Kršćanstvo
-
MUNAFIK
#1 Kršćanstvo
Sta znate o krscanstvu, njegovom ućenju, manama i vrlinama, Kršcanima, Ckvi, Bbliji , raznim sektama itd... samo izvolite pisite
volio bi kad bi nam pripadnici krscansta rekli nesto o svojim vjerovanjima.
-
Jonatan
#3 Re: Kršćanstvo
Moje vjerovanje:MUNAFIK wrote:Sta znate o krscanstvu, njegovom ućenju, manama i vrlinama, Kršcanima, Ckvi, Bbliji , raznim sektama itd... samo izvolite pisite
Da je Isus Krist obećani Mesija, kojeg je Bog obećao ocima po prorocima.
- morti
Evo vam malo,nebitno,ali ipak moje mišljenje...
Na ovom planetu,ako uzmemo monoteističku religiju,postoji samo JEDNA religija u 4 verzije...
Katoličanstvo
Pravoslavstvo
Islam
Judeizam
Pročitajte malo Kur'an i Bibliju i uporedite ih...
Na ovom planetu,ako uzmemo monoteističku religiju,postoji samo JEDNA religija u 4 verzije...
Katoličanstvo
Pravoslavstvo
Islam
Judeizam
-
MUNAFIK
istina je da su slicne i to je posljedica istog izvora tj od boga.morti wrote:Evo vam malo,nebitno,ali ipak moje mišljenje...
Katoličanstvo
Pravoslavstvo
Islam
Judeizam
ali pored slicnosti postoje OGROVNE razlike i to u samoj sustini kod jevreje gotovo i nema vjere u buduci svijet krscani vjeruju u trojstvo i da je isus sin boziji i da je bog a islam naucava da je bog 1 jedini svemocni nema sina ni porodicui td. i svaka religija drugu smatra zalutalom dakle iako se na prvi pogled mozereci da su skoro iste ustvari su skroz azlicite...
-
MUNAFIK
El_Camino wrote:
Hriscanstvo nije monoteisticka vjera. Oni vjeruju u tri boga kao i budisti i stari Egipcani i stari Grci i ...
i tu ima istine ta nauka o trojstvu koja je uvedena puno poslije '''''smrti'''' isusa(po njihovom ucenju) je uveliko zavukala krscanstvo u laz iz koje se danas nemoze izvuci...
-
Jonatan
Vi kažete Isus nije razapet, da to nije istina.
A gledaj ovo, ovo je iz Židovske predaje, a ne kršćanske:
(13) Gle, uspjet će Sluga moj, podignut će se, uzvisit' i proslaviti! (14) Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka - (15) tako će on mnoge zadiviti narode i kraljevi će pred njim usta stisnuti videć' ono o čemu im nitko nije govorio, shvaćajuć' ono o čemu nikad čuli nisu: #53"Tko da povjeruje u ono što nam je objavljeno, kome se otkri ruka Jahvina?" (2) Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. (3) Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. (4) A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. (5) Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (6) Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. (7) Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedoše ga; k'o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih. (8 Silom ga se i sudom riješiše; tko se brine za njegovu sudbinu? Da, iz zemlje živih ukloniše njega, za grijehe naroda njegova nasmrt ga izbiše. (9) Ukop mu odrediše među zločincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije počinio nepravde nit' su mu usta laži izustila. (10) Al' se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Žrtvuje li život svoj za naknadnicu, vidjet će potomstvo, produžit' sebi dane i Jahvina će se volja po njemu ispuniti. (11) Zbog patnje duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom. Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. (12) Zato ću mu mnoštvo dati u baštinu i s mogućnicima plijen će dijeliti, jer sam se ponudio na smrt i među zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zločince.
Ovo je i za Židove Božja Riječ objavljena po proroku.
Ako ne vjerujete da je Isus razapet, uzalud ti je ikakav dijalog dalje
A gledaj ovo, ovo je iz Židovske predaje, a ne kršćanske:
(13) Gle, uspjet će Sluga moj, podignut će se, uzvisit' i proslaviti! (14) Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka - (15) tako će on mnoge zadiviti narode i kraljevi će pred njim usta stisnuti videć' ono o čemu im nitko nije govorio, shvaćajuć' ono o čemu nikad čuli nisu: #53"Tko da povjeruje u ono što nam je objavljeno, kome se otkri ruka Jahvina?" (2) Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. (3) Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. (4) A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. (5) Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (6) Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. (7) Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedoše ga; k'o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih. (8 Silom ga se i sudom riješiše; tko se brine za njegovu sudbinu? Da, iz zemlje živih ukloniše njega, za grijehe naroda njegova nasmrt ga izbiše. (9) Ukop mu odrediše među zločincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije počinio nepravde nit' su mu usta laži izustila. (10) Al' se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Žrtvuje li život svoj za naknadnicu, vidjet će potomstvo, produžit' sebi dane i Jahvina će se volja po njemu ispuniti. (11) Zbog patnje duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom. Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. (12) Zato ću mu mnoštvo dati u baštinu i s mogućnicima plijen će dijeliti, jer sam se ponudio na smrt i među zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zločince.
