
Nisam rekao da je to pravilo...ali je cinjenica da je tako veca sansa za udes.
Eto ti gore pise. Ne ometa nikoga jer ovaj nije smio uci u kruzni i morao je usporiti i pratiti kretanja u kruznom

Image
Pa on ulazi u vanjsku koja je slobodna. Zauzeta je unutrasnja.
Pa bas ovaj video sa kamermanom pokazuje to o cemu pricam.
Zar nije logicnije da je sacekao da dva auta prodju i da se ukljuci u unutrasnju? A da je trebao na prvi izlaz, ide vanjskom, i skrenuo bi kao i ova dva auta i ne bi problem bio.

Ali kao sto rekoh...po pravilima je da prednost ima vozilo u vanjskoj..uvijek...
Ja se ubuduce vanjske drzim
Kruzni tok se sastoji od dvije trake,a ne samo od jedne i nije bitno jel njegova slobodna jer su ova dva auta vec bila u kruznom i oni su imali prednost.

Ovdje se svo vrijeme spominje njegova slobodna, ali nije samo njegova traka kruzni tok. Kruzni tok se sastoji i od unutrasnje i ako su ljudi vec u kruznom, on je morao stati ili prilagoditi brzinu u svojoj traci na ulazu u kruzni i njih propustiti i nastaviti svojim putem do drugog izlaza.
ek0

#479 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

skafiskafsnjak wrote:@ek0, a sta ako je neko vec u kruznom, u unutrasnjoj, od prije... a ti usao u vanjsku...i ides na drugi izlaz... a on zeli izaci na tvom prvom... i tu te moze udariti?

Ukoliko je auto već u unutrašnjoj traci jedina opcija koju imaš je ući u vanjsku i izaći na prvi izlaz desno. Na taj način ti ne blokiraš putanju automobila u kružnom toku jer on ima svoju izlaznu traku, a ti svoju. Ukoliko uđeš u vanjsku traku i nastaviš pravo (na drugi izlaz) ti ugrožavaš sigurnost automobila koji je u unutrašnjoj traci tako što mu blokiraš izlaz. To je upravo ono o čemu raspravljamo ovdje zadnjih par strana. Problem je što ovdje pojedinci ignorišu osnovno pravilo kružnog toka i tvrde da je dozvoljeno ući i nastaviti pravo u toj situaciji iako direktno ugrožavaju automobil koji je već u kružnom toku.

Code: Select all

Prvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i  uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.
skafiskafsnjak

#480 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

ek0 wrote:
skafiskafsnjak wrote:@ek0, a sta ako je neko vec u kruznom, u unutrasnjoj, od prije... a ti usao u vanjsku...i ides na drugi izlaz... a on zeli izaci na tvom prvom... i tu te moze udariti?

Ukoliko je auto već u unutrašnjoj traci jedina opcija koju imaš je ući u vanjsku i izaći na prvi izlaz desno. Na taj način ti ne blokiraš putanju automobila u kružnom toku jer on ima svoju izlaznu traku, a ti svoju. Ukoliko uđeš u vanjsku traku i nastaviš pravo (na drugi izlaz) ti ugrožavaš sigurnost automobila koji je u unutrašnjoj traci tako što mu blokiraš izlaz. To je upravo ono o čemu raspravljamo ovdje zadnjih par strana. Problem je što ovdje pojedinci ignorišu osnovno pravilo kružnog toka i tvrde da je dozvoljeno ući i nastaviti pravo u toj situaciji iako direktno ugrožavaju automobil koji je već u kružnom toku.

Code: Select all

Prvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i  uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.
To vec ima logike. I po tome, kamerman grijesi na snimku.
A jednostavnije je uvesti pravilo da vanjska znaci samo prvi izlaz..na taj nacin ne ostavljas na procjenu vozacu nista. Ovako, on gleda ima li ko u kruznom i hoce li izlaziti....
ek0

#481 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

Da, to bi bilo najsigurnije ali vjerovatno ovako ubrzavaju protok i smanjuju gužve.
Travnički Noćni Šetač

#482 Re: Kruzni tok

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ja stvarno ne mogu vjerovati da vam jos uvijek nije jasno o cemu se radi... da vama na ravnoj cesti taksista onako iz lijeve trake predje preko vase desne u iskljucnu traku i to tako da vas natjera da se zaustavite osuli bi drvlje i kamenje po njemu...
...
no stvarno vise nemam volje objasnjavati... pazite se na prestrojavanju nemojte udariti automobil u traci pored vas....
....
Sretno za volanom...
skafiskafsnjak

#483 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Meni se nece desiti jer vanjskom vozim na prvi izlaz samo :D
Tj vozio sam...od sad pa dalje... unutrasnja me nece vidjeti
preludezalude

#484 Re: Kruzni tok

Post by preludezalude »

Jbg...logicno razmisljajuci, najsigurnija opcija bi bila da se vanjska iskljucuje na prvo iskljucenje.
I opet...JBG...zakleo bih se da sam ja davne 89. ucio da se vanjska iskljucuje na prvi izlaz. Danasnja horizontalna signalizacija govori da se vanjskom mozes voziti koliko hoces...pravit krugove ako hoces.
Horcrux

#485 Re: Kruzni tok

Post by Horcrux »

Evo to je taj kruzni i ovo je frame gdje je kamerman bio tacno na ulazu. I hocete reci da nije trebao propusiti oba vozila i da je bilo sigurno uci u kruzni?

