Krst vs. Dzamija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
giga

#1 Krst vs. Dzamija

Post by giga »

Ja ne vidim dovoljno veliku razliku između izgradnje

- velikog krsta na Zlatistu

i

- dzamije na Merhemica trgu

Vi?
kaubojstina

#2 Re: Krst vs. Dzamija

Post by kaubojstina »

giga wrote:Ja ne vidim dovoljno veliku razliku između izgradnje

i

Vi?
Ja vidim razliku. :)
RIZVA

#3 Re: Krst vs. Dzamija

Post by RIZVA »

i

Vi?
jes to mangup
fgr

#4 Re: Krst vs. Dzamija

Post by fgr »

i

Vi?
ili si slijep ili bas bezobrazan!
suncokret13

#5 Re: Krst vs. Dzamija

Post by suncokret13 »

a fabricki-tvornicki dimnjak ?

on bi vjerovatno ISKAKAO iz klero-idilicnog ambijenta.
zgembo_sa

#6 Re: Krst vs. Dzamija

Post by zgembo_sa »

Ja mislim da je vrijeme da posjetis oftamologa :lol:
callmethebreeeze

#7 Re: Krst vs. Dzamija

Post by callmethebreeeze »

meni je muka od svega, mogu misliti kako je tek vama sto zivite u tom sranju od drzave. krst je cista provokacija, a dzamija na merhemica trgu je balikuk de luxe. i nesto mi govori da ce ova tema biti zakljucena uskoro.
:( :roll:
neshto

#8 Re: Krst vs. Dzamija

Post by neshto »

vala iskreno, ja kao musliman, bosanac (a ne turčin :x ) ne mogu reći ništa protiv krsta ukoliko se napravi još koja džamija u užem centu "metropole". kad sam čuo za namjere za izgradnju krsta bio sam toliko bijesan da sam pozivao na rat ali sad neću otič ni na protest protiv izrgradnje. pola tih džamija zjapi prazno i funkcija im ne može biti ništa drugačija nego onog krsta.
dakle prvo spriječiti u svojoj avliji izgradnju "vjerskih bogomolja" i onda svi zajedno isčupati krst!
lahor

#9 Re: Krst vs. Dzamija

Post by lahor »

Ti pukni od muke a dzamija je puna Bosna bila i bice a ovu provokatorsku temu okaci macku o rep..... :bih:
mamatajo1965

#10 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mamatajo1965 »

neshto wrote:vala iskreno, ja kao musliman, bosanac (a ne turčin :x ) ne mogu reći ništa protiv krsta ukoliko se napravi još koja džamija u užem centu "metropole". kad sam čuo za namjere za izgradnju krsta bio sam toliko bijesan da sam pozivao na rat ali sad neću otič ni na protest protiv izrgradnje. pola tih džamija zjapi prazno i funkcija im ne može biti ništa drugačija nego onog krsta.
dakle prvo spriječiti u svojoj avliji izgradnju "vjerskih bogomolja" i onda svi zajedno isčupati krst!
Bravo.
elixiaboy

#11 Re: Krst vs. Dzamija

Post by elixiaboy »

najbolje shopping centar... al' veliki :-) :-) :-)
Downunda

#12 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Downunda »

'Štovani posjetitelji ovog foruma, imao bih opasku na temu izgradnje džamije na Merhemića trgu.
Kako ovo zvuči?
Zezam se. Bio bi red da su se STANARI trga pitali o izgradnji i ovog ali i svih drugih objekata (nevezano o kakvim se objektima radi).
U većini svih normalnih zemalja se pitaju stanari, koji tu žive, šta misle o izgradnji džamije, fabrike, igrališta itd. Bio, vidio i iskusio.
To je čisto nepoštivanje stanarskih prava.
One džamije čiji su se temelji iskopali se ne završavaju, a nove moraju nicati, baš kao što su i neke nestajale u doba "komunizma".
Volio bih da me neko sa trga demantuje (ako ih je iko išta pitao na sastancima MZ), ali čisto sumnjam.
Žalosno!
klixober

