Kruške s kruškama, a jabuke s jabukama

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hantraga wrote:Jel to ministrica dosla na konferenciju sa pijace.... :lol:
Ili sa Sajma sljiva u Gradaccu? :D
visby

Post by visby »

Jos nijednom nisam naisao u bh medijima na temu o znate onim klipanima po osnovnima skolama koji terorisu normalnu djecu. Nikad nisam cuo ministra da prica o tome.
Na zapadu je to glavna tema kada se prica o problemima u skolama.

Kad se sjetim samo svoje skole i prije rata i za vrijeme rata rekao bih da je to najveci problem u bh skolstvu, ni druge skole vjerovatno nisu bile bolje.
Faust

Post by Faust »

Čestitke Forumu mladih SDP-a za reakciju na Kunino pošumljavanje u vlstitoj joj županiji. Čitajte u današnjem Oslobođenju. U okviru, kao prilog je i vijest da je KO SDP SBK-a zatražio njenu smjenu. Iako neće biti fajde od tog zahtjeva, dobro je da njena rasistička izjava nije prošla nezapaženo.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Problem je u nama jer ne pružamo adekvatan otpor sistemu koji od nas pravi kruške i jabuke... šljive i mandarine...

Vrijeme je da se krene..... :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:00, edited 1 time in total.
Phia

Post by Phia »

Nancy Drew wrote:
uvjek dobar gost wrote:Problem je u nama jer ne pružamo adekvatan otpor sistemu koji od nas pravi kruške i jabuke... šljive i mandarine...
Sistem je to od nas već napravio i u njemu već 'lijepo i mirno' živimo, ako neko nije primjetio do sada :roll: ... počelo je to neke davne 1990-e s prvim 'slobodnim' izborima, (već tad smo postali kruške, jabuke i šljive, i pokoja dunja) a traje sve do danas.

Gospođa (ili gospođica 8-) ) Greta je samo dijagnosticirala stanje ... koje svi znamo i u kojem smo već godinama.
Stoga mi je ta 'šokiranost i ogorčenost' malo :-) ... kao Greta nam otvorila oči ... :roll:
Uvijek su postojali ljudi koji su se bunili protiv stavljanja svakog voća u pojedinačne gajbe. :D :-) Mislim da niko ovdje nije šokiran već ljudi samo reaguju na nešto što se kosi sa zdravim razumom.I otkud ideja da nisu isti ti i prije reagovali na slične izjave..svrha foruma je valjda da se reaguje a ne da se u sebi trpi.. :-) :D
Phia

Post by Phia »

seka wrote:ne bih se slozila sa cinjenicom o dijagnostici. ministrica je samo jedan od simptoma stanja kakvo je.
generacije koje se sad skoluju ce doprinjeti da se i dalje odrzi.
Tačno.Upravo to razdvajanje od malih nogu je najveći udarac za miran suživot kojem (iako možda samo prividno) teži ova zemlja..
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:57, edited 1 time in total.
luciferino

Post by luciferino »

Problem je u tome što takvi koji zagovaraju pijačne podjele postaju sve glasniji i agresivniji, a niko ih ne kažnjava. Neka neko zadužen za obrazovanje u Americi izjavi da se kruške i jabuke ne miješaju...ma pojeli bi ga za večeru. A ovi naši "rasisti" još i aplauz učekuju, šta li već.
luciferino

Post by luciferino »

Vidite šta sam iščeprkala. Ne znam kada se desilo, datuma nema.
http://www.hdzbih.org/index.php?modul=t ... ije&id=747

Bugojno: Premlaćen sin predsjednice HDZ-a
10-godišnjeg Brunu Kuna, učenika četvrtog razreda Prve hrvatske osnovne škole “Jaklić” u Bugojnu (jedine u tom gradu u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku), u ponedjeljak popodne na povratku iz škole kući fizički su napala dvojica dječaka bošnjačke nacionalnosti. Riječ je o učenicima starijih razreda 3. Osnovne škole koji nastavu pohađaju u istoj zgradi s hrvatskom djecom. Policija je utvrdila identitet jednog od dvojice napadača, a riječ je o sinu Beče Bambura.