Image
Travnički Noćni Šetač

#486 Re: Kruzni tok

Da... jer je sasvim jasno vidljivo da nikoga nema u njegovoj saobracajnoj traci.... ako pogledas gore navedeni video onda ces cuti od sluzbenog lica da se takav ulazak u kruzni tok u slobodnu zraku takodje smatra propustanjem saobracaja...
....
A sad nadji frame gdje je taksista poprecno ispred kamermana koji mora kociti svom snagom iako se u tom momentu nalazi u kruznom toku u vanjskoj traci jer izlazi na drugi izlaz i u toj situaciji ima apsolutnu prednost u odnosu na taksistu iu unutrasnje trake....
Pa nam reci zasto je taksista poprijeko u odnosu na kamermana i zasto mu je presjekao put ?
...
Zar jos uvijek postoje ljudi koji ne razumiju ?
Odoh ja spavati....
basicm

#487 Re: Kruzni tok

Post by basicm »

Taksista nije presjekao put, nego iskoristio njegovo kocenje i otisao svojim putem. BMW nije nista kriv, na protiv, ovaj ulazi kao da mu je babin i jos svira :mrgreen:
noviclan

#488 Re: Kruzni tok

Post by noviclan »

Horcrux wrote:Evo to je taj kruzni i ovo je frame gdje je kamerman bio tacno na ulazu. I hocete reci da nije trebao propusiti oba vozila i da je bilo sigurno uci u kruzni?

Image
Nije ih trebao propustiti jer mu je desna iz koje i izlazi bila slobodna a to sto se sda i radom za boljitak nisu prestrojili na vrijeme u vanjsku i time svakako i blokirali sdp da moze izaci to je problem ove price
skafiskafsnjak

#489 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Prijatelj saobracajac kaze da ih je trebao pustiti. Ako on ne zna, ne znam ni ja.
A vala, sad kad jos jednom pogledam video..kao da nije ni kocio uopste pri ulasku... :-)
muha_sa

#490 Re: Kruzni tok

Post by muha_sa »

skafiskafsnjak wrote:Prijatelj saobracajac kaze da ih je trebao pustiti. Ako on ne zna, ne znam ni ja.
A vala, sad kad jos jednom pogledam video..kao da nije ni kocio uopste pri ulasku... :-)
nema uNIlazit u kružni dok ima auto u kružnom i to na ho ruk :-) al kod nas sve može tako da ovo ne važi za nas--vec ugrabi i furaj pa šta bIDne :lol:
skafiskafsnjak

#491 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Uhvatili se pravila desne strane tj da onaj u vanjskoj ima prednost... a to sto je ovaj "klizeci" usao u kruzni , to nista.

Jedino je u pravu sto ova dva nisu daala zmigavac pa nije znao da ce izaci iz kruznog
hladan.preminger

#492 Re: Kruzni tok

Post by hladan.preminger »

ne dao vam bog puta u italiju, vi (ovi što misle da taxi nije kriv) bi izginuli ko zečevi.

ja u trevisu 5 krugova naoravio u unutrašnjoj u kružnom dok se oslobodila vanjska. po nekima sam trebao odmah namotati jer imam prednost u odnosu na ove u vanjskoj traci. većini je problem što nikad nije vozila u punom kružnom toku gdje je auto do auta, već se uče na ovim primjerima gdje su 2 auta u kružnom.
skafiskafsnjak

#493 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

hladan.preminger wrote:ne dao vam bog puta u italiju, vi (ovi što misle da taxi nije kriv) bi izginuli ko zečevi.

ja u trevisu 5 krugova naoravio u unutrašnjoj u kružnom dok se oslobodila vanjska. po nekima sam trebao odmah namotati jer imam prednost u odnosu na ove u vanjskoj traci. većini je problem što nikad nije vozila u punom kružnom toku gdje je auto do auta, već se uče na ovim primjerima gdje su 2 auta u kružnom.
Ne. Oni u vanjskoj imaju prednost.
Haris.ba

#494 Re: Kruzni tok

Post by Haris.ba »

Nije obični kružni za nas. Nekakav smo "čudan" narod.

Ne znam što se ne preprave svi kružni (a mislim da mogu skoro svi) u turbo kružne. Eno u Slavonskom Brodu fino funkcioniše.

Image
Travnički Noćni Šetač

#495 Re: Kruzni tok

skafiskafsnjak wrote:Uhvatili se pravila desne strane tj da onaj u vanjskoj ima prednost... a to sto je ovaj "klizeci" usao u kruzni , to nista.

Jedino je u pravu sto ova dva nisu dala zmigavac pa nije znao da ce izaci iz kruznog
Ne postoji ovdje pravilo desne strane jer su obojica u momentu izlaska taksija na istom putu .... počeli ste da lupate...

