Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

E. Jaganjac

#1 Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by E. Jaganjac »

Krug 99: Nužno ukidanje Daytonskog sporazuma

SARAJEVO - Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 istaknuto je da je nužna izmjena Daytonskog sporazuma, odnosno njegovo ukidanje. Kako je kazao predsjednik Nacionalne asocijacija intelektualaca BiH Alija Demirović, Daytonskim sporazumom je priznata okupacija polovine zemlje i genocidna tvorevina RS koja je nastala ubijanjem velikog broja nedužnih žrtava i ruševina svih glavnih institucija zemlje.

Zaključio je da je Daytonski sporazum nelegalna tvorevina međunarodne zajednice jer je, kako kaže, u suprotnosti sa svim europskim konvencijama i postojećim zakonima.

Demirović je istaknuo da je Nacionalna asocijacija intelektualaca BiH s Udruženjem Majke Srebrenice i Hrvatima iz Posavine pokrenula preko Međunarodnog suda pravde tužbu protiv ove praktično nepostojeće BiH s ciljem ukidanja tog sporazuma, dodajući da na to imaju pravo jer su tadašnji potpisnici Daytonskog sporazuma bili nelegalni.

Da je Daytonski sporazum nepravedan i da je omogućio nastavak genocida nad narodima u zemlji složio se i Hidajet Repovac.

Odlaganje ulaska u Europsku uniju, smatra Repovac, znači da Europa ima negativan stav prema našoj zemlji zbog njezine unutarnje politike, zbog načina vođenja politike, zbog vlasti, ekonomije koja je na rubu propasti, obrazovanja i kulture koje su u velikoj krizi.

9.10.2005.
Pincom.info / Nina

Ja bih samo dodao da je nuzno ukidanje Aneksa IV Dejtonskog sporazuma (Dejtonski ustav), jer niko nema pravo u ime gradjana jedne suverene drzave da im silom ukida legalni i legitimni Ustav i namece topovima i ucjenom drugi. Cak ni sami tzv lideri nemaju mandat da to potpisuju. Ustav se ne moze ukinuti, moze se samo mijenjati u skladu sa ustavom i zakonima predvidjenom procedurom. To je bio ILEGALAN postupak i po unutarnjem i po medjunardnom pravu i po poveljama UN-a.

Koga zanima vise obrazlozenja moze ih procitati na ovom linku:

http://www.republikabih.net/peticijaustavcontent.htm
Mr_M

Post by Mr_M »

"Krug 99" se moze shvatiti kao i neke NVO iz RS koji se zalazu za nezavisnost RS. Znaci mlate praznom slamom.
stella_k

Post by stella_k »

Pa buduci da se ovdje govori o intelektualcima, sumnjam da ima ovdje i P od prazne slame...
A jedini legalan Ustav u nasoj zemlji fakat jeste Ustav RBiH...koji niko vec odavno uopste ne zarezuje sto bi rekli u nekim nasim krajevima "ni za suhu sljivu".....
Mr_M

Post by Mr_M »

stella_k wrote:Pa buduci da se ovdje govori o intelektualcima, sumnjam da ima ovdje i P od prazne slame...
A jedini legalan Ustav u nasoj zemlji fakat jeste Ustav RBiH...koji niko vec odavno uopste ne zarezuje sto bi rekli u nekim nasim krajevima "ni za suhu sljivu".....
RBiH ne postoji. Postoji samo Bosna i Hrecegovina.
stella_k

Post by stella_k »

Mr_M wrote:
stella_k wrote:Pa buduci da se ovdje govori o intelektualcima, sumnjam da ima ovdje i P od prazne slame...
Tacno....napacena, podijeljena, ponizena...ekonomski unistena....
Zemlja u kojoj je ekonomski napredak misaona imenica promasenih politicara, kvazi biznismena....ma kud ces bolje...Image
kike

Post by kike »

Mr_M wrote:
Šta je onda? Kraljevina? Kneževina?

Ili Republika?
dizZaster

Post by dizZaster »

kike wrote:
Mr_M wrote:

Ili Republika?
DRZAVA BiH :D
stella_k

Post by stella_k »

dizZaster wrote:
kike wrote:
Mr_M wrote: RBiH ne postoji. Postoji samo Bosna i Hrecegovina.

