Krst vs. Dzamija
- Sarayman
#76 Re: Krst vs. Dzamija
Suvise sam bijesan da bih bilo sta rekao o pomenutom krstu, kao i izgradji dzamije bas tamo gdje joj nije mjesto.
A najradije bih jebao mater pojedincima u foteljama..
P.S. vec danima cujem pricu medju rajom: " eto im sad 3.500 KM po m2" (odnoseci se na Ciglane, dakako)
A najradije bih jebao mater pojedincima u foteljama..
P.S. vec danima cujem pricu medju rajom: " eto im sad 3.500 KM po m2" (odnoseci se na Ciglane, dakako)
- Topla voda
#77 Re: Krst vs. Dzamija
moze...ja tipujem malo poblize ..i to na ....marindvorchuchumbamayumbe wrote:Ja se vec pitam gdje ce se graditi slijedeca sarajevska dzamija...hocemo li otvoriti kladionicu?
Ja dajem 100km na relaciju Dolac Malta - Muzeji.
i to na lokaciju izmedju sirbegoviceve zgrade ,pa bulevarom do bossa...ima jos komad parka tu ,bas pogodan za vjerski objekat
-
MUNAFIK
#78 Re: Krst vs. Dzamija
ah te dzamije....
hajde da cujem molim Vas (vi koji nemate nista protiv dzamije ALI...) na kojem to mjestu da se napravi dzamija a da to Vama ne zasmeta, eto ono da posteno kazete e svaka cast, ljudi sebi prave dzamiju... bilo koji dio grada BILO KOJI bilo gdje...
hajde da cujem molim Vas (vi koji nemate nista protiv dzamije ALI...) na kojem to mjestu da se napravi dzamija a da to Vama ne zasmeta, eto ono da posteno kazete e svaka cast, ljudi sebi prave dzamiju... bilo koji dio grada BILO KOJI bilo gdje...
-
seldzuk
#79 Re: Krst vs. Dzamija
Na žalost svih onih koji su ožalošćeni, dolazi vrijeme kada će vjera u društvu biti mnogo važnija nego što je bila u proteklih 50 i više godina. U jednom periodu tokom SFRJ džamiju nisi mogao slobodno napraviti na nekoj čuki, a kamoli negdje bliže gradu. Kada su po Sarajevu rušili džamije, bilo je ljudi koji bi pet vakata klanjali u pet različitih džamija samo da bi se vidjelo da se u njima klanja.
Gdje su sad mnoge sarajevske džamije među kojima spominjem Skenderiju po kojoj je dom mladih bio dobio imea koja je bila prva potkupolna džamija u BiH, Ćemerlina i brojne druge.
Nečiji očevi i majke su se očito radovali kada su one rušene, a čini mi se da sada njihova djeca kukaju što se prave.
Ko je kriv što u predratne urbanističke planove sarajevskih naselja ni pod razno nije mogla ući džamija. Ko drugi nego komunisti, možda oni bošnjački ponajviše.
Ime Sarajevo koje je bosnizirana riječ od turske sintagme saray ova(polje oko dvora) ili slično, nastalo je po dvoru koji je prvi vakif Sarajeva Isa-beg Ishaković izgradio u blizini džamije koju je takođe on izgradio. Međutim, to neke ljude nimalo ne ometa da džamiju u svojim rezonovanjima poimaju kao strano tijelo koje je potrebno što prije odbaciti
Gdje su sad mnoge sarajevske džamije među kojima spominjem Skenderiju po kojoj je dom mladih bio dobio imea koja je bila prva potkupolna džamija u BiH, Ćemerlina i brojne druge.
Nečiji očevi i majke su se očito radovali kada su one rušene, a čini mi se da sada njihova djeca kukaju što se prave.
Ko je kriv što u predratne urbanističke planove sarajevskih naselja ni pod razno nije mogla ući džamija. Ko drugi nego komunisti, možda oni bošnjački ponajviše.
