Krst na Humu iznad Mostara

joli

#1 Krst na Humu iznad Mostara

Post by joli »

Ovo postaje stavrno uznemirujuce,Krst na Zlatistu.Krst na Humu.Iznad skoro svakog Bosnjackog grada krst.Sta cemo.Imali ko prijedloga.
Image
RahatHurmašica

#2 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by RahatHurmašica »

ja bi još dodao i krst iznad kiseljaka
joli

#3 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by joli »

RahatHurmašica wrote:ja bi još dodao i krst iznad kiseljaka
U Hrvatskim naseljima okolo Tuzle planira se izgradnja 14 velikih križeva.
--- NO LINKS ---/forum/tuzla/ivjeti-u-tk-t3891-275.html
Krst iznad Tuzle
Image
travnik

#4 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by travnik »

joli wrote:Ovo postaje stavrno uznemirujuce,Krst na Zlatistu.Krst na Humu.Iznad skoro svakog Bosnjackog grada krst.Sta cemo.Imali ko prijedloga.
Image

Kao prvo, kiž na Humu je provokacija i nije mu tamo mjesto. To je samo jedan od pokazatelja zapišavanja teritorija i "suživota" na svoj način, a vjera tu igra značajnu ulogu. Kao drugo, Mostar nije bošnjački grad, već grad Mostaraca, neovisno o njihovoj nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj pripadnosti. Kao treće, ne pretjeruj jer križ ne stoji ni pribiližno, kako kažeš iznad "svakog B grada", već iznad Mostara i možda još nekog grada, što je za osudu, ali ne treba pretjerivati i dodatno pogoršavati i ovako lošu situaciju. Kao četvrto, što uraditi? Normalizirati društvo i tek tada će se križ iznad Mostara i drugi oblici zapišavanja teritorija moći ukloniti ili umanjiti. Bez toga, ništa produktivno. Dakle, u pitanju je cijeli jedan proces, a ne čin.
SSemir

#5 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by SSemir »

joli wrote:Ovo postaje stavrno uznemirujuce,Krst na Zlatistu.Krst na Humu.Iznad skoro svakog Bosnjackog grada krst.Sta cemo.Imali ko prijedloga.
moramo glasati za SDA!! :D
joli

#6 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by joli »

SSemir wrote:
moramo glasati za SDA!! :D
promaha

#7 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by promaha »

Image

krst je tu napravljen zbog provokacije ne zbog vjere ali to je vec odavno svima poznato ...

plus ta fotografija je montaza jer kad se tako gleda stari most u pozadini je fortica i prenj a ne brdo hum ;)
Stjui

#8 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by Stjui »

njima je samo to i ostalo.neki dan bio u gučoj gori(hrvatsko sela poviš travnika) kad na brdu preko puta ,krst.mislim da to dođe negdje iznad viteza,al nikad ga iz viteza nisam skužio.
Last edited by Stjui on 25/09/2014 11:56, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#9 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by DaysleepeR »

koji kloc

tvrdnjom da postoje "bošnjački gradovi" automatski priznaješ da postoje "hrvatski" i "srpski" što implicira da je etničko čišćenje i humano preseljenje okončano i samo ostaje da se zemlja podijeli...

oooo bošnjače šta radiš bošnjače...
travnik

#10 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by travnik »

Stjui wrote:njima je samo to i ostalo.neki dan bio u gučoj gori(hrvatsko sela poviš travnika) kad na brdu preko puta krst.mislim da to dođe negdje iznad viteza,al nikad ga iz viteza nisam skužio.

Nisam dugo bio u Gučoj Gori, ali koliko znam, iz Guče Gore se na brdo može vidjeti kapelica sa križem, koja tu stoji nekoliko desetljeća. Dakle, ako je to u pitanju, onda nije križ i nije nešto novo, nego vjerski objekt koji je davno izgrađen. Dalje, koliko znam, ima i križ koji je postavljen u čast poginulih stanovnika Guče Gore jer treba znati da je značajan broj stanovnika Guče Gore, uključujući i civile poginuo, a osim toga cijelo selo je protjerano, samostan devastiran i veliki dio kuća uništen, opljačkan i zapaljen. Za neki treći križ, ne znam, a moguće je da i ima.