Bez saslušanja
Iako su od napada prošla tri dana, otac agresivnog dječaka kao ni sam dječak nisu još uvijek saslušani jer ih policija nije našla na kućnoj adresi, stoji u službenoj policijskoj zabilješci. U njoj se, između ostalog konstatira da će policija poduzeti zakonske mjere tek u slučaju da se slični napadi na hrvatsku djecu ponove.

Uz ovakav odnos policije nažalost ništa se drugo ne može ni očekivati, kažu ogorčeni hrvatski povratnici u Bugojno. Nedavno napadnuti dječak Bruno Kuna ovaj put je srećom prošao bez ozbiljnijih fizičkih ozljeda jer je na sebi imao zimsku jaknu koja ga je zaštitila od udaraca, ali će dugo nositi traume od ovog kao i ranijih napada koje je on kao i druga djeca hrvatske nacionalnosti svakodnevno doživljavaju u Bugojnu.

Potvrdila nam je to Greta Kuna, majka napadnutog dječaka, inače predsjednica bugojanskog HDZ-a. “Moj je sin napadnut već nekoliko puta, u školskom dvorištu, toaletu i na putu od putu od škole do kuće i nije jedini kojeg svakodnevno vrijeđaju jer je Hrvat. Nakon verbalnih uvreda djeca su postala žrtve i fizičkih napada “, kaže Greta Kuna koja i sama radi u Osnovnoj školi “Jaklić” u Bugojnu.

Nećemo šutjeti!
Kako dosadašnje intervencije roditelja hrvatske djece nisu rezultirale njihovom zaštitom od napada, predsjednica bugojanskog HDZ-a i majka dječaka koji je najnovija žrtva bošnjačke netrpeljivosti prema bugojanskim Hrvatima, odlučila je slučaj prijaviti policiji i prekinuti šutnju bugojanskih Hrvata čija su djeca svakodnevno žrtve nasilja u tom gradu, a koji su dosad šutjeli iz straha od osvete i novih napada na njihovu djecu.

Serija napada
Tu je i sama doživjela neugodnosti jer su se djelatnici Policijske uprave Bugojno prema njoj i suprugu ponašali arogantno. “Zamjenik komandira policije Ibro Bajraktarević mene i supruga je izbacio iz svog ureda kada smo došli prijaviti napad na našeg sina”, ispričala nam je Greta Kuna, inače majka petoro djece. Istog dana kada je na putu iz škole fizički napadnut 10-godišnji Bruno Kuna, još jedan dječak hrvatske nacionalnosti u Bugojnu bio je žrtva napada.

U naselju Gaj gdje je nedavno okrutno ubijen 78- godišnji povratnik Ilija Šuta,a zasad nepoznat napadač vezao je 11-godišnjeg dječaka koji se zatekao sam u obiteljskoj kući koju je napadač potom opljačkao.Prenosi: Večernji list
Phia

Post by Phia »

luciferino wrote:Vidite šta sam iščeprkala. Ne znam kada se desilo, datuma nema.
http://www.hdzbih.org/index.php?modul=t ... ije&id=747

Bugojno: Premlaćen sin predsjednice HDZ-a
10-godišnjeg Brunu Kuna, učenika četvrtog razreda Prve hrvatske osnovne škole “Jaklić” u Bugojnu (jedine u tom gradu u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku), u ponedjeljak popodne na povratku iz škole kući fizički su napala dvojica dječaka bošnjačke nacionalnosti. Riječ je o učenicima starijih razreda 3. Osnovne škole koji nastavu pohađaju u istoj zgradi s hrvatskom djecom. Policija je utvrdila identitet jednog od dvojice napadača, a riječ je o sinu Beče Bambura.