Ime Sarajevo koje je bosnizirana riječ od turske sintagme saray ova(polje oko dvora) ili slično, nastalo je po dvoru koji je prvi vakif Sarajeva Isa-beg Ishaković izgradio u blizini džamije koju je takođe on izgradio. Međutim, to neke ljude nimalo ne ometa da džamiju u svojim rezonovanjima poimaju kao strano tijelo koje je potrebno što prije odbaciti
- zgembo_sa
#80 Re: Krst vs. Dzamija
Mozda ako ti imas neku drugu definiciju metrakomeba wrote:Jedna na Kosevu(ne znam kako se zove),Alipasina dzamija na raskrscu prema Skenderiji i jedna manja u parku-igralistu kada se spustis sa Ciglana prema Marin Dvoru.Znaci to su 3 dzamije u krugu poluprecnika 100m,a ako se proseta jos koja minuta ima ih jos.zgembo_sa wrote:Gdje su te 3 dzamije u 100 metara?!
Svaki iskreni vjernik ce potvrditi da i te dzamije uglavnom zjape prazne.
Pitam se da li se nase vlasti ikada zapitaju zasto nemamo nijednog uspjesnog sportistu.Grad od pola mil. stanovnika bez ijednog velikog sportiste...najlakse je reci da se djeca drogiraju,ali sta ste omogucili djeci,koje druge opcije imaju?
Tek sada ce polumilionski grad dobiti prvi bazen i to nije olimpijski nego manji.Sramota da ce Sarajevo imati samo jedan bazen.Da ne spominjem uopste koliko imamo sportskih terena...fudbalskih,kosarkaskih,teniskih igralista...I na ovo malo igralista ili nema koseva,obruca,ili nema golova.
Sarajevo ni danas nema jednu koncertnu/opersku dvoranu.Skenderija i Zetra se mogu koristiti u te svrhe,kao i pozoriste,ali nemamo nijednu kvalitetnu dvoranu tipa Vatroslav Lisinski.
Sarajevo nema nijedan pravi park.Veliki park(Parkusa) je ustvari groblje prepravljeno u park.Recimom da je to groblje jedini park,sramota je da polumilionski grad ima samo taj park.
-
Dindi
#81 Re: Krst vs. Dzamija
Margina, nema potrebe za screamingom ja jako dobro vidim i citam i mala slova, a naravno kao i svi "obicni" ljudi u ovoj zemlji imam briga ali se itekako borim i jos skoknem do najblize dzamije pa zamolim Boga da nam svima bude bolje 
-
margina
#82 Re: Krst vs. Dzamija
MUNAFIK wrote:ah te dzamije....
Toliko ih ima u gradu Sarajevu da nema uopste potrebe da se i dalje grade. Gradimo ono sto nema, ono sto nam stvarno treba.
- Cevljanovici
#83 Re: Krst vs. Dzamija
Ocigledno nisi nikad bila u dzamiji cim tako pricas i vidim da ne postujes osnovno ljudsko pravo svojih komsijamargina wrote:Toliko ih ima u gradu Sarajevu da nema uopste potrebe da se i dalje grade. Gradimo ono sto nema, ono sto nam stvarno treba.MUNAFIK wrote:ah te dzamije....
- alica.k
#84 Re: Krst vs. Dzamija
ko biva u sarajevu vec nema pet miliona dzamija. ono tamo je nidje veze sto prave. a opet i krst...ma sta ce nam ista vise? nidje veze
-
margina
#85 Re: Krst vs. Dzamija
Nemam ja nista protiv toga sto ti skoknes do dzamije i zamolis Boga da nam svima pomogne, ali ja bih ipak zamolila ljude koji misle da je dzamija potrebna bas na tom mjestu i koji misle da nam treba jos dzamija pored svih ovih koje imamo, da naprave nesto sto fali ovom gradu, ljudima, djeci, nesto sto nemamo, cega ima malo ili da obnove nesto sto treba da se obnovi.Dindi wrote:Margina, nema potrebe za screamingom ja jako dobro vidim i citam i mala slova, a naravno kao i svi "obicni" ljudi u ovoj zemlji imam briga ali se itekako borim i jos skoknem do najblize dzamije pa zamolim Boga da nam svima bude bolje
-
margina
#86 Re: Krst vs. Dzamija
Cevljanovici wrote:Ocigledno nisi nikad bila u dzamiji cim tako pricas i vidim da ne postujes osnovno ljudsko pravo svojih komsijamargina wrote:Toliko ih ima u gradu Sarajevu da nema uopste potrebe da se i dalje grade. Gradimo ono sto nema, ono sto nam stvarno treba.MUNAFIK wrote:ah te dzamije....