Ovo je i za Židove Božja Riječ objavljena po proroku.
Ako ne vjerujete da je Isus razapet, uzalud ti je ikakav dijalog dalje
-
Legolas
Kršćanstvo i islam su različite civilizacije, te shodno tome imaju različita civilizacijska poimanja Božanskog, pa je stoga bespredmetno raspravljati o tome koja je od njih tačna/netačna.Kršćanstvo ili Islam. Jedno je neistina.
Nije bitno da li je mačka crna, bijela ili šarena. Bitno je da hvata miševe. Isto se odnosi i na duhovnost. Ukoliko ona čovjeku pomaže u izgrađivanju sopstvene ličnosti i shvatanju kosmosa (=svega egzistirajućeg), kao i povezanosti s njim, onda je određena dogmatska doktrina sekundarna, tj. ona je samo forma, a ne suština. Egipatska, sumerska, grčka religija, religija vještica, judaizam, kršćanstvo, islam... sve su to samo religijske forme, ili doživljaji božanskog, koji nipošto ne bi trebali isključivati jedni druge.
Ibn el-Arabi je lijepo rekao:
Moje srce može poprimiti svaki oblik.
Manastir kaluđera, hram idola,
Pašnjak gazela, poklonikovu Kabu...
Ljubav je moja vjera koju držim...
Bog dogmatskih religija dijeli ljude u zaraćene tabore, dok je Bog mistika sila koja ujedinjuje.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ma nece ti to ljudi shvatiti jos za 100.000 godina...morti wrote:Evo vam malo,nebitno,ali ipak moje mišljenje...
Katoličanstvo
Pravoslavstvo
Islam
Judeizam
- horns&drums
Ne u tri Boga nego u jedno sveto trojstvoEl_Camino wrote:Hriscanstvo nije monoteisticka vjera. Oni vjeruju u tri boga kao i budisti i stari Egipcani i stari Grci i ...morti wrote:ako uzmemo monoteističku religiju
Onda po tome muslimani vjeruju u Allaha i Muhameda...
Cuj budisti...hahaha, nasmijao si me
Besmisleno...
- horns&drums
To nije teorija nego hipoteza
-
ragib
Kršćanstvo ili Islam. Jedno je neistina.
--------------------------------------------
Tako je jonatane ako je Bog jedan onda moze i samo jedna vjera biti ispravna.
109.Al-Kafirun
(Nevjernici)
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Reci: "O vi nevjernici,
2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
3. a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;
4. ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,
5. a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,
6. vama - vaša vjera, a meni - moja!”
jedno pitanje za tebe Jonatane, da li zena po hriscanstvu mora kosu pokriti? Posto sam bio u Njemackoj jedno kratko vrijeme i mogao sam vidjeti stare zene koje su pokrivene, i kako oni kazu u crkvu bi zena morala biti pokrivena sto nije slucaj danas? Jel to opet neki novi zavjet pa se pravilo neko promjenilo?
--------------------------------------------
Tako je jonatane ako je Bog jedan onda moze i samo jedna vjera biti ispravna.
109.Al-Kafirun
(Nevjernici)
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Reci: "O vi nevjernici,
2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
3. a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;
4. ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,
5. a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,
6. vama - vaša vjera, a meni - moja!”
jedno pitanje za tebe Jonatane, da li zena po hriscanstvu mora kosu pokriti? Posto sam bio u Njemackoj jedno kratko vrijeme i mogao sam vidjeti stare zene koje su pokrivene, i kako oni kazu u crkvu bi zena morala biti pokrivena sto nije slucaj danas? Jel to opet neki novi zavjet pa se pravilo neko promjenilo?
- DaysleepeR
Danas vidjenije bogate mladje a bogme i starije dame nosaju krstove od brillijanata medj' haman golim sisama.
Neznam jel i to u skladu sa krscanstvom.
- sekiracija
pa tu se stvarno nema nista dodati ni oduzetisekiracija wrote:PROMASENA FILOZOFIJA u dva toma![]()
-
MUNAFIK
ja bi imao nekoliko pitanja za krscane...
1-mozete li mi reci dali Bog po krscanskom ucenju ima oblik covjeka. Ja sam to zakljucio citajuci knjigu postanka (KNJIGA POSTANKA: I BOG RECE NACINIMO COVJEKA NA SVOJU SLIKU.