Bez saslušanja
Iako su od napada prošla tri dana, otac agresivnog dječaka kao ni sam dječak nisu još uvijek saslušani jer ih policija nije našla na kućnoj adresi, stoji u službenoj policijskoj zabilješci. U njoj se, između ostalog konstatira da će policija poduzeti zakonske mjere tek u slučaju da se slični napadi na hrvatsku djecu ponove.

Uz ovakav odnos policije nažalost ništa se drugo ne može ni očekivati, kažu ogorčeni hrvatski povratnici u Bugojno. Nedavno napadnuti dječak Bruno Kuna ovaj put je srećom prošao bez ozbiljnijih fizičkih ozljeda jer je na sebi imao zimsku jaknu koja ga je zaštitila od udaraca, ali će dugo nositi traume od ovog kao i ranijih napada koje je on kao i druga djeca hrvatske nacionalnosti svakodnevno doživljavaju u Bugojnu.

Potvrdila nam je to Greta Kuna, majka napadnutog dječaka, inače predsjednica bugojanskog HDZ-a. “Moj je sin napadnut već nekoliko puta, u školskom dvorištu, toaletu i na putu od putu od škole do kuće i nije jedini kojeg svakodnevno vrijeđaju jer je Hrvat. Nakon verbalnih uvreda djeca su postala žrtve i fizičkih napada “, kaže Greta Kuna koja i sama radi u Osnovnoj školi “Jaklić” u Bugojnu.

Nećemo šutjeti!
Kako dosadašnje intervencije roditelja hrvatske djece nisu rezultirale njihovom zaštitom od napada, predsjednica bugojanskog HDZ-a i majka dječaka koji je najnovija žrtva bošnjačke netrpeljivosti prema bugojanskim Hrvatima, odlučila je slučaj prijaviti policiji i prekinuti šutnju bugojanskih Hrvata čija su djeca svakodnevno žrtve nasilja u tom gradu, a koji su dosad šutjeli iz straha od osvete i novih napada na njihovu djecu.

Serija napada
Tu je i sama doživjela neugodnosti jer su se djelatnici Policijske uprave Bugojno prema njoj i suprugu ponašali arogantno. “Zamjenik komandira policije Ibro Bajraktarević mene i supruga je izbacio iz svog ureda kada smo došli prijaviti napad na našeg sina”, ispričala nam je Greta Kuna, inače majka petoro djece. Istog dana kada je na putu iz škole fizički napadnut 10-godišnji Bruno Kuna, još jedan dječak hrvatske nacionalnosti u Bugojnu bio je žrtva napada.

U naselju Gaj gdje je nedavno okrutno ubijen 78- godišnji povratnik Ilija Šuta,a zasad nepoznat napadač vezao je 11-godišnjeg dječaka koji se zatekao sam u obiteljskoj kući koju je napadač potom opljačkao.Prenosi: Večernji list
E jesi ga iščeprkala..izvor je objektivan ne treba ti.. :-)
luciferino

Post by luciferino »

Htjela sam naći sliku, eto barem facu da joj vidim. Sliku nisam našla, ali izgleda da su joj jabuke namarisale sina. Iznenađena? Nimalo...Da li mi je žao djeteta? Recimo da jeste. Mater mu kretenuša.
Phia

Post by Phia »

luciferino wrote:Htjela sam naći sliku, eto barem facu da joj vidim. Sliku nisam našla, ali izgleda da su joj jabuke namarisale sina. Iznenađena? Nimalo...Da li mi je žao djeteta? Recimo da jeste. Mater mu kretenuša.
Pa ako su se djeca potukla na nacionalnoj osnovi onda je to velikim dijelom njena zasluga..
Faust

Post by Faust »

