Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Rasprave o vjerskim temama.
Borg-Resistence is FUTILE

#26 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

bosna123 wrote:Evo poslah momku koji mi je poslao tekst poruku da mi posalje tacne naslove...

Praksa muslimana zadnjih par stoljeca nije bas najsretnija, i stoga su tu gdje jesu... Nadam se da cemo doci sebi ako Bog da.

Praksa prvih muslimana je bila dosta bliza Poslaniku saws, zato su i postizali mnogo stosta.

Eeee hvala ti puno za to. :-D
osa

#27 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by osa »

bosna123 wrote:
osa wrote: jedno pitanje, da li je objava podložna promjenama, ako nije ovi propisi za vjernika vrijede i dan danas.
Ne razumijem te sta hoces reci? Ovo je moja recenica, nisam je prepisala iz nikakve knjige islamskog prava. Mogla sam reci i zena ima pravo, itd.

Ljudi kada ulaze u brak, moraju se dogovoriti oko nekih stvari. Nadam se da razumijes sto hocu reci, ne znam jesi li ozenjen, ako jesi znas da je brak pun kompromisa. Tako je bilo u 7. vijeku, tako je i danas u 21. vijeku.

Ovaj propis kaze, posto se radi o poprilicnim razlikama izmedju supruznika i njihovog nacina zivota, da vjera zene nije predmet nikakave nagodbe i kompromisa... Znaci ona ako zeli kuhati svinjetinu, ona to moze, nema price oko toga...
oprosti, ja mislio ti citirala nešto iz kurana.
Borg-Resistence is FUTILE

#28 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

shalaedin wrote:
arzuhal wrote:Rob Božiji pita druge robovoe Božije:
- Jesi li osoba širokog srca ili si tijesnih prsa?
- Žališ li osobu koja ne dijeli tvoje vjerovanje? Smatraš li se a priori boljom osobom i dražom Bogu?
- Kada si zadnji put riječima ili djelom pomogao ili olakšao nekom od robova Božijih koji ne dijeli tvoje vjerovanje? Kakav je bio osjećaj?
- Vjeruješ li da je čin pomaganja nekome ko je u potrebi (makar ga preveo preko ulice ili se nasmješio), a ko nije tvoje vjere, djelo kojim se približavaš Bogu?
- Da li Bog u kojeg vjeruješ podjednako daje opskrbu svim Svojim robovima, svejedno vjerovali u Njega ili ne?
- Da imaš priliku da nekoj osobi koja ne dijeli tvoje vjerovanje spasiš život i ona ti bude neizmjerno zahvalna, da li bi to iskoristio namećući/reklamirajući/poturajući joj svoje vjerovanje, ili nešto tome slično?
Evo odgovoriću ti na pitanja pokazujući ko sam :

1. Smatram se osobom koja je širokogrudna, poštujem razlike jer sam i sam ponikao i odrastao u takvom okruženju,
2. Nežalim osobu koja ne djeli moje vjerovanje i ubjeđenje, zato što uputu daje i oduzima Bog onome kome hoće, sve to doživljavam kao Božiju volju, takođe živim u uvjerenju da svako traženje i trud oko vlastite samospoznaje upravo Bog nagradi uputom ili oduzimanjem iste
3. Inače volim pomagati ljudima bez obrzira na vjeru i mogu ti reći divan je osječaj kada ti bilo kaže "Hvala", zadnji put sam jednoj bakici katolkinji iz mog komšiluka odnjeo cekere do vrata
4. Bog daje kome hoće i oduzima kome hoće i milostiv je prema svim robovima na dunjaluku bez obzira koje su vjere, boje koze i nacionalnosti...
5. Život bi spasio svakome bez želje da poturim svoje učenje...
Potpisujem oba posta.
Zbog ovoga :sax: i :bih:
:thumbup:
shalaedin

