Kruh poskupljuje za 15 pfeniga

valterbranisarajevo

#1 Kruh poskupljuje za 15 pfeniga

Post by valterbranisarajevo »

Kruh poskupljuje za 15 pfeniga

MOSTAR - Rujan će donijeti nova poskupljenja, a među prvima bit će kruh i proizvodi od brašna, kao i stočna hrana, potvrdili su pekari s područja Hercegovine, koji ne kriju kako je takav epilog posve izvjestan.

Pšenica i druge žitarice poskupjele su gotovo dvostruko na svjetskom tržištu u usporedbi s prijašnjom godinom, zbog lošeg uroda. Kad se tome pridoda očekivano poskupljenje nafte, jer je barel na svjetskom tržištu dostigao 79 dolara, te zahtjevi za poskupljenje električne energije, onda se može očekivati klizanje cijena najmanje između 10 i 20 posto.

Prošle se godine pšenica, koja se na ovom tržištu u najvećoj mjeri nabavlja iz Hrvatske i Mađarske, kupovala po 26 pfeniga po kilogramu. Potkraj srpnja je cijena pšenice dosegnula 50 pfeniga.

Pekari s područja Hercegovine već su od najvećeg proizvođača kruha Žitoprometa iz Mostara zatražili zajednički sastanak kako bi se udovoljilo njihovim zahtjevima za porastom cijena.

Potvrdio je to za Večernjak glasnogovornik Žitoprometa Jozo Vučić, koji je dodao da je izvjesno kako će doći do poskupljenja kruha, no zasigurno puno manje nego što bi trebalo očekivati s obzirom na skokove cijena sirovine i energenata. Glasnogovornik Vučić ističe da će ta točka dnevnog reda biti na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora Žitoprometa.

U usporedbi s Republikom Hrvatskom, cijene pekarskih proizvoda od brašna za četvrtinu su veće nego u Bosni i Hercegovini, i unatoč tome što su tamošnji krušni proizvodi oslobođeni plaćanja poreza na dodanu vrijednost te što Hrvatska ima velike žitnice. Cijena bijeloga kruha u Hrvatskoj je već na gotovo osam kuna, što je više od dvije marke, dok pak u Mostaru ne prelazi marku i pol.

I unatoč tome što pekari tek najavljuju poskupljenje popularne štruce, dotle je za kruhove spravljene u domaćoj radinosti već poskočila osnovna sirovina; brašno je u odnosu na protekli mjesec u kolovozu već otklizalo za više od dvije marke.
To se odnosi na bijelo brašno i druge tipove visokokvalitetnih proizvoda od pšenice. Nešto manje poskupjeli su polutamno i tzv. crno brašno, koje više odgovara zdravstvenim standardima. Sitni pekarski proizvodi ostali su na istoj razini od 20 pfeniga do pola marke.

Zoran Krešić

Večernji list

Nadam se da se ovo neće ostvariti.(mada je u okruženju došlo do poskupljenja) Iako je najavljeno poskupljenje posljedica globalnog kretanja cijena, kod nas će na lokalnom nivou doći do katastrofe. Mnogi ljudi i sa ovim cijenama jedva izlaze na kraj.

kada se sjetim "bajki" kako nam sa uvođenjem PDV-a dolaze bolji dani, kako je jedna stopa od 17% jedino ispravno rješenje, kako je nemoguće izbjeći plaćanje PDV-a (a već se dižu krivične prijave protiv neplatiša - kako to?)

Mislim da je krajnje vrijeme da se od ovog nameta oslobode osnovni prehrambeni prizvodi - inače javne kuhinje neće moći prehraniti sve kojima je pomoć potrebna.