hajde da cujem molim Vas (vi koji nemate nista protiv dzamije ALI...) na kojem to mjestu da se napravi dzamija a da to Vama ne zasmeta, eto ono da posteno kazete e svaka cast, ljudi sebi prave dzamiju... bilo koji dio grada BILO KOJI bilo gdje...![]()
![]()
Oprosti, molim te, a u kojoj si ti to mojoj recenici procitao da ja ne postujem bilo koga i kako si mogao shvatiti da ja nisam nikada bila u dzamiji? Znaci ja sam dobra muslimanka samo ako se zalazem za izgradnju dzamija na svakom koraku?
- ProS
#87 Re: Krst vs. Dzamija
ja sam za nijedno,ima toga previse ovde,a pogotovu necu da zbog toga neko drzavu dozivi svojom
ja sam muslim i islamofobista samo za 'nase' muslimane na mjesec dan,koji su tokom ramazana muslimi 
-
Chairman
#88 Re: Krst vs. Dzamija
Problem nije Dzamija.Problem su mjesta na kojima se iste grade.Više nemamo ni normalnog parka,nema mjesta gdje se djeca nesmetano mogu igrati i kretati,ljudi odmarati, uživati na suncu i slično.Dzamija na Merhemica trgu je zapišavanje teritorije i to ko ne vidi ili je glup ili slijep.Ciglane nemaju džamiju?Pa šta ako nemaju!Je li normalno da grad od 25 -30 kilometara dužine ima džamiju u svakom kvartu?...
Je li iko od vas ikada otišao iz ove rupe pa vidio koliko zelene površine ima u drugim gradovima?...Ovom gradu trebaju parkovi,mjesta gdje se ljudi mogu odmoriti nakon posla,prosetati,izvesti djecu,popiti sok....!!!Nekad su ljudi izlazili maksuz da prosetaju Vilsonovim a neki dan prođem kad lici sve osim na setaliste....prave se zgrade na 2 metra od onog drveca.Sramota!
Zatim,grad je propustio mnoge šanse u proteklih par godina za prelijepim parkovima i trgovima i to se vrijeme ne može vratiti.Par primjera su sadašnja gradnja džamije na Merhemica trgu,zatim planovi za džamiju u onom parku kod pozorišta te ona odvratna zgradusina na mjestu nekadasnje robne kuce Sarajke.
No s obzirom kakav je mentalni sklop vecine danasnjih "Sarajlija" ne bih se začudio odgovoru tipa "Ovo je grad,kome trebaju zelene površine nek ide na selo".
Također,vidim potencijalnu rezidencijalnu zonu ako Amerikanci napuste sadasnju Americku ambasadu na Ciglanama.Ono mjesto je inace stvoreno za prelijepi park,ali ga u tom slucaju vidim zacinjenu sa 2 nebodera od 10 spratova!
Je li iko od vas ikada otišao iz ove rupe pa vidio koliko zelene površine ima u drugim gradovima?...Ovom gradu trebaju parkovi,mjesta gdje se ljudi mogu odmoriti nakon posla,prosetati,izvesti djecu,popiti sok....!!!Nekad su ljudi izlazili maksuz da prosetaju Vilsonovim a neki dan prođem kad lici sve osim na setaliste....prave se zgrade na 2 metra od onog drveca.Sramota!
Zatim,grad je propustio mnoge šanse u proteklih par godina za prelijepim parkovima i trgovima i to se vrijeme ne može vratiti.Par primjera su sadašnja gradnja džamije na Merhemica trgu,zatim planovi za džamiju u onom parku kod pozorišta te ona odvratna zgradusina na mjestu nekadasnje robne kuce Sarajke.
No s obzirom kakav je mentalni sklop vecine danasnjih "Sarajlija" ne bih se začudio odgovoru tipa "Ovo je grad,kome trebaju zelene površine nek ide na selo".
Također,vidim potencijalnu rezidencijalnu zonu ako Amerikanci napuste sadasnju Americku ambasadu na Ciglanama.Ono mjesto je inace stvoreno za prelijepi park,ali ga u tom slucaju vidim zacinjenu sa 2 nebodera od 10 spratova!