#29 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by shalaedin »

arzuhal wrote:
shalaedin wrote:
arzuhal wrote:Rob Božiji pita druge robovoe Božije:
- Jesi li osoba širokog srca ili si tijesnih prsa?
- Žališ li osobu koja ne dijeli tvoje vjerovanje? Smatraš li se a priori boljom osobom i dražom Bogu?
- Kada si zadnji put riječima ili djelom pomogao ili olakšao nekom od robova Božijih koji ne dijeli tvoje vjerovanje? Kakav je bio osjećaj?
- Vjeruješ li da je čin pomaganja nekome ko je u potrebi (makar ga preveo preko ulice ili se nasmješio), a ko nije tvoje vjere, djelo kojim se približavaš Bogu?
- Da li Bog u kojeg vjeruješ podjednako daje opskrbu svim Svojim robovima, svejedno vjerovali u Njega ili ne?
- Da imaš priliku da nekoj osobi koja ne dijeli tvoje vjerovanje spasiš život i ona ti bude neizmjerno zahvalna, da li bi to iskoristio namećući/reklamirajući/poturajući joj svoje vjerovanje, ili nešto tome slično?
Evo odgovoriću ti na pitanja pokazujući ko sam :

1. Smatram se osobom koja je širokogrudna, poštujem razlike jer sam i sam ponikao i odrastao u takvom okruženju,
2. Nežalim osobu koja ne djeli moje vjerovanje i ubjeđenje, zato što uputu daje i oduzima Bog onome kome hoće, sve to doživljavam kao Božiju volju, takođe živim u uvjerenju da svako traženje i trud oko vlastite samospoznaje upravo Bog nagradi uputom ili oduzimanjem iste
3. Inače volim pomagati ljudima bez obrzira na vjeru i mogu ti reći divan je osječaj kada ti bilo kaže "Hvala", zadnji put sam jednoj bakici katolkinji iz mog komšiluka odnjeo cekere do vrata
4. Bog daje kome hoće i oduzima kome hoće i milostiv je prema svim robovima na dunjaluku bez obzira koje su vjere, boje koze i nacionalnosti...
Hvala ti, dobri čovječe :)
Ova pitanja izbjegavaju ljudi skloni planetarno važnim temama naprosto što realnost (komšiluk, recimo) isuviše demantira krupnu priču o odnosima svjetskih vjera i njihova učenja. Osobno mi je veoma drago pomoći, bilo kako, nekome ko nije moje vjere (bilo kojem čovjeku, bilo kojem živom biću) i osjećam da ispunjavam time jedan od najljepših zadataka koje mi je Bog povjerio. Kada pogledam to neko konkretno djelo koje mi ispuni dušu i ova šupljiranja na forumu, ugledam ogromnu provaliju između toga dvoga. Al' svako radi kako zna...
Ma neće ljudi da se sobom zanimaju, pa se zanimaju onim gorim tj zive tudje zivote po starom stihu "sta to ima u ljudima tuzno da ulaze u tudje zivote" ...

Razmišljao sam odavno o svome životu i šta bi on trebao da predstavlja. Došao sam do zaključka da svi se ljudi bez obzira na vjeru rode ravnopravni na dunjaluku...
Rođenje im je isto svima, prođu kroz iste faze u životu, imaju isto tijelo, organe i savrsen lik dat od Boga, na kraju ih ista smrt na drugi svijet odnese. Hoće li neko bigi bogat ili ne to je stvar kako se ko na dunjaluku snađe... Isto tako sam shvatio da svaka razlika rodi strah ako je čovjeku nepoznanica. Čovjekov strah od pojedinih životinja dovelo je do istrebljenja istih... Ako budemo strahovali umjesto da se upoznamo jedni s drugima, narodi će jedne druge dovesti do istrijebljenja. Život je i suviše kratak da bi se mrzili ljudi i činili jedno drugome nepravdu. Isto tako život nas tijera da razgovaramo i sa onima koje nevolimo i s onim koje volimo i s onim koje zbog njihovih dijela mrzimo tj. sa svim onim dzelatima koji su bili nepravedni prema ljudima, zivot nas tijera da se upoznajemo i komuniciramo pa makar i nebili prijatelji jedni drugima. Još pored toga mrzim ljudsku glupost to me zaista moze otjerati od covjeka, mrzim oholost, zatucanost, diskriminaciju, nasilje itd. U mojoj porodici ima za svakoga cose, to je mala Bosna ili Balkan, ima nas razlicite nacionalnosti i vjera i niko nikome nije neprijatelj radi toga. Uvazavamo se iako se nekada i najbolje nerazumijemo. Tolerancija nam je obiljezje. Ponekad se između ostalog otme neki savjet ili postavi pitanje zasto to radis tako. Recimo da ja volim da se pokazem u gorem svijetlu i da iznenadim ljude, volim da malo kontriram ljudima cisto onako isprovociram neke odgovore , ali da ne uvrijedim, da opipam teren da vidim s kim razgovaram, da unesem nesto zanimljivo u pricu i da donesem neki svoj zakljucak.