Phia wrote:
luciferino wrote:Htjela sam naći sliku, eto barem facu da joj vidim. Sliku nisam našla, ali izgleda da su joj jabuke namarisale sina. Iznenađena? Nimalo...Da li mi je žao djeteta? Recimo da jeste. Mater mu kretenuša.
Pa ako su se djeca potukla na nacionalnoj osnovi onda je to velikim dijelom njena zasluga..
To mama preventivno djeluje, da joj sin ne dolazi u slične situacije, jer je apsolutno nemoguće da se u školi djeca pošaketaju iste nacionalnosti. Zato će njen sin bit bezbrižan ako je u razredu samo s kruškama ili jabukama... :D
Faust

Post by Faust »

Evo tek sad vidjeh da je i Faruk Borić u komentaru u Oslobođenju tematizirao Greticinu izjavu. Komentar nosi naslov "Kompot" i ako ga neko ima u elektronskom obliku bilo bi lijepo da ga postira. :-D :-D
Last edited by Faust on 31/08/2007 15:39, edited 1 time in total.
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Greta Kuna je vjerovatno prije rata bila piljarka, imala svoj stand pretezno sa kruskama i jabukama (otud inspiracija, mamicu joj), u ratu joj neko ponudi diplomu, ona je kupi za male pare, i eto ti ministrice! *ebem ti ovu drzavu u kojoj svaki piljar moze biti ministar! :x
Hocemo li mi uvijek trpiti ista sranja ili cemo nesto poduzeti konacno???
Jadna djeca koja se osjecaju kao jabuke iliti kruske, ne daj Boze da se kakva sljiva u svemu tome nadje, sta bi jadna, gdje bi nju smjestili?
O, Boze, hocemo li mi ikad tobe doci?
danas

Post by danas »

Nancy Drew wrote:
uvjek dobar gost wrote:Problem je u nama jer ne pružamo adekvatan otpor sistemu koji od nas pravi kruške i jabuke... šljive i mandarine...
Sistem je to od nas već napravio i u njemu već 'lijepo i mirno' živimo, ako neko nije primjetio do sada :roll: ... počelo je to neke davne 1990-e s prvim 'slobodnim' izborima, (već tad smo postali kruške, jabuke i šljive, i pokoja dunja) a traje sve do danas.

Gospođa (ili gospođica 8-) ) Greta je samo dijagnosticirala stanje ... koje svi znamo i u kojem smo već godinama.
Stoga mi je ta 'šokiranost i ogorčenost' malo :-) ... kao Greta nam otvorila oči ... :roll:
jesen stize dunjo moja... :roll:
ĐiđiTr

#43 jadnik mali

Post by ĐiđiTr »

da su Greti Kuna pretukli klinca nakon što je on pretukao sedmoricu sa nekom mini bandom, g - dja bi vjerovatno opet izjavila kako je jadnik mali napadnut jer je hrvat.
s druge strane, sudeci po njenim izjavama, ko zna sta dijete fakat blebece u slobodno vrijeme. mozda bih ga i ja zvajznula necim.
blabla.
uglavnom, meni je prilicno tuzno da koriste vlastitu djecu i njihove djecije probleme da bi i dalje dijelili...

elem, evo kompletne vijesti, ako nekog jos interesira:
Za ministricu prosvjete SBK-a dvije škole pod jednim krovom potrebne jer - »ne mogu zajedno kruške i jabuke«
Travnik, 29.08.2007 - FTV
Dvije škole pod istim krovom samo je jedan od mnogih projekata koje je Bosni i Hercegovini nametnula međunarodna zajednica. Funkcionalnost sizifovskog projekta ovakovog načina rada ravna je nuli. To je trebalo biti prijelazno rješenje, a postao je dugotrajni problem obrazovanja koji nema svrhu. Greta Kuna, ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, međutim, na više nego slikovit način objasnila je danas potrebu postojanja dvije škole pod jednim krovom. Učenici u školu ne mogu zajedno jer su - »jedni jabuke, a drugi kruške«. Na žalost učenika, ovaj projekt međunarodne zajednice, ili bolje rečeno, eksperiment o kruškama i jabukama ispod istog stabla nije propao, a trebao je davno. Trenutno u BiH postoje 52 ovakve škole

preneseno sa web strane FTV.
video priloge mozete pogledati tamo./www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=37&ID=12812

bravo za SDP!
Faust

Post by Faust »