Džaba nam onda i ustavne reforme, reforme policije, zakon o RTV i visokom obrazovanju. Gladnom narodu to neće ništa značiti.. :(
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Nadam se da ce cijena HLJEBA ostati nepromijenjena? :D
Semsaa

Post by Semsaa »

chuchumbamayumbe wrote:Nadam se da ce cijena HLJEBA ostati nepromijenjena? :D

Hahahahhhahah,,,,,,
Bumbar

Post by Bumbar »

i samo te to ubolo u oci u cijelom tekstu...hmmm :roll:
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Ako nemas nista pametno dodati u veze teme idi malo poigraj se pred obdanistem :D pa se vrni, za jedno par godina. Strasno je to kada ljudima pored teskta ovakve sadrzine banalne stvari bodu oci, fakat me hvata strah. :shock: :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

Optimista bi rek'o... nije to nista, bice gore.
chuchumbamayumbe

Kaktusssss wrote:
Ako nemas nista pametno dodati u veze teme idi malo poigraj se pred obdanistem :D pa se vrni, za jedno par godina. Strasno je to kada ljudima pored teskta ovakve sadrzine banalne stvari bodu oci, fakat me hvata strah. :shock: :shock:
Kao sto rece kolega Fair Life, nije to nista, bice gore.
Harač rajo, harač treba!
Eto, je li sada moj komentar prikladan?
Neka poskupi ba, neka bude 20km kifla, narod ce opet biti isti, ko ovce, i to je to.
Boli me briga sto poskupljuje hljeb, ja ga ionako rijetko koristim.
A za ostale, glasali ste, eto vam ga, i PDV, i hljeb, i kifle, uopste me ne interesuje, ja para imam a bijeda nek se pati u sopstvenoj gluposti.
Umjesto da izadje i slupa im one Audije, Pasate, rezidencijalne objekte itd...
Moja mati je penzioner, nema para, da joj nije mene "krepala bi", da je pošprajcam svaki mjesec. Ali kada su izbori, ne glasa onako kako joj kazu na dnevniku ili u crkvi/dzamiji. A penzioneri, najbrojniji glasači, i eto im.
Odoh pred obdaniste da podijelim boba slatkoj dječici a ako vam se ne svidja moj komentar, sorry, šta ću vam ja. Nismo svi isti.
Fair Life

Post by Fair Life »

Danas je losije je nego juce, ali zato je bolje nego sutra sto ce biti...

Sve ce to Semke srediti kijametom koji je najavio za 2012. godinu.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Postoji jako puno ljudi koji svojim glasom nisu doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalazimo: djeca po sirotištima, ljudi u centrima za trajni smještaj osoba, hiljade bolesnih ljudi koji ne mogu ni doći do glasačkog mjesta a žive od bijedne socijalne pomoći nekih 50-60 KM. Valjda nisu svi u BiH zaslužili da "crknu" zbog "pogrešnog glasa..A njih će sve ovo najviše pogoditi.. :(
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Neka poskupi koliko im volja, ali neka se Klas i ostali uvoznici žita već jednom izjasne odakle uvoze pšenicu.
Posljednji put su diplomatski rekli "od preko Atlantika". Ukrajinu niko nije spominjao, a Brazil, USA, Argentina su poznati po veoma razvijenoj poljoprivredi u kojoj se primjenjuju nove tehnologije kao što je genska modifikacija.
chuchumbamayumbe

valterbranisarajevo wrote:Postoji jako puno ljudi koji svojim glasom nisu doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalazimo: djeca po sirotištima, ljudi u centrima za trajni smještaj osoba, hiljade bolesnih ljudi koji ne mogu ni doći do glasačkog mjesta a žive od bijedne socijalne pomoći nekih 50-60 KM. Valjda nisu svi u BiH zaslužili da "crknu" zbog "pogrešnog glasa..A njih će sve ovo najviše pogoditi.. :(
Neka im pomogne u Allah, Bog, Krishna, Vlada FBiH, Vlada RS, Vlada BiH, kantonalne vlade i ministarstva, qrci palci, ja im ne mogu pomoci.
Sve dok ne izadju na ulice da im jebu majku, tada cu im i ja pomoci a ovako, ostaje da se nadamo da u Imaretu nece poskupiti kifle.
Naravno da mi je zao svijeta, djece, starih, bolesnih, ali sta ja tu mogu.
Pali smo nisko, ali do dna ima jos da se pada.
Nikad dovoljno ljudske gluposti i idiotluka.
seln

Post by seln »

Fair Life wrote:Optimista bi rek'o... nije to nista, bice gore.
Fair, otkad si ti optimista? :D
Pecivo(koji kompromisni pojam) ce poskupjeti u vecini zemalja, ali ce visok standard u razvijenim zemljama kompenzirati to poskupljenje. Bice par clanaka u novinama, opozicija ce naruziti vladu i to je to.
Kod nas....to je zivotno pitanje. Zaiskali ste, evo vam ga. Nasa vlada ionako jede pecenje kod Maksumica, bez hljeba.
barby02