Arzulah eto takav sam ja ...

Fusile, onaj koji želi da probija svoje barijere, ruši svoje nazore, gradi svoje iskustvo i znanje mora da zaviri i u tuđi vrt i da porazgovara sa svojim komšijom, nekad neko bolje od njega sadi vočku ili obrađuje njivu i upravo šutnja između njih produbljuje jaz i podržava strah dok komunikacija donosi nesto novo u taj odnos neko novo saznanje, mozda novog prijatelja druga ili nesto sasvim treće.

Stav muslimana prema krščanima se ogleda kroz historiju i mogu ti reći puno je bolji od stava krščana prema istim, koji su ih nerijetko prisilno pokrštavali, ubijali zbog hereze, rušili i pljačkali njihove bogomolje i gradove i kad pogledaš zadnji primjer iz Bosne. Vidječeš da Bosanski muslimani nisu ozlojadili svoje komsije kao sto su oni njih i da danas upravo oni brane suzivot u mnogim svojim opstinama.

Malo je svijetlih primjera kada su krščani pomogli muslimanima, recimo jedan od slučajeva je kada su mekanski muslimani učinili Hidžru u Abesiniju. Tamo je vladao Negus, a vjera Abesinaca je bila krščanstvo. Tamo je određeni broj muslimana spasilo se od progona mušrika (mnogobožaca).

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &Itemid=57

http://www.nur-islam.com/index.php?view ... Itemid=136
bosna123

#30 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
bosna123 wrote:Evo poslah momku koji mi je poslao tekst poruku da mi posalje tacne naslove...

Praksa muslimana zadnjih par stoljeca nije bas najsretnija, i stoga su tu gdje jesu... Nadam se da cemo doci sebi ako Bog da.

Praksa prvih muslimana je bila dosta bliza Poslaniku saws, zato su i postizali mnogo stosta.

Eeee hvala ti puno za to. :-D
Nesto mi ovaj momak ne odgovara na poruku, pa sam ja malo ceprkala, trazila izvor... Ovdje cu postaviti link nekih crnogorskih islamskih novina na koje naletih, i na 9. stranici ima prica o spomenutom manastiru sv. Katarina. Interesantno.

http://www.angelfire.com/dc2/elif/elif16.pdf

Evo jos jedan link, gdje se spominje ugovor sa nemuslimanima za zivota Poslanika saws.

http://www.islambih.net/knjige/book_Muh ... /m_22.html
Nebi M.

#31 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Nebi M. »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
bosna123 wrote:Evo sta je o tome rekao najbolji od svih ljudi Poslanik s.a.w.s. u 7. stoljecu. On bi nam svima (mislim na muslimane) trebao biti uzor, bez puno filozofije.

Pismo Muhammeda, a.s., monasima manastira Sveta Katarina
"Hrišćanima, na Istoku i na Zapadu, u blizini islamske granice i daleko od nje, znanim i neznanim, daje se garancija. Ukoliko se jedan monah zatekne na brdu ili u dolini, pećini ili u naselju, ravnici ili u crkvi ili pak u svetilištu-hramu, tada mi stojimo iza njih, i oni su pod našom zaštitom. Ja ću ih zasigurno braniti svojim životom, svojim pomagačima i svojom vojskom, njih, njihove imetke i bogomolje, jer su oni moji podanici i kao takvi uživaju moju zaštitu. Niko ih ne smije oštetiti, kao ni prisvojiti bilo šta iz njihovih kuća za korist muslimana. Neće se oporezivati njihovi suci, kaluđeri niti drugi koji se budu bavili vjerskim poslovima. Neće im se nametati ni druge novčane dadžbine, novčane kazne ili otštete niti će im se konfiskovati imovina, jer sam ja njihov čuvar na kopnu i na moru, na sjeveru i na zapadu, na istoku i na jugu, gdje god se budu nalazili imat će moju zaštitu i garanciju, od svega onoga što im je neprijatno i neugodno...
Niko ih ne smije opterećivati putovanjima, obavezivati učestvovanjem u borbi ili transportu oružja, jer se muslimani bore za njih i ne polemišu s njima osim na najkulturniji način, slijedeći u tome Kur'ansku poruku: I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši mogući način, ne sa onima koji su nepravedni, i recite: Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno vama, a naš Bog i vaš Bog jeste jedan, i mi se Njemu pokoravamo.