Dalje, polako počinje "fobija" od križa. Šta pod tim mislim? Na brojnim mjestima u BiH, gdje se vidi križ, to je podignuto jer se na toj lokaciji desio zločin i u znak odavanja počasti ubijenim/žrtvama, a ne u druge svrhe. Na primjer u Bikošama pored Travika gdje su ljudi streljani ili na Vlašiću. Dakle, prije naglog zaključivanja o nekom križu, treba se prvo upoznati sa stanjem.

Na žalost, u nekim slučajevim, kao što je Hum, dolazi do zlouporabe vjerskog simbola i podignuti su radi provociranja, a ne radi odavanja počasti žrtvama.

U svakom slučaju, ne treba generalizirati. Neki križevi su podignuti sa pravednim razlog i potrebni su, dok su drugi podignuti radi provociranja.
energy star

#11 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by energy star »

Križevi po bosanskim i hercegovačkim brdima su odgovor na neviđenu islamizaciju bh prostora gradnjom stotina i stotina džamija i ostalih islamskih objekata
jedan primjer
džamija na izlazu iz mostar prema sarajavu, u mjestu vrapčići
Image
animals

#12 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by animals »

BIH, zemlja krvi i meda..tj. vjerski oznaka i malo moderni ljudi :D
i kakve su ovo teme u zadnje vrijeme..izgleda da neko pokusava mobilizirati biracka tijela..
glasajte za sda i nema krizeva :-)
James_ Harden

#13 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by James_ Harden »

energy star wrote:Križevi po bosanskim i hercegovačkim brdima su odgovor na neviđenu islamizaciju bh prostora gradnjom stotina i stotina džamija i ostalih islamskih objekata
jedan primjer
džamija na izlazu iz mostar prema sarajavu, u mjestu vrapčići
Image
Samo još fali ovako nešto betonske strukture gigantskih proporcija iznad srpskih i hrvatskih gradova, pa da bude sve isto.

Image

Radovi bi doduše bili malo komplikovani, al haj bogati :D
Stjui

#14 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by Stjui »

travnik wrote: Dalje, koliko znam, ima i križ koji je postavljen u čast poginulih stanovnika Guče Gore jer treba znati da je značajan broj stanovnika Guče Gore, uključujući i civile poginuo, a osim toga cijelo selo je protjerano, samostan devastiran i veliki dio kuća uništen, opljačkan i zapaljen.
nema kapelice tu na šta ja mislim.

u vezi guče gore,selo jeste protjerano, al tek nakon što su bobanovi četnici popalili sela poviš doca.mislim da je desetak(ako i toliko) kuća tada spaljeno,a ostale kuće su naselile bošnjačke izbjeglice.
Last edited by Stjui on 25/09/2014 12:23, edited 1 time in total.
dustaban

#15 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by dustaban »

Pod hitno treba donijeti zakon o broju, lokacijama i maksimalnoj dimenziji vjerskih objekata i obiljezja.

A najbolje bi bilo ukinuti sve to, koji ce nam racku, samo steta nikakve koristi.
_mufljuz_

#16 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by _mufljuz_ »

meni je jedan vozac autobusa u njemackoj postavio pitnje kao sta predstavlja krst u mostaru - rekoh politicku i nacionalnu provokaciju - i nista vise od toga - kaze covjek isto sam pomislio kad sam vidio taj hakaret i pitah ga je l krscanin - kaze katolik cojk odusevio ga mostar - i ne moze da vjeruje da se takav moronluk izgradio....

eto sta misle ljudi turisti....
reis1

#17 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by reis1 »

_mufljuz_ wrote:meni je jedan vozac autobusa u njemackoj postavio pitnje kao sta predstavlja krst u mostaru - rekoh politicku i nacionalnu provokaciju - i nista vise od toga - kaze covjek isto sam pomislio kad sam vidio taj hakaret i pitah ga je l krscanin - kaze katolik cojk odusevio ga mostar - i ne moze da vjeruje da se takav moronluk izgradio....