#13 Re: Krst vs. Dzamija

Post by klixober »

Cisto zapisavanje teritorije.Nemam nista protiv dzamija ili bilo kojeg vjerskog objekta,ali u krugu od 100 m od te lokacije su vec 3 dzamije,koje su rijetko pune.
zgembo_sa

#14 Re: Krst vs. Dzamija

Post by zgembo_sa »

Gdje su te 3 dzamije u 100 metara?!
callmethebreeeze

#15 Re: Krst vs. Dzamija

Post by callmethebreeeze »

zgembo_sa wrote:Gdje su te 3 dzamije u 100 metara?!
ma da nema ni jedne u krugu od 1000 metara, opet meni nije jasno gdje ce je tamo praviti?! volio bih da lik koji je dao dozvolu za gradnju objasni kako je razmisljao kada je donio tu odluku. ne moras biti arhitekta da skontas da se u onaj prostor ne uklapa dzamija ili neka druga gradjevina. ako na ciglanama ima bas toliko vjernika koji ne mogu otici do dzamije na gorici ili alipasine onda bi se mozda mogao napraviti mesdzid. ne mora se bogu vazda moliti u lokalu sa munarom.
uvjek dobar gost

#16 Re: Krst vs. Dzamija

Post by uvjek dobar gost »

Ja bih u ovu raspravu uključio i Alipašino polje.. C faza... kod Merkatora..

Ja lično ništa nemam protiv gradnje vjerskih objekta, ali jednostavno kao čovjek mislim da se malo otišlo u koso... praktikovanje vjere je pravo svakog pojedinca, njegova obaveza.. ali kao pojedinca, to je privatna stvar njegova... mi u svemu pretjerujemo.. takav smo valjda mentalitet....

Slažem se sa Downunda - om.. ljudi koji žive na određenom prostoru trebaju odlučiti šta i kako...
neshto

#17 Re: Krst vs. Dzamija

Post by neshto »

uvjek dobar gost wrote:Ja bih u ovu raspravu uključio i Alipašino polje.. C faza... kod Merkatora..

Ja lično ništa nemam protiv gradnje vjerskih objekta, ali jednostavno kao čovjek mislim da se malo otišlo u koso... praktikovanje vjere je pravo svakog pojedinca, njegova obaveza.. ali kao pojedinca, to je privatna stvar njegova... mi u svemu pretjerujemo.. takav smo valjda mentalitet....

Slažem se sa Downunda - om.. ljudi koji žive na određenom prostoru trebaju odlučiti šta i kako...
a ja bih kao najekstreminiji primjer uključio prešnerov park!
imam osjećaj da se mi malo bojimo reagirati na sve ovo, ili ipak ne želimo?
ne znam šta bi bilo gore...

a na ovo slučajno naletih pa moderatori bujrum pogledajte http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... 3&Itemid=1
turquoise

#18 Re: Krst vs. Dzamija

Post by turquoise »

Veliki problem ovog foruma je u tome sto on ne daje ni pribliznu sliku sta vecina gradjana Sarajeva zele. Jedno iz razloga sto svaki pro-Islamski pro-SDA pro-Bosnjacki clan foruma biva uklonjen prije ili kasnije te se stice osjecaj da na ovom forumu Sarajlije su mahom ateizirana, sekularno-orijentirana grupa Bosanaca i Hercegovaca. Razlog zasto teme protiv Islama bivaju zakljucavane lezi u cinjenici da je Sarajevo (svidjalo se to nekome ili ne, cinjenice su cinjenice) 90% muslimanski grad, i da kada bi se organizovali anti-islamski, anti-muslimanski protesti imali bi ste protuproteste na kojima bi se za svakog anti-islamistu okupilo najmanje 5 pro-islamista, pa recimo da skupite 1000 ljudi protiv izgradnje dzamije, skupilo bi se sigurno 3000 ljudi za izgradnju dzamije.