Ugovor Muhammeda, a.s., sa hrišćanima iz Nedžrana
"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Evo šta je utvrdio poslanik Muhammed za stanovnike Nedžrana. Zaštita Božija i garancija poslanika Muhammeda, a.s., poslatog od Boga, odnosi se na Nedžran i okolicu, bilo na njihova dobra, njihove osobe, održavanje njihove vjere, njihove odsutne i prisutne, njihove porodice, njihova svetišta i sve što se malo ili veliko nalazi u njihovom posjedu. Ni jedan biskup neće biti premješten iz svog biskupskog središta, niti jedan monah iz svog samostana, niti jedan svećenik iz svoje župe. Nikakvo poniženje neće ih opterećivati, kao niti krv neke osvete iz prijašnjeg vrejnena. Neće im se nametnuti desetina. Nikakve vojske neće preplavljivati njihovo tlo. A kada neko od njih bude tražio dug, pravda će biti podijeljena. Oni neće biti ni tlačitelji, ni tlačeni. A ko god bi od njih u budućnosti zelenašio, bit će mu uskraćena moja zaštita. Ni jedan čovjek neće biti optužen za moju grešku, koju je počinio neko drugi. Dakle, garancija Božija i uvjeravanje poslanika Muhammeda, a.s., poslanog od Boga, potvrđuju sadržaj prvog spisa do dana kada Bog prikaže svoju vlast, ako oni ostanu dobre volje i budu djelovali u skaldu sa svojim zadacima, a da ne trpe nikakvu pogrdu"

Iz koje je to knjige, gdje se može nabaviti, na internetu ili u BiH?
Možeš li nam reči ko je izdao ili ko je kompilirao ta pisma?
Molim? Imas ono prvo pismo u jednom muzeju u Istanbulu... (mrsko mi sada da potrazim u kojem tacno). Manastir Sv. Katarine stoji pod zastitom Muhameda jos od tada! :wink:
Rottweiler

#32 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Rottweiler »

NE
Pismo, ugovor, garancija nazovi ga kako hoces se naazi u Egiptu u jednoj pravoslavnoj crkvi, prije par godina je bila reportaza na tadasnjoj "BK" televiziji. Sto je najjace, a to je, da taj ugovor i dan danas vazi, pa samim tim je crkva oslobodjena svih poreza, placanja dadzbina, u slucaju rata nisu duzni da idu u rat, ali moraju financirati jeda dio ratnih troskova, jer ce vojka i njih da brani, itd... itd...
Taj ugovor su i pokazali i na njemu se nalazi pecat Bozijeg miljenika Muhammeda s.a.w.s.
Nebi M.

#33 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Nebi M. »

Rottweiler wrote:NE
Pismo, ugovor, garancija nazovi ga kako hoces se naazi u Egiptu u jednoj pravoslavnoj crkvi, prije par godina je bila reportaza na tadasnjoj "BK" televiziji. Sto je najjace, a to je, da taj ugovor i dan danas vazi, pa samim tim je crkva oslobodjena svih poreza, placanja dadzbina, u slucaju rata nisu duzni da idu u rat, ali moraju financirati jeda dio ratnih troskova, jer ce vojka i njih da brani, itd... itd...
Taj ugovor su i pokazali i na njemu se nalazi pecat Bozijeg miljenika Muhammeda s.a.w.s.
??? Onda u kojoj crkvi???
bosna123

#34 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Evo ovoj, srolajte malo nize tekst, spominje se taj ugovor

http://www.touregypt.net/featurestories/catherines1.htm

Nadjoh ovaj link na jednoj stranici
Nebi M.

#35 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Nebi M. »

bosna123 wrote:Evo ovoj, srolajte malo nize tekst, spominje se taj ugovor

http://www.touregypt.net/featurestories/catherines1.htm

Nadjoh ovaj link na jednoj stranici
Carica. :wink:
lik_neki

#36 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by lik_neki »

190. I borite se na alahovom putu protiv onih koji se
protiv vas bore,
Ali vi ne zapocinjite!
Allah ne voli one koji zapocinju boj!