-
MUNAFIK
#89 Re: Krst vs. Dzamija
seldzuk wrote:Na žalost svih onih koji su ožalošćeni, dolazi vrijeme kada će vjera u društvu biti mnogo važnija nego što je bila u proteklih 50 i više godina. U jednom periodu tokom SFRJ džamiju nisi mogao slobodno napraviti na nekoj čuki, a kamoli negdje bliže gradu. Kada su po Sarajevu rušili džamije, bilo je ljudi koji bi pet vakata klanjali u pet različitih džamija samo da bi se vidjelo da se u njima klanja.
- Qler
#90 Re: Krst vs. Dzamija
da se ja pitam ista u ovoj vlasti odvojio bih vjeru od drzave i zatvorom bi kaznjavao uplitanje vjere u drzavu i obrnuto.. i to 10 godina najmanja kazna... vjera je privatna licna stvar i nema sta da trazi tamo gdje joj nikako nije mjesto
- amrica
#91 Re: Krst vs. Dzamija
Dokazi da bi za ovaj grad bilo vaznije da je tu ostala dzamija nego sto je napravljen KSC Skenderija? Ima dzamija na Cobaniji, na Soukbunaru, Alipasina, sve u par stotina metara, a ko je vjernik to mu nije daleko. Pa ni u Saudijskoj Arabiji nemas dzamiju na svakih 200m, ni u krscanskim zemljama crkvu.MUNAFIK wrote:seldzuk wrote:Na žalost svih onih koji su ožalošćeni, dolazi vrijeme kada će vjera u društvu biti mnogo važnija nego što je bila u proteklih 50 i više godina. U jednom periodu tokom SFRJ džamiju nisi mogao slobodno napraviti na nekoj čuki, a kamoli negdje bliže gradu. Kada su po Sarajevu rušili džamije, bilo je ljudi koji bi pet vakata klanjali u pet različitih džamija samo da bi se vidjelo da se u njima klanja.
-
MUNAFIK
#92 Re: Krst vs. Dzamija
amrica wrote:Dokazi da bi za ovaj grad bilo vaznije da je tu ostala dzamija nego sto je napravljen KSC Skenderija? Ima dzamija na Cobaniji, na Soukbunaru, Alipasina, sve u par stotina metara, a ko je vjernik to mu nije daleko. Pa ni u Saudijskoj Arabiji nemas dzamiju na svakih 200m, ni u krscanskim zemljama crkvu.MUNAFIK wrote:seldzuk wrote:Na žalost svih onih koji su ožalošćeni, dolazi vrijeme kada će vjera u društvu biti mnogo važnija nego što je bila u proteklih 50 i više godina. U jednom periodu tokom SFRJ džamiju nisi mogao slobodno napraviti na nekoj čuki, a kamoli negdje bliže gradu. Kada su po Sarajevu rušili džamije, bilo je ljudi koji bi pet vakata klanjali u pet različitih džamija samo da bi se vidjelo da se u njima klanja.
jadno jako jadno... nema se tu sta dokazivati.... vazno je d aje dzamija srusena, a 10000% nije morala biti srusena al eto.-... srusena je!!!
Amrice niko ne kaze da gradu nije potreban centar poput skenderije, ta dzamija je tu bila STOTINE godina, to je za vjernike svetinja, a za one koji nisu vjernici to bi trebalo biti jedan dio bogatog kulturno historiskog nasljedja naseg grada i zemlje, ALI ta dzamija je srusena, vjernici povrijedjeni a ostali se odrekli jednog lijepog objekta koji je krasio grad Sarajevo po cemu je isti i poznat... i 100% bi bilo bolje da je i skenderija izgradjena(50 metara ulijevo ili udesno) i da dzamija NIJE srusena... al eto tesko je ovo priznati svima Vama koji nemate nista protiv dzamija ali....
I nikako mi nije jasno, pa zar mrznja i netrpeljivost prema dzamijama ide do te mjere da dzamiju poredite sa krstom koji srpski ZLOCINCI cetnici i ostali zele d anaprave na mjestu sa kojeg su pobili hiljade stanovnika ovoga grada!!! pa to stvarno nema smisla....