Razlika izmedju krsta i dzamije je u slijedecem...

Krst se podize na brdu i sem simbolicke nema nikakvu drugu funckiju. Podize se ljudima koji su ovaj grad granatirali 3 godine i pobili 11,000 gradjana vecinom muslimana (uzmite onaj spisak s listom ubijenih objavljen u Danima pa cete vidjeti imena poginulih - cinjenica je da su musliani uglavnom ubijani)
Dzamija se podize Sarajlijama - muslimanima, koji cine vecinu na Ciglanama i koji ce u dzamiju ulaziti (ako ne 5 puta dnevno, onda kada je dzuma, bajrami, mevludi, tevhidi)...Takodjer u njoj ce se obavljati serijatska vjencanja, klanjace se dzenaze itd. Dakle sve one funckije koje muslimani obavljaju, neki u visoj neki u manjoj mjeri ce biti dosupne u blizini musliamna koji zive na ciglanam i koji ponavljam cine vecinu u tom dijelu grada.

Naravno, ovo se sve ne svidja sekularistima, ali cinjenice su cinjenice...
giga

#19 Re: Krst vs. Dzamija

Post by giga »

turquoise wrote:Veliki problem ovog foruma je u tome sto on ne daje ni pribliznu sliku sta vecina gradjana Sarajeva zele. Jedno iz razloga sto svaki pro-Islamski pro-SDA pro-Bosnjacki clan foruma biva uklonjen prije ili kasnije te se stice osjecaj da na ovom forumu Sarajlije su mahom ateizirana, sekularno-orijentirana grupa Bosanaca i Hercegovaca. Razlog zasto teme protiv Islama bivaju zakljucavane lezi u cinjenici da je Sarajevo (svidjalo se to nekome ili ne, cinjenice su cinjenice) 90% muslimanski grad, i da kada bi se organizovali anti-islamski, anti-muslimanski protesti imali bi ste protuproteste na kojima bi se za svakog anti-islamistu okupilo najmanje 5 pro-islamista, pa recimo da skupite 1000 ljudi protiv izgradnje dzamije, skupilo bi se sigurno 3000 ljudi za izgradnju dzamije.

Krst se podize na brdu i sem simbolicke nema nikakvu drugu funckiju. Podize se ljudima koji su ovaj grad granatirali 3 godine i pobili 11,000 gradjana vecinom muslimana (uzmite onaj spisak s listom ubijenih objavljen u Danima pa cete vidjeti imena poginulih - cinjenica je da su musliani uglavnom ubijani)
Dzamija se podize Sarajlijama - muslimanima, koji cine vecinu na Ciglanama i koji ce u dzamiju ulaziti (ako ne 5 puta dnevno, onda kada je dzuma, bajrami, mevludi, tevhidi)...Takodjer u njoj ce se obavljati serijatska vjencanja, klanjace se dzenaze itd. Dakle sve one funckije koje muslimani obavljaju, neki u visoj neki u manjoj mjeri ce biti dosupne u blizini musliamna koji zive na ciglanam i koji ponavljam cine vecinu u tom dijelu grada.

ako zaista postoji potreba za izgradnjom dzamije u blizini Ciglana, ja iskreno nemam nista protiv. neki su vec spomenuli da postoje dzamije u blizini i da se gradjane tj. stanare na Ciglanama uopste nije pitalo za potrebu niti odobrenje, ali ta upitna neophodnost i legalnost nisu dio mog pitanja.

postavio sam temu kao vrlo konkretno poredjenje - krst na Zlatistu i dzamija NA MERHEMICA TRGU. dzamija se, ukoliko potreba zaista postoji (kao i odobrenje stanara), moze graditi u blizini Ciglana na adekvatnom mjestu. ipak, ona se namjerava graditi na mjestu postojeceg i pri izgradnji naselja planiranog trga. siguran sam i da ce se mnogi sloziti da su upravo Ciglane jedno od sarajevskih simbolicnih modernih gradskih naselja gdje trg ima vaznu funkciju, a njegova lisenost bilo kakve vjerske simbolike je sastavni dio upravo spomenutog "imidza" Ciglana.