191. I ubijajte ih gdje god stignete,
I protjerujte ih odakle su i oni vas protjerali!
A zlostavljanje je gore od ubijanja!
I ne borite se protiv njih kod Hrama Svetoga
Sve dotle dok se i oni kod njega ne budu borili protiv vas!
Ako se oni protiv vas bore, i vi njih ubijajte!
Takva je kazna nevjernicima.

192. A ako oni prestanu, pa i Allah doista prasta i samilostan je.

193. I borite se protiv njih sve dok mnogobostva ne nestane
i dok vjera Allahova slobodna ne bude!
A ako oni s borbom prestanu, tad i neprijateljstvo prestaje,
Samo ne prema zlociniteljima!

194. Sveti mjesec je za sveti mjesec,
Au svetim mjesecima vrijedi odmazda!
Ko protiv vas ratuje, i vi protiv njega ratujte
-milo za drago!
I Allaha se bojte i znajte da je Allah sa onima koji se Njega boje.

Sura 2.EL-BEKARE (Krava): 190-194 ajet.
KUR'AN.
bezzeze

#37 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bezzeze »

pustopoljina wrote: krscanstvo je formiralo danasnji svijet.odnos prema novcu,bogatstvu,....

23. A Isus reče svojim učenicima: "Zaista, kažem vas, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. 24.Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
Evanđjelje po Mateju 10,23-24
Evanđelje po Luki 18,24-26
bosna123

#38 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

bezzeze wrote:
pustopoljina wrote: krscanstvo je formiralo danasnji svijet.odnos prema novcu,bogatstvu,....

23. A Isus reče svojim učenicima: "Zaista, kažem vas, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. 24.Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
Evanđjelje po Mateju 10,23-24
Evanđelje po Luki 18,24-26
Mislila je vise u smislu Max Weberova djela "Protestantska etika i duh kapitalizma". Barem sam ja tako razumjela.
TheMule

#39 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by TheMule »

osa wrote:
bosna123 wrote:Ma naravno da smo bliski sa sljedbenicima Knjige, ako je Allah dz. s. dozvolio brak s njihovim zenama, i njihovu hranu. Sta moze biti intimnije od braka i svega onoga sto on sa sobom nosi, kao sto su rodbinske veze npr. I u tom braku muz je duzan dozvoliti zeni njeno praktikovanje vjere, zamislite samo sta to znaci.
zamisli šta ovo podvučeno znači, pa nije žena stoka da joj se nešto dozvoljava.

Vidi ovih emancipovanih. Normalno ima da joj se dozvoljava, kao i obratno. Kad udjes u brak, nisi slobodan/a da radis sta hoces.
Ajatolah_

#40 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Ajatolah_ »

TheMule wrote:
osa wrote:
bosna123 wrote:Ma naravno da smo bliski sa sljedbenicima Knjige, ako je Allah dz. s. dozvolio brak s njihovim zenama, i njihovu hranu. Sta moze biti intimnije od braka i svega onoga sto on sa sobom nosi, kao sto su rodbinske veze npr. I u tom braku muz je duzan dozvoliti zeni njeno praktikovanje vjere, zamislite samo sta to znaci.

Vidi ovih emancipovanih. Normalno ima da joj se dozvoljava, kao i obratno. Kad udjes u brak, nisi slobodan/a da radis sta hoces.
To stavlja muža u poziciju njenog vlasnika koji joj određuje kako se smije ponašati.
a3tec

#41 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by a3tec »

Ne vidim zašto bi kršćani i muslimani ikada, igdje i ikako bili neprijatelji :)

Dajte mi jedan valjan razlog zašto bi musliman nekog kršćanina trebao gledati poprijeko.

Eto, a sad idem da se družim s Ljudima Druge Vjere I Nacije :)
travar

#42 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by travar »

EdoI wrote: To stavlja muža u poziciju njenog vlasnika koji joj određuje kako se smije ponašati.
Njemu se ne stavlja na IZBOR da joj dozvoli, već mu je to obaveza/naredba/dužnost, nešto što mora "dozvoliti", u protivnom, koliko ja znam, žena ima puno pravo na razvod.
a3tec wrote:Ne vidim zašto bi kršćani i muslimani ikada, igdje i ikako bili neprijatelji :)

Dajte mi jedan valjan razlog zašto bi musliman nekog kršćanina trebao gledati poprijeko.