2-Zar to nije ogranicavanje Boga!?!
3-zasto Bog nije znao da je svjetlost I ostalo iz knige postanka dobro pa se morao sam uvjeriti (I RECE BOG NEKA BUDE SVJETLOST I BI SVJETLOST I VIDJE BOG DA JE SVJETLOST DOBRA...ITD)
4-pa zar Bog nije svemocan I sveznajuci?
I ovo pise u Bibliji -- UTO CUJU KORAKE JAHVE BOGA KOJI JE SETAO VRTOM ZA VRIJEME DNEVNOG POVJERARCA I SAKRIJU SE COVJEK I NJEGOVA ZENA PRED JAHVOM BOGOM MEDJU STABLIMA U VRTU...
5-Jel ovo znaci da Bog seta za vrijeme popodnevnog povjetarca po vrtu ???
4- I JOS KAKO SE SVEMOCNI BOG MOZE UMORITI OD STVARANJA NEBESA I ZEMLJE PA SEDMI DAN OSTAVI ZA ODMOR. Takodje knjiga postanka ( … I sedmog dana Bog dovrsi svoje djelo koje ucini. I poćinu u sedmi dan od sveg djela koje ucini…’’)
I sta kazete na to da neki ugledni krscanski teolozi tvrde da u Bibliji nema nigdje nikakav dokaz koji bi podrzao nauk o SVETOM TROJSTVU.
I kako mozete tvrditi da je Isus bog kada citajuci novi zavjet I gledajuci filmove na tu temu mozemo vidjeti da sam isus nije bas siguran ni u sebe ni u boga, (pa da je on bog koji se spustio medju ljude znao bi ne ko je I sta je) I on izmedju ostalog u jednom trenutku kaze ‘’Boze moj Boze moj zasto si me ostavio’’ !?!?!
1-mozete li mi reci dali Bog po krscanskom ucenju ima oblik covjeka. Ja sam to zakljucio citajuci knjigu postanka (KNJIGA POSTANKA: I BOG RECE NACINIMO COVJEKA NA SVOJU SLIKU.
2-Zar to nije ogranicavanje Boga!?!
3-zasto Bog nije znao da je svjetlost I ostalo iz knige postanka dobro pa se morao sam uvjeriti (I RECE BOG NEKA BUDE SVJETLOST I BI SVJETLOST I VIDJE BOG DA JE SVJETLOST DOBRA...ITD)
4-pa zar Bog nije svemocan I sveznajuci?
I ovo pise u Bibliji -- UTO CUJU KORAKE JAHVE BOGA KOJI JE SETAO VRTOM ZA VRIJEME DNEVNOG POVJERARCA I SAKRIJU SE COVJEK I NJEGOVA ZENA PRED JAHVOM BOGOM MEDJU STABLIMA U VRTU...
5-Jel ovo znaci da Bog seta za vrijeme popodnevnog povjetarca po vrtu ???
4- I JOS KAKO SE SVEMOCNI BOG MOZE UMORITI OD STVARANJA NEBESA I ZEMLJE PA SEDMI DAN OSTAVI ZA ODMOR. Takodje knjiga postanka ( … I sedmog dana Bog dovrsi svoje djelo koje ucini. I poćinu u sedmi dan od sveg djela koje ucini…’’)
I sta kazete na to da neki ugledni krscanski teolozi tvrde da u Bibliji nema nigdje nikakav dokaz koji bi podrzao nauk o SVETOM TROJSTVU.
I kako mozete tvrditi da je Isus bog kada citajuci novi zavjet I gledajuci filmove na tu temu mozemo vidjeti da sam isus nije bas siguran ni u sebe ni u boga, (pa da je on bog koji se spustio medju ljude znao bi ne ko je I sta je) I on izmedju ostalog u jednom trenutku kaze ‘’Boze moj Boze moj zasto si me ostavio’’ !?!?!
- horns&drums
Sa onim od prije 500 godina nijeDaysleepeR wrote:Danas vidjenije bogate mladje a bogme i starije dame nosaju krstove od brillijanata medj' haman golim sisama.
-
Jonatan
Nije bespredmetno raspravljati, jer stvarno je jedno neistina. Jedni kažu da je Isus raspet, drugi kažu da nije. Znači netko laže i pogrešno vjeruje.Legolas wrote:Kršćanstvo i islam su različite civilizacije, te shodno tome imaju različita civilizacijska poimanja Božanskog, pa je stoga bespredmetno raspravljati o tome koja je od njih tačna/netačna.Kršćanstvo ili Islam. Jedno je neistina.
Nije bitno da li je mačka crna, bijela ili šarena.