da, krst je bez bilo kakve sumnje cista provokacija, toliko drska da sam i sam skoro poludio od bijesa pri saznanju da se takvo nesto planira. izmedju izgradnje krsta na Zlatistu i izgradnje dzamije na Merhemica trgu postoji razlika, i ja u svom pocetnom postu nisam ni rekao da razlike nema, vec da NIJE DOVOLJNO VELIKA na nacin da se i nad vijescu izgradnje dzamije moze jednako bjesniti.

zasto? jer su i jedno i drugo cin provokacije, ili najbolje receno cin "zapisavanja teritorije", a razlika svakako postoji, kako u boji "tekucine", tako i u jacini smrada. zao mi je sto sam na kraju morao biti ovako rjecito sekularan, ali razbjesnili su me zloupotrebe i krsta i dzamije jednako kao tvoja zloupotreba brojeva, jer izgleda da smatras da sekularistima treba objasnjavati ko je zrtva, a ko krvnik, kao i objasnjavati to da je Sarajevo danas drugacijeg procentualnog "sastava". ti izgleda pronalazis i neki eticki komfor nad tih 90% prema 11 000, pa cak i argumentaciju za rastucu zloupotrebu religije u kontekstu naseg karakteristicno "zamrŽnutog" drustva.
uhljug_s_koseva

#20 Re: Krst vs. Dzamija

Post by uhljug_s_koseva »

Razlika je u namjeni,svrha dzamije je da se zapisa teritorij a krsta prvociranje.Ali rezultat je isti,potrosice se velika kolicina novaca,koja je mogla biti iskoristena za pametnije stvari iz kojih bi narod imao koristi.
groar

#21 Re: Krst vs. Dzamija

Post by groar »

uhljug_s_koseva wrote:Razlika je u namjeni,svrha dzamije je da se zapisa teritorij a krsta prvociranje.Ali rezultat je isti,potrosice se velika kolicina novaca,koja je mogla biti iskoristena za pametnije stvari iz kojih bi narod imao koristi.
Najboolji komentar do sada.

Ovime je sve objasnjeno.
margina

#22 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

Stanare na Ciglanama nije niko pitao hoce li dzamiju,ali sta se pitaju ljudi u ovoj drzavi?
Stanari Ciglana su potpisivali peticiju da se ne dozvoli gradnja dzamije. Nije bit u dzamiji kao dzamiji, nemam nista ni protiv koga. Meni je normalnije da se izgradi (ako se vec gradi na onoliko malom prostoru) nesto za djecu, za igranje, obrazovanje..... U 21 vijeku smo. Ova dzamija se gradi bukvalno za 10 ljudi. 2 stara vijernika, 5 dosljaka, 2 nekadasnjih komunista i jednog stranca. Mogu ovako da pisem jer zivim na Ciglanama od 1981. godine i znam da na tim istim Ciglanama ima jako puno djece koja nemaju gdje da se igraju. Dosta vise i dzamija i crkava i krstova. Da li u ovoj drzavi neko misli na obrazovanje i zaposljavanje? Da je barem pola para koje su dali na izgradnju vjerskih objekata otislo na gradnju fabrika, skola,bazena, sportskih dvorana,(imamo led samo mjesec dana).....
Ali ne, ovoj drzavi tj. politicarima koji su na vlasti trebaju glasaci koji ce glasati za njih, a to postizu ovakvim stvarima. Ovo je ona klasicna "zavadi pa vladaj" , jer su ljudi prave ovce, ne vide dalje od svog nosa i to politicari koriste. U ovoj drzavi nikome nije stalo da se krene u normalan zivot, sve ovo se desava da oni i samo oni profitiraju a ljudi kopaju po kontejnerima. Ako vam je ovo demokratija svaka vam cast, a i svi dobro zivite ako vam je glavni problem gdje cete se Bogu pomoliti. Moja glavna preokupacija je da zaradim dovoljno para da mogu kupiti i platiti sve sto mojoj djeci treba i ubih se razmisljajuci sta ce se desiti sa njima u buducnosti, gdje da ih skolujem da bi dobili sto bolje obrazovanje a ne gdje ce se bogu moliti, to je najmanji problem, treba prezivljavati svaki mjesec.
Vjerujem da ce se ova tema vrlo brzo zakljucati, ne udaraj na vlasti i ine ostale, ali dok nam god budu nametali vjeru, institucije i objekte iste kao glavno u zivotu i to na ovakve nacine, oni ce profitirati i bogatice se a mi i nasa djeca cemo biti gladni. JA SAM ZA: FABRIKE, SKOLE, BOLNICE, SPORTSKE TERENE I SVE STO JE NORMALNO DA SE IMA U 21 VIJEKU A MI NEMAMO JER SMO JOS UVIJEK U 18.
LadyBear