Nešto se nadam, javno svoje snove iznosim: da li bi bilo moguće da neko (Forum mladih SDP-a možda) zakaže demonstracije i pritisak da se vrišti na taj problem. Može li Greticino umovanje pokrenuti Bosance i Hercegovce kojima ne smetaju ni kruške ni jabuke, ali bi da se i ostalo voće spominje i da se pravi voćna salata? (Gretica uvede novu terminologiju koje se držimo). :D :D :D
artzy

Post by artzy »

chuchumbamayumbe wrote:Treba bagru uz krušku i po kratkom postupku, metak u čelo. P joj M fašistička!
Tako je. Treba to izmasakrirati. :-?
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Igrom slucaja sam bivsi bugojanski zet, pa sam cak imao i prilike da upoznam gdju. ministricu. Ljudi moji koji to komad nepismene govedine zadojen ustastvom vi pojma nemate. To je kao prvo. Kao drugo, njen malac je inace poznat kao "problematicno" dijete ( takva su inace djeca svih guzonja ) koje je u stanju da ispljuje uciteljicu :shock: :shock: i napusti cas. Ta zena je jednom pricala kako sistem u bivsoj Jugoslaviji nije valjao nista, jer je njena porodica terorisana cijelo vrijeme. A onda savim slucajno , na pitanje gdje su njeni bili tokom 2. svjetskog rata odgovara : " PA BILI SU DOMOBRANI NARAVNO" :x :x I ja onda pomislim, Boze dragi, stvarno onaj prosli sistem nije valjao nista. Trebali su jednostavno da ih strijeljaju i da im sjeme zatru u potpunosti. Da su to uradili, svi bi danas hvalili prosli sistem i svima bi bilo bolje nego sada.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

artzy wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Treba bagru uz krušku i po kratkom postupku, metak u čelo. P joj M fašistička!
Tako je. Treba to izmasakrirati. :-?
Ma jok. Samo qurcem, pardon, metkom u čelo.
ĐiđiTr

#48 hoću ja!

Post by ĐiđiTr »

Faust wrote:Nešto se nadam, javno svoje snove iznosim: da li bi bilo moguće da neko (Forum mladih SDP-a možda) zakaže demonstracije i pritisak da se vrišti na taj problem. Može li Greticino umovanje pokrenuti Bosance i Hercegovce kojima ne smetaju ni kruške ni jabuke, ali bi da se i ostalo voće spominje i da se pravi voćna salata? (Gretica uvede novu terminologiju koje se držimo). :D :D :D
ja cu prva na demonstracije. po trevniku neko lijepi male plakate na kojima je citat g d- je i link na video prilog sa FTV. mozda i to nekog pokrene. da pisemo forumu mladih SDP -a?
ĐiđiTr

#49 hoću ja!

Post by ĐiđiTr »

Faust wrote:Nešto se nadam, javno svoje snove iznosim: da li bi bilo moguće da neko (Forum mladih SDP-a možda) zakaže demonstracije i pritisak da se vrišti na taj problem. Može li Greticino umovanje pokrenuti Bosance i Hercegovce kojima ne smetaju ni kruške ni jabuke, ali bi da se i ostalo voće spominje i da se pravi voćna salata? (Gretica uvede novu terminologiju koje se držimo). :D :D :D
ja cu prva na demonstracije. po travniku neko lijepi male plakate na kojima je citat g - dje Kuna i link na video prilog sa FTV.
objavili su vijest i na mladi.info!
mozda i to nekog pokrene. da pisemo forumu mladih SDP -a?
Comrad

Post by Comrad »

Ne bih da uvrijedim gospodju ministricu, ali je fakat preglupa...hehe... :-) sieg heil ministrice!
Post Reply