- Qler
#93 Re: Krst vs. Dzamija
a koliko je dzamija napravljeno na nekim drugim srusenim objektima? sta mislis sad da svi kopamo po historiji i trazimo sta je nekada bilo tu pa da vracamo.
kad dodje neki potomak nekog bogumila i kaze moj cukun cukun dedo je ovdje imao kucu. turci je srusili i ja je sad hocu nazad. hebo progres, napredak, i slicna sr*nja ja hocu tu kucu nazad.
sta je IZ uradila sa Presnerovim parkom? fol' klanjali tamo glumili velike vjernike i sta sad? kome su ono ostavili? daj ba nemoj mi te praaave seljacke politike srusili a nisu morali, namjerno sruseno zato sto je dzamija. nisu komunisti srusili dzamija koliko su ih sad ovi novi vjernici napravili. a i kad su rusili dzamije pravili su drustveno korisne objekte od kojih je puno ljudi imalo koristi, a ni dzamija nije falilo, zato molim te malo racionalnije razmisljaj i ne valjaj svasta jer argumenti su ti 0 bodova.
i da ne bude nisi musliman, jesam, ali kao sto sam prije rekao vjera je privatna stvar i necu biti nista veci vjernik ako imam 10 dzamija a nezaposlen nego 1 dzamiju koja je na dobrom mjestu i dovoljno velika za to naselje i jos imam tu negdje posao i zaradjujem za hljeb, jer' koliko sam ja zadnji put vidio koliko god vjera bila pozitivna niko se od nje nije najeo.
uff
kad dodje neki potomak nekog bogumila i kaze moj cukun cukun dedo je ovdje imao kucu. turci je srusili i ja je sad hocu nazad. hebo progres, napredak, i slicna sr*nja ja hocu tu kucu nazad.
sta je IZ uradila sa Presnerovim parkom? fol' klanjali tamo glumili velike vjernike i sta sad? kome su ono ostavili? daj ba nemoj mi te praaave seljacke politike srusili a nisu morali, namjerno sruseno zato sto je dzamija. nisu komunisti srusili dzamija koliko su ih sad ovi novi vjernici napravili. a i kad su rusili dzamije pravili su drustveno korisne objekte od kojih je puno ljudi imalo koristi, a ni dzamija nije falilo, zato molim te malo racionalnije razmisljaj i ne valjaj svasta jer argumenti su ti 0 bodova.
i da ne bude nisi musliman, jesam, ali kao sto sam prije rekao vjera je privatna stvar i necu biti nista veci vjernik ako imam 10 dzamija a nezaposlen nego 1 dzamiju koja je na dobrom mjestu i dovoljno velika za to naselje i jos imam tu negdje posao i zaradjujem za hljeb, jer' koliko sam ja zadnji put vidio koliko god vjera bila pozitivna niko se od nje nije najeo.
uff
-
MUNAFIK
#94 Re: Krst vs. Dzamija
koji argumenti? ta dzamija nije morala biti srusena, to zna svaka budala, al eto srusili je, i nikom nista!!!a koliko je dzamija napravljeno na nekim drugim srusenim objektima? sta mislis sad da svi kopamo po historiji i trazimo sta je nekada bilo tu pa da vracamo.
imaju neke cinjenice, a to su da su te dzamije srusene prije 60-70 godina da su tu stajale vjekovima, da su ih rusili komunisti, te dzamije NISU morale biti srusene jer u gradu je bilo mjesta za sve objekte i dan danas ima mjesta, u Sarajevu za to vrijeme nije napravljena ni jedna dzamija... NI U JEDNOM naselju nije ostavljeno mjesto za dzamiju, a grad se prosirio puno puno vise nego sto je nekad bio i sta sada trebaju ljudi u tim naseljima????