1. Taxi se prestrojava iz lijeve trake u desnu, bez žmigavca i bez gledanja da li će ugroziti ostale, i direktno oduzima prednost prolaska kamermanu koji želi da nastavi kretanje po putu sa pravom prvenstva, ali mora naglo kočiti isključivo radi postupka taksiste...Na ravnom putu svi bi rekli da je kriv... zašto ovdje to ne vidite niko vam nije kriv ali griješite,

2. Kamerman vozi u svojoj traci i NE MIJENJA smjer kretanja, te na taj način pošto ne pravi nikakvu radnju ni ne može on nikome presjeći put... Na ravnom putu kad vozite desnom trakom i neko sa lijeve želi ispred vas, preko vaše trake u isključnu reći ćete da ne smije tako... zašto ovdje to ne vidite niko vam nije kriv ali griješite,

3. Što se tiče uključenja pogledajte ponovo video sa kružnog toka Slavija gdje se objašnjava da se ulazak u slobodnu traku smatra propuštanjem vozila u kružnom toku... ako ne razumijete smisao postojanja kružnog toka i smisao postojanja više saobraćajnih traka i kako one funkcionišu niko vam nije kriv ali griješite da je kamerman oduzeo prednost...
...
...
...
Stvarno se više neću uključivati u ovu temu, tužno je vidjeti koliko ljudi ne zna primijeniti pravila saobraćaja....
Vidal89

#496 Re: Kruzni tok

Post by Vidal89 »

muha_sa wrote:
skafiskafsnjak wrote:Prijatelj saobracajac kaze da ih je trebao pustiti. Ako on ne zna, ne znam ni ja.
nema uNIlazit u kružni dok ima auto u kružnom i to na ho ruk :-) al kod nas sve može tako da ovo ne važi za nas--vec ugrabi i furaj pa šta bIDne :lol:

Reci tom prijatelju nek izdere diplomu ako je ima uopste
Vidal89

#497 Re: Kruzni tok

Post by Vidal89 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
skafiskafsnjak wrote:Uhvatili se pravila desne strane tj da onaj u vanjskoj ima prednost... a to sto je ovaj "klizeci" usao u kruzni , to nista.

Jedino je u pravu sto ova dva nisu dala zmigavac pa nije znao da ce izaci iz kruznog
Ne postoji ovdje pravilo desne strane jer su obojica u momentu izlaska taksija na istom putu .... počeli ste da lupate...

1. Taxi se prestrojava iz lijeve trake u desnu, bez žmigavca i bez gledanja da li će ugroziti ostale, i direktno oduzima prednost prolaska kamermanu koji želi da nastavi kretanje po putu sa pravom prvenstva, ali mora naglo kočiti isključivo radi postupka taksiste...Na ravnom putu svi bi rekli da je kriv... zašto ovdje to ne vidite niko vam nije kriv ali griješite,

2. Kamerman vozi u svojoj traci i NE MIJENJA smjer kretanja, te na taj način pošto ne pravi nikakvu radnju ni ne može on nikome presjeći put... Na ravnom putu kad vozite desnom trakom i neko sa lijeve želi ispred vas, preko vaše trake u isključnu reći ćete da ne smije tako... zašto ovdje to ne vidite niko vam nije kriv ali griješite,

3. Što se tiče uključenja pogledajte ponovo video sa kružnog toka Slavija gdje se objašnjava da se ulazak u slobodnu traku smatra propuštanjem vozila u kružnom toku... ako ne razumijete smisao postojanja kružnog toka i smisao postojanja više saobraćajnih traka i kako one funkcionišu niko vam nije kriv ali griješite da je kamerman oduzeo prednost...
...
...
...
Stvarno se više neću uključivati u ovu temu, tužno je vidjeti koliko ljudi ne zna primijeniti pravila saobraćaja....
Dzaba je objasnjavati kad neko jednostavno ne zeli priznati da grijesi i da je glup, bosna je ovo ipak. 90% vozacki je kupljeno preko stele
skafiskafsnjak

#498 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Vidal89 wrote:
muha_sa wrote:

Reci tom prijatelju nek izdere diplomu ako je ima uopste
"Izderi" je i ti :D
skafiskafsnjak

#499 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Haris.ba wrote:Nije obični kružni za nas. Nekakav smo "čudan" narod.

Ne znam što se ne preprave svi kružni (a mislim da mogu skoro svi) u turbo kružne. Eno u Slavonskom Brodu fino funkcioniše.

Image
Ova slika u neku ruku potvrdjuje sto ja govorim.

VANJSKA TRAKA ZA PRVI IZLAZ SAMO !
I nikad problema nece biti
Haris.ba

#500 Re: Kruzni tok

Post by Haris.ba »

skafiskafsnjak wrote:Ova slika u neku ruku potvrdjuje sto ja govorim.

VANJSKA TRAKA ZA PRVI IZLAZ SAMO !
I nikad problema nece biti
Pogledaj naše kružne, i ovaj - i vidjećeš da ima "obrnuti trokrut". Ima razlog zašto taj znak stoji ili ne stoji.
Post Reply