#23 Re: Krst vs. Dzamija

Post by LadyBear »

Najbolje bi bilo da svako u svom dvoristu sagradi jednu dzamiju ili crkvu ili zasadi jedan krst i mirna Bosna! :bih: :?
Last edited by LadyBear on 31/03/2008 23:02, edited 1 time in total.
margina

#24 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

turquoise wrote:Veliki problem ovog foruma je u tome sto on ne daje ni pribliznu sliku sta vecina gradjana Sarajeva zele. Jedno iz razloga sto svaki pro-Islamski pro-SDA pro-Bosnjacki clan foruma biva uklonjen prije ili kasnije te se stice osjecaj da na ovom forumu Sarajlije su mahom ateizirana, sekularno-orijentirana grupa Bosanaca i Hercegovaca. Razlog zasto teme protiv Islama bivaju zakljucavane lezi u cinjenici da je Sarajevo (svidjalo se to nekome ili ne, cinjenice su cinjenice) 90% muslimanski grad, i da kada bi se organizovali anti-islamski, anti-muslimanski protesti imali bi ste protuproteste na kojima bi se za svakog anti-islamistu okupilo najmanje 5 pro-islamista, pa recimo da skupite 1000 ljudi protiv izgradnje dzamije, skupilo bi se sigurno 3000 ljudi za izgradnju dzamije.

TVOJE CINJENICE SU MALO CUDNE.
OSPF-BGP

#25 Re: Krst vs. Dzamija

Post by OSPF-BGP »

Sam Merhemic da je ziv zelio bi dzamiju koja je ako nista zbog samog njega ima opravdanje da tu bude.

S druge strane, kada se analizira gradjanska potreba za dzamijskim prostorom za vrijeme dzume, bajrama, te tokom ramazana sama dzamija na toj lokaciji je vise nego opravdana.

Dzamija kao objekat ima edukativni karakter sto je za djecu sa tog prostora jako bitno.

Argumenti tipa, pogledaj kroz prostor i vidi koliko ih ima su odraz ne razmisljanja i neuvazavanja gradjanske potrebe koje su na ovom forumu prikazane u velikom svjetlu???

Na Merhemica Trgu su zadovoljene i sve ostale potrebe, imamo kafice, granape, zelenare, butike, knjizare, frizerske salone, shoping centar, parking, prostor za setanje, prostor za kucne ljubimce.... i napokon dosao je red da se zadovolji potreba za dzamijom gradjana koji zive na ciglanama.

Povezivanje Krsta sa Dzamijom je samo metod postizanja efekta kako je izgradnja dzamije izraz primitivizma, te pokusaj diskriminiranja zitelja ovog grada koji idu u dzamiju da su gradjani.

Iz gradjansko-neopterecenog ugla, sa komentarom turquoise u potpunosti se slazem.
Svjedok sam brisanja komentara i tema koje ne dolaze iz sfere recimo titoizma ili nacionalne nepripadnosti.
Locked