Post by barby02 »

Davno sam cula: optimista =skolovani pesimista. Nego mene interesuje,kad ce ovdje kuga? Vidim,svega ima al nema jos kuge :D
A ono lupanje "malih autica",samo mi javite dan ranije. . . :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 792&meni=2
Hattab72

Post by Hattab72 »

Greska :)
Citizen-X

Post by Citizen-X »

chuchumbamayumbe wrote:
valterbranisarajevo wrote:Postoji jako puno ljudi koji svojim glasom nisu doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalazimo: djeca po sirotištima, ljudi u centrima za trajni smještaj osoba, hiljade bolesnih ljudi koji ne mogu ni doći do glasačkog mjesta a žive od bijedne socijalne pomoći nekih 50-60 KM. Valjda nisu svi u BiH zaslužili da "crknu" zbog "pogrešnog glasa..A njih će sve ovo najviše pogoditi.. :(
Neka im pomogne u Allah, Bog, Krishna, Vlada FBiH, Vlada RS, Vlada BiH, kantonalne vlade i ministarstva, qrci palci, ja im ne mogu pomoci.
Sve dok ne izadju na ulice da im jebu majku, tada cu im i ja pomoci a ovako, ostaje da se nadamo da u Imaretu nece poskupiti kifle.
Naravno da mi je zao svijeta, djece, starih, bolesnih, ali sta ja tu mogu.
Pali smo nisko, ali do dna ima jos da se pada.
Nikad dovoljno ljudske gluposti i idiotluka.
Nema sta komentar sa rezonom! 300 000 penzionera bi bilo jace od kakve armije, kad bi se samo pojavili pred kojekakvim vladama i istjerali stoku mogli bi sebi pisat' penzije koliko hoce - ovako bas kao sto si rekao - neka im - kad glasaju za SDA, HDZ, SDS itd itd... Al' ne - oni prvi lete da plate racune drzavi - tako da potvrdim - nije mi zao - a jest!
sabanss

Post by sabanss »

Hvala Bogu pa smo uvezli Albance :D Ko se smije kladiti da ce kod njih ostati cijena od 50 kpf?
inside

Post by inside »

Citizen-X wrote:kad bi se samo pojavili pred kojekakvim vladama i istjerali stoku
Vlada se rusi izborima.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ne pametuj - procitaj moj post do kraja!
Fair Life

Post by Fair Life »

inside wrote:
Citizen-X wrote:kad bi se samo pojavili pred kojekakvim vladama i istjerali stoku
Vlada se rusi izborima.
Kako da ne...

Evo su je do sada vec srusili nekoliko puta... izborima.

Vladu ce srusiti tek kad se uhvati paucina na narodnoj guzici. Nadam se
nasilno, zestoko...

Ne prije...

PS Rumuni su zakon !
inside

Post by inside »

Fair Life wrote:
inside wrote:
Vlada se rusi izborima.
Kako da ne...

Evo su je do sada vec srusili nekoliko puta... izborima.

Vladu ce se srusiti tek kad se uhvati paucina na narodnoj guzici.

Ne prije...
Ti bi da rusis Vladu koju podrzava vecina stanovnika ? Tako samo mozes dobiti po guzici i od policije i od simpatizera stranaka na vlasti.
Fair Life

Post by Fair Life »

inside wrote:Ti bi da rusis Vladu koju podrzava vecina stanovnika ? Tako
samo mozes dobiti po guzici i od policije i od simpatizera stranaka na
vlasti.
Da se razumijemo...

Vladu ne podrzava vecina stanovnika BiH, nego... vecina od ukupnog broja
biraca izaslih na poslednje izbore.

PS Naspavaj se...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja se samo nadam da ce kruh poskupiti barem za 1KM :oops:
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Pretekao si me...hehehe...kad sam vidio temu , imao sam istu misao... :lol: :lol: :lol: :D :D :D
Motokultivator

Post by Motokultivator »

_BosanaC wrote:Ja se samo nadam da ce kruh poskupiti barem za 1KM :oops:
A ja se nadam da ce HLJEB poskupit 1,5KM :D
Post Reply