[/quote]i da ne bude nisi musliman, jesam, ali kao sto sam prije rekao vjera je privatna stvar i necu biti nista veci vjernik ako imam 10 dzamija a nezaposlen nego 1 dzamiju koja je na dobrom mjestu i dovoljno velika za to naselje i jos imam tu negdje posao i zaradjujem za hljeb, jer' koliko sam ja zadnji put vidio koliko god vjera bila pozitivna niko se od nje nije najeo.
sa ovim cu se sloziti, i dodati da eto ljudi na ciglanama prave sebi dzamiju jer u njihovom naselju dzamije nema (jer oni koji su rusili dzamije, na ciglanama kao i u svim drugim naseljima nisu dali ljudima da naprave ni jednu dzamiju) i eto ga---
i jos uvjek ne mogu da vjerujem da se dzamija dovodi u ravan sa onim sto prave ZLOCINCI na zlatistu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#95 Re: Krst vs. Dzamija
Ova tema je presamarana najmanje jedno 10 puta, a u zadnje vrijeme bila je top tema dzamija u Sopingu, a prije toga na Cengic Villi. Kada kazes da nisi za to da se pravi dzamija na svakom cosku, onda si neprijatelj Islama, kada potkrijepis cinjenicama da se te dzamije ne prave radi vjernika nego radi pokazivanja tko je glavni onda si neprijatelj svegam jer boze moj nemaju se vjernici gdje moliti bogu. Da, IZ drma ovim gradom a ako im se prohtije napravit ce dzamiju i u nasim vlastitim dvoristima jer po njihovom shvatanju ovo je grad bosnjaka. Nema veze sto su tu dvije skole i djecije igraliste, dom kulture i Grbavica gdje nikada u zivotu bosnjaci nisu bili u vecini, Reis je rekao tu ce biti dzamija i gotovo. Srusite i brdo za sankanje, jer dzamija je vaznija od djecije igre. Cijele Ciglane nemaju niti jedan sportski teren, posteno djecije igraliste ali zato ima novokomponovanu bosnjacku elitu koja je na raznorazne nacine zaposjela to elitno naselje a na buducu dzamiju ce reisu da puca pogled sa suprotne strane iz rezidencije koju je stekao na nezakonit nacin. Ma ima tu i jos pokoji nebosnjak, ali ko ih jebe sto ce morati slusati ezane ispod svojih prozora jer se zna tko je ovdje glavni. Zatvorit cemo i kafice, zabraniti tocenje alkohola u onima koji se ne zatvore, pa ce i oni morati zatvoriti jer tako kaze reis, gospodar nad gospodarima. Mozda se i srusi Skenderija jer sta ce nam takav objekat u gradu dzamija. I svu ovu bijedu ovoga grada koja jedva sastavlja kraj sa krajem, ce nahraniti reis svojim lijepim rijecima uzivajuci u svojoj snazi i moci.
I onda cemo jedno jutro ustati i u nevjerici trljati oci, gledajuci u ogroman krst koji se nadvio nad ovim gradom na istom onom mjestu sa koga su ubijani oni koji su od ovom gradu desetinama godina ugradjivali nesto sto se zvalo "sarajevski duh". Sa mjesta sa kojeg su ubijana nasa djeca. Ali gospodo to mjesto nije vise u Sarajevu i tu ne gospodari reis nego trenutno Milorad Dodik i taj komad krvave zemlje pripada na zalost RS-u. Ovdje pravi reis, tamo ce praviti Dodik, dva gospodara zivota i smrti jer oni su oni koji imaju moc. Jebo narod sta misli, pogotovo onaj manjinski jer on je upravo ono sto mu i samo ime kaze. Briga reisa sta ce reci one stare sarajlije jer on sada ima svoju bazu, stvorenu nehumanim preseljenjima koji je od jednog multietnickog grada napravio skoro pa jednonacionalni. Svako ima svoj tor i svoja stada i dovoljno je samo namignuti i zelje se ispunjavaju. Jebes gradjane oni se odavno vise nista ne pitaju. Gledajte, slusajte ali nista ne pitajte. Zna se tko je gazada.!!!!!!!