Eto, a sad idem da se družim s Ljudima Druge Vjere I Nacije :)
Pa ne bi trebali biti, osim u extremnim slučajevima, kada se opet "neprijateljstvo" svodi na individualna neslaganja a ne zato što je neko musliman/kršćanin.
Lično, imam par prijatelja druge vjere, i neki su bolji on pojedinih "muslimana" koje imam/sam imao za prijatelja (ovo možda ružno zvuči, ali ne pada mi bolja konstrukcija rečenice na pamet).
Last edited by travar on 15/07/2009 16:20, edited 1 time in total.
arzuhal

#43 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by arzuhal »

EdoI wrote:
osa wrote:
To stavlja muža u poziciju njenog vlasnika koji joj određuje kako se smije ponašati.
To, oči moje, znači tako samo što ti tako želiš. A istinski ima sasma drugčiju postavku stvari. To znači.da:

1. Muslimani priznaju i prihvataju kršćane i Jevreje kao Narode Knjige (sljedbenike ranijih Objava) i mogućnost da i oni, kao i muslimani, a pridržavajući se svojih vjerskih načela (onih sa kojma su im došli raniji poslanici, a ne islamskih) mogu postići spas na Onom svijetu;
2. Iz tog proizilazi da musliman može oženiti kršćanku ili Jevrejku, a ukoliko to učini, mora joj dozvoliti njena vjerska prava, odnosno omogućiti joj da izvršava vjerske obrede i molitve, odlaske u crkvu/sinagogu, A NE DA JOJ TO USKRAĆUJE TVRDNJAMA KAKO OD TOGA NEMA NIŠTA JER NIJE PRIPADNICA PRAVE VJERE;
3. Jel vama sad išta jasnije šta je poštovana sestra htjela da kaže?
Rottweiler

#44 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Rottweiler »

arzuhal wrote: To, oči moje, znači tako samo što ti tako želiš. A istinski ima sasma drugčiju postavku stvari. To znači.da:

1. Muslimani priznaju i prihvataju kršćane i Jevreje kao Narode Knjige (sljedbenike ranijih Objava) i mogućnost da i oni, kao i muslimani, a pridržavajući se svojih vjerskih načela (onih sa kojma su im došli raniji poslanici, a ne islamskih) mogu postići spas na Onom svijetu;
2. Iz tog proizilazi da musliman može oženiti kršćanku ili Jevrejku, a ukoliko to učini, mora joj dozvoliti njena vjerska prava, odnosno omogućiti joj da izvršava vjerske obrede i molitve, odlaske u crkvu/sinagogu, A NE DA JOJ TO USKRAĆUJE TVRDNJAMA KAKO OD TOGA NEMA NIŠTA JER NIJE PRIPADNICA PRAVE VJERE;
3. Jel vama sad išta jasnije šta je poštovana sestra htjela da kaže?
Sve ovo se podrazumjeva, samo da se nadovezem na tacku 2. Uslov je da djecu odgoji u duhu Islama ;)
cistunac

#45 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by cistunac »

]
shalaedin wrote:1. Smatram se osobom koja je širokogrudna, poštujem razlike jer sam i sam ponikao i odrastao u takvom okruženju,
Pod broj 1 kazes da si sirokogrudna osoba da bi onda na broj 2 pises da ..."Nežalim osobu koja ne djeli moje vjerovanje i ubjeđenje zato što uputu daje i oduzima Bog onome kome hoće..." Nemere ovako. Prvo, nisi bog da mozes da vrednujes drugog a posebno jer si sebi uturio u glavu da si 'sirokogrudan.'

Ostalo nije potrebno komentarisati a posebno ovo oko hriscanske bakice sto je veoma dirljivo. Ustanes li i starijem kjafiru u tramvaju? Ako je tacno, to bi me rasplakalo od srece.

Ipak sam si potvrdio gornjim da si plitak ignorant. Knjigu (i to vise njih) u ruke pa se prosvjecuj.
Post Reply