:thumbup:

Pametni ljudi i katolici. Ne ko ovi nasi seljaci.
Fact

#18 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by Fact »

:lol:
travnik

#19 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by travnik »

Stjui wrote:
travnik wrote:
Stjui wrote: Dalje, koliko znam, ima i križ koji je postavljen u čast poginulih stanovnika Guče Gore jer treba znati da je značajan broj stanovnika Guče Gore, uključujući i civile poginuo, a osim toga cijelo selo je protjerano, samostan devastiran i veliki dio kuća uništen, opljačkan i zapaljen.
nema kapelice tu na šta ja mislim.

u vezi guče gore,selo jeste protjerano, al tek nakon što su bobanovi četnici popalili sela poviš doca.mislim da je desetak(ako i toliko) kuća tada spaljeno,a ostale kuće su naselile bošnjačke izbjeglice.
Koja sela!? Fundamentalističke formacije su i prije sukoba, baš u toj istoj Gučoj Gori držale vojne vježbe i paradirale. Heej mozga, vojnu vježbu u naseljenom mjestu i to u mjestu iz kojeg niti jedan vojnik nije član fundamentalističkih formacija, već iste smatra opasnosti po svoj život, što se pokazalo i opravdanim. Čisto provociranje. Uostalom, fundamentalistička elita iz Travnika je na radiju Travnik govorila da će u toj istoj Gučoj Gori sagraditi jedan vjerski objekt, a ti pogod koji, i zašto baš u Gučoj Gori.
James_ Harden

#20 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by James_ Harden »

Odličan materijal za rad studentima političkih nauka u nekim civilizovanim zemljama. Tema - "Efikasni načini primitvnih plemena da do maksimuma eksploatišu religiju i zloupotrebljavaju je u dnevnopolitičke svrhe!" Bez ikakve ozbiljnije osude vjerskih predstavnika i lidera tih plemena. Plemena u kojima ionako malo ko vjeruje u Boga :D
energy star

#21 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by energy star »

_mufljuz_ wrote:meni je jedan vozac autobusa u njemackoj postavio pitnje kao sta predstavlja krst u mostaru - rekoh politicku i nacionalnu provokaciju - i nista vise od toga - kaze covjek isto sam pomislio kad sam vidio taj hakaret i pitah ga je l krscanin - kaze katolik cojk odusevio ga mostar - i ne moze da vjeruje da se takav moronluk izgradio....

a ja bio u saudijskoj arabiji. i na aerodromu neke bradonje počeše me natezati.
ja gledam šta im je , koji im je klinac.
kad oni objasniše da ne smijem držati oko vrata lančić jer je križ na njemu!

stipu ti pljušu čupri!
Stjui

#22 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by Stjui »

travnik wrote:
Koja sela!? srmija bih je i prije sukoba, baš u toj istoj Gučoj Gori držala vojne vježbe. Heej mozga, vojnu vježbu u naseljenom mjestu i to u mjestu iz kojeg niti jedan vojnik nije član armije, već iste smatra opasnosti po svoj život, što se pokazalo i opravdanim. Čisto provociranje. Uostalom, elita iz Travnika je na radiju Travnik govorila da će u toj istoj Gučoj Gori sagraditi jedan vjerski objekt, a ti pogod koji, i zašto baš u Gučoj Gori.
bandol znam,a neznam kako se zove ono selo iznad mezarja na onoj okuki gdje se čeka bus(pa se odatle ide prema mosoru,krpeljićima).neznam ni za taj vjerski objekat kojim se navodno prijetilo,crkva je bila čitava tad,a i sad je.
šta fali koja vježbica,ti bobanovi četnici iz gg su ionako već od 92 otimali bošnjacima zlato i auta dole po docu,vitezu i novoj biloj.šta je jedna vježbica u poređenju s bobanovim razbojnicima.
Last edited by Stjui on 25/09/2014 13:00, edited 2 times in total.
James_ Harden

#23 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by James_ Harden »

energy star wrote:

!
A ti vako :shock: jelde :lol:
_mufljuz_

#24 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by _mufljuz_ »

energy star wrote:

ja gledam šta im je , koji im je klinac.
kad oni objasniše da ne smijem držati oko vrata lančić jer je križ na njemu!

stipu ti pljušu čupri!
jesu l te bar dobro nategli :lol: :lol:
energy star

#25 Re: Krst na Humu iznad Mostara

Post by energy star »

dupli
Locked