Dzudista wrote:OK,nešto relevantno sa temom se može uvijek pronaći...... I veliš dnevna soba....sa kojim materijalom je izolovana od ostatka bosanskohercegovačkog realiteta. Zar se ovaj"spontani"čin može posmatrati izolovano od onoga što se već godinama dešava diljem Republike Srpske????...da si kojim slučaju malo štedio na toj izolaciji svog dnevnog boravka vjerovatno bi i do tebe doprjela vijest da se u Republici Srpskoj već poodavno podižu spomenici na masovnim grobnicama đelatima sadržaja tih masovnih grobnica.....Moja znatiželja nema granica,molim te da meni kao tornjaku preporučiš kako da se ponašam u takvoj situaciji....nešto u fazonu polaganja cvijeća......izvođenje poeme Ivana Gorana Kovačića.....pusti svojoj kreativnosti na volju.
Prepotentno je u najmanju ruku preuzeti savjetodavnu ulogu a imati tako dobro izoliranu dnevnu sobu....neovisno bilo to u Holandiji,Austriji...... i tamo tornjaci glasaju već odavno za Wildersa ,Strache....
Naravno da taj (predizborni) cin niti je "spontan" niti izolovan od Dodikove politike - o toj provokatorsko-fasistickoj politici vec samo gore pisao te ne bih da se ponavljam. Poznati su mi i drugi incidenti poput gradnje crkve u dvoristu ove nane u Srebrenici, postavljanje ploce Mladicu itd.
Medjutim sta je Vas odgovor/rjesenje na tu vrstu provokacije i primitivizma? Da glasate za "svoje" primitivce politicare (nacionaliste) koji su ustvari u dogovoru (mislim da vi to kazete "u talu") sa tim istim primitivcima drugog predznaka? Oni sigurno (bilo da je SDA, HDZ, SDS, ili SSND) ne stite interese "svojih" vec koriste i manipulisu svojima da bi zadrzali moc, a preko te moci se bogate. Za 20 godina postigli su sta? Jedno veliko nista. Odakle im kuce, vile, novac? Pa iz vasih dzepova - ali valjda to manje boli ako vas krade "vas"?
Oni dignu krst, vi ga srusite, oni ga dignu ponovo, i tako u krug, vrijeme prolazi, vi se svi skupa "palite" na iste one price koje su 1992-ge palile (vezivanja zastava itd), svijet ide dalje, vi stagnirate (sva 3 naroda).
Sta je rjesenje? Pa slusajte, da je Federacija sredjena, da novac koji se u nju uliva od Evrope (razne pomoci itd) se koristi pametno i efikasno, da vas vode strucnjaci a ne ljudi cija je jedina kvalifikacija to sto su "vasi" i sto je nekome "babo" bio Predsjednik, ili kvazi-social-demokrate poput Lagumdzije, onda bi bila druga prica. Jer da je Federacija uredjena, bogata, prosperitetna, i da je vode neki bolji, vjerujte zapitali bi se i ovi "preko crte" zato i kod njih (u rs-u) nije tako. Njemacka i Japan su se digli iz pepela zbog discipline naroda i vodja koji su dorasli trenutku. U Bosni trenutne vodje nisu dorasle da budu predsjednici mjesnih zajednica a kamoli cega drugog. Ako vam to nije jasno do sada - nikad nece i patnja ce se nastaviti.
Vodjama na svim 3 stranama odgovara da ste svi relativno isto "zaostali" ekonomski i politicki. Status quo im omogucava da vladaju narednih 100 godina jer i vi u federaciji i ovi u rs-u kaze "pa svuda je tako, takva je situacija" itd.
Dakle, ne mozete kontrolisati rs, ali mozete sebi urediti zivot u Federaciji. Izaberite ljude koji nece krasti vec ce raditi za vase dobro. Sposobne ljude. Ako su plate 5 puta vece u Federaciji, mislite li da nece poceti ljudi u rs-u da se pitaju zasto i kod njih nije tako. Para vrti gdje burgija nece. A onda sve ide nekim prirodnim tokom.
Ratovi na Balkanu su gotova prica i ova pod..ebavanja sto stizu preko crte su krici jednog primitivizma koji trazi paznju jer zna da od tih "ideala" nema nista. Hrvatska i Srbija su "okupirane" stranim bankama. Jel mislite da Srbija radi ovo pod Vucicem sto radi jer se vojno boje evrope, ili mozda zato sto su pred ekonomskim kolapsom a EU im obecava spas ali da igraju po njenim pravilima. Dakle Vucic (bivsi Seseljevac) je sad pod dirigentnom palicom EU. Zato je i bila gej parada prije neki dan. Morao je. Brisel ne da lovu bez toga.
Za Bosnu se treba boriti ekonomski jacanjem federacije (predpostavljam da se iz Federacije) i davanjem pozitivnog primjera (a i naravno radi poboljsanja sopstvenog zivotnog standarda), a ne pariranjem jednog primitivizma drugim. Ali ovi ljudi koje birate nisu jednostavno sposobni da ista naprave osim prazne retorike. Mozda i zele nesto da naprave, ali nemaju ni intelektualnog niti poslovnog kapaciteta da to urade. Sve sto znaju je da upiru prstom u druge i da siju strahove. Pa da imaju makar trunku casti svi bi se nakon 20 godina katastrofalnog neuspjeha povukli iz politike. Ali nemaju casti, i bolih briga jer ih vi svi birate, uprkos svemu.
Ja apsolutno shvatam da popizdite na te pateticne provokacije, ali na takve primitivne i prizemne provokacije treba (znam da je tesko) odgovoriti time sto se ne treba spustati na taj nivo. Ima jedna stara poslovica da je najbolja osveta da covjek zivi dobro.
Inace, sto se tice moje sobe/kuce koju spomenuste, ona zaista ima dobru izolaciju - hvala na pitanju. Sa svoje dvije ruke sam je stekao.
A mogu ja biti i na Marsu - moja lokacija nije bitna, ono sto je mozda malcice bitno je da li ja pisem nesto sto je mozda tacno, i da li sam (makar djelom) u pravu.
A taj "refleks" da se odmah istrazuje koje sam "boje" i gdje mi je "baza" jeste dio tog primitivnog miljea koji treba mjenjati.