callmethebreeeze wrote:znaci samo zato sto su komunisti bili krkani i rusili stare dzamije (ima li jos koja stara osim ove na skenderiji da je srusena) ovi novi sad moraju na svakom komadicu slobodnog teritorija napraviti po jednu dzamiju?!
ja i dalje mislim da nije dovoljan argument "to i to naselje nema ni jedne dzamije, daj da se pravi dzamija". u gradovima zive ljudi koji nisu vjernici, ali i oni koji su vjernici vole mozda parkove, teretane, sportske dvorane, koncertne dvorane, galerije, itd... i ako se vec prave dzamije sto se ne trude da se naprave na taj nacin da se stope sa okolinom. i slijepac vidi da mnoge novoizgradjenje dzamije strse od okoline.
ovo gore sto napisah nisam naveo kao nikakav argument, nego kao cinjenicu, gradu je potreban skenderija i svasta nesto, ali NIJE bilo potrebe da se rusi dzamija, valjda smo toliko pametni da to mozemo prihvatiti?!?
A evo , od 1950 pa do 1990 grad se svojom povrsinom puno prosirio i izgradjena su mnoga naselja, zgrade i neboderi i ni u jednom tom naselju nije predvidjeno mjesto za vjerski objekat(ili objekte) sada se u pojedinim naseljama javila incijativa gradjana da se napravi dzamija, i negdje su dzamije vec napravljene, negdje se prave a negdje jos nisu ni u planu (i te dzamije se najvise prave donacijama gradjana ili u nekim situacijama donacijama nekih organizacija) i sada je problem kada se u mjestu u kojem nema dzamije napravi jedna???
da se razumijemo, ja sam protiv pretjerivanja, a isto tako nesvidjaju mi se ni ove ''moderne dzamije'' svojim izgledom, ali eto pokusavam koliko toliko da shvatim radi cega su takve kakve su.... ali ovdje ima ljudi, kojima jednostavno dzamija smeta ma gdje god ona bila i koliko god bila potreban, i to je jedna nepobitna cinjenica.
Price kako su u gradu na svakom koraku dzamije jednostavno ne stoji, a da bi se u to uvjerio jednostavno sjednes na tramvaj na carsiji i raspalis do ilidje i sve ce ti biti jasno, jednostavno u gradu nema toliko dzamija kaosto pojedini pricaju
I da upravu ste gradu su potrebne sportske dvoranje, domovi kulture, biblioteke, igralista za djecu, parkovi i sve.... a to je vec pitanje rada Vlade kantona, koja je u zadnjih 10 godina eto postavila 10 tobogana za djecu, a isto tako to je pitanje nas gdjadjana koji pustamo da nas primejri kantona i nacelnici opstina prave budalama, za sve navedeno odgovorna je vlada a izgradnju dzamije finansira IZ, vjernici dzamatlije, i donatori....