Ili Republika?
Aha, dakle mi zivimo u DRZAVI....pa fino.
Taj naziv podrazumijeva i ono slavno PRAVNA??
kike

Post by kike »

Svaka država ima svoje državno uređenje. Može biti republika ili monarhija.

nešto slabo stojimo sa pravnim kategorijama :?
stella_k

Post by stella_k »

kike wrote:Svaka država ima svoje državno uređenje. Može biti republika ili monarhija.

Ne znam za "nas", ali za Drzavu mi je jasno..
kike

Post by kike »

stella_k wrote:
kike wrote:Svaka država ima svoje državno uređenje. Može biti republika ili monarhija.

A meni je za tebe več kristalno jasno, da pricas o cemu pojma nemas :roll:
dizZaster

Post by dizZaster »

stella_k wrote:
dizZaster wrote:
kike wrote: Šta je onda? Kraljevina? Kneževina?

Ili Republika?
Aha, dakle mi zivimo u DRZAVI....pa fino.
Taj naziv podrazumijeva i ono slavno PRAVNA??
Nemoze biti PRAVNA sa genocidnom tvorevinom :D
Novi_Nick

#13 Re: Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

Autor priloga: EJaganjac
Ja bih samo dodao da je nuzno ukidanje Aneksa IV Dejtonskog sporazuma (Dejtonski ustav), jer niko nema pravo u ime gradjana jedne suverene drzave da im silom ukida legalni i legitimni Ustav i namece topovima i ucjenom drugi. Cak ni sami tzv lideri nemaju mandat da to potpisuju. Ustav se ne moze ukinuti, moze se samo mijenjati u skladu sa ustavom i zakonima predvidjenom procedurom. To je bio ILEGALAN postupak i po unutarnjem i po medjunardnom pravu i po poveljama UN-a.

Koga zanima vise obrazlozenja moze ih procitati na ovom linku:

http://www.republikabih.net/peticijaustavcontent.htm
Slazem se, odlican prilog. :-D
stella_k

Post by stella_k »

kike wrote:
stella_k wrote:

A meni je za tebe več kristalno jasno, da pricas o cemu pojma nemas :roll:

Nije bolan "več" nego "već".....
Daj mi molim te definiciju drzave koja u sebi ima jos jednu drzavu, u kojoj cetnik dodje u njen glavni grad i izvrsi povrat stana, a cijeli rat je na taj isti grad pucao; u isto vrijeme borci koji su se borili za istu tu drzavu moraju na ulicu, cesto i prose po tramvajima, trolejbusima (to su oni "sretnici" koji mogu da hodaju).....
U drzavi koja se nalazi u nasoj drzavi herojima smatraju koljace i ubice..
Ne bi bilo lose ni da nas prosvijetlis i kazes nam zasto tom istom drzavom jos uvijek vladaju ratni i poratni profiteri (citaj lopovi i olos najgore vrste), pa nam jos uvedu jedinstvenu PDV stopu....valjda im dodijali penzioneri pa hoce da se sami poubijaju...
Dodat bi se moglo jos stosta, ali eto, da ne ispadnem bas preglupa i dosadna...[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/sorry.gif[/img]
rajvosa

Post by rajvosa »

Republika Bosna i Hercegovina, bez kurciteeta i kantona...
MedoX

Post by MedoX »

Krugu 99 padaju napamet,kao i obicno,ideje koje nikome prije njih nisu...
bošnjo A

Post by bošnjo A »

Republika Bosna i Hercegovina sa 6-8 regija,vratiti na snagu Ustavu Republike iz 1991g i korigirati ga novim historijskim spoznajama,uraditi moderan Ustav,moderna Republika BiH,bez nacionalista.
MBA

Post by MBA »

Davno sam napisao/prilozio da smatram da ovakva BiH nije pravedna. Ili se treba potpuno podjeliti, ili da postane domovina ravnopravnih naroda i manjina koji u njoj zive, na citavoj svojoj teritoriji.
List

#19 Re: Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by List »

E. Jaganjac wrote:Krug 99: Nužno ukidanje Daytonskog sporazuma
Ukidanje Dejtonskog Ustava može dovesti samo do rata. Nema te sile koja ce natjerati bilo koju vlast u RS-u da potpiše ukidanje RS-a. Jedina sila kojom to može biti učinjeno je puška. :D

Vidim da se špekuliše oko toga kako će Holbruk i ekipa mijenjati Dejton.