I onda cemo jedno jutro ustati i u nevjerici trljati oci, gledajuci u ogroman krst koji se nadvio nad ovim gradom na istom onom mjestu sa koga su ubijani oni koji su od ovom gradu desetinama godina ugradjivali nesto sto se zvalo "sarajevski duh". Sa mjesta sa kojeg su ubijana nasa djeca. Ali gospodo to mjesto nije vise u Sarajevu i tu ne gospodari reis nego trenutno Milorad Dodik i taj komad krvave zemlje pripada na zalost RS-u. Ovdje pravi reis, tamo ce praviti Dodik, dva gospodara zivota i smrti jer oni su oni koji imaju moc. Jebo narod sta misli, pogotovo onaj manjinski jer on je upravo ono sto mu i samo ime kaze. Briga reisa sta ce reci one stare sarajlije jer on sada ima svoju bazu, stvorenu nehumanim preseljenjima koji je od jednog multietnickog grada napravio skoro pa jednonacionalni. Svako ima svoj tor i svoja stada i dovoljno je samo namignuti i zelje se ispunjavaju. Jebes gradjane oni se odavno vise nista ne pitaju. Gledajte, slusajte ali nista ne pitajte. Zna se tko je gazada.!!!!!!!
- Qler
#96 Re: Krst vs. Dzamija
ne izjednacavam krst na zlatistu i dzamiju, ali je cinjenica da svrha gradnje dzamija nije ono sto bi trebala biti vec je ista kao i svrha tog krsta, da se obiljezi teritorij. dzamija ne smeta, krst ne smeta, ali ako se pravi na pravom mjestu sa pravom namjerom. to je bit ove teme, niko nema nista protiv nicega sto je normalno.
- amrica
#97 Re: Krst vs. Dzamija
[/quote]MUNAFIK wrote:Na žalost svih onih koji su ožalošćeni, dolazi vrijeme kada će vjera u društvu biti mnogo važnija nego što je bila u proteklih 50 i više godina. U jednom periodu tokom SFRJ džamiju nisi mogao slobodno napraviti na nekoj čuki, a kamoli negdje bliže gradu. Kada su po Sarajevu rušili džamije, bilo je ljudi koji bi pet vakata klanjali u pet različitih džamija samo da bi se vidjelo da se u njima klanja.
Dokazi da bi za ovaj grad bilo vaznije da je tu ostala dzamija nego sto je napravljen KSC Skenderija? Ima dzamija na Cobaniji, na Soukbunaru, Alipasina, sve u par stotina metara, a ko je vjernik to mu nije daleko. Pa ni u Saudijskoj Arabiji nemas dzamiju na svakih 200m, ni u krscanskim zemljama crkvu.[/quote]
jadno jako jadno... nema se tu sta dokazivati.... vazno je d aje dzamija srusena, a 10000% nije morala biti srusena al eto.-... srusena je!!!
Amrice niko ne kaze da gradu nije potreban centar poput skenderije, ta dzamija je tu bila STOTINE godina, to je za vjernike svetinja, a za one koji nisu vjernici to bi trebalo biti jedan dio bogatog kulturno historiskog nasljedja naseg grada i zemlje, ALI ta dzamija je srusena, vjernici povrijedjeni a ostali se odrekli jednog lijepog objekta koji je krasio grad Sarajevo po cemu je isti i poznat... i 100% bi bilo bolje da je i skenderija izgradjena(50 metara ulijevo ili udesno) i da dzamija NIJE srusena... al eto tesko je ovo priznati svima Vama koji nemate nista protiv dzamija ali....
I nikako mi nije jasno, pa zar mrznja i netrpeljivost prema dzamijama ide do te mjere da dzamiju poredite sa krstom koji srpski ZLOCINCI cetnici i ostali zele d anaprave na mjestu sa kojeg su pobili hiljade stanovnika ovoga grada!!! pa to stvarno nema smisla....[/quot
Ja krst nisam spomenula, nemoj mi imputirati lazi, a kad se vec prodajes kao toliko kompetentan, reci koliko imas godina, gdje si se rodio, ( i sta imas od skole i kako zaradjujes za zivot), gdje si bio kad je dzamija rusena, navedi te POVRIJEDJENE VJERNIKE, gdje si bio kad se Skenderija pravila, a narocito imas li pojma koliko je Skenderija uticala na zivot ovog grada? Na ljude rodjene ovdje i odrasle ovdje i ostale koji su prihvatili ovaj grad kao svoj? Gadjas se pojmom Dom mladih, a nemas pojma sta je to znacilo, ni sta je bio Kaktus, ni Ledena dvorana, ni sajmovi, a povrh svega to je bilo mjesto KK BOSNE.