Nema šanse ljudi šta vam je? Zar mislite da će Srbi iz RS-a to dozvoliti?

Odlazak Crne Gore i gubitak Kosova i Metohije dovoljno će uzdrmati tlo na ovim prostorima. To će, siguran sam, izazvati bijes kod Srba. Kosovo i Njegoševa Crna Gora.....nije to šala. :D

A bilo kakva rekonstrukcija ustavnog poretka u našoj zemlji konsenzusom naroda koji u njoj žive nije moguća. To se dobro vidjelo kad se Ustavni Sud BiH izjašnjavao o ustavnim promjenama. Oba Srbina i oba Hrvata bila su protiv ustavnih promjena. Srećom, osim dva Bošnjaka u ustavnom sudu su i tri stranca koja su nadjačala oba Srbina i oba Hrvata. :D :D :D

A opet, uz asistenciju međunarodne zajednice i domačih glupsona ustavne promjene su relativizovane.

U BiH faktički već postoje 3 federalne jedinice. Većinska Hrvatska područja imaju sve elemente zasebne administrativno-teritorijalne jedinice. Iako su formalno dio Federacije BiH faktički to nisu ni po čemu.
Tjeraju politiku aparthejda gdje god su većina. A povrh svega, one koji su u manjini na njihovim većinskim područjima optužuju za diskriminaciju. :D A sve što ovi u manjini traže su jednaka prava koja ostvaruju i ovi drugi. Pravo na školovanje, prije svega.
Čak je i nekim medijima koji se vode kao "eminentni" pošlo za rukom da Bošnjake optuže za diskriminaciju jer traže prostor za održavanje nastave u većinskim Hrvatskim područjima (Hrvati ne žele s Bošnjacima u školu, ne prihvataju zajednički nastavni plan i program....ne preostaje ništa drugo nego da i Bošnjaci dobiju svoj prostor za održavanje nastave, Nezavisne Novine su nedavno optužile Bošnjake kao krivce zbog toga što traže svoj prostor :D ).
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

bošnjo A wrote:Republika Bosna i Hercegovina sa 6-8 regija,vratiti na snagu Ustavu Republike iz 1991g i korigirati ga novim historijskim spoznajama,uraditi moderan Ustav,moderna Republika BiH,bez nacionalista.
Tooo, bošnjo A, toooo traže narodne mase: Nazifa Gljivu za predsjednika šestočlanog Predsjedništva Republike BiH!
stella_sa

#21 Re: Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by stella_sa »

List wrote:
Ukidanje Dejtonskog Ustava može dovesti samo do rata. Nema te sile koja ce natjerati bilo koju vlast u RS-u da potpiše ukidanje RS-a. Jedina sila kojom to može biti učinjeno je puška. :D
To isto se govorilo i za reformu policije, pa eto bome ne bi po njihovome a ne digose puske :-)
Srbi iz RS-a su previse samouvjereni, nikako da shvate da ce biti onako kako odluci medjunarodna zajednica, ali neka ih, neka se kofrce :D :D :D
:bih:
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