-
MUNAFIK
#98 Re: Krst vs. Dzamija
necu da se raspravljam nikad i nigdje ne osporavam znacaj skenderije, al to nije slucaj sa tobom ti debelo osporavas znacaj svake dzamije koja je srusena, to dovoljno govori o tebi jer vidis ja o skenderiji mislim isto kao i ti,a tvoje misljenje i postovanje tih srusenih vjerskih objekata je JASNO!..... zivi u lazi, nije moja stvar, al kao sto rekoh Skenderija je potrebna ovom gradu, i da hoce u gradu bar biti jos 10 skenderija, ali NIJE bilo potrebno srusiti jednu dzamiju da bi se izgradila skenderija, a ti misli sta hoces i pravi se budala, al rusenje vjerskog objekta NIJE BILO NUZNO (bar ne normalnim ljudima) al eto tadasnje vlasti su jednostavno iz prevelike ljubavi prema dzamijama dali ih srusiti, e to je to
zivjeli!!!
Rzumijem ja mnoge sto se bune, kao sto neko vec rece, neciji roditelji su rusili te dzamije, pa normalno je sada da se njihovi potomci bune kada se grade... al nikako mi nije jasno kad se ZLOCIN poredi sa dzamijom e to je ono sto je jadno i amrice nisi ti spomenula krst, al si se javila na temu koja je tako postavljena.... pozdrav
Rzumijem ja mnoge sto se bune, kao sto neko vec rece, neciji roditelji su rusili te dzamije, pa normalno je sada da se njihovi potomci bune kada se grade... al nikako mi nije jasno kad se ZLOCIN poredi sa dzamijom e to je ono sto je jadno i amrice nisi ti spomenula krst, al si se javila na temu koja je tako postavljena.... pozdrav
-
callmethebreeeze
#99 Re: Krst vs. Dzamija
znaci samo zato sto su komunisti bili krkani i rusili stare dzamije (ima li jos koja stara osim ove na skenderiji da je srusena) ovi novi sad moraju na svakom komadicu slobodnog teritorija napraviti po jednu dzamiju?!
ja i dalje mislim da nije dovoljan argument "to i to naselje nema ni jedne dzamije, daj da se pravi dzamija". u gradovima zive ljudi koji nisu vjernici, ali i oni koji su vjernici vole mozda parkove, teretane, sportske dvorane, koncertne dvorane, galerije, itd... i ako se vec prave dzamije sto se ne trude da se naprave na taj nacin da se stope sa okolinom. i slijepac vidi da mnoge novoizgradjenje dzamije strse od okoline.
ja i dalje mislim da nije dovoljan argument "to i to naselje nema ni jedne dzamije, daj da se pravi dzamija". u gradovima zive ljudi koji nisu vjernici, ali i oni koji su vjernici vole mozda parkove, teretane, sportske dvorane, koncertne dvorane, galerije, itd... i ako se vec prave dzamije sto se ne trude da se naprave na taj nacin da se stope sa okolinom. i slijepac vidi da mnoge novoizgradjenje dzamije strse od okoline.
- zgembo_sa
#100 Re: Krst vs. Dzamija
Ja predlazem da islamska zajednica pocne pravit autoputeve
Mozel tako?
Vlada ih nesto sporo radi, bolje da ih vjerske zajednice prave, da promjene djelatnost, jel tako
Sto bi napadali one koji su odgovorni za to, bolje ove iz iz-a napast. Mozda da srusimo koju dzamiju i gradjevinski materijal upotrijebimo za koncertne dvorane ili tako nesto. Tako dobijes manje dzamija, ulizes se Dodiku, pokazes da si multietnican, dobijes autoputeve, koncertne dvorane... ma milina jedna 
Mozemo i ove sto odlaze u dzamiju slat na prisilni rad. Kad mogu 5 puta dnevno klanjat mogu vala i po par sati tucat kamen, ha ja
Vlada ih nesto sporo radi, bolje da ih vjerske zajednice prave, da promjene djelatnost, jel tako
Mozemo i ove sto odlaze u dzamiju slat na prisilni rad. Kad mogu 5 puta dnevno klanjat mogu vala i po par sati tucat kamen, ha ja