"Kofrcenje" izraz za koji bi se mnogi mogli vezat. Na sve tri strane u svim razinama ljudi se kofrce i ne/svjesno prcaju jadan narod. Evo i sad ponovo mjenjanje balkanskih granica prevrtanje naroda sve u cilju neke VLADAVINE nad tim istim narodom. OK doslo vrijeme da se rastajemo il sastajemo pa nek to bude ovaj put bez RATA. Pregovaraj te stoljecima i kombinirajte do mile volje samo da rata nebude. 'Sto bi Balasevic reko'
Mislim da je normalnom covjeku nebi odgovaralo grupisanje u plamenske zajednice. Il kako se to vec moderno kaze NACI PLEMENA. Kako da se u tom nekakom sprcenom i suzenom prostoru snadje nasa nova generacija. Zar da svoje potomke strpavamo u kaveze iz kojih ce samo moci cvrkutat a nikad poletet. Zar rijec SLOBODA ima samo znacenje. Dali cu bit SLOBODAN u svom ogranicenom NACI PLEMENU? Dali ce moje dijete znati vise nego ja? Dali ce moci reci da je COVJEK a ne samo covjeculjak jedne NACIJE.. I na kraju krajeva tko smo mi i sto smo. Umisljamo da smo Boga uhvatili za jaja pa mozemo odredjivat sto hocemo i kako hocemo. Silne smo mi NACIJE. Saka jada i bijeda. Kao bjesna pascad koljemo na smetljistu koji smo sami stvorili. I to nam nije dosta nego ajmo jos gore. Mozemo mi to i usput se 'Kofrcimo'. Pa nije ni cudo da nas drugi gledaju kao divljake. Pita me kolega Nizozemac da nisu kod nas izmislili virus 'ludih krava'. Tko zna mozda i jesu. To je njegovo vidjenje poludjelog Balkana. On iz takve daljine vidi a mi jos uvjek slijepi. Ocigledno da nasem narodu trebacu 'DZOZLE' na daljinu.
Tko zna mozda uz pomoc tih DZOZLI vidimo kuda nas vode NACI partije i skontaju da se Europa ujedinjuje a nasi NACI bi da nas dijele. Mozda skontamo da u pojedinim drzavama poput male Nizozemske zive ljudi koje mozemo podjelit na MUSKO - ZENSKO pa ih dijelimo na DJECU - OMLADINU - ODRASLE - STARCE pa onda ih mozemo podijelit na RADNIKE - NERADNIKE koje takodje mozemo podijelit na DOBRE - LOSE pa ih ponovo dijelimo na PAMETNE - GLUPE pa opet podjela na LEZBEJKE - PEDERE - HETERO - OSTALE i pa na DROGERASE i one OBICNE PUSACE pa tako poslije jos 20-tak podjela dodjemo do podjele na VJERSKE I NACIONALNE. I sve to sa 16 miliona ljudi na prostoru koji je manji od BIH. Cudna Zemlja! .

Nadam se da ce mo uz pomoc tih DZOZLI ugledat i prostor oko sebe i jednog dana praviti podjelu poput mele Nizozemske.

Pozdrav.
E. Jaganjac

#23 Re: Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by E. Jaganjac »

List wrote:
Stvorena je ne samo na sili, vec na agresiji, genocidu i zlocionima i ako treba na silu cemo je i ukinuti.

Srbi nemaju pravo trazatiti nelegalne stvari. Nemaju pravo pljackati banku, samo zato sto su Srbi. Srbi svoja prava u okviru pravn drzave mogu traziti samo u institucijama Republike Bih, sto vazi i za druga dva naroda.

A ako mislis da je sila, ucjena i zlocin pravedan put, nema problema, mozemo ondfa i mi koristiti vucije zakone da pravimo Bosnjacku republiku u Sandzaku.
sekiracija

Post by sekiracija »

Bolje bi im bilo da su me poslusali i potpisali peticiju za smjenu visokog namjesnika :D nego da supljiraju(onanisu)
Novi_Nick

#25 Re: Krug 99: Nuzno ukidanje Dejtonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

E. Jaganjac wrote:
List wrote:
Stvorena je ne samo na sili, vec na agresiji, genocidu i zlocionima i ako treba na silu cemo je i ukinuti.

Srbi nemaju pravo trazatiti nelegalne stvari. Nemaju pravo pljackati banku, samo zato sto su Srbi. Srbi svoja prava u okviru pravn drzave mogu traziti samo u institucijama Republike Bih, sto vazi i za druga dva naroda.

A ako mislis da je sila, ucjena i zlocin pravedan put, nema problema, mozemo ondfa i mi koristiti vucije zakone da pravimo Bosnjacku republiku u Sandzaku.
@ Jaganjac, pa to Srbija jedva ceka da zamjeni teritoriju Sandzaka sa nekih 2000 KM2 za 25 000 KM2 tzv RS u BiH. Slaba ta racunica, u toj varijanti Srbija dobija najmanje 23 000 KM2 u BiH + sto se definitivno teritorijalno razbija cjelovita drzava BiH. :shock:

Vidjecemo sta je najbolje uraditi i kako ukinuti tzv RS poslije konacene presude u Hagu protiv SiCG zbog agresije na BiH, genocida, silovanja, pljacke itd. Pitanje ratne stete i odstete je u toku :-D